Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Σκληρό πρέσινγκ στους δήμους για τη διαχείριση απορριμμάτων


Αποφασισμένη να σφίξει τα λουριά στους δήμους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων εμφανίζεται η κυβέρνηση. Και αυτό διότι εκτός των υπολογίσιμων προστίμων καλείται να διασκεδάσει την αυστηρή κριτική που δέχεται από την ευρωπαϊκή επιτροπή που της καταλογίζει μεταξύ άλλων έλλειψη πολιτικής βούλησης, έλλειψη συντονισμού και μεγάλη γραφειοκρατία.
Το μήνυμα του στενού κυβερνητικού  μαρκαρίσματος, έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κυριάκος Βιρβιδάκης από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επεσήμανε τη σπουδαιότητα του ζητήματος τονίζοντας ότι ήλθε η ώρα οι δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες του.


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ήταν, προφανώς, γνώστης της επιστολής που έφτασε πριν από λίγες μέρες στο γραφείο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Την υπέγραφε ο  επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χάν, προειδοποιώντας για βαριά πρόστιμα κατά της Ελλάδας.

Στη χώρα μας υπάρχουν 396 ανεξέλεγκτες χωματερές, εκ των οποίων οι 78 λειτουργούν, ενώ οι 318 μολονότι έχουν κλείσει, δεν έχουν αποκατασταθεί. Στην επιστολή του ο Ευρωπαίος επίτροπος επισημαίνει ότι ως το τέλος του 2013 θα πρέπει να υπογραφούν συμβάσεις για όλα τα έργα που αφορούν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες ως το 2015. Τα πρόστιμα που ενδέχεται να επιβληθούν σε αντίθετη περίπτωση υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 28 εκατ. ευρώ.

Στην επιστολή του εκτός των άλλων ο Γιοχάνες Χάν  κάνει λόγο για «αποτυχία της ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος» και «στις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για νέες υποδομές».

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η επισήμανση για «εμπλοκή πολλών φορέων στο ζήτημα»,  αφού στη διαχείριση των απορριμμάτων εμπλέκονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, οι δήμοι, οι περιφέρειες και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου