Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Η Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών, επισημαίνει την ανάγκη της στήριξης των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της κρίσης και της πλήρους ανασφάλειας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και ο Δήμος έχει υποχρέωση να βοηθήσει στην σωστή ενημέρωση και την εκπαίδευση των καταναλωτών. Έχει υποχρέωση να ενισχύσει το ρόλο των συμβουλευτικών και γνωμοδοτικών φορέων σε θέματα αγοράς, να ενισχύσει τους θεσμούς που ασχολούνται με την επίλυση των καταναλωτικών διαφορών, όπως η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, και να στελεχώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εξάλειψη των φαινομένων της αισχροκέρδειας και πώλησης ελαττωματικών προϊόντων στην αγορά.

Στην εποχή της έντονης οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών, των διατροφικών σκανδάλων, της δυσλειτουργίας της αγοράς, ο Δήμος πρέπει να σταθεί αρωγός στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών για τη διασφάλιση της υγείας, των οικονομικών συμφερόντων τους, την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής για ποιοτικά και φθηνά προϊόντα.

Επισημαίνουμε ότι οι καταναλωτές, εκτός από δικαιώματα, έχουν και ευθύνες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά, ή να δημιουργήσουν, υγιείς ενώσεις καταναλωτών, για να μπορέσουν να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, μαζί με τους αρμόδιους φορείς.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ορισμένες απλές συμβουλές, οι οποίες ίσως φανούν χρήσιμες στις αντίξοες συνθήκες, που επικρατούν σήμερα και που απαιτούν την αλλαγή του τρόπου κατανάλωσης:    
                                                                       
- Πρώτο μέλημά μας ως καταναλωτές πρέπει να είναι η σωστή οργάνωση και η ιεράρχηση των αναγκών μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να κάνουμε ένα προϋπολογισμό και μια καταγραφή των εσόδων  - όσο μικρά και είναι  -  και εξόδων.                      
- Καταγράφουμε  με  λεπτομέρειες  όλα  τα  έξοδα.
- Κάνουμε κατάλογο με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, τον οποίο φροντίζουμε να τηρούμε, χωρίς να δελεαζόμαστε από προϊόντα που διαφημίζονται και δεν είναι στον κατάλογό μας.        
- Ελέγχουμε και επανελέγχουμε μεμονωμένα έξοδα καθώς και μικροέξοδα. 
- Συγκρίνουμε τις τιμές πριν αγοράσουμε οτιδήποτε.          
- Φροντίζουμε να τακτοποιούμε τα πάγια έξοδα χωρίς καθυστέρηση (ενοίκιο, λογαριασμοί, φορολογία, ασφάλιστρα).
- Αν συναντήσουμε πρόσκαιρες οικονομικές δυσκολίες, δεν διστάζουμε να επικοινωνήσουμε με τους πιστωτές μας (τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) για να ενημερωθούμε για τις σχετικές προθεσμίες πληρωμής ή να ζητήσουμε  παράταση ή διακανονισμό με δόσεις.
- Δεν καταφεύγουμε, σε δανεισμό, για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών(τρόφιμα, ρούχα).

Με το πέρασμα του χρόνου, θα διαπιστώσουμε ότι ο έλεγχος των οικονομικών μας θα μας βοηθήσει να κάνουμε μικρές, ίσως και ανεπαίσθητες αλλαγές, στη συμπεριφορά μας.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου