Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ο νέος νόμος για το "χαράτσι" και η νέες χρεώσεις..

Με μικρές αλλαγές σε σύγκριση με το 2012 αναμένεται να εφαρμοστεί εφέτος το «χαράτσι» ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που μετονομάζεται Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
Στην πρόσφατη σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα τα περιθώρια μείωσης των εσόδων από την εν λόγω φορολογία που δεν μπορούν να ξεπεράσουν σε καμία περίπτωση τα 200 εκατ. ευρώ σε σύνολο περίπου 2,3 δισ. ευρώ.
 Τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού των 3,2 δισ. ευρώ καλύπτονται από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2013 που ακόμη δεν έχει εισπραχθεί και επιβάλλεται σε συνολική ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και από τους ΦΑΠ προηγουμένων ετών (2010-2012).


Ωστόσο τόσο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης μετά το τέλος της σύσκεψης της περασμένης Τετάρτης  δήλωναν ότι το χαράτσι αντικαθίσταται από το 2013 από έναν προοδευτικό φόρο με αφορολόγητο, φορολογική κλίμακα και διεύρυνση της φορολογικής βάσης δημιουργώντας την προσδοκία για ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών. Η τρόικα όμως εξακολουθεί να μην ανάβει το πράσινο φως για να προχωρήσει το σχέδιο που «κλείδωσε» κατά την πρόσφατη σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση διότι, όπως φαίνεται, δεν είναι ξεκάθαρο το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργήσει.

Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών λίγη ώρα μετά τη σύσκεψη των αρχηγών ενημέρωνε ότι το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών μετονομάζεται «Ενιαίος Φόρος» και το 2013 θα εισπραχθεί κανονικά από τη ΔΕΗ. Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με νέους μειωμένους συντελεστές και ο φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο χωριστά και όχι αθροιστικά. Αρα δεν πρόκειται για ενιαίο φόρο ακινήτων αλλά για «λίφτινγκ» στο υπάρχον χαράτσι. Επίσης στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν προβλέπεται καμία εφαρμογή αφορολόγητου ποσού.

Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», ο νέος φόρος για το 2013 θα είναι δύο ταχυτήτων: στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται ακίνητα με τιμή ζώνης ως 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό και στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η μείωση του φόρου για όσους βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης ως 1.500 ευρώ θα κυμανθεί κατά μέσον όρο σε 15%, ενώ πολύ μικρότερη θα είναι για τα ακριβότερα ακίνητα. Μάλιστα υπάρχει εισήγηση στα ακριβά ακίνητα να μην υπάρξει καμία απολύτως μείωση για εφέτος. Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι για εφέτος είναι σχεδόν αδύνατον να διευρυνθεί η φορολογική βάση, δηλαδή να ενταχθούν στη φορολογία και τα αγροτεμάχια. Οι απώλειες των εσόδων που καταγράφει ο υπουργός Οικονομικών θα καλυφθούν από τις εξής πηγές:

Πρώτον, από εκτός σχεδίου ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή (3€ ανά τ.μ.) και θα πάνε στον μέσο όρο των συντελεστών των δήμων όπου ανήκουν. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα μία βίλα στη Μύκονο που βρίσκεται εκτός σχεδίου επιβαρύνεται με 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ την ίδια στιγμή ένα διαμέρισμα των 50 τ.μ. στο Περιστέρι επιβαρύνεται με 5 ευρώ το τετραγωνικό. Πρόκειται για εξόφθαλμη αδικία, η οποία θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί.

Δεύτερον, από ακίνητα που νοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο χωρίς να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ. Υπάρχουν καταγγελίες όπου το Δημόσιο πληρώνει κανονικά το ενοίκιο για να στεγάσει ορισμένες υπηρεσίες του χωρίς να αφαιρεί το χαράτσι των ακινήτων που αναλογεί στο ακίνητο αυτό.

Τρίτον, από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.
Από το επόμενο έτος, εφόσον εγκρίνει η τρόικα το νέο σύστημα υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, θα ισχύσει αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ για τη συνολική ακίνητη περιουσία του κάθε ιδιοκτήτη και οι φορολογικοί συντελεστές θα είναι κλιμακωτοί από 0,1% ως 1,5%.

Τα αγροτεμάχια θα διαχωριστούν σε αγροτικά και μη αγροτικά. Τα αγροτικά θα φορολογούνται σε άλλη κλίμακα με τα εξής χαρακτηριστικά: αφορολόγητο όριο 20.000-30.000 ευρώ και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από τα αστικά ακίνητα.

Τα μη αγροτικά θα φορολογούνται με απομείωση της αντικειμενικής τους αξίας κατά 50% και θα προστίθενται στη συνέχεια στην εντός σχεδίου ακίνητη περιουσία του φορολογουμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου