Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Καμπάνα σε δήμαρχο που δεν έκλεινε κατάστημα

Δύο πρώην δήμαρχοι και άλλοι δύο πρώην αντιδήμαρχοι κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να δώσουν εξηγήσεις μπροστά στους Εφέτες για τους λόγους που επέτρεπαν να λειτουργεί παράνομα κατάστημα στην Ερατεινή της Φωκίδας.
Στο τέλος της πολύωρης ακροαματικής διαδικασίας έφυγαν αθώοι από το Εφετείο ο ένας πρώην δήμαρχος, οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι ενώ αντίθετα ο άλλος δήμαρχος έφυγε με οκτώ μήνες φυλάκισης στην πλάτη για παράβαση καθήκοντος.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα που καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές αλλά και μέσα
στην πόλη της Λαμίας, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί για χρόνια την τοπική κοινωνία.
Πρόκειται για μια απόφαση μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ιδιαίτερα προς τη δημοτική αρχή της Λαμίας, καθώς αρκετά θέματα από εκείνα τα οποία αναδείχθηκαν και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας συμπίπτουν απόλυτα με πολιτικές πρακτικές του Δήμου της Λαμίας, οι οποίες έχουν καταγγελθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται από το καλοκαίρι του 2006. Στην τουριστική λοιπόν περιοχή της Ερατεινής συνέβαινε ακριβώς αυτό που συμβαίνει το μεγαλύτερο διάστημα μέσα στο κέντρο της Λαμίας. Οι αστυνομικοί να βεβαιώνουν παραβάσεις και η δημοτική αρχή ανάλογα την περίπτωση να πηγαίνει και να φέρνει την αλληλογραφία προσπαθώντας με διάφορους τρόπους να καταλήξει σε μηδενικό αποτέλεσμα.

Το 2006 να θυμίσουμε
ότι ήταν προεκλογική περίοδος και ο εκεί δήμαρχος πήρε στοιχεία της αστυνομίας για ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Όπως πάντα συμβαίνει έψαχνε για εισηγήσεις του Τμήματος Υγιεινής.
Όμως έγιναν οι εκλογές, δεν εξελέγη και πάλι δήμαρχος και παρέδωσε στον διάδοχό του την 1/1/ 2007 και αυτό ήταν ένα στοιχείο το οποίο σε κάθε περίπτωση ελάφρυνε την θέση του καθώς περίμενε απαντήσεις, δεν είχε εισηγήσεις, δεν γνώριζε και δεν είχε ακούσει τίποτα.

Το ίδιο βέβαια και με τους αντιδημάρχους της επόμενης περιόδου που δήλωσαν αναρμόδιοι καθώς «τέτοιου είδους θέματα τα χειρίζονταν ο δήμαρχος» όπως άλλωστε δήλωσαν ενώ παράλληλα τόνισαν πως «κανένα έγγραφο δεν έπεσε στην αντίληψή τους για το συγκεκριμένο θέμα».
Την ίδια στιγμή οι τρεις μηνύσεις της αστυνομίας έκαναν παρέλαση στο γραφείο του Δήμου χωρίς ποτέ να εφαρμοστούν διοικητικά μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Μάλιστα ο δήμαρχος που ανέλαβε στην αρχή του 2007 αντί να εκτελέσει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία υπογράμμισε πως «συμβουλεύτηκε φοροτεχνικό και νομικό» για την πιθανότητα να του καταθέσει σχετική αγωγή ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και ότι όλοι οι ειδικοί του έλεγαν «πώς θα μπορέσεις εσύ να κλείσεις το κατάστημα… μόνο με τρεις μηνύσεις».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αντεισαγγελέας Εφετών κα Κονταξή υπογράμμισε με νόημα πως «εσείς ως δήμαρχος μπορείτε να κρίνετε τις μηνύσεις; Σύμφωνα με τον νόμο πάτε και κλείνεται το κατάστημα… για ποιο λόγο χρειαζόσαστε βοήθεια και δεν εφαρμόζατε αυτό που επιβάλλει ο νόμος;»

Πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο τίθεται συνέχεια τα τελευταία χρόνια και στην πόλη της Λαμίας σε παρόμοιες καταστάσεις και μέχρι τώρα τουλάχιστον έχουν ακουστεί μυθικά πράγματα σε σχέση με τις ερμηνείες.
Καταπέλτης ήταν και η πρόταση της Εισαγγελέως Εφετών σύμφωνα με την οποία ο δήμαρχος που ανέλαβε το 2007 είχε πλήρη γνώση της κατάστασης και των μηνύσεων και δεν είχε ενημερώσει κανέναν.

Προσδιόρισε ότι πρόκειται για παράβαση καθήκοντος και μάλιστα απέδωσε δόλο για παράλειψη ή ανοχή για να ωφελήσει τρίτο και έτσι ο δήμαρχος καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή ενώ όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι.

Πρόκειται για ένα καθοριστικό μάθημα για τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι χρόνια ολόκληρα κρατούν στα συρτάρια τους μηνύσεις για παραβάσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν εκτελεστεί μέσα σε σύντομο χρόνο.

Πρόκειται για ένα πολύ καλό μάθημα απέναντι στην αυθαιρεσία της επιβολής των διοικητικών μέτρων, ζητήματα τα οποία βιώνει για χρόνια τώρα το κέντρο της Λαμίας.

Εφημερίδα Ημέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου