Κυριακή 19 Μαΐου 2013

«Εμείς οι πολίτες»: Με πείσμα για την αλήθεια

Μια ομάδα εθελοντών, ή «μια παρέα» όπως δηλώνουν οι ίδιοι, αποτελούμενη μέχρι στιγμής από 65 άτομα, ξεκινούν σήμερα ένα ιδιαίτερο εγχείρημα. Έχοντας δημιουργήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Εμείς οι πολίτες» στοχεύουν στον έλεγχο και την παρακολούθηση κυβερνητικών δράσεων με αμφίδρομο τρόπο: τόσο μέσα από τις εξαγγελίες των υπουργών όσο και με τη συλλογή πληροφοριών από εθελοντές και πολίτες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις αλλαγές τις οποίες επιφέρουν οι πράξεις της κυβέρνησης.
Το tvxs.gr μίλησε με έναν από τους εθελοντές, τον Νότη Παρασκευόπουλο, ο οποίος εξήγησε τους στόχους αυτής της εθελοντικής προσπάθειας. Ο ίδιος τόνισε ότι η προσπάθεια βρίσκει την αφορμή της στη διαπίστωση του προβλήματος αποτελεσματικότητας του κράτους, ενώ πιστεύει ότι θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της κοινωνίας για να μπορεί να φέρει αποτελέσματα.





«Η ιδέα ξεκίνησε από την διαπίστωση ότι υπάρχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας του κράτους. Δηλαδή εάν υποθέσουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει τις καλύτερες των προθέσεων και οι υπουργοί επίσης και θέλουν να κάνουν καλό στην χώρα δεν τα καταφέρνουν. Αυτό γιατί υπάρχουν οι αδύναμοι κρίκοι και κάποιοι που μπλοκάρουν τα πράγματα», εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος.

Για τους εθελοντές, όμως, κυριότερη αιτία είναι η έλλειψη πληροφόρησης: δεν γνωρίζουν οι από πάνω τι κάνουν οι από κάτω.

«Κάνει δηλαδή μια σύσκεψη ο υπουργός με τους γενικούς γραμματείς και λέει: «Αυτό το μήνα θα κάνουμε το Α το Β, το Γ και το Δ». «Ναι υπουργέ», λένε οι γραμματείς. Μετά από έναν μήνα ρωτά ο υπουργός πως προχωράνε τα πράγματα. «Μια χαρά, όλα καλά», λένε εκείνοι. Αν όμως δεν είναι μια χαρά, κάτι που μπορεί να μην ξέρει ούτε ο υπουργός ούτε οι γραμματείς, γιατί ο αδύναμος κρίκος μπορεί να είναι πιο κάτω, και τους ερχόταν μια πληροφορία ότι αυτό που λέτε ότι πάμε καλά δεν ισχύει για αυτόν και εκείνο τον λόγο, θα μπορούσαν να κάνουν διορθωτικές κινήσεις και να πάμε καλύτερα. Άρα το σκεπτικό ήταν πώς θα κάνουμε την χώρα μας καλύτερη», αναφέρει παραδειγματικά ο συνομιλητής μας.

Οι δράσεις που έχουν επιλεγεί προς παρακολούθηση δεν είναι εκείνες που παρακολουθεί η τρόικα, όπως οι μειώσεις μισθών. «Έχουμε επιλέξει εκείνες που έχουν στόχο την ανάπτυξη, προστασία του πολίτη, υγεία, τουρισμό και άλλες», περιγράφει ο Νότης Παρασκευόπουλος. Συνολικά οι 32 δράσεις της κυβέρνησης που θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται είναι οι εξής:

 

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να την δείτε ολόκληρη

Αμφίδρομη πληροφόρηση

Όσοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ομάδας αυτή μπορούν να δουν και να πληροφορηθούν για την πρόοδο και την εξέλιξη των κυβερνητικών δράσεων. Μπορούν, επίσης, να πληροφορήσουν τους υπόλοιπους είτε από την δικιά τους έρευνα είτε από κάποιο προσωπικό βίωμα σχετικά με την εξέλιξη μιας δράσης. Μόλις συμπληρωθεί ένας ικανός αριθμός πληροφοριών γύρω από μια δράση, τότε οι εθελοντές θα απευθύνουν ερωτήσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο.

«Εάν μας έρθει η πληροφορία εμείς θα την κυνηγήσουμε μετά. Επίσης, υπάρχει φόρμα εθελοντή, που μπορεί να συμμετάσχει και αυτός στο εγχείρημα, όπως και η φόρμα πληροφόρησης, όπου μπορεί ο καθένας να επιλέξει και να ενημερώνεται για τις δράσεις που τον ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα ένας γιατρός μπορεί να ενδιαφέρεται μόνο για δράσεις περί την υγεία, ή ο έμπορος για το παραεμπόριο. Οι ίδιοι μπορούν να γίνουν και εθελοντές έρευνας για συγκεκριμένες δράσεις που τους ενδιαφέρουν. Όσο περισσότερες ομάδες τόσο καλύτερη η παρακολούθηση κάθε δράσης, ώστε να μπορούμε να απευθύνουμε ερωτήματα με στοιχεία στους υπουργούς», εξηγεί ο εθελοντής.

«Ένα σύστημα αμφίδρομης πληροφόρησης. Η κυβέρνηση μας ενημερώνει για το τι προτίθεται να κάνει. Εμείς ρωτάμε δυο πράγματα: τι προτίθεσαι να κάνεις και σε ποια φάση βρίσκεται αυτό που κάνεις. Αυτή είναι η πληροφόρηση από τα πάνω. Μετά έρχεται και η πληροφόρηση από τα κάτω. Για παράδειγμα, χθες μας έστειλε το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωση ότι το ζήτημα της αξιολόγησης στα Πανεπιστήμια έχει κολλήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όμως εάν έρθει ένας υπάλληλος του ΣτΕ και πει ότι αυτό δεν ισχύει και έχει κολλήσει κάπου αλλού το θέμα – εμείς δεν θα το ανεβάσουμε ανεύθυνα στο site. Θα πάρουμε τότε τον σύνδεσμό μας στο Υπουργείο Παιδείας και θα τους πούμε κοιτάξτε να δείτε από εκεί καταγγέλλουν αυτό. Τι λέτε επ’ αυτού;», συνεχίζει.

Σε επικείμενη ανανέωση της ιστοσελίδας «Εμείς οι πολίτες» θα προσφέρεται δυνατότητα ψηφοφορίας. «Θα μπορούμε δηλαδή να δείξουμε μετά ότι οι πολίτες αξιολογούν αυτές τις δράσεις ως τις 5 πιο σημαντικές», εξηγεί ο Νότης Παρασκευόπουλος. Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα να υποβάλει κάποιος πρόταση για παρακολούθηση μιας καινούριας δράσης. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει ψηφοφορία γύρω από αυτή την πρόταση. Εάν συλλέξει αρκετές ψήφους μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να παρακολουθείται.

Συνεργασία

Με τα υπουργεία τα οποία έχουν την ευθύνη για τις κυβερνητικές δράσεις που παρακολουθούνται έχει συμφωνηθεί συνεργασία. Οι Υπουργοί έχουν δώσει εντολή στους γενικούς γραμματείς ότι όταν στέλνουν ερώτημα οι «εμείς οι πολίτες» εκείνοι να απαντούν εντός τριών ημερών.

«Όλοι οι Υπουργοί των οποίων τις δράσεις παρακολουθούμε έχουν αντιδράσει πολύ θετικά. Και εμείς τους έχουμε πει ότι δεν θα τους εκθέσουμε με ανειλικρινείς πληροφορίες αλλά και αυτοί έχουν δεσμευτεί ότι όταν τους ρωτάμε κάτι θα απαντούν. Αυτοί ας απαντήσουν ότι θέλουν. Αυτό που θα απαντήσουν όμως τους έχουμε πει ότι θα δημοσιεύεται και θα ελέγχεται η πρόοδός του», σχολιάζει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Απαραίτητη η υποστήριξη

Οι εθελοντές ευελπιστούν να πιστέψουν οι πολίτες ότι η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει και οι υπουργοί να αντιληφθούν ότι μέσω αυτού του συστήματος ελέγχονται. «Εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση αντιπολίτευσης ούτε όμως και πλασματικής υποστήριξης στην κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε την αλήθεια. Έχουμε πείσμα για την αλήθεια. Εμείς δεν προτείνουμε πολιτικές, δεν κάνουμε προτάσεις. Υπάρχουν άλλοι για αυτή την δουλειά. Εμείς είμαστε εκεί για να ερευνήσουμε και να προβάλλουμε την εξέλιξη της κάθε δράσης ως διαμεσολαβητές», εξηγεί ο εθελοντής στο tvxs.gr.

Για να πετύχουν τον στόχο τους όμως θεωρούν απαραίτητη την μαζική υποστήριξη της κοινωνίας. «Διαφορετικά θα είμαστε μια εφημερίδα που θα εξαγγέλλει ότι λέει η κυβέρνηση», εκφράζει τον φόβο του ο κ. Παρασκευόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν θέσει κάποια όρια: Εάν μέσα σε τρεις μήνες (μέχρι την 15η Αυγούστου) δεν έχουν αποκτήσει μια καλή επισκεψιμότητα τότε θα σταματήσουν. «Κέρδος δεν έχουμε, εθελοντές είμαστε. Εάν δεν ενστερνιστεί ο κόσμος αυτό που πάμε να κάνουμε και δεν το στηρίξει στις 15 Αυγούστου το σταματάμε», εξηγεί ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου