Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Λαμία: Αντιδράσεις για την παραχώρηση δημοτικής γης σε ιδιώτη επενδυτή

Αντιδράσεις προκαλεί σε μια μερίδα αγροτών της Λαμίας η παραχώρηση γης, για επένδυση, σε σημείο όπου υπάρχει γεωθερμικό πεδίο, ώστε να είναι χαμηλότερο το ενεργειακό της κόστος. Πρόσφατα, υπογράφτηκε η παραχώρηση περίπου 500 στρεμμάτων στην περιοχή Ροδίτσα Λαμίας, στην εταιρία ΙΤΑ, για την κατασκευή θερμοκηπίου κηπευτικών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Άννας Στεργίου στην Ελευθεροτυπία, υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε  κατηγορηματικά, ότι πρόκειται για γεωθερμικό θερμοκηπιακό πάρκο, στο οποίο θα μπορούν να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις κι άλλοι παραγωγοί με φθηνή ενέργεια. Οι αγρότες, ωστόσο, τονίζουν ότι πρόκειται για «χάρισμα» σε ιδιώτη επενδυτή, αντί να παραχωρηθεί η έκταση σε συνεταιρισμό ή στους ίδιους, από το δήμο Λαμίας.


Μέρος της συγκεκριμένης έκτασης χρησιμοποιούνταν ήδη από αγρότες, για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με παραδοσιακές καλλιέργειες, έναντι χαμηλού αντιτίμου, αφού η έκταση είναι δημοτική. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την εταιρία ΙΤΑ κι ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες, οπότε η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία από το διοικητικό συμβούλιο του δήμου Λαμιέων.

Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος Σκανδαλίδη περί παραχώρησης γαιών, μετά την είσοδο της τρόικας στην Ελλάδα, τα επιτρέπει όλα αυτά, όταν πρόκειται για αγροτική μονάδα ή για την παραγωγή ενέργειας, σε ό,τι αφορά ανεκμετάλλευτες γαίες του υπουργείου Γεωργίας.

Προβλέπει έναντι αντιτίμου, παραχώρηση γης, με μακροχρόνιο μίσθωμα, όταν πρόκειται για ανεκμετάλλευτες γαίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για παραχωρήσεις από πλευράς δήμων. Είναι ο ίδιος νόμος βάσει του οποίου πάνω από 4.000 αγρότες έχουν αποκτήσει κλήρο με συμβολικό αντίτιμο, αλλά με άλλες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τα σχέδια, που έχουν κατατεθεί πρόκειται για πρότυπα θερμοκήπια παραγωγής κηπευτικών με χρήση της τεχνολογίας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας από φυσικό αέριο η οποία διοχετεύεται στα θερμοκήπια.

«Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος ήταν στην υπογραφή της παραχώρησης της έκτασης, από τον δήμο Λαμίας στην εταιρεία ΙΤΑ για εγκατάσταση θερμοκηπίων παραγωγής πιπεριάς με υδροπονική μέθοδο.

Εκπρόσωπος της εταιρίας ΙΤΑ, ζήτησε την προώθηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Όπως είπε, είναι αρκετοί επενδυτές που θέλουν να προχωρήσουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες και ζητούν έμπρακτη στήριξη από την πλευρά του Υπουργείου για απελευθέρωση προγραμμάτων, ενώ παράλληλα ζήτησαν την βοήθεια του Υπουργείου στην πιστοποίηση της αυθεντικότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο δήμαρχος Λαμίας υπογράμμισε πως «η ελπίδα του δήμου είναι να υλοποιηθεί γρήγορα η επένδυση, να υπάρξει απασχόληση και το κυριότερο να υπάρξει διάχυση της γνώσης και των μεθόδων παραγωγής και στους υπόλοιπους αγρότες για συνολικό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής».

Είναι η 4η κατά σειρά παραχώρηση γης, σε ιδιώτες, έναντι αντιτίμου μετά την κυοφορούμενη επένδυση για φωτοβολταϊκά στην Προσωτσάνη Δράμας και σε δυο περιοχές της Ξάνθης (οι προηγούμενες ήταν όλες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), ενώ σχεδιάζεται κι άλλη παραχώρηση με μακροχρόνιο μίσθωμα στη Νιγρίτα Σερρών.



πηγή Ελευθεροτυπία

Αναδημοσίευση από    http://www.scouter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου