Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ελληνισμός και Ελληνικότητα‏..

Τελευταία σε πολλά τηλεοπτικά παράθυρα πολλοί αναλυτές σχολιάζουν το κυπριακό ΟΧΙ  προς την φασιστική νοοτροπία της Ευρώπης σαν επιπολαιότητα η σαν έλλειψη του κινδύνου από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης  .
 Δυστυχώς αυτοί δεν είναι λίγοι και αυτή η νοοτροπία μας δείχνει το ιδεολογικό χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτούς και στην ελληνική παιδεία  .
Το καθοριστικό γεγονός ότι έχουμε πολλά χρόνια να έρθουμε σε πολεμική αναμέτρηση ,ότι έχουμε χρόνια να δούμε αδέλφια, γονείς και συγγενείς να πέφτουν στο μέτωπο, μας έκανε να χαλαρώσουμε . Το ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια μας πρόσφεραν μια εύκολη ζωή με ξένο εύκολο χρήμα μας έκανε να μαλακώσουμε . Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ακόμη μας έκαναν να ξεχάσουμε κάποιους έννοιες όπως Ελλάδα ,ελληνισμός ,ελληνικότητα .

 Ξεχάσαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι απλά ένας μικρός γεωγραφικός χώρος . Ελλάδα είναι το κέντρο της ελληνικότητας και του ελληνισμού .  Προς εδώ κοιτάζουν, ελπίζουν και ονειρεύονται εκατομμύρια Έλληνες μετανάστες ανά τον κόσμο ,ελληνικές μειονότητες, ορθόδοξοι χριστιανοί, Έλληνες της βορείου Ηπείρου ,του Πόντου , της Τουρκιάς , το Οικουμενικό Πατριαρχείο , οι ορθόδοξοι του Αγίου Τάφου , τα ορθόδοξα μοναστήρια της Συρίας ,της Αιγύπτιου κλπ και όχι μόνο . Επίσης προς τα εδώ κοιτάζουν με αγάπη και νοσταλγία τα αδέρφια μας οι Κύπριοι , Έλληνες της Καλαβρίας κλπ…

Στα χρόνια της διαφθοράς και της αδιαφορίας που πέρασαν από μπροστά μας ξεχάσαμε τον ελληνισμό σαν ιδέα και δυστυχώς κάποιοι ευρωλιγούρηδες του έδωσαν ιμπεριαλιστική και εθνικιστική χροιά. . Μια νοοτροπία που ίσχυε μόνο στην Ελλάδα . Ξεχάσαμε ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να μετατραπούν σε μοχλούς πίεσης η επιρροής της εξωτερικής πολιτικής .Είναι κάτι που όχι μόνο το κάνουν όλοι οι άλλοι αλλά το κάνουν όσο μπορούν καλύτερα .



Αν ασπαστούμε την άποψη των παραπάνω «αναλυτών» , επιπόλαιος ήταν και ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες ,επιπόλαιοι ήταν και αυτοί που ξεκίνησαν την ελληνική επανάσταση , επιπόλαιοι ήταν αυτοί που διέλυσαν την οθωμανική αυτοκρατορία  στους βαλκανικούς πολέμους ,επιπόλαιοι ήταν και αυτοί που έγραψαν το αλβανικό έπος .

Μακάρι να μπορούσα να πως σε όλους αυτούς τους «αναλυτές» ότι η ελληνικότητα και ο ελληνισμός καταρχάς είναι ιδέα . Οι πολιτικοί μας τα τελευταία χρόνια το μόνο που δεν τους ενδιέφερε ήταν η κατανόηση των παραπάνω εννοιών . Τάχαμες κρύβονταν πίσω από την ευρωπαϊκή ένωση . Όχι ότι δεν το ήξεραν ότι οι Ευρωπαίοι το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν ο εαυτός τους . Το ήξεραν πολύ καλά αλλά κρύβονταν πίσω από δικαιολογίες για να κάνουν τις αρπαχτές τους .

Ευτυχώς η Κύπρος έδειξε ότι οι Κύπριοι είναι ακόμη «επιπόλαιοι» αντάξιοι των προγόνων τους . Βλέπεις για να τα βάλεις με έναν λαό ογδόντα εκατομμυρίων θα πρέπει η να είσαι επιπόλαιος η να είσαι Έλληνας .


Το παραπάνω κείμενο δεν έχει σχέση με τον εθνικισμό .

Γράφω αυτά που πιστεύω σαν Έλληνας αξιωματικός που έχω ορκιστεί να υπηρετώ την πατρίδα μου.

Καλλιώρας Γεώργιος    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου