Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο "Φρανκενστάιν" στην Ανώτατη Παιδεία

Του Τάσου Αβραντίνη
Το σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση στηρίζεται σύμφωνα με τις εξαγγελίες στα εξής κριτήρια, στα οποία συμφώνησαν όλα τα κόμματα της συγκυβέρνησης:
* στην αναίρεση του φαινομένου του κατακερματισμού των γνωστικών αντικειμένων και των ελλιπών προγραμμάτων σπουδών,
* στη δημιουργία νέων ισχυρών τμημάτων με επαρκή επιστημονική στελέχωση,
* στη διόρθωση της χωρικής διασποράς των Τμημάτων,
* στην αντιστοίχιση των γνωστικών αντικειμένων με περιφερειακά συγκριτικά πλεονεκτήματα και περιφερειακούς στόχους και, τέλος,
* στη διόρθωση της ανορθολογικής ανάπτυξης κτιριολογικών και υλικοτεχνικών υποδομών.


Τελικώς, τα κριτήρια αυτά καταστρατηγήθηκαν στα πλαίσια μιας χυδαίας –όπως πάντα– πολιτικής συναλλαγής τοπικών και κομματικών συμφερόντων, «φεουδαρχών» βουλευτών και κυβέρνησης. Η Δράση διείδε από την πρώτη στιγμή και επισήμανε ότι η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τηρεί, σε κάθε περίπτωση μεταρρύθμισης, «εύκαμπτη» και υποχωρητική στάση στις κάθε είδους κομματικές, τοπικές ή συντεχνιακές αντιδράσεις.

Ειδικότερα:

- ως προς το πρώτο κριτήριο, συνενώνονται τμήματα με εντελώς ανόμοιο γνωστικό αντικείμενο που οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα,

- ως προς το δεύτερο κριτήριο, διατηρούνται πολλά τμήματα με εντελώς ανεπαρκή επιστημονική στελέχωση προς χάριν των πελατειακών πιέσεων τοπικών παραγόντων. Λόγου χάρη, Τμήμα ΑΕΙ Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Φλώρινα), ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας (Καρδίτσα), ΤΕΙ Νοσηλευτικής (Διδυμότειχο), ΤΕΙ Διοίκηση Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων (Άμφισσα), χωρίς μέλη ΔΕΠ (!), ενώ διατηρούνται ακόμη 20 Τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ με λιγότερους από 5 διδάσκοντες),

- ως προς το τρίτο κριτήριο διατηρείται ένα μόνο Τμήμα ακόμα σε δεκαοκτώ πόλεις και συγκεκριμένα στις εξής: Άμφισσα, Γρεβενά, Διδυμότειχο, Δράμα, Ζάκυνθος, Καρπενήσι, Καστοριά, Κατερίνη, Κιλκίς, Λήμνος, Ληξούρι, Ναύπακτος, Ναύπλιο, Πρέβεζα, Πύργος, Σητεία, Σύρος και Τρίκαλα.

- ως προς το τέταρτο κριτήριο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμιά προτεινόμενη συγχώνευση δεν συνοδεύεται από τεκμηρίωση σε σχέση με τη ζήτηση των ειδικοτήτων στην αγορά εργασίας, αλλά ούτε και σε σχέση με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας, και

- τέλος, ως προς το πέμπτο κριτήριο, οι προτεινόμενες αλλαγές δεν διαθέτουν καμμία τεκμηρίωση για τις ανάγκες σε υποδομές των νέων τμημάτων αλλά και την τύχη των υποδομών που εγκαταλείπονται. Έτσι μπορεί σύντομα να βρεθούμε απέναντι σε νέα φαινόμενα τύπου Ολυμπιακών ακινήτων, αλλά αυτή τη φορά με εγκαταλελειμμένες ακαδημαϊκές υποδομές που έχουν χρηματοδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ, κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Επίσης, χαρακτηριστικό της προχειρότητας του σχεδίου είναι ότι από την ημέρα που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό έχει αλλάξει ήδη τέσσερις φορές (λ.χ. η αρχική μετακίνηση της Κτηνιατρικής Σχολής από την Καρδίτσα στο Καρπενήσι και η επαναφορά της σε λίγες ώρες πάλι στην Καρδίτσα, ή η μεταφορά των Τμημάτων Πληροφορικής από το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο αρχικώς στην Άρτα και εντός σαράντα οκτώ ωρών η εσπευσμένη μετακίνησή τους στην Πάτρα κ.ο.κ.). Ούτε λόγος βεβαίως για μελέτη κόστους-οφέλους που να συνοδεύει και να ενισχύει την πρόταση.

Εξυπακούεται ακόμη ότι με το προτεινόμενο σχέδιο όχι μόνο δεν θα εξοικονομηθούν ουσιαστικοί πόροι (ουδείς απολύεται από το προσωπικό των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων τμημάτων), αλλά θα υπάρξει και πρόσθετη σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων καθώς ο Υπουργός ανακοίνωσε και ειδικά επιδόματα στους περίπου 25.000 φοιτητές που πρόκειται να μετακινηθούν – δεν έχουν ανακοινωθεί τα ποσά αλλά με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς το επιπλέον άμεσο κόστος θα ξεπεράσει τα 50.000.000 ευρώ, χωρίς καμία εκτίμηση της ωφέλειας.

Εν ολίγοις, με το σχέδιο «Φρανκενστάιν» που κατ’ ευφημισμόν ονομάστηκε «Αθηνά» διακωμωδούνται τα κριτήρια που η ηγεσία του Υπουργείου διακήρυξε. Όπως πολύ σωστά επισήμανε η Δράση στη χθεσινή της ανακοίνωση «δεν έχουμε να κάνουμε με σοβαρή εκσυγχρονιστική προσπάθεια αλλά με άσκηση κοπτοραπτικής, η οποία υπαγορεύεται από κομματικές ισορροπίες και πελατειακού τύπου συμφέροντα».

* Ο κ. Τάσος Αβραντίνης είναι δικηγόρος, και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Δράσης.



Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου