Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Κοινωφελής: Έως και 350.000 περισσότεροι άνεργοι για ένα «λάθος»

Προσπάθεια να περισωθεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που ήταν προγραμματισμένο για την απασχόληση 400.000 ανέργων στους δήμους αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετά την «κόκκινη κάρτα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται να απορροφήσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση περισσότερους από 50.000 έως 80.000, κάνει η κυβέρνηση.
Aυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας,
με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γ.  Βρούτση, του υπουργού Εσωτερικών Ε.  Στυλιανίδη, του  υφυπουργού Εργα­σίας  Ν. Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Ανάπτυ­ξης Κ.  Βιρβιδάκη, του υφυπουργού  Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Μ.  Βολουδάκη, του γενικού γραμματέα Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δ.  Βαρτζόπουλου, της γε­νικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας  Α.  Στρατινάκη, του γενικού γραμματέα Δη­μοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γ.  Γιαννούση, της γενικής γραμμα­τέως Δια­χείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Άννας Δαλλα­πόρτα, του ει­δικού γραμματέα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουρ­γείου Παιδε­ίας Ευάγγελου Ζαχαράκη και του διοικητή του ΟΑΕΔ Θεόδωρου Αμπατζόγλου.

«Λάθος» στο σχεδιασμό Κικίλια

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ότι το υπουργείο θα ξεκινήσει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για την απελευθέρωση περίπου 150 έως 170 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με υπολογισμούς για πεντάμηνη κοινωφελή εργασία, αφορά περί τους 60.000 ανέργους, ενώ αν το πρόγραμμα παραταθεί για ένα μήνα θα μειωθούν στους 50.000.

Στόχος είναι να διατηρηθεί ο κοινωφελής χαρακτήρας του προγράμματος, οι τομείς προτεραιότητας  να είναι η το­πική αυτοδιοίκηση, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, κ.λπ.) και οι πόροι που απαιτούνται να προέλθουν μέσω της ρήτρας ευελιξίας η οποία αφορά σε κοινοτικά κονδύλια που δεν έχουν απορροφηθεί από πόρους του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργα­σίας έχουν αξιοποιηθεί στο σύνολο τους.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αφορούσε 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο,  με καθαρές 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες από 490,00 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους – εργαζόμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 427,00 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους – εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Αλλά η ΕΕ το μπλόκαρε με αιτιολογία ότι η λογική του προγράμματος που είχε σχεδιαστεί από τον πρώην πρόεδρο του ΟΑΕΔ Η. Κικίλια, αντίκειται στους κανονισμούς της ΕΕ για τη χρήση των πόρων μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το οποίο δεν χρηματοδοτεί «κοινωφελείς δράσεις» αλλά αναπτυξιακά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου