Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Τα πράσινα άλογα του Δήμου Λαμιέων

‘’Να φουσκώνω ό,τι ζητάω, για να πάρω ότι μπορέσω…’’

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του Δήμου Λαμιέων για την άντληση χρηματοδότησης από το ‘’Πράσινο Ταμείο’’.

Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που ο Δήμος διεκδικεί  3.597.800 ευρώ!!  από τα συνολικά  8.000.000 ευρώ που θα διατεθούν σε όλη την Ελλάδα για πράξεις ενταγμένες στην ‘’ Αστική Αναζωογόνηση’’  .
Μέσα στην δεινή οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα και με την ανεργία να βρίσκεται στην Φθιώτιδα στα ύψη ,συνιστούν πρόκληση  προϋπολογισμοί ανάπλασης 4  παιδικών χαρών και επέκτασης ποδηλατοδρόμων κόστους 780.000 ευρώ!  και 500.000 ευρώ! αντίστοιχα.

Φαίνεται πως κυριαρχεί ακόμη η νοοτροπία των παρελθόντων ετών: της υπερκοστολόγησης των έργων και του επιθετικού διεκδικητικού πλαισίου με την λογική ‘’να φουσκώνω ό,τι ζητάω, για να πάρω ότι μπορέσω’’.
Νοοτροπία που όμως  δημιούργησε στην προ της κρίσης εποχή πραγμάτωση ακριβών έργων, αμφιβόλου αξίας ,χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών ενώ παράλληλα καταναλώνοντας σημαντικούς πόρους από την φορολογία και τα πρόστιμα των πολιτών συνετέλεσαν στα μεγάλα ελλείμματα σε  αναγκαίες  υποδομές, στερώντας τους δήμους από ζωτικά και σε μέγεθος και σε κόστος έργα.

Από την πλασματική δήλωση  περισσοτέρων εκτάσεων με σκοπό τις μεγαλύτερες  επιδοτήσεις  έως την ανάπλαση μιας παιδικής χαράς με  360.000 ευρώ η απόσταση είναι μικρή και το αποτέλεσμα το ίδιο: αναξιοπιστία και έντονη αμφισβήτηση.

Οι συγκρίσεις πλέον γίνονται αναπόφευκτες. Την ίδια ώρα λοιπόν  ο Δήμος Αλεξάνδρειας έλαβε από το ‘’Πράσινο Ταμείο’’  265.000 ευρώ για αναβαθμίσει και να πιστοποιήσει το σύνολο των παιδικών του χαρών, ο Δήμος Βέροιας ενέκρινε προϋπολογισμό 162.000 ευρώ για την πιστοποίηση  21 παιδικών χαρών και ο Δήμος Βόλου αιτεί 240.000 ευρώ από το Ταμείο για την ανάπλαση τριών παιδικών χαρών και την κατασκευή μιας νέας!

Με τα παραπάνω δεδομένα και με την κρίση να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της , με τον πολίτη να αναζητά μέσα στην ανεργία του  αχτίδα φωτός και να αναμένει βοήθεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τέτοιες ουτοπικές προτάσεις δημιουργούν κλίμα απαισιοδοξίας και  μας δείχνουν γιατί πτώχευσε η χώρα μας  και πως η εξουσία διαχειρίζεται(ακόμη και τώρα) τα λιγοστά χρήματα των σκληρά φορολογούμενων Ελλήνων.

Δυστυχώς η Δημοτική μας Αρχή, που διαχειρίζεται το μέλλον αυτού του τόπου τα τελευταία 14 χρόνια , οραματιζόμενη πανάκριβους παιδότοπους και εκτενείς ποδηλατοδρόμους, φαίνεται πως  δεν έχει απαγκιστρωθεί  από ένα επίπλαστο  παρελθόν που όλοι καλούμαστε με τόσο βίαιο τρόπο να ξεχάσουμε .

Π.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου