Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εγκαινιάστηκε το ..παλάτι της Ιερας Μητρόπολης Φθιώτιδας

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια σε καιρούς χαλεπούς για το λαό, έγιναν την Κυριακή 19 Μαΐου τα εγκαίνια του υπερπολυτελούς και επιβλητικού  Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιωτιδας. Τα εγκαίνια τίμησαν με την  παρουσία τους οκτώ Αρχιερείς, όλες οι αρχές της περιοχής και πλήθους λαού.  Είπε ο Σεβασμιώτατος Νικόλαος κατά την τελετή των εγκαινίων: «εκάλεσα τους αγαπητούς αδελφούς για να χαρούν στη δική μας χαρά και να μας ενισχύσουν με τη δική τους παρουσία. Μέσα στην Εκκλησία και η χαρά και η θλίψη διαμοιράζεται, απλώνεται και σφυρηλατεί την ενότητα της αγάπης».
Όπως ο ίδιος ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος δήλωσε, το μεγαλειώδες αυτό έργο  το οραματίσθηκε από τους πρώτους μήνες ενθρόνισής του. Το έργο θεμελιώθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1997. Χρειάστηκαν ωστόσο 10 χρόνια για να γίνει πραγματικότητα και 3 εκ ευρώ ή αλλιώς ένα  δισεκατομμύριο (1.000.000.000) δραχμές τα οποία συγκεντρώθηκαν , όπως είπε, αποκλειστικά από τον οβολό των απλών πιστών.

Βρίσκεται στην περιοχή Άμπλιανης Λαμίας, μεταξύ των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνολικού εμβαδού 4.500 τετραγωνικών μέτρων.

Φιλοδοξία του Σεβασμιώτατου είναι το Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Μητρόπολης να αποτελέσει σημείο αναφοράς της το­πικής Εκκλησίας και να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην πνευματική και πολιτιστική εξύψωση της κοινωνίας. Θα στεγάζει όλες τις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες και έχει  την δυνατότητα να φι­λο­ξε­νήσει διορθόδοξα και πανελλήνια Συνέδρια, Εκθέσεις και άλλες πο­λι­τι­στι­κές δραστηριότητες.

Στο μεγάλο αυτό κτιριακό συγκρότημα που όμοιό του δεν έχει καμία άλλη Μητρόπολη στη χώρα μας,  υπάρχουν:

v    Ο Ιερός Ναός τού Αγίου Μεγαλομάρτυρα Εφραίμ, με καλλι­μάρ­μαρα καλλιτεχνήματα και θαυμαστή αγιογράφηση (βοήθειά μας).

v    Τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

v    Το Αμφιθέατρο, χωρητικότητος 400 θέσεων, με πλήρη σύγχρο­νο εξοπλισμό.

v    Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος εκπέ­μπει με πλήρες 24ωρο πρόγραμμα.

v    Η Βιβλιοθήκη, με πολλές χιλιάδες τόμων και βιβλίων.

v    Ο Ξενώνας απόρων φοιτητών.

v    Η Σχολή Υφαντικής.

v    Το Εκκλησιαστικό Ιστορικό Αρχείο.

v    Τα Αρχεία Γραμματείας, Γάμων και Έργων.

v    Αίθουσα με έργα από χαλκό του λαϊκού καλλιτέχνη κ. Αριστομένη Καραγεώργου.

v    Η Τραπεζαρία και η Κουζίνα του Κέντρου.

v    Τό Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου.

v    Τό Κέντρο Γάμου και Οικογένειας.

v    Η Σχολή Κατηχήσεως Ενηλίκων και Αλλοδαπών.

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος  δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για την ολοκλήρωση του  και με συγκίνηση αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανέγερσης,  στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ενώ ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην αποπεράτωση του και βοήθησαν να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Για την ιστορία να  θυμηθούμε λοιπόν ότι αρχικά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος είχε οραματιστεί να χτιστεί το Διοικητικό και Πνευματικό κέντρο στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Τσαλτάκη. Πρόβαλε μάλιστα το επιχείρημα ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας έπρεπε να το παραχωρήσει στη Μητρόπολη Φθιώτιδας γιατί από τη πλευρά της έχει παραχωρήσει έκταση στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο Περιστέρι. ( Ως γνωστόν, η Μητρόπολη Φθιώτιδας βρίσκεται σε πολυετή δικαστική διαμάχη με το Δήμο Περιστερίου για το ιδιοκτησιακό μεγάλων  εκτάσεων και κοινόχρηστων χώρων στο Δήμο).

Όμως το στρατόπεδο Τσαλτάκη ανήκε στο Δήμο Λαμίας που είχε παραχωρηθεί στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας  για τις ανάγκες του στρατοπέδου και αίτημα των δημοτών και της ΤΑ από τη δεκαετία του 70 όταν ακόμα δήμαρχος ήταν ο Απόστολος Κουνούπης ήταν με την απομάκρυνση του στρατοπέδου να επανέρθει στο Δήμο για να χρησιμοποιηθεί σαν  χώρος πρασίνου και για την ανέγερση Διοικητηρίου.

Με τα πολλά,  υπήρξε η συμβιβαστική λύση επί δημαρχίας Γιώργου Ντελή να παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Φθιώτιδας εντελώς δωρεάν άλλο οικόπεδο του Δήμου στην οδό Βασιλικών.

Όμως τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εδώ. Επειδή όπως είπαμε το όραμα του Σεβασμιώτατου ήταν μεγαλεπίβολο, έγιναν σοβαρές υπερβάσεις δόμησης  χτίστηκαν ακόμα και τα πεζοδρόμια,  με αποτέλεσμα η Πολεοδομία να αφαιρέσει την άδεια του κτιρίου. Με την πιεση του Σεβασμιώτατου, τη βοήθεια της Πολιτείας , της ΤΑ ( δεν ξέρω αν έγινε χρήση και του νόμου περί αυθαιρέτων) και προπάντων του .. Μεγαλοδύναμου τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και σήμερα το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος είπε: «Όποιος δεν πιστεύει στα θαύματα ας ιδεί το έργο αυτό. Είναι ένα μεγάλο θαύμα πίστεως, αγάπης και δυνάμεως του Θεού και του λαού της Εκκλησίας. Παραδίδεται από την Εκκλησία στον λαό της Εκκλησίας «τα σα εκ των σων σοι προσφέρομεν».
 Τώρα αν ο λαός της εκκλησίας που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση αισθάνεται το ίδιο ικανοποιημένος με το Σεβασμιώτατο από το “ θαύμα» αυτό  ή έχει άλλες προτεραιότητες και άλλες προσδοκίες  είναι ένα θέμα που σηκώνει πολύ κουβέντα.

 Χ.Π.

Πηγή
http://www.altpressfthiotida.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου