Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Το "Βοήθεια στο σπίτι" κατεβαίνει σε απεργία

Το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 30  Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής του ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στα Ιωάννινα.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Φθιώτιδας;

 ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε μεγάλο ή μικρό Δήμο, συμπαραστέκονται στα πολλά προβλήματα των ηλικιωμένων, ανήμπορων πολιτών αλλά και ΑΜΕΑ.
Δεν υπάρχει Δήμος στη χώρα μας που να μην υλοποιεί το «Βοήθεια στο Σπίτι». Δεν υπάρχει γεωγραφική περιοχή, δημοτικό διαμέρισμα, που οι ανήμποροι πολίτες του, να μην εξυπηρετούνται από τους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι» με 879 Δομές πανελλαδικά.


Η εγκατάλειψη, η μοναξιά, τα προβλήματα υγείας, τα γηρατειά και πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας, βρίσκουν επίλυση μέσα από τη φροντίδα που παρέχει το «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λειτουργεί ως αρωγός αλλά και ως πρωτοπόρα δράση, ελλείψει μόνιμων θεσμοθετημένων υπηρεσιών του κράτους πρόνοιας! Για αυτό, και όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί από θεσμικούς φορείς (Εθνική σχολή δημόσιας υγείας, πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), ως η δομή με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα που υλοποιείται σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, με τη λειτουργία των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» εξοικονομούνται πάνω από ένα δις ευρώ το χρόνο, καθώς δεν επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία αφού αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση, περιορίζεται η αλόγιστη συνταγογράφηση, καθώς και  τα νοσήλια και οι έκτακτες διακομιδές με την αγωγή και προαγωγή υγείας που εφαρμόζεται, και την πρόληψη μέσω της συστηματοποίησης των εξετάσεων.
Και όλα αυτά, κάτω από την ομπρέλα νομιμότητας, διαφάνειας και φερεγγυότητας που εξασφαλίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως φορέας υλοποίησης.

Και όμως, ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα, παραπαίει εδώ και τόσα χρόνια, φορτώνοντας με αγωνία και αβεβαιότητα τόσο τους 3500 περίπου εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, όσο και τους 130.000 πανελλαδικά ωφελούμενους καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση που κάθε φορά καλείτε να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί ο τρόπος υλοποίησής του.

Οι τελευταίες εξελίξεις, έχουν αναγκάσει τη χώρα μας σε δημοσιονομική προσαρμογή άνευ προηγουμένου.
Η φτώχεια καλπάζει, η ανεργία το ίδιο, οι νεόπτωχοι πληθαίνουν παντού.
Η ελληνική κοινωνία είναι σε ελεύθερη πτώση και μάλιστα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας το οποίο θα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τους συμπολίτες μας, για τις ευάλωτες ομάδες.
Το μόνο που υπάρχει είναι τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούνται μέσα από τους Δήμους όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΑΠ κ.λπ. τα οποία όμως παραπαίουν λόγω έλλειψης κεντρικής στρατηγικής, σε ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει μόνιμα την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους, ώστε οι Δήμοι να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά και συνάμα ποιοτικά στις τοπικές ανάγκες που υπάρχουν και συνεχώς προκύπτουν.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς, ειδικά στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα οι δομές αυτές πρόνοιας όχι απλά να θεσμοθετηθούν αλλά να διευρυνθούν και να αναβαθμιστούν, να συμπεριλάβουν και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που νοσούν ή προκύπτουν! Απεναντίας όμως, βλέπουμε να συνεχίζουν να είναι αίολες στη τύχη τους με πρόσφατα παραδείγματα το θέμα με τα ΚΔΑΠ, τα ΚΗΦΗ και το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Και όταν κάποια στιγμή, εξασφαλίστηκαν με Νόμο, χρήματα για την λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι», η πολιτεία, αντί να το θεσμοθετήσει ως όφειλε, ψήφισε με Νόμο το νέο Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», που «υποτίθεται» ότι, θα παγίωνε την βοήθεια και την φροντίδα προς τους ηλικιωμένους και τα ΑΜΕΑ, όμως έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και με τα κριτήρια που αυτό θέτει, βγάζει εκτός, την πλειοψηφία των εν δυνάμει ωφελουμένων, και δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό και τους στόχους του ήδη ισχύοντος Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το «κατ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», προτρέπει τους εργαζόμενους να συστήσουν Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ρίχνοντας την φροντίδα των ευπαθών ομάδων, στον καιάδα του ιδιωτικού επιχειρείν, αφού απουσιάζει η συμμετοχή της πολιτείας.

Έτσι λοιπόν, πρόσφατα, εργαζόμενοι και Δήμοι, προσβάλαμε αυτή την πρόθεση της πολιτείας και καταφέραμε για άλλη μια φορά να πάρουμε μια παράταση έως τέλος του Σεπτεμβρίου 2013. Ο χρόνος όμως είναι αμείλικτος και περνάει γρήγορα…
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»,

ΖΗΤΑΜΕ:

• Την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού στις Δημοτικές Δομές

• Την σύσταση Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Δήμους και ένταξη όλων των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι»

• Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι επί σειρά μηνών και έχουν φτάσει σε οικονομική εξαθλίωση!!!!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                         Η Γραμματέας

 Σφήκας Θαλής                                             Ντούμα Ζαχαρούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου