Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Οι Έλληνες έχουν "τσακωθεί" με τον εθελοντισμό

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε εθελοντικές δράσεις, αρκετοί, όμως, από αυτούς δεν αποκλείουν να γίνουν εθελοντές στο μέλλον.

Τα παραπάνω καταδεικνύει έρευνα για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του TEDx Athens.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 85% όσων ρωτήθηκαν, απάντησαν ότι δεν υπήρξαν ποτέ εθελοντές.
Μόνο το 3% είναι μέλος κάποιας εθελοντικής οργάνωσης, το 5% έχει σταθερή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και το 7% συμμετέχει περιστασιακά.
Ωστόσο, το 34% θεωρεί πολύ πιθανό να συμμετάσχει στο μέλλον σε δράσεις, με την παροχή πρώτων ειδών σε άπορους και τις δράσεις για παιδιά να τραβούν τη μεγαλύτερη προσοχή τους. Επίσης, ένα 38% των ερωτώμενων δεν αποκλείει την πιθανότητα να ζητήσει βοήθεια από κάποια πρωτοβουλία αλληλεγγύης στο μέλλον.

Η χαμηλή συμμετοχή σε δράσεις αλληλεγγύης οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης (52%), σε ενδεχόμενη εξυπηρέτηση άλλων σκοπών (40%), στον ατομικισμό των Ελλήνων (36%), στην αίσθηση ότι οι υπηρεσίες θα έπρεπε να παρέχονται από το κράτος (35%) και στη χαμηλή ενημέρωση γύρω από τις δράσεις (32%).

Από την άλλη πλευρά, το 83% αξιολογεί θετικά τον εθελοντισμό, το 71% τις δράσεις αλληλεγγύης, το 65% την αλληλέγγυα οικονομία, το 60% το αλληλέγγυο εμπόριο, το 50% τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και το 46% τον ακτιβισμό.

Το 44% των πολιτών που έχει συμμετάσχει σε εθελοντικές πρωτοβουλίες μέχρι σήμερα, ξεκίνησε την ενασχόλησή του μετά το 2010. Η αύξηση κατ' έτος ήταν 13% το 2010, 7% το 2011, 20% το 2012 και 4% το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Εξάλλου, η μεγαλύτερη αύξηση εθελοντικής συμμετοχής παρατηρείται σε παροχή ειδών σε απόρους/ ανασφάλιστους, δράσεις για την υγεία άπορων/ ανασφάλιστων, ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δράσεις για το περιβάλλον και τη γειτονιά. Υποχωρούν ή μένουν σταθερές δράσεις για αστικές παρεμβάσεις και για πολιτισμό.

Κύριο όφελος από την εθελοντική συμμετοχή θεωρούν οι ερωτώμενοι την κοινωνική αλληλεγγύη (60%) και την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων (54%), ενώ δίνουν χαμηλή προτεραιότητα στην αυτοεκπλήρωση των συμμετεχόντων (15%) και στην απόκτηση δεξιοτήτων (5%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα, ο σύμβουλος επικοινωνίας Στάθης Χαϊκάλης παρατήρησε ότι «η πτήση είναι χαμηλή, αλλά με σταθερές τάσεις βελτίωσης».

«Τα στοιχεία πιστεύουμε ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως παρότρυνση για πολλούς πολίτες που το σκέφτονται», πρόσθεσε.

Τις βασικές διαπιστώσεις που εξάγονται από το σύνολο των σχετικών ερευνών που έχει εκπονήσει η εταιρεία «qed» από το 2009 μέχρι σήμερα «κατέθεσε» η επικεφαλής της εταιρείας Χριστίνα Καράμπελα. Όπως είπε, παρατηρούνται η απαξίωση των παραδοσιακών μορφών κοινωνικοπολιτικής δράσης και η αναζήτηση νέων τρόπων δράσης και έκφρασης, η απαξίωση του δημόσιου τομέα και η αναγκαστική στροφή στον ιδιωτικό, η τάση για εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, η μετακίνηση της εμπιστοσύνης από το μακροπεριβάλλον στο μικροπεριβάλλον (οικογένεια, φίλους, γειτονιά), και η αναζήτηση από την ελληνική κοινωνία νοήματος και νέων αξιών. «Μιλάμε για μια κοινωνία σε μετάβαση που αγωνίζεται να αξιώσει και να αξιωθεί», κατέληξε η κ. Καράμπελα.

Την έρευνα διενήργησε η εταιρεία κοινωνικών ερευνών «qed» στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου σε δείγμα 1001 ατόμων του αστικού ενήλικου πληθυσμού, ηλικίας 18-64 ετών, με τη χρήση κλειστού και ανοιχτού ερωτηματολογίου που διανεμήθηκε πόρτα- πόρτα.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του «Human Grid», μιας πρωτοβουλίας του TEDx Athens για τη συστηματική καταγραφή και δικτύωση των εθελοντικών οργανώσεων και δράσεων αλληλεγγύης στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου