Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ξεκινά σήμερα τo 15o Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης στη Λαμία

To ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει στο Δημοτικό μας Θέατρο το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Η αγάπη του κοινού ήταν το χαρακτηριστικό και της φετινής επετειακής διοργάνωσης. Η αγάπη, ως θέμα, κυριάρχησε και στις βραβεύσεις, που γενικά έγιναν ευχάριστα αποδεκτές από τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης.
Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα βρεθεί το διήμερο Δευτέρα 8 Απριλίου και Τρίτη 9 Απριλίου 2013 στη Λαμία και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε 9 αριστουργήματα.
Δευτέρα 8 Απριλίου 2013.


ΩΡΑ 20.00: CELTMAN

Ένας άνθρωπος προκαλεί τα όριά του και υπερβαίνει το σώμα και την ψυχή του κατορθώνοντας έναν άθλο, σε ακραίες συνθήκες, μέσα στην εκπληκτική φύση των Σκωτσέζικων Χάιλαντς.


Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Matthias Pilz
Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος
Μουσική: Gautier Galard
Παραγωγός: Τζώρτζης Γρηγοράκης
Τύπος: HDCam Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα-Μεγ. Βρετανία
Διάρκεια: 15'
Έτος Παραγωγής: 2012



20.15: ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ένα πρωί, κατεβαίνοντας τις σκάλες της πολυκατοικίας μου, έπεσα πάνω στον Τιγκράν, τον καθαριστή από την Αρμενία, και πιάσαμε κουβέντα.


Σκηνοθεσία: Σπύρος Αμοιρόπουλος
Σενάριο: Σπύρος Αμοιρόπουλος
Μοντάζ: Άντα Λιάκου
Παραγωγός: Σπύρος Αμοιρόπουλος
Παραγωγή: One Touch, Ελλάδα
Τύπος: Beta SP Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 15'
Έτος Παραγωγής: 2012



20.30: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Στην Ελλάδα της κρίσης, το ποδόσφαιρο μοιάζει διέξοδος για έξι ακροατές που μοιράζονται τηλεφωνικά τα προβλήματά τους με τον παραγωγό μιας ραδιοφωνικής εκπομπής. Η καθημερινή επαφή τους με τον Γιώργο Γεωργίου δίνει στους ακροατές βήμα, συζητάνε όσα τους καίνε και διαμορφώνει –με πρόσχημα το ποδόσφαιρο–έναν καινούργιο τρόπο επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και εξομολογήσεων με ψυχοθεραπευτικές διαστάσεις. Οι ήρωες αυτοί, που συμμετέχουν καθημερινά στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γεωργίου, θα συναντηθούν με τον παρουσιαστή της εκπομπής στο τέλος; Το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο που αποκαθιστά την επικοινωνία; Το ποδόσφαιρο και οι προσδοκίες του είναι ένας τρόπος να ελπίζει κανείς για το μέλλον του;


Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Σενάριο: Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Magnus Briem, Παύλος Ρούφος
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης, ΚώσταςΜακρυνός
Ήχος: Magnus Briem, Στέλιος Μπουζιώτης
Παραγωγός: Φένια Κοσοβίτσα
Παραγωγή: Blonde AE, Ελλάδα & ΕΡΤ ΑΕ, Ελλάδα
Τύπος: DigiBeta Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 56'
Έτος Παραγωγής: 2012



21.30: WELCOME TO THE SHOW -H MΟΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόκειται για ένα μουσικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τον Παύλο Σιδηρόπουλο και για τη μουσική του κληρονομιά. Ο Σιδηρόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος για την εποχή του, ανήσυχο πνεύμα που πειραματίστηκε όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη μουσική και στη σύνθεση, αλλά και στην ηθοποιία, στην ποίηση και στη συγγραφή. Συνεργάτες του, αλλά κυρίως καλλιτέχνες επίγονοί του, μιλούν για το πώς η μουσική του έφτασε στις μέρες μας και εξηγούν πόσο και γιατί επηρέασε τις επόμενες γενιές. Ανέκδοτες φωτογραφίες, ντοκουμέντα από συναυλίες και υλικό από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας εναλλάσσονται με τη μουσική και το λόγο.


Σκηνοθεσία: Αλέξης Πόνσε, Κώστας Πλιάκος
Σενάριο: Αλέξης Πόνσε, Κώστας Πλιάκος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξης Πόνσε
Μοντάζ: Δημήτρης Κλάγκος
Ήχος: Δημήτρης Βλάχος, Χάρης Τελώνας
Παραγωγός: Αλέξης Πόνσε, Κώστας Πλιάκος
Παραγωγή: Euroirida, Ελλάδα
Συμπαραγωγή: Wide-Angle, Ελλάδα
Τύπος: DigiBeta Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 65'
Έτος Παραγωγής: 2013



22.55: ΣΤΑΧΤΗ/ ASKA

Στις 14 Απριλίου 2010, η γη άνοιξε για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα στην Έιγιαφια- λαγέκουλ της Νότιας Ισλανδίας. Η ηφαιστειακή έκρηξη έλιωσε τους πάγους, προξένησε πλημμύρες στις κοντινές φάρμες και εκτόξευσε στη στρατόσφαιρα 70 τόνους στάχτης ανά δευτερόλεπτο, διακόπτοντας την εναέρια κυκλοφορία σ’ ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη. Πολλές πτήσεις χρειάστηκε να ακυρωθούν και χιλιάδες επιβάτες βρέθηκαν αποκλεισμένοι. Η αναστάτωση αυτή προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Όταν αποκαταστάθηκαν τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών και τα σχετικά πρωτοσέλιδα άρχισαν ν’ αραιώνουν, οι αγρότες που ζουν στη σκιά του ηφαιστείου συνέχισαν να αγωνίζονται για τα ζώα και το βιοπορισμό τους, κάτι που κάνουν μέχρι και σήμερα. Η ταινία παρακολουθεί για ένα χρόνο τρεις οικογένειες της περιοχής και καταγράφει την επίδραση της στάχτης στη ζωή τους.

Σκηνοθεσία: Χέρμπερτ Σβέινμπγιορνσον
Σενάριο: Herbert Sveinbjornsson, Hildur Margretardotti
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Herbert Sveinbjornsson, Hildur Margretardotti, Sveinn M. Sveinsson
Μοντάζ: Herbert Sveinbjornsson, Stefania Thors
Ήχος: Huldur Freyr Arnarsson
Μουσική: Ulfur Eldjarn
Παραγωγός: Heather Millard, Herbert Sveinbjornsson
Παραγωγή: Edisons Lifandi Ljosmyndir ehf., Iceland T. +35 4 6973 845 hebbiw@gmail.com www.edisonsmovies.com
Τύπος: HDCam Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ισλανδία
Διάρκεια: 94'
Έτος Παραγωγής: 2012

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΩΡΑ 20.00: ΕΞΑΝΤΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

H αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προβάλλεται ως η ενδεδειγμένη απάντηση στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Tο ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσιας σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική «Eldorado Gold». Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής, που χρόνια αντιστέκονται στη δημιουργία ορυχείου χρυσού στην περιοχή τους, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τις ωφέλειες να είναι λιγότερες από τις απώλειες. Ο Θησαυρός της Κασσάνδρας είναι μια ακτινογραφία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης.


Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Σενάριο: Γιώργος Αυγερόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος, Θεόφιλος Δαδής, Βασίλης Μουρίκης
Μοντάζ: Βασίλης Μάγκος, Άννα Πρόκου
Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ, Ελλάδα
Τύπος: DigiBeta Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 58'
Έτος Παραγωγής: 2012



21.00: FOOD FOR LOVE

Η απέραντη αγάπη της Ελληνίδας μάνας προς τα παιδιά της φτάνει μέχρι την άκρη της γης! Όσο μακριά κι αν είναι το παιδί της, το φαγητό της θα το ακολουθεί. Το σπιτικό φαγητό στα χέρια της Ελληνίδας μάνας είναι ένα ισχυρό πρακτικό αλλά και συμβολικό όπλο, που γεφυρώνει γεωγραφικές και συναισθηματικές αποστάσεις και διατηρεί για πάντα στενούς τους οικογενειακούς δεσμούς! Μέσα από τις ιστορίες τριών μανάδων και τη σχέση τους με το φαγητό, το ντοκιμαντέρ ανοίγει ένα παράθυρο στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας με κεντρική μορφή τη μάνα, και τα παιδιά ως πρίγκιπες και πριγκίπισσες.


Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου
Σενάριο: Μαριάννα Οκονόμου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μαριάννα Οκονόμου, Δημήτρης Κατσαΐτης, Γιάννης Μισουρίδης
Μοντάζ: Ηλίας Δημητρίου
Μουσική: Ηλίας Παντολέων
Παραγωγός: Λιλέτ Μπόταση
Παραγωγή: Inkas Film Productions, Greece
Τύπος: DigiBeta Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 52'



22.00: HIPPIE HIPPIE MATALA MATALA

Τη δεκαετία του ’60, τα Μάταλα, ένας φτωχός, ψαράδικος οικισμός στη νότια Κρήτη, απέκτησε παγκόσμια φήμη με αναφορές στον διεθνή τύπο και αναδείχθηκε σε «σημείο αντιλεγόμενο» της τοπικής κοινωνίας προκαλώντας την μήνιν της εκκλησίας και την παρέμβαση του στρατιωτικού καθεστώτος των Αθηνών. Χίπηδες απ’ όλο τον κόσμο έμεναν στις περίφημες σπηλιές των Ματάλων, διαμορφώνοντας μία ιδιότυπη διεθνή κοινότητα, τα μέλη της οποίας προκαλούσαν με τον χαλαρό και εναλλακτικό τρόπο ζωής τους. Ποιοι ήταν αυτοί οι νέοι; Τι τους έφερε στα Μάταλα; Ποια ήταν η σχέση τους με τους ντόπιους; Γίνονταν στ’ αλήθεια όργια; Απαντούν οι σχεδόν 70χρονοι σήμερα πρωταγωνιστές της ιστορίας: οι Γερμανοί Αρν και Έλμαρ, οι Αγγλίδες αδελφές Σέρλι και Παμ, ο Δημήτρης Πουλικάκος, η γιαγιά Αλεξάνδρα, η γιαγιά Κατερίνα και ο Γιώργης, φτωχός ψαράς και φίλος της Τζόνι Μίτσελ απ’ τα παλιά.Mag24.gr


Σκηνοθεσία: Γιώργος Βαρελάς
Σενάριο: Μαρία Π. Κουφοπούλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Απόστολος Κυριάκης, Μερκούρης Μουμτζόγλου, Αντώνης Βουτσάς
Μοντάζ: Γιάννης Δούκας
Ήχος: Δημήτρης Δεουδές
Μουσική: Δημήτρης Πουλικάκος
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
Τύπος: DigiBeta Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 75'
Έτος Παραγωγής: 2013



23.15: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΙΩΝΩΝ

Ο Αντώνης ξεκινά την κατασκευή της νέας του ξύλινης βάρκας. Είναι από τους τελευταίους που γνωρίζουν αυτήν την τέχνη. Ζει από το ψάρεμα στις λίμνες της Πρέσπας, όπου η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών μελετά εδώ και πολλά χρόνια τα ψάρια της περιοχής. Υπάρχει άραγε ζωή σ’ αυτόν τον τόπο;


Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυμίου
Σενάριο: Βαγγέλης Ευθυμίου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ: Γιάννης Κολόζης
Ήχος: Ορέστης Καμπερίδης
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Παραγωγή: Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ελλάδα
Τύπος: HDCam Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 48'
Έτος Παραγωγής: 2013



Το επετειακό 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης... ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 πόλεις στην Ελλάδα αλλά και στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, καθώς και σε 20 καταστήματα κράτησης, μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις του.

Περισσότερες από 30 πόλεις θα φιλοξενήσουν μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ, με τη συνεργασία τοπικών αρχών και τη στήριξη πολιτιστικών οργανώσεων και πανεπιστημίων.



Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Απριλίου: Δημοτικό Θεάτρο Λαμίας με είσοδο ελεύθερη. Την ευθύνη της επιλογής των ταινιών που θα προβληθούν στη Λαμία έχει ο κος Παναγιώτης Αγγελόπουλος

lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου