Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ποιος είσαι Ρωμιέ;‏

 Ρωμιέ πριν κάποιες δεκαετίες ήσουν νοικοκύρης ,υπερήφανος ,πολυμήχανος ,καταφερτζής , μαχητικός και ανεξάρτητος . Μπορεί να ήσουν ψιλοκομπιναδόρος αλλά αυτό ήταν μέσα στα πλαίσια της επιβίωσης σου , δεν ήσουν διεφθαρμένος .

Για αιώνες δούλευες και τρεφόσουν από την γη σου, το ψωμί σου και το κρασί σου το έβγαζες με τον ιδρώτα σου δουλεύοντας σκληρά και έπαιρνες ότι σου αναλογούσε σύμφωνα με την κουλτούρα της φυλής σου . Η ύπαιθρος της πατρίδος σου ήταν γεμάτη και παρήγαγε μουσική , τραγούδια και κινηματογραφικές  ταινίες σου ήταν βγαλμένα από την ζωή σου .
Στα Βαλκάνια ήσουν ο αναμφισβήτητος αρχηγός όλοι σε θαύμαζαν για τους αγώνες σου και την παλικαριά σου αλλά πάνω απ όλα για το ιστορικό σου παρελθόν . Στους δυο παγκόσμιους πολέμους είχες δώσει τις μάχες σου και είχες κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλου του πλανήτη. Τα παιχνίδια σου ακόμη γεννούσαν εξυπνάδα και αγωνιστικότητα , μάθαινες  να παλεύεις γιατί έτσι ήταν η  ζωή σου.

 Από το δημοτικό σχολειό μέχρι το πανεπιστήμιο έπρεπε να δίνεις συνέχεια εξετάσεις για να μπορείς να σταθείς στην κοινωνία σου και αυτός ο αγώνας σου γινόταν για σένα τρόπος ζωής  Στις δεκαετίες του εξήντα και του εβδομήντα άρχιζε να σε μαθαίνει ο κόσμος .Τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου ήρθαν και γοητεύθηκαν από την καθημερινότητα σου  . Όταν μάλιστα ο Ζορμπάς ξεκίνησε   να παίζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες όλος ο πλανήτης χόρευε συρτάκι .

Οι ξένοι φίλοι σου  έρχονταν κατά χιλιάδες να θαυμάσουν τις ομορφιές της πατρίδος σου και να σε καμαρώσουν για τον διαφορετικό τρόπο ζωής σου . Για δεκαετίες ήσουν στο επίκεντρο του κόσμου ,όλοι μιλούσαν για την πατρίδα σου και για σένα .  Όλοι ήταν γοητευμένοι .Πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και έμειναν για πάντα στην χώρα σου . Όλα πήγαιναν καλά αλλά κάπου η δουλειά στράβωσε  .

Αντί να εκμεταλλευτείς όλο αυτό το ρεύμα αγάπης και θαυμασμού που προέρχονταν από την διαφορετικότητα σου  και να τον διαδώσεις μέσω αυτών τον ελληνικό τρόπο ζωής έκανες το αντίθετο. Άρχισες να ασπάζεσαι την δική τους κουλτούρα   . Γκρέμισες αυτό που ήταν αυθεντικό γνήσιο για τον τόπο σου και  γοητεύτηκες και  ασπάστηκες αυτά που απλά γυάλιζαν  επειδή και μόνο ήταν ξένα . Για χρόνια ολόκληρα οτιδήποτε ήταν ελληνικό και παραδοσιακό άρχισες να το θεωρείς  αναχρονιστικό και ξεπερασμένο . Οτιδήποτε σκουπίδι και μη έρχονταν από το εξωτερικό το θεωρούσες μοντέρνο και σωστό . Την διατροφή σου που αποδεδειγμένα ήταν η πιο υγιεινή του κόσμου  την αντικατέστησες με σκουπίδια.

 Εγκατέλειψες  παραδώσεις αιώνων που είχαν δημιουργήσει οι πρόγονοι σου με ιδρώτα και αίμα.  Τα ήθη και τα έθιμα σου η μουσική σου και οι χοροί σου που γεννήθηκαν μέσα από τις παραδόσεις και τον αγώνα των προγόνων σου που για αιώνες σε κράτησαν όρθιο μέσα από πολέμους και καταστροφές πήγαν και αυτά περίπατο  Την  ύπαιθρος που αποτελούσε την ασπίδα της ιδεολογίας σου και της διαφορετικότητας σου την εγκατέλειψες , έφυγες και πήγες στο μεγάλο χωριό .Άφησες τον τόπο σου που ήσουν αφέντης και ελεύθερος και  πήγες στην πόλη όπου κατάντησες κλητήρας μέσα σε μια απέραντη φυλακή από τσιμέντο .Ξέχασες ποιος ήσουν και από πού ήρθες .Θεώρησες την επαρχιώτικη καταγωγή σου ντροπή και προσπαθούσες με οποιονδήποτε τρόπο μα την καλύψεις με αποτέλεσμα να γίνεσαι περίγελος των «πρωτευουσιάνων»  .

Όταν το παιδί σου μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να σπουδάσει τι έκανες ; Του υπέβαλες να γίνει γιατρός η δικηγόρος άντε και μηχανικός ,όχι για το καλό του η το καλό  του τόπου σου αλλά για να ικανοποιήσεις τον δικό σου εγωισμό να πετύχει  αυτό αυτά που δεν κατάφερες να πραγματοποιήσεις εσύ στα όνειρα σου.

 Έβλεπες ότι ο κόσμος σου άλλαζε μέρα με την ημέρα και γέμιζε διαφθορά όπου τα  κοινωνικά σκουπίδια είχαν  κατακλείσει όλες τις θέσεις που διοικούσαν τον κόσμο σου αλλά δεν σε ενδιέφερε πίστευες ότι έτσι είναι ο νέος τρόπος ζωής και έπρεπε να συμβιβαστείς. Και συμβιβάστηκες ! Και από εκεί και έπειτα σε πήρε το ποτάμι .

Η πατρίδα σου που κάποτε θρέφοντας και υπερασπίζονταν  από τα ίδια τα παιδιά της σιγά σιγά άρχισε να αλλάζει . Άρχισε να μετατρέπεται σε ένα σκουπιδαριό ιδεών, αγαθών και ανθρώπων που δεν είχαν καμία σχέση με αυτή . Μετατράπηκε σε ξέφραγο αμπέλι που ο κάθε παρείσακτος για τον τόπο σου αλώνιζε γιατί δεν υπήρχε το κατάλοιπο νομικό καθεστώς  να την προστατέψει η και αν υπήρχε κάποιοι φρόντισαν να το διαλύσουν . Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χωράς καταργήθηκαν για να μπορούν οι αρμόδιοι να κάνουν ευκολότερα τις μαιμουδιές τους . Απόψεις και ιδέες  που αλλού είχαν εκ των πραγμάτων καταδικαστεί εδώ εισέβαλαν και βρήκαν φωλιά και θέριεψαν.  Ναρκωτικά ,αλκοόλ ,διαφθορά, τζόγος ,πορνεία κλπ άρχισαν κάθε ημέρα να δηλητηριάζουν τα παιδιά σου και την κοινωνία σου  γενικότερα . Η περίφημη ελληνική οικογένεια που ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας σου άρχισε να διαλύεται .Γέμισε η κοινωνία σου από διαλυμένες οικογένειες και εγκαταλελειμμένα παιδιά κάτι άγνωστο και απαράδεκτο για την κουλτούρα σου  .

Η δικαιοσύνη  η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις μετατράπηκαν σε οργανισμούς χωρίς ιδιαίτερη σημασία για να μην πω μισητούς .Οτιδήποτε είχε σχέση με τα ιδανικά και τα συμφέροντα της πατρίδας σου θεωρούνταν σοβινιστικά, ιμπεριαλιστικά και ξεπερασμένα  Οι άνθρωποι που ήταν σωστοί και τυπικοί στην δουλειά τους έγιναν κολλημένοι και τα μαύρα πρόβατα της κοινωνίας σου     Στις παρελάσεις σου που συμβολίζουν τους αγώνες των προγόνων σου αντικρίζεις  ένα τσούρμο από απαίδευτους μαθητές που ουσιαστικά δεν ξέρουν τι αντιπροσωπεύουν  . Οι εμφάνιση των μαθητριών σου ιδικά δίνουν την εντύπωση ότι  αντιπροσωπεύουν κάποιο κακόγουστο διαγωνισμό ομορφιάς , για τον  βηματισμός και το παράστημα καλύτερα να μην αναφερθούμε καθόλου..

 Και να ήταν μόνο αυτό τα χειρότερα ήταν αλλού .Αυτοί που έβαλες να σε κυβερνήσουν δεν είχαν σχέση με σένα και με την δουλειά που τους επέλεξες να κάνουν  .Ήταν άνθρωποι με ξένη παιδεία και άνθρωποι που δεν είχαν ιδρώσει ποτέ  τους .Όταν ανέλαβαν την εξουσία δεν κοίταξαν την διαφορετικότητα της πατρίδας σου αλλά προτίμησαν την εύκολη λύση εφαρμόζοντας επιτυχημένα ξένα μοντέλα από άλλες κουλτούρες που ήταν όμως άσχετα με την πατρίδα σου .  Ήσουν πολύ ευκολόπιστος και αυτοί πολύ πονηροί . Πήραν την εξουσία όχι για να αγωνιστούν για το καλό σου και το καλό της πατρίδος σου αλλά για να κλέψουν τον ιδρώτα σου . Εσύ τους πίστευες κάθε φορά που σου έταζαν λαγούς με πετραχήλια .γιατί είχες μπει σε έναν καινούργιο κόσμο άγνωστο σε σένα που δεν το ήξερες, δεν είχε σχέση με αυτά που σου δίδαξαν οι γονείς σου , ήταν άσχετος με την παράδοση σου και την λογική σου και φυσικό ήταν ότι σου έλεγαν να τους πιστεύεις   . Κάποια στιγμή όλοι αυτοί οι απατεώνες για να μπορέσουν να κάνουν τις βρομοδουλειές τους καλύτερα σε έκαναν συνένοχο τους . Σε έβαλαν στην διεφθαρμένη παρέα τους με τον δικό τους τρόπο . Σου έδωσαν δουλειά στο δημόσιο ,σε τράπεζες και στις ΔΕΚΟ όχι γιατί σε αγαπούσαν αλλά για να σε βάλουν να πληρώσεις τα σπασμένα όταν έρθει η ώρα και έτσι και έγινε πολύ αργότερα . Έβλεπες ότι ξαφνικά στην ζωή σου όλα έγιναν εύκολα αρκεί να είσαι μέσα στο σύστημα . Άρχισαν να έρχονται χρήματα από παντού .Άρχισες να αποκτάς υλικά αγαθά χωρίς να είναι αντάξια του ιδρώτα σου  το βιοτικό σου επίπεδο ανέβηκε ξαφνικά .Ποτέ δεν σκέφτηκες πως και γιατί ..

 Έτσι εσύ που κάποτε καταλάβαινες την ζωή σου μέσα από την συνείδηση σου από κάποια στιγμή και έπειτα σου την μαθαίνουν άλλοι όπως ήθελαν  μέσω της τηλεόρασης  . Η καθημερινότητα σου εδώ και χρόνια έχει πληγεί ανεπανόρθωτα γιατί τίποτα πια δεν έχει σχέση με την πατρίδα σου και δεν είναι δικό σου .Οι ταινίες που παρακολουθείς  κατά το πλείστον είναι ξένες και προέχοντα από χώρες οι οποίες δεν έχουν σχέση με την δικές σου ανάγκες την κουλτούρα σου και την συνείδηση σου  . Η μουσική σου το ίδιο ,τα στέκια που συχνάζεις επίσης σε παραπέμπουν  σε μια διαφορετική, ξένη κουλτούρα  ,τα ρούχα σου ,το φαγητό σου ,τα δηλητήρια που καταναλώνεις  κάθε βράδυ ,τα ναρκωτικά , οι ουσίες και γενικά ο εισαγόμενος τρόπος ζωής  σου έχουν μπερδέψει την συνείδηση  σου και σε έχουν κάνει άνθρωπο χωρίς συγκεκριμένη ταυτότητα.

Η ελληνικότητα σου που γέννησε τον Σεφέρη ,τον Ελύτη τον Παπανικολάου ,τον Ωνάση τον Θεοδωράκη και χιλιάδες Έλληνες που διέπρεψαν στο εξωτερικό έχει σταματήσει να υφίσταται  Έχεις σταματήσει πια να βγάζεις ανθρώπους σαν αυτούς γιατί έχεις γίνει πια ίδιος με τους άλλους .Κάποτε ήσουν περήφανο δέντρο στον κάμπο και σήμερα είσαι σταγόνα στον ωκεανό .

Και τα χειρότερα είναι αλλού. Κάποτε όλοι οι γείτονες σου σε τιμούσαν σε λογάριαζαν και σε σέβονταν γιατί ήξεραν ότι δεν είσαι εύκολος αντίπαλος και όλοι έτρεχαν κοντά σου για να αποκτήσουν την βοήθεια σου και την εύνοια σου . Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει Όλοι γύρω σου έχουν μετατραπεί σε λύκους και σε βλέπουν σαν πρόβατο  .Περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να σου ορμίσουν Το πρόβλημα Ρωμιέ είναι ότι εσύ πια έχεις γίνει αδιάφορος,  οκνηρός, και καλοπερασάκιας .Δεν έχεις την σβελτάδα και την μαχητικότητα που είχες και δυστυχώς για σένα αυτό το ξέρουν όλοι ,αλλά αυτό που κάνει χειρότερη αυτή την πραγματικότητα είναι ότι το ξέρεις και εσύ. Δεν θέλεις να το παραδεχτείς η πιστεύεις ότι δεν θα έρθει ποτέ αυτή η ώρα  .Θα μου πεις άμα έρθει η ανάγκη θα αλλάξω .Όχι Ρωμιέ μου ώσπου να αλλάξεις όλοι αυτοί πρέπει που να αντιμετωπίσεις θα έχουν μπει στο σπίτι σου .

Σήμερα που οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες είναι τέτοιες που ξέρεις ότι βάλλεσαι από παντού χρειάζεται  να αγωνιστείς σκληρά με υπομονή και επιμονή για σένα και την πατρίδα σου . Αλλά πώς να αγωνιστείς την στιγμή που  δεν ξέρεις καν τι είναι η αγωνιστικότητα που θα πρέπει να είναι  το βασικότερο κριτήριο του αγώνα σου για την επιβίωση σου κάτι που κάποτε για σένα ήταν τρόπος ζωής.

Αυτό που χρειάζεσαι λοιπών για να σταθείς πάλι στα πόδια σου είναι η ελληνικότητα που θα σε βοηθήσει να παλέψεις και να νικήσεις τον εαυτό σου που στην ουσία είναι ο βασικότερος αντίπαλος σου. Μέσω  της ελληνικότητας θα ξαναβρείς την χαμένη σου  ταυτότητα και τον τρόπο για να αγωνίζεσαι και να παλεύεις για την πατρίδα σου .  Βγάλε από το μυαλό σου όλα τα σκουπίδια που σου φόρτωσαν τόσα χρόνια .Αυτά είναι που σε διέλυσαν και σε έφεραν σε αυτή την κατάσταση γνώμονας και πυξίδα σου στο εξής θα πρέπει να είναι  η ελληνική συνείδηση.


Γ. Καλλιώρας
Μέλος πρωτοβουλίας ενεργών πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου