Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Σωρός τα πρόστιμα για τα σκουπίδια

Βέβαιο πρόστιμο 20-30 εκατ. ευρώ, αλλά και βαριές «καμπάνες» για όσες χωματερές συνεχίσουν να λειτουργούν, προαναγγέλλει η χθεσινή απόφαση του συμβουλίου των επιτρόπων της Ε.Ε.να παραπέμψει τη χώρα μας για δεύτερη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το «αγκάθι» της διαχείρισης των σκουπιδιών.
 Η συνεδρίαση του Δικαστηρίου αναμένεται να οριστεί ώς τον Μάιο, διάστημα που δεν θεωρείται επαρκές για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, δεδομένου ότι σήμερα μόνον τρεις περιφέρειες (Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Ηπειρος) εφαρμόζουν προγράμματα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα νησιά, όπου -με λίγες εξαιρέσεις- υπάρχουν χωματερές, ενώ η ίδια εικόνα καταγράφεται σε όλους τους περιφερειακούς δήμους της Αττικής. Αυτό σημαίνει ότι ο Κουρουπητός, που το 2000 είχε διασύρει τη χώρα μας και οδήγησε σε πληρωμή προστίμου 5,4 εκατ. ευρώ, δεν συνέτισε τους υπεύθυνους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χθεσινή απόφασή της αναφέρει ότι σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν 78 παράνομοι χώροι ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε δεσμευτεί ότι θα έχουν κλείσει ώς το τέλος του 2008. Καθυστέρηση εντοπίζει και στο πρόγραμμα αποκατάστασης των ανενεργών χωματερών, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί 318 έργα. Τον Απρίλιο του 2009 είχε σταλεί επίσημη προειδοποιητική επιστολή, που δεν απέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα.

«Η Ελλάδα δεν έχει πάρει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ (σ.σ. πρόκειται για τις γνωστές χωματερές)», αναφέρει η απόφαση παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η πρώτη καταδικαστική απόφαση είχε εκδοθεί το 2005 και οι Βρυξέλλες σημειώνουν πως στο διάστημα που μεσολάβησε «δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος». Επισημαίνεται μάλιστα ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις στη Φυλή, όπου καταλήγει το 90% των σκουπιδιών της Αττικής, προβλέπεται να φτάσουν στα όρια κορεσμού στο τέλος του 2014.

Η δεύτερη παραπομπή σημαίνει:

*Επιβολή εφάπαξ προστίμου 7.786 ευρώ την ημέρα, που μετρά από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης απόφασης. Το ποσό ανέρχεται σε 20-30 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου.

*Αστρονομικό πρόστιμο 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που θα μένει ανοιχτή κάθε μια από τις λειτουργούσες χωματερές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι αρμόδιο για τον σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, με χθεσινή ανακοίνωσή του επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός. «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) εξέλιξη δεν αποτελεί καταδικαστική απόφαση», υποστηρίζει, ενώ πηγές του υπουργείου εκτιμούσαν θετικά τους χαμηλούς τόνους της ανακοίνωσης των Βρυξελλών. Αναφέρει ότι το 2005 λειτουργούσαν 1.125 χωματερές και σήμερα έχουν περιοριστεί σε 78, ενώ υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αναγνωρίζει ευθέως τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Στη συνέχεια δείχνει τους τοπικούς άρχοντες, τονίζοντας ότι έχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά υπόσχεται στήριξη για να υλοποιηθεί το εθνικό πρόγραμμα. Επίκειται η ένταξη 29 παλιών χωματερών σε προγράμματα αποκατάστασης, ενώ ώς το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση όλων των αναγκαίων έργων. Εμφαση δίνεται στα μικρά νησιά, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής χώρων υποδοχής και έτσι ετοιμάζεται σχέδιο μεταφοράς των σκουπιδιών σε κοντινά κέντρα συλλογής και επεξεργασίας.

* «Πρόστιμα όμως δεν απειλούμαστε να πληρώσουμε μόνο για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, αλλά και για τα απορρίμματα που θάβουμε χωρίς να έχουν υποστεί πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία», σχολίασε σχετικά με την απόφαση ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, ο οποίος υποστηρίζει πως από 1/1/2014 θα επιβάλλεται «πρόσθετο τέλος ταφής, που μόνο για την Αττική εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 50 εκατ. € για το πρώτο έτος, με τον κίνδυνο να ξεπεράσει τα 80 εκατ. €, αν συνεχιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και τα επόμενα χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου