Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Αυτοδιοίκηση: Ταμειακό πλεόνασμα 386,8 εκατ. ευρώ το α’ τετράμηνο

Ταμειακό πλεόνασμα ύψους 386,8 εκατ. ευρώ παρουσιάζει το α’ τετράμηνο του 2013 ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της αυτοδιοίκησης, συμφωνα με σημερινη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στην βελτίωση των ιδίων εσόδων και συγκεκριμένα των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, φόρους, λοιπά τέλη, δικαιώματα, παροχή υπηρεσιών, καθώς οι επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το α’ τετράμηνο του 2012.


«Η πολιτική εξυγίανση των ΟΤΑ συνεχίζεται. Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου στην πράξη μας απομακρύνει από ισοπεδωτικές προσεγγίσεις και εξατομικεύει την αξιολόγηση των ΟΤΑ συμβάλλοντας στην επιτυχία του εγχειρήματος. Στους 4 μήνες επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα που ανταποκρίνεται στους στόχους μας«, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Και συμπλήρωσε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για ακόμη μια φορά μετά από ένα κρίσιμο και δύσκολο έτος αναδεικνύεται θετικός πρωταγωνιστής της εθνικής προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά. Συνεχίζουμε με επιμονή ως την τελική επιτυχία».

Μειωμένες κατά 3,61% οι δαπάνες

Συμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ, σε ότι αφορά τις δαπάνες στο α’ τετράμηνο του έτους είναι μειωμένες κατά 3,61% σε σύγκριση με το α΄ τετράμηνο του 2012, ποσοστό που αυξάνεται στο 13,4% εάν αφαιρεθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από την ειδική επιχορήγηση που καταβλήθηκε στους ΟΤΑ από την αρχή του 2013.

Η ειδική επιχορήγηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων οδήγησε στη δραστική μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων (ληξιπρόθεσμων ή μη) της αυτοδιοίκησης προς την αγορά κατά 15,4% (229 εκατ.) σε σχέση με το α’ τετράμηνο του 2012.

Επιπλέον, για το μήνα Απρίλιο του 2013 η αυτοδιοίκηση παρουσιάζει έλλειμμα 8,5 εκατ. έναντι ελλείμματος 141,6 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2012, ενώ συνεχίζεται η καλή πορεία των εσόδων και η συγκράτηση των δαπανών εντός των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2013-2016. Τον Απρίλιο του 2013 οι δαπάνες αμοιβών προσωπικού είναι μειωμένες κατά 15,29% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου