Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η Μέρα της Γειτονιάς

Το μανιφέστο του καλού γείτονα λέει: «Είμαστε καλύτερα μαζί». Η Μέρα του Γείτονα (Neighborday) γιορτάζεται στις 27 Απριλίου και δεν έχει να κάνει με το να το παίζουμε καλοί, αφήνοντας κέικ στην πόρτα του γείτονα προκειμένου να μας ταΐζει τη γάτα όταν πάμε διακοπές -αν και μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στη σχέση μας κι αυτό. Ο σκοπός δεν είναι να είμαστε αυτάρκεις ως μονάδες, αλλά ως γειτονιά.
Η Μέρα του Γείτονα και της Γειτονιάς αλλάζει τον ορισμό της κοινότητας. Στις αναδυόμενες οικονομίες της μοναχικότητας και της αυτάρκειας, το πρόβλημα είναι η απομόνωση και η ομαδική διεκδίκηση. Ουσιαστικά αυτή η μέρα είναι μια έκκληση για δράση, για να χτίσουμε γειτονιές αλληλέγγυες.

«Αν επιθυμούμε να ξαναχτίσουμε τις πόλεις μας, πρέπει πρώτα να ξαναχτίσουμε τις γειτονιές μας» έλεγε ο Harvey Milk. Τι μας λείπει; Λίγη παρέα; Συνεργάτες, φίλοι, επαφές έκτακτης ανάγκης ή λίγη ζάχαρη για τον καφέ μας μια Κυριακή που όλα είναι κλειστά; Τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία;
Ένα παράδειγμα σε μικροκλίμακα: θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ένα πάρτι γνωριμίας και να το επεκτείνουμε όπως θέλουμε. Θα μπορούσε να καταλήξει σε δεντροφύτευση στο διπλανό πάρκο που ρημάζει. Ή σε ένα παζάρι ανταλλαγής χρήσιμων αντικειμένων ή στη δημιουργία μιας κοινόχρηστης αποθήκης εργαλείων. Think Big, όριο είναι ο ουρανός.

doctv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου