Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Η καλοσύνη βελτιώνει την ψυχική υγεία

Μπορεί να ακούγεται λίγο σαν εφηβική ανοησία, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι, το να δείχνει κανείς φυσική καλοσύνη και συμπάθεια στους γύρω του, μπορεί να αποδειχθεί τελικά καλό για τη δική του προσωπική ψυχική υγεία, αλλά και να βελτιώσει και τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion, αναφέρει ότι οι εκτενείς εκδηλώσεις καλοσύνης, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από κοινωνικό άγχος ώστε να νοιώσουν πιο θετικά.


Οι Dr Lynn Alden και Dr Jennifer Trew από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, ζήτησαν από εθελοντές με υψηλά επίπεδα κοινωνικής ανησυχίας, να προβούν σε πολλές πράξεις καλοσύνης προς τους συνανθρώπους τους, για δύο ημέρες την εβδομάδα και για διάστημα ενός μηνός.

«Μερικές φορές μπορούμε να δώσουμε ένα μικρό δώρο σε κάποιον ή να παραλάβουμε ένα φίλο μας από τη δουλειά του με το αυτοκίνητό μας, να επισκεφθούμε έναν ασθενή ή ακόμα και να ευχαριστήσουμε τον οδηγό του λεωφορείου που μας μετέφερε. Πράξεις πραγματικά μικρές, που όμως φαίνεται πως έχουν πολύ μεγάλη επίπτωση στην ψυχολογία», εξηγούν οι επιστήμονες.

Στην έρευνα, στο τέλος του μήνα παρατηρήθηκε ότι, τα άτομα που ακολουθούσαν τη νέα μέθοδο συμπεριφοράς, ένοιωθαν πολύ καλύτερα, είχαν ξεπεράσει σημαντικό μέρος της κοινωνικής τους ανησυχίας και υπήρχε πολύ μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα με τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη αντιμετώπιση, δηλαδή την αποφυγή του κόσμου.

Αν και υπήρχαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής, κατόπιν των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε αποδεκτό πως, τέτοιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν ως μέρος μιας ευρύτερης θεραπείας.

Ο Δρ Alden δηλώνει ότι, «οι πράξεις καλοσύνης μπορεί να αποτελούν το πρώτο βήμα ώστε να βγούμε και να συναναστραφούμε με άλλους ανθρώπους και τελικά αυτό να έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους γύρω μας.»

Τέτοιες πράξεις κάνουν τους ανθρώπους να νοιώθουν πιο καλοί και οι αποδέκτες της καλής πράξης αισθάνονται ευεργετημένοι, όσο μικρή και αν είναι αυτή.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να μπαίνει κάποιος σε τέτοιες διαδικασίες μόνο και μόνο σαν ένδειξη εντυπωσιασμού, διότι τότε δεν υπάρχουν καθόλου θετικά ψυχολογικά αποτελέσματα. Η πράξη πρέπει να πηγάζει από την καρδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου