Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

H Υγεία είναι δικαίωμα

Η πρώτη επαφή και γνωριμία έγινε με 2 εθελόντριες γυναίκες που με μεγάλο ζήλο με ενημέρωναν για τις δράσεις του κέντρου. Η δεύτερη, όταν ένας άνεργος κύριος μου ανέφερε για τη στήριξη βρήκε στα πρόβλημα υγείας του.  Έκτοτε, με διάφορους τρόπους και από διάφορες συμπτώσεις –ίσως και να μην ήταν τελικά συμπτώσεις-, το συναντώ συνεχώς μπροστά μου. Σήμερα, αποφάσισα να το συστήσω και σε εσάς.
 Ο λόγος για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Ένα ιατρείο με σκοπό να προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους συμπολίτες μας.
Όχι με τη λογική να υποκαταστήσει το σύστημα υγείας αλλά αναγκαστικά να συμπληρώσει τα κενά και την κακοδιαχείριση, επιδιώκοντας να προσφέρει αξιοπρέπεια, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και  εν δυνάμει προστασία της δημόσιας υγείας μέσα στη δίνη της κρίσης που βρίσκεται η Ελληνική κοινωνία.  Ο ρόλος του διττός. Προσφέρω υπηρεσίες, αλλά και ενεργοποιώ όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της υγείας.
Χωρίς να έχω πρόθεση να μειώσω το έργο του κοινωνικού ιατρείου, γιατί πράγματι προσφέρει ουσιαστικές και ανεκτίμητες υπηρεσίες, ο λόγος ωστόσο που με ώθησε  να ασχοληθώ περαιτέρω,  είναι το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το ιατρείο. Όλοι εθελοντές, αλλά με τέτοιο ζήλο και αγάπη για αυτό που κάνουν, με τέτοια τρέλα που μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί η άψογη οργάνωση και λειτουργία του χώρου και των προσφερόμενων υπηρεσιών.  Άνθρωποι οικογενειάρχες, άνθρωποι που έχουν να αντιμετωπίσουν και δικές τους δύσκολες καταστάσεις, που όμως μέσα από αυτό αναδεικνύουν την πραγματική αξία της ζωής. Πάντα βρίσκεται χρόνος, πάντα βρίσκονται χέρια, πάντα βρίσκονται υλικά.
Η Υγεία είναι δικαίωμα έχει γίνει πολύτιμο σύνθημα. Όπως έχει γίνει σύνθημα Η Ζωή είναι δικαίωμα, όλων των φορέων που ασχολούνται με την εθελοντική προσφορά προς τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Είναι μια μεγάλη κίνηση που θέλουμε να συνεχίσει, να παραμείνει και να εξελιχθεί. Με αφορμή το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού σας προκαλώ καις ας προτρέπω να βρείτε τα αντίστοιχα κέντρα που υπάρχουν γύρω σας και να συνεισφέρεται με τον τρόπο σας. Οι ανάγκες είναι πιο πολλές απ’ όσες μπορούμε να φανταστούμε.
Συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές που μιλούν μόνο με τις πράξεις τους και δίνουν τη σαφή μετάφραση στη λέξη «ανθρωπιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου