Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Απάντηση της ΟΚΛΕ στην Πρωτοβουλία για την ''Λέσχη-Φάντασμα'' της Λαμίας

Προς
την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας
την Κινηματογραφική Λέσχη Λαμίας – μέλος της Ο.Κ.Λ.Ε.
τις Κινηματογραφικές Λέσχες – μέλη της Ο.Κ.Λ.Ε.

Κοινοποίηση: Στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Λαμίας

Αθήνα,18 Φεβρουαρίου 2013

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Κ.Λ.Ε.) με αφορμή την από 06/02/2013 επιστολή της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ», η οποία κοινοποιήθηκε στον τοπικό τύπο της Λαμίας και σε όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Κινηματογραφικών Λεσχών – μελών της Ομοσπονδίας, με την παράδοξη εντολή «Σας παρακαλούμε προωθήστε το στην ΟΚΛΕ και στις άλλες ΚΛ» και με το επίσης παράδοξο θέμα «Για την Κινηματογραφική Λέσχη Λαμίας απαντήσεις περιμένουμε από τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο», γνωστοποιεί τα εξής:

Η Ο.Κ.Λ.Ε., μοναδικός δευτεροβάθμιος φορέας στο χώρο του πολιτισμού στη χώρα μας, συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια συνεχούς δραστηριότητας. Η λειτουργία της είναι ανοιχτή, διαφανής, δημοκρατική και συλλογική. Το Καταστατικό της είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο - στο δικό της ιστότοπο - καθώς και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των Κινηματογραφικών Λεσχών – μελών της και όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η αποστολή της προαναφερόμενης επιστολής σε όλες τις Κινηματογραφικές Λέσχες,
πέρα από χρονοβόρος και κοπιώδης, αφού στάλθηκε το μήνυμα σε πάνω από εξήντα διαφορετικές και μεμονωμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, ενώ θα μπορούσε να σταλεί στη μία ηλεκτρονική διεύθυνση της Ομοσπονδίας (ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας ενημερώθηκε για την επιστολή με προωθημένο μήνυμα από τις Κινηματογραφικές Λέσχες Πρέβεζας και Σαμοθράκης), είναι παράξενη αν όχι δόλια και κακόβουλη. Επιστολή με εμφανή σκοπό να διαβάλει μονομερώς την Κινηματογραφική Λέσχη Λαμίας στις άλλες Κινηματογραφικές Λέσχες.

Η οργάνωση και η διοίκηση των Λεσχών - μελών της Ο.Κ.Λ.Ε. αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ίδιες τις Λέσχες, που διατηρούν πλήρη αυτονομία ως προς την διοίκησή τους, τη λειτουργία τους και τη δράση τους. Η συμμετοχή των μελών της Ο.Κ.Λ.Ε. στις Συνελεύσεις των Αντιπροσώπων και στις αρχαιρεσίες καθορίζεται από τις διατάξεις του Καταστατικού της, όπως επίσης και ο έλεγχος της νομιμότητας και της συμμετοχής έκαστου μέλους σε αυτές.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Λαμίας είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Ομοσπονδίας. Η δράση της είναι γνωστή και πιστοποιημένη στην Ομοσπονδία.

Επειδή στην επιστολή γίνεται αναφορά σε δημόσιες δαπάνες «λόγω των κινηματογραφικών προβολών και του αφιερώματος στον Θόδωρο Αγγελόπουλο» από την Κινηματογραφική Λέσχη Λαμίας σε συνεργασία με το Δήμο Λαμίας, σας πληροφορούμε ότι η οικογένεια του μεγάλου Έλληνα κινηματογραφικού δημιουργού, λόγω της συμπλήρωσης ενός έτους από το θάνατό του και εκτιμώντας τον πολύ σημαντικό ρόλο των Κινηματογραφικών Λεσχών σε ολόκληρη τη χώρα, έδωσε, μέσω της Ομοσπονδίας, το δικαίωμα και τη δυνατότητα, από τις 24 Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, δωρεάν προβολής όλων των ταινιών του σκηνοθέτη στις Κινηματογραφικές Λέσχες σε όλη την Ελλάδα. Επομένως το κόστος προβολής των ταινιών ήταν μηδενικό.

Όσον αφορά τις κρατικές επιχορηγήσεις της Ομοσπονδίας: Η Ο.Κ.Λ.Ε. οποτεδήποτε επιχορηγήθηκε κατά το παρελθόν από το Υπουργείο Πολιτισμού, αυτό συνέβη με τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούσε ο νόμος. Ο έλεγχος της νομιμότητας και της ουσιαστικής βασιμότητας των σκοπών της επιχορήγησης πραγματοποιούνταν αποκλειστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Τα ακριβή ποσά των εκάστοτε επιχορηγήσεων, όταν και όποτε αυτά εκταμιεύθηκαν και δη για τους σκοπούς που δόθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, γνωστοποιούνταν με πλήρη και σαφή ανάλυση στις Γενικές Συνελεύσεις των μελών της Ο.Κ.Λ.Ε., που είναι το ανώτατο όργανο της Διοίκησης της Ομοσπονδίας. Η τελευταία επιχορήγηση που δόθηκε στην Ομοσπονδία μέσω της δυναμικής διαδικασίας του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων ήταν πριν από τρία χρόνια. Οι επιχορηγήσεις που ανακοινώθηκαν για τα έτη 2011 και 2012 παραμένουν στα χαρτιά και ήδη έχει γίνει γνωστό ότι πλέον δεν υφίστανται. Το ίδιο ισχύει και για το έτος που διανύουμε.(Το Μητρώο παραμένει ανενεργό.)

Σχετικά με τις εκπροσωπήσεις της Ο.Κ.Λ.Ε. - όπως και όλων των φορέων του κινηματογραφικού χώρου - σε διάφορα θεσμικά όργανα κινηματογραφικών οργανισμών, αυτές προβλέπονταν από τον προηγούμενο Νόμο Κινηματογράφου (έχει καταργηθεί εδώ και τρία χρόνια) και αποτελούσαν έμπρακτη αναγνώριση από την πολιτεία του σημαντικού έργου που προσφέρουν οι Κινηματογραφικές Λέσχες στην Ελλάδα. Όσον αφορά τις «Γνωμοδοτικές Επιτροπές αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων» του Υπουργείου Πολιτισμού, η Ο.Κ.Λ.Ε. δεν έχει καμία σχέση με αυτές. Τα μέλη τους ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού λόγω των επαγγελματικών ιδιοτήτων τους.

Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια για προβολή της κινηματογραφικής τέχνης και προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας.
Οι Κινηματογραφικές Λέσχες σε όλη την Ελλάδα είναι πολύμορφες συλλογικότητες (αυτοτελείς Κινηματογραφικές Λέσχες, τμήματα πολιτιστικών συλλόγων, αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τμήματα Πολιτιστικών Οργανισμών Δήμων). Επιπλέον, άλλες Λέσχες συνεργάζονται με τους Δήμους και τους Δημοτικούς Κινηματογράφους και άλλες όχι. Άλλες έχουν δικούς τους χώρους προβολών, δικές τους μηχανές προβολής και άλλες όχι. Άλλες προβάλλουν τις ταινίες σε κόπια και άλλες σε ψηφιακή μορφή. Άλλες συνεργάζονται με εταιρείες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, άλλες έρχονται σε επαφή με δημιουργούς, ινστιτούτα και κινηματογραφικά φεστιβάλ, άλλες διοργανώνουν κινηματογραφικά σεμινάρια, εκδίδουν έντυπα και γυρίζουν ταινίες. Σε κάθε περίπτωση η κάθε Κινηματογραφική Λέσχη επιλέγει τον πιο πρόσφορο τρόπο, ανάλογα με τις δυνατότητές της και σε πολλές περιπτώσεις μέσα σε αντίξοες συνθήκες, να προβάλει την τέχνη του κινηματογράφου. Αυτός άλλωστε εδώ και δεκαετίες είναι ο μοναδικός σκοπός όλων των Κινηματογραφικών Λεσχών της Ελλάδας.

Εγκάρδια και σινε-φιλικά,

Για το Δ. Σ.
της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Δημήτρης Καλαντίδης Δημήτρης Ντάνης
Πρόεδρος Γραμματέας

1 σχόλιο:

  1. Παναγιώτης20/2/13, 1:48 μ.μ.

    Εκεί κάτω στην Αθήνα ''νομίζουν'' πως υπάρχει ενεργός Κινηματογραφική Λέσχη στην Λαμία....

    Καλό θα ήταν να ρωτήσουν και τους Λαμιώτες, που έχουν μέτρο σύγκρισης με το πλούσιο πραγματικά παρελθόν της Λέσχης αλλά και με την τωρινή μιζέρια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή