Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Μαθητές της προσφοράς

Θεμελιώδεις αξίες, συνώνυμες της εθελοντικής προσφοράς συνθέτουν την σημαντική δράση που αναπτύσσουν οι μαθητές του Γυμνασίου Ιωλκού, δίνοντας ενεργά το «παρών» σε συναφείς, αλληλέγγυες πρωτοβουλίες.
Η συγκέντρωση χρημάτων και τροφίμων, προς ενίσχυση των απόρων κατοίκων της περιοχής μας, η συμμετοχή στο μπαζάρ ρούχων που θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού «Ιωλκός» την 31η Μαρτίου στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, οι επισκέψεις στο Γηροκομείο, είναι μερικές μόνο από τις εθελοντικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται από τους μαθητές του σχολείου.


Η πρωτοβουλία με τίτλο «μαθητών δράση» γεννήθηκε στις αρχές της φετινής σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Ενεργός δράση; Εθελοντική δράση!», όπου συμμετέχουν 30 περίπου μαθητές της Γ τάξης και του Α1 τμήματος του ίδιου σχολείου.

Το πρόγραμμα συντονίζει η καθηγήτρια Μαρία Κούκου, με την συμμετοχή των : Θεοδώρας Νάσιου, Μαρούλας Γερμανού, Βαρβάρας Ζευγαρά και Λαμπρινής Γιαννακού, οι οποίες είναι επίσης διδάσκουσες στο Γυμνάσιο Ιωλκού.Με την προτροπή των καθηγητών τους και της διεύθυνσης του Γυμνασίου, τα παιδιά διευρύνουν την σκέψη, εκφράζουν τις ευαισθησίες τους, βιώνοντας στην πράξη την χαρά της προσφοράς.

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας «μαθητών δράση» είναι «να μυηθούν οι μαθητές στην εθελοντική προσφορά, στον εθελοντισμό, καθώς κρίνεται αυτό αναγκαίο στις συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα» υπογραμμίζει η συντονίζουσα την δράση, Μαρία Κούκου.

Όπως αναφέρει παράλληλα η ίδια «είναι βασικό να αντιληφθούν τα παιδιά πως η ανιδιοτελής προσφορά διατηρεί την κοινωνική συνοχή, μας κάνει να αισθανόμαστε άξιοι να λεγόμαστε άνθρωποι και προσφέρει πολλά στην ψυχολογία μας και γενικότερα στην ισορροπία στην ζωή μας».

 Στο μεταξύ, τα παιδιά συγκεντρώνουν ρούχα και συμμετέχουν παράλληλα στην προετοιμασία του μπαζάρ που προγραμματίζεται όπως προαναφέρθηκε στο τέλος του μήνα, συνδράμοντας το έργο του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός». Πρόσφατα μάλιστα, επισκέφτηκαν το Αρχοντικό Ζαφειρίου, ενώ η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Αδαμαντία Μουτσινά, τους μίλησε για το εθελοντικό έργο που αναπτύσσεται, υπογραμμίζοντας ότι βασίζεται στην αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς μελών και φίλων του Συλλόγου.

Κάθε δραστηριότητα που αναπτύσσει η ομάδα «μαθητών δράση» προσφέρει κίνητρα περαιτέρω εθελοντικής δράσης στους συμμετέχοντες, οι οποίοι «έχουν την ευκαιρία να βιώνουν την χαρά της επικοινωνίας και της συναναστροφής, βλέποντας μια άλλη πλευρά της ζωής» επισημαίνει η κ. Κούκου. Οι μαθητές συμμετέχουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ζήλο, αντλώντας πολύτιμα ερεθίσματα για την μετέπειτα ζωή τους.

Στο πλαίσιο της γενικότερης δράσης της ίδιας ομάδας εντάσσεται η σημερινή επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στην Νέα Ιωνία, προκειμένου τα παιδιά να γίνουν κοινωνοί και συμμέτοχοι των γεγονότων της νεώτερης ιστορικής περιόδου. Η γνώση είναι, άλλωστε, ο θεμέλιος λίθος κάθε αλληλέγγυας δράσης και γι’ αυτό το λόγο δίνεται έμφαση σε όλο το φάσμα της έμπρακτης κοινωνικής προσφοράς.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

 http://taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου