Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Διεθνής ημέρα των Ρομά σήμερα..

Η 8η Απριλίου κάθε χρόνο είναι η Διεθνής ημέρα των Ρομά, για να θυμόμαστε το πρώτο συνέδριο των Ρομά σε όλο τον κόσμο που έγινε στο Λονδίνο 7-12 Απριλίου το 1971.
Η μέρα καθιερώθηκε στο δεύτερο συνέδριο των Ρομά που πραγματοποιήθηκε το 1974.
 Κάθε μέρα πρέπει να βλέπουμε τους Ρομά και τις συνθήκες αποκλεισμών και ρατσισμών, που βιώνουν. Όμως αυτή τη μέρα πρέπει ιδιαίτερα να μιλάμε για τα δικαιώματά τους και να προβληματιζόμαστε κυρίως: για τις συνθήκες διαβίωσης σε καταυλισμούς και συνοικίες γκέτο και τα οικονομικά προβλήματα που επιδεινώνονται στις σύγχρονες συνθήκες κρίσης, για τις συνθήκες αποκλεισμού από βασικές δομές της υγείας, για τον αναλφαβητισμό μεγάλου αριθμού Ρομά και την μόρφωση των παιδιών Ρομά.


Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και η 2α Αυγούστου που είναι η Παγκόσμια μέρα του άγνωστου ολοκαυτώματος των Ρομά από τους Ναζί. Στις 2 Αυγούστου του 1944 οδηγήθηκαν 4000 Ρομά κυρίως παιδιά στους θαλάμους αερίων.



Με αφορμή το ολοκαύτωμα των Ρομά, παιδιά Ρομά από το σχολείο του Δενδροποτάμου στέλνουν ένα μήνυμα στο Άουσβιτς. Το μήνυμα ανέλαβε να το μεταφέρει στο χώρο του Άουσβιτσ ο δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μυταφίδης, που αυτές τις μέρες πραγματοποιεί με άλλους δημοτικούς συμβούλους ειδική επίσκεψη στο χώρο για τους Εβραίους.

Σύσταση - ψήφισμα του ΟΗΕ
Αύγουστος 1977

Έκκληση προς όλες τις χώρες όπου κατοικούν Ρομά να τους παραχωρήσουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνει ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Σε πολλές χώρες υπάρχουν διάφορα εμπόδια για την εφαρμογή των ατομικών, πολιτικών κοινωνικών και πολιτιστικών  δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν στους Ρομά. Τα εμπόδια αυτά είναι διάκριση, που στρέφεται άμεσα σε βάρος των Ρομά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου