Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

HourSchool: Ένα σχολείο όπου όλοι διδάσκουν όλους

Το μάθημα σ’ ένα σχολείο έχει πάντα την ίδια μορφή. Ο ειδικά εκπαιδευμένος δάσκαλος μιλάει και γράφει στον πίνακα, ο μαθητής ακούει και κρατάει σημειώσεις. Ολοι οι κανόνες, βέβαια, έχουν τις εξαιρέσεις τους.
Το HourSchool, ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που λειτουργεί στην πόλη Οστιν του Τέξας, δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να διδάξει ανάλογα με τη γνώση που έχει και να διδαχτεί ανάλογα με τη γνώση που θέλει να κατακτήσει. Πίσω από την πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται ένας νεαρός ελληνικής καταγωγής, ο Αλεξ Πάπας!

To HourSchool ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011. Μέχρι τώρα έχουν συμπληρωθεί περισσότερες από 2.700 εκπαιδευτικές ώρες και ο κόσμος ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό. Το μυστικό της εκπαίδευσης αυτής, που αφορά ενήλικους βέβαια, είναι η… συμμετοχικότητα. Ο καθένας μπορεί να παίξει το ρόλο του δασκάλου αν γνωρίζει ότι μπορεί να εξηγήσει καλά μία εργασία, μία επισκευή, ακόμα και μία συνταγή μαγειρικής! Και την άλλη ημέρα μπορεί να καθίσει στο θρανίο του εκπαιδευόμενου και να μάθει κάτι άλλο που τον ενδιαφέρει. Το ρόλο του δασκάλου έχουν παίξει ως τώρα πάνω από 500 διαφορετικοί άνθρωποι.
Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που οΠάπας σκέφτεται πια σοβαρά να ιδρύσει έναν παναμερικανικό οργανισμό με κτίρια HourSchool σε όλες τις ΗΠΑ. «Ακόμα και στις μικρές κοινωνίες μπορούν οι άνθρωποι να συγκεντρωθούν σε ένα χώρο και να ανταλλάζουν τις γνώσεις τους», λέει. Και δεν στεναχωριέται καθόλου αν ο δάσκαλος σε κάποια θέματα αποδεικνύεται… ανεπαρκής! «Εχει τύχει κάποιες φορές να ανοίγει συζήτηση μεταξύ δασκάλου και μαθητών, ακόμα και να ψάχνουν μαζί στο διαδίκτυο την ώρα του μαθήματος για να βρουν σωστές απαντήσεις, όμως είναι κι αυτό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο στόχος είναι ίδιος, όταν βγαίνει κάποιος από την αίθουσα να έχει μάθει κάτι. Κι αυτό επιτυγχάνεται πολύ καλύτερα μ’ αυτόν τον τρόπο».
Ο Πάπας παραδέχεται ότι έβαλε το HourSchool στο μυαλό του επειδή… βαριόταντον τρόπο μαθήματος στο σχολείο, όπου ένας καθηγητής μιλούσε επί μία ώρα σε 30 αμίλητους μαθητές… «Γνωρίζω ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να μεταφέρει γνώση και εμπειρία που δεν έχουν άλλοι. Οποια δουλειά κι αν κάνει, με ό,τι κι αν ασχολείται, σίγουρα υπάρχει ένας τομέας που είναι περισσότερο ειδικός από τους άλλους».
Επισκεφθείτε το Hour School: http://hourschool.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου