Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Ο πλανήτης μας κινδυνεύει να ξεμείνει από πόσιμο νερό

Σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται ο πλανήτης μας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αφού εκφράζονται φόβοι ότι σύντομα θα τελειώσουν τα αποθέματα πόσιμου νερού στη Γη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μιλώντας στη Διεθνή μέρα Βιοποικιλότητας, επεσήμανε ορισμένα από τα θέματα έλλειψης νερού που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης και τόνισε ότι μόνο μια μικρή ποσότητα του νερού στη Γη είναι πόσιμο.
«Ζούμε σε έναν όλο και λιγότερο ασφαλή κόσμο όσον αφορά το θέμα του νερού, όπου η ζήτηση ξεπερνά συχνά την προσφορά και όπου η ποιότητα του νερού συχνά δεν πληροί καν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας.

Με αυτό το ρυθμό στο μέλλον θα είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες του πλανήτη για νερό» δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν

Έχει βρεθεί ότι το νερό, τα τρόφιμα, η ενέργεια και το κλίμα είναι όλα συνδέονται μεταξύ τους, και ο Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η κλιματική αλλαγή η οποία επηρεάζει τη διαθεσιμότητα του νερού για τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη μας.

«Είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε την υπάρχουσα βιοποικιλότητα στα οικοσυστήματα μας προκειμένου να διατηρηθεί η παροχή νερού. Τα δάση συμβάλλουν στην προστασία της ποιότητας του νερού, οι υγρότοποι μπορούν να μειώσουν τις πλημμύρες, και η ποικιλία των εδαφών σε καλλιεργήσιμα εδάφη μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το νερό.» εξηγεί ο Μπαν Κι Μουν

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να εντάξουμε το νερό στις μελλοντικές εξελίξεις και τον προγραμματισμό μας:«Δημιουργώντας φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις στον αστικό σχεδιασμό, μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε καλύτερο μέλλον για το νερό στις πόλεις».



Πηγή:   | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/106947#ixzz2UC0exv90

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου