Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Άλλες 40.000 ευρώ για την έκθεση Βαρλάμη , με απ'ευθείας ανάθεση .

Απ ευθείας Νο 1

Μετά τις πρώτες 40.000 ευρώ , για την έκθεση Βαρλάμη και τη δημιουργία μουσείου Μίκη Θεοδωράκη ( για το οποίο δεν έχει αποφασιστεί καν η δημιουργία του !!) , έρχονται άλλες 40.000 ευρώ με απ ευθείας ανάθεση , που αλλού , στο Πειραματικό εργαστήρι Βεργίνας , ιδρυτής του οποίου είναι φυσικά ο Κ. Βαρλάμης.
Δείτε τα σχετικά έγγραφα και τις σχετικές αποφάσεις .

Εκδηλώσεις για το Αυγουστιάτικο φεγγάρι και στη Λαμία σήμερα το βράδυ

Το κάστρο και το αρχαιολογικό μουσείο Λαμίας , το Βυζαντινό μουσείο Υπάτης το αρχαιολογικό μουσείο Αταλάντης και η Ακρόπολη της Προέρνας , στο φως του φεγγαριού.
Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την εξοικείωση του κοινού με την πολιτιστική μας κληρονομιά και δεδομένης της μεγάλης ανταπόκρισης που γνωρίζει σταθερά ο θεσμός της Πανσελήνου του Αυγούστου σε πανελλαδική κλίμακα, θα κρατήσει και φέτος ανοικτά περισσότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με παράλληλη διοργάνωση, σε ορισμένους από αυτούς, πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς.

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου, 120 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε ολόκληρη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοικτά, ενώ σε 85 από αυτούς θα πραγματοποιηθεί σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, προκειμένου οι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας, να βιώσουν την μυσταγωγία των μνημείων κάτω από το φως του φεγγαριού.

H IΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχουν για μια ακόμα φορά στη διοργάνωση με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΙΔ΄ Ε.Π.Κ.Α.

Αρχαιολογικό Μουσείο και Κάστρο Λαμίας:

Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας και περιήγηση στο χώρο υπό τους ήχους του μουσικού συγκροτήματος PULSAR, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, από 8.30 μ.μ. έως 1.00 π.μ.


Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης:

Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας από 7.30 μ.μ. έως 9.00 μ.μ.
Παρουσίαση εκπαιδευτικών δράσεων σε συνεργασία με την Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης
Προβολή διαφανειών από το έργο της Εφορείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Λοκρίδας
Μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Λοκρών. Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.

Ακρόπολη Πρόερνας, Νέο Μοναστήρι:

Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας από 8.00 έως 9.00 μ.μ.
Προβολή διαφανειών από το έργο της Εφορείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη - ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Πρόερνας.
Θεατρική παράσταση ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή από το σχήμα ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Δομοκού. Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ..


24η ΕΒΑ

Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας - Υπάτη

Εκδήλωση με τίτλο «Το φεγγάρι βόλτες κάνει στα μουσικοχορευτικά περΥΠΑΤΗματα της λαϊκής μας παράδοσης» με την συμμετοχή της Παραδοσιακής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης Δήμου Λοκρών, του Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ και του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης. Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ..

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012
Ακρόπολη Πρόερνας, Νέο Μοναστήρι:

Μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα PULSAR, σε συνεργασία με τον Δήμο Δομοκού. Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ..
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Η Προϊσταμένη των Εφορειών

Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου

Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

Τα ΑΕΙ, το Τέμενος και η Θράκη

Το μυστικό της επιτυχίας για την είσοδο των νέων στα Πανεπιστήμια δεν είναι το σκληρό διάβασμα. Αυτά συνέβαιναν κάποτε, πριν πολλές – πολλές δεκαετίες. Σήμερα είναι ίσως αρκετό να έχει κανείς «τρόπο». «Σύστημα», «κόλπο», πως το λένε. Και νομίζω ότι πετύχαμε το «απόλυτο»!
Γονείς μη στέλνετε τα παιδιά σας στα φροντιστήρια και ξοδεύεστε σε εποχές κρίσης. Κάντε τα μουσουλμάνους και εξασφαλίστε την είσοδο τους σε κάποιο ΑΕΙ, ακόμη κι αν τα καμάρια σας γράψουν για μονάδα...
Αυτού του είδους οι διακρίσεις έχουν δημιουργηθεί δήθεν για να βοηθήσουν τα παιδιά της μειονότητας να εισαχθούν στα ΑΕΙ και να επιτευχθεί έτσι η «ενσωμάτωσή» τους στην κοινωνία. Οι εμπνευστές του «μέτρου» θα πρέπει να είναι περήφανοι με αυτό που έχουν καταφέρει.
Νέοι και νέες εισάγονται σε πανεπιστημιακές σχολές με μόνο όπλο τους την θρησκεία τους και με διαβατήριο μία λευκή κόλα χαρτί. Συγχαρητήρια, κύριοι, κάνατε άλλη μία εντυπωσιακή τρύπα στο νερό.

Για να μην είμαστε άδικοι. Ανάλογα μέτρα υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου σε σχέση με τις μειονότητες. Αλλά πρόκειται για μέτρα που δίνουν κάποιους πόντους εύνοιας, που προσπαθούν έτσι να ξεπεράσουν τα πιθανά προβλήματα που δημιούργησαν στο παρελθόν οι πολιτικές διακρίσεων. Εδώ δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Μιλάμε για υπερβολές. Διότι είναι υπερβολή να εισάγεται κάποιος σε ΑΕΙ με 4 ή 5 στο γραπτό του. Ακόμη κι αν κάποιος είχε διάθεση να αντιγράψει μοντέλα που λειτουργούν στο εξωτερικό, το έκανε με έναν τέτοιο πρόχειρο τρόπο που στην πράξη διέβαλλε ο ίδιος όλη του την προσπάθεια.

Το θέμα μας, όμως, δεν είναι το εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό μάλλον δεν σώζεται με τίποτα. Κατά κάποιους δεν υπάρχει σωτηρία ούτε και στα λεγόμενα εθνικά θέματα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι σε αυτό το τελευταίο έχουν άδικο. Αν και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μία συνάφεια μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος και των εθνικών μας θεμάτων: Ένας απαίδευτος άνθρωπος μπορεί να αποδεχτεί ακόμη κι ότι ο Λεωνίδας ήταν μακρινός ξάδελφος του Μιχαλολιάκου. Ό,τι του πούνε μπορεί να το φάει «αμάσητο». Αντίθετα, ένας άνθρωπος που έχει δεχτεί την ελληνική Παιδεία δεν θα ανεχότανε απάνθρωπες ιδέες, αλλά ούτε και την πατρίδα του να είναι ξέφραγο αμπέλι.

Κάποιοι δηλώνουν τον πατριωτισμό τους αρνούμενοι το δικαίωμα των μουσουλμάνων να έχουν ένα δικό τους Τέμενος στην Αθήνα. Είναι μία πράξη, κατά την άποψή μου, αχαρακτήριστη. Λες και θα κινδυνεύσει η ταυτότητα της χώρας μας αν λειτουργήσει ένας μουσουλμανικός ναός σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Αντίθετα, είναι θέμα συζήτησης ποιος θα ελέγχει την λειτουργία του Τεμένους. Κατά την προσωπική μου άποψη η αποκλειστική ευθύνη θα πρέπει να είναι του ελληνικού κράτους. Και σε όποιον αρέσει.

Πάμε τώρα σε όσους λένε ότι το Τζαμί θα περάσει πάνω από το... πτώμα τους. Σιγά τα αίματα! Οι μεγάλοι αυτοί πατριώτες πουλάνε εθνικισμό εκ του ασφαλούς! Θέλω να ακούσω αν και πως αντέδρασαν στο γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία έχει αναλάβει την «προστασία» της Θράκης. Αυτό είναι αποδεκτό; Και σας πειράζει το Τζαμί; Κι έπειτα συζητάτε, πατριωτάρες μου, ως τελευταία γραμμή άμυνας να έχει ενεργό συμμετοχή στο Τζαμί (αν τελικά αυτό γίνει υπό την πίεση διεθνών οργανισμών) η Σαουδική Αραβία, αντί... κάποιου άλλου;

Η ενσωμάτωση του μουσουλμανικού στοιχείου δεν μπορεί να επιτευχθεί με μέτρα ελευθέρου εισόδου των παιδιών τους στα Πανεπιστήμια. Απαιτείται μία ανοικτή κοινωνία. Μία ανεκτική κοινωνία στο διαφορετικό. Αλλά και ένα αυστηρό κράτος που δεν θα επιτρέπει στους ξένους πράκτορες να έχουν κάνει δεύτερο σπίτι τους την Θράκη. Μία ελεύθερη κοινωνία δεν φοβάται το διαφορετικό, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κάνει σημαία της. Αλλά ανθρώπινα δικαιώματα δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να συμπεριφέρεται εχθρικά απέναντι στην χώρα του. Όποιος τα πιστεύει αυτά ας πάει να τα εφαρμόσει σε μία οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου θέλει.

Ας δεν αποφασίσουμε σύντομα να ασχοληθούμε σοβαρά και σε βάθος με την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας απέναντι στις μειονότητες, πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις. Χρειάζεται μία εθνική πολιτική. Μία σοβαρή πολιτική. Διότι δεν «καθαρίζει» κανείς με το να επιτρέπει στους μουσουλμάνους να εισαχθούν στα ΑΕΙ παραδίδοντας λευκή κόλλα. Αυτό μοιάζει με κακής ποιότητας δωροδοκία. Μοιάζει σαν να έχει σηκώσει η ελληνική πολιτεία λευκή σημαία, ακολουθώντας πρακτικές που στο τέλος την εκθέτουν...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr



''Η εξαχρείωση έχει εξαπλωθεί''... στην Λαμία

Οικολογικές χωματερές
Οι εικόνες από την περιοχή της Ανθήλης, που έδωσαν στην δημοσιότητα μέλη των «οικολόγων-πράσινων» στην Φθιώτιδα, είναι αποκρουστικά αποκαλυπτικές.
Σκουπίδια δίπλα στον Σπερχειό και «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι» συγκροτούν μιαν περιβαλλοντική καταισχύνη, σε μια περιοχή ενταγμένη στο πρόγραμμα «Natura 2000».

Ασφαλώς ο δήμος Λαμίας φέρει βαρύτατη πολιτική ευθύνη καθώς ανέχεται και υποθάλπει συμπεριφορές που εξυπηρετούν πολλά και διαφορετικά – αλλά συγκλίνοντα στην λειτουργική απερήμωση της περιοχής- συμφέροντα.
Δεν θα έπρεπε όμως να ξεχνάμε την απαράδεκτη στάση ευάριθμων συμπολιτών μας. Οι οποίοι βολεύονται με το να εναποθέτουν ό,τι άχρηστο και περιττό σε έναν βιότοπο υψηλής σημασίας για την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη ζώνη της πρωτεύουσας της περιφέρειας.

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να χαριζόμαστε επειδή η εξαχρείωση έχει εξαπλωθεί.

Εφημερίδα Ημέρα

Ελληνικά προϊόντα και τιμές

Πριν από λίγες μέρες διάβασα ένα άρθρο του... άγνωστου σε μένα Κου Γιώργου Καισάριου στο Capital.gr με τίτλο ...Επιτέλους φτηνό σουβλάκι.
Τι ευτυχία. Επιτέλους κάποιος που λέει αυτό που τόσα χρόνια υποστηρίζω για τους Έλληνες επιχειρηματίες και επαγγελματίες τόσο από έδρας όσο και από την επαγγελματική μου δράση στον χώρο των επιχειρήσεων και ειδικότερα των ΜμΕ. Ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν την ίδια... τακτική (τον χαβά τους δηλαδή) και να κρατούν ψηλά τις τιμές ενώ η κρίση κτυπά αλύπητα τους πάντες. Βέβαια, θα μου πείτε σχετικά με τον τίτλο. Είναι από σκύλο το κρέας; Αυτό δεν το πιστεύω. Γιατί αν είναι έτσι τότε η ίδια η πελατεία που τώρα τον στηρίζει θα τον απορρίψει.

Σε πρόσφατο άρθρο μου για την Ελληνική παράγωγη σημείωνα:

«...Τα τελευταία 2 χρόνια παρά την τεραστία ύφεση οι τιμές παραμένουν στα ύψη. Και ενώ το εργατικό κόστος αλλά και το λειτουργικό κόστος -ενοίκια- έχει μειωθεί δραματικά, εν τούτοις τα Ελληνικά προϊόντα παραμένουν ακριβά συγκρινόμενα με τα ξένα (εισαγόμενα) που έχουν και υψηλότερο κόστος (μεταφορά)...».

Σε μια πρόσφατη εκπομπή «ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ» με θέμα τα ελληνικά προϊόντα οι καλεσμένοι μίλησαν για όλα. Εκτός από τις τιμές. Δεν είπαν τίποτα ούτε έδωσαν προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει με τις τιμές.

Όμως αυτό είναι το θέμα και το πρόβλημα. Γιατί τι να το κάνουμε να παράγουμε "καλά Ελληνικά προϊόντα" σε τιμές 30-50% πάνω από τις αντίστοιχες των ξένων. Μπορεί ο μέσος Έλληνας των 700 ευρώ να τα αγοράσει; Όχι βέβαια. Άρα πως θα στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα;

Να κάποια χαρακτηριστικά παραδειγμάτα:

Τα Ελληνικά γιαούρτια που εξάγονται πωλούνται στις χώρες εξαγωγής στη μισή τιμή από ό,τι στην Ελλάδα (χώρα παραγωγής). Γιατί και ο Έλληνας να μην έχει δικαίωμα στην ίδια τιμή; Τότε και η κατανάλωση θα αυξηθεί.

Τα Ελληνικά λάδια όσο και ανώτερα να είναι ποιοτικά, πωλούνται χαμηλότερα από την αξία τους. Γιατί; Και γιατί να υπάρχουν εισαγόμενα λάδια (από Γερμανία άκουσον – άκουσον) αμφίβολης ποιότητας.

Τα τυροκομικά εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη προς όφελος βέβαια των εισαγόμενων. Γιατί;

Ο τουρισμός. Το τέλειο σύστημα της αισχροκέρδειας τα τελευταία 40 χρόνια. Άνθρωποι χωρίς γνώσεις και κουλτούρα έγιναν επιχειρηματίες τουρισμού. Χρεώνουν ό,τι θέλουν. Δεν δηλώνουν τίποτα και κλαίγονται και από πάνω. Και παράλληλα δηλώνουν αγρότες και παίρνουν επίδομα ΟΓΑ. Αθάνατο Ελληνικό κράτος.

Πρόσφατα ασχολήθηκα με μια μελέτη προμηθείας προϊόντων για ορθοπεδικούς. Αυτά που διαπίστωσα είναι... απλά το χάος. Πράγματα που μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα και να καταναλωθούν (αφενός) και να εξαχθούν (αφετέρου) απλά... δεν υπάρχουν. Είναι όλα εισαγόμενα σε τιμές εκτός πραγματικότητας. Όταν το κόστος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ οι τιμές αγγίζουν τις 3.500. Έλεος.

Οι τιμές λοιπόν έφεραν όλα τα προβλήματα της επιχειρηματικής παθογένειας στην επιφάνεια. Βέβαια θα μου πείτε: ο ο ΦΠΑ, οι φόροι, τα χαράτσια δεν επιβαρύνουν το κόστος; Θα σας απαντήσω ΝΑΙ. Αλλά όχι σε σημείο να μας λένε οι επιχειρηματίες ότι δεν βγαίνουμε, άρα δεν ρίχνουμε τις τιμές.

Απλά μαθημένοι όλα τα χρόνια στην προχειρότητα εξακολουθούν το βιολί τους...

Όμως όταν κάποιες προσπάθειες απεγκλωβισμού έγιναν, αυτές πέτυχαν. Παράδειγμα το κίνημα της πατάτας. Έκτοτε οι τιμές στις πατάτες έχουν πέσει σχεδόν στο μισό.

Πρόσφατα αξιολόγησα επενδυτικές προτάσεις στις όποιες υπήρχαν και πρόσφορες για κατασκευή ιστοσελίδας. Θα τρελαινόσασταν από αυτά που θα διαβάζατε. Από 150 - 10.000 ευρώ για μια ιστοσελίδα.

Τι καταλαβαίνει λοιπόν κανείς από τα παραπάνω. Ότι οι στρεβλώσεις στην αγορά συνεχιζονται. Δεν αρκεί μόνο ο έλεγχος από το κράτος (οποίος και αν είναι αυτός).

Τις προάλλες σταμάτησα σε ένα φούρνο στη Ν. Μάκρη και αγόρασα μια φραντζόλα χωριάτικο του ½ κιλού (380 γρ.) προς 0,90 ευρώ. Έκπληκτος ρώτησα γιατί τόσο ακριβά όταν η μέση τιμή είναι 0,70 (άρα 30% ακριβότερα); Η απάντηση -κυνικά και σταράτα-: το δικό μας ψωμί είναι καλύτερο... Έτσι απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο (και μη μου πείτε οκ μην ξαναπάς εκεί. Δεν είναι εκεί το θέμα μας αν καταλάβατε).

Τα παραδειγματα είναι πολλά και ατελείωτα. Όλα δείχνουν ένα πράγμα. Ότι ο Έλληνας δεν έχει επιχειρηματική κουλτούρα και συνείδηση. Ό,τι φάμε και ό,τι αρπάξουμε σήμερα. Αυτό όμως έχει φτάσει στα όρια του, σε τοίχο. Αυτό που προέχει είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να ξανασκεφτούν τα δεδομένα. Τέρμα τα αστεία. Μόνο όσοι αναθεωρήσουν, προσαρμοστούν και οργανωθούν, θα επιβιώσουν.

Σε παλαιοτέρα άρθρα μου έγραφα ότι περίμενα από τη νέα γένια, τους νέους Έλληνες επιχειρηματίες καλύτερη αντιμετώπιση. Γιατί είναι μια νέα γένια μορφωμένων ανθρώπων με άλλο αέρα και κουλτούρα. Δυστυχώς και εκεί τα πράγματα είναι στάσιμα, για να μην πω χειρότερα από την προηγούμενη κατάσταση.

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Ο Έλληνας έχει ένα τεράστιο προσόν. Είναι το απόλυτο προσαρμοστικό ον. Προσαρμόζεται σε κάθε κατάσταση. Και έτσι επιβιώνει. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Όμως με κάποιες προϋποθέσεις:

1. Αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας. Δεν αρπάζουμε. Επιχειρούμε με μεσοπρόθεσμο όφελος.
2. Οργάνωση της επιχείρησης. Επιχειρηματικό σχέδιο.
3. Εξορθολογισμός των λειτουργιών και του κόστους. Υπάρχει πολύ λίπος ακόμα.
4. Ποιότητα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Πραγματική ποιότητα και όχι... νοθείες και προσμίξεις και άρπα κόλα δουλείες.
5. Εξυπηρέτηση του πελάτη. Να νοιώσει ο πελάτης ότι τον σέβονται για να ξαναέρθει.
6. Προβολή και προώθηση. Να ενημερώνονται οι πελάτες για όλα. Για τις μειώσεις στις τιμές, για τις προσφορές, για νέα προϊόντα.

Για όλα αυτά τι χρειάζεται; Ένα πλάνο. Ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Απλό αλλά να καλύπτει τα πιο πάνω για ένα λογικό χρονικό διάστημα. Τι θέλουμε, πως το θέλουμε, ποτέ το θέλουμε.

Αν αυτά τα απλά πράγματα εφαρμοστούν από τους Έλληνες επιχειρηματίες και επαγγελματίες τότε το σίγουρο είναι ότι όλοι θα μιλάμε για ελληνικά προϊόντα. Και μάλιστα με πάθος.

Ως τότε όμως να μην παραπονιούνται οι επιχειρηματίες για τίποτα. Είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι.

* Ο Δρ. Θεόδωρος Κόκκορης είναι καθηγητής marketing, EU Senior Expert, Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και ανάπτυξη



Πηγή:www.capital.gr


Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Λαμία: Η χωματερή ποτέ δεν πεθαίνει...

Η χωματερή ποτέ δεν πεθαίνει... Αλλά αν είναι και δίπλα στο Σπερχειό, ακόμα περισσότερο. Να "το πάρει το ποτάμι", που λέμε, κι όπου πάει. Ο Μαλιακός είναι ο καλύτερος αποδέκτης και ρουφάει τα πάντα. Οι γεωλόγοι του μέλλοντος θα έχουν μπόλικη δουλειά να κάνουν σκαλίζοντας τις φερτές ύλες του Σπερχειού.
Τα σκουπίδια που φαίνονται στις συνημμένες φωτογραφίες είναι στον Σκουπιδότοπο της Ανθήλης, δίπλα στο Νεκροταφείο και στις όχθες της Μεσαίας Ανακουφιστικής Τάφρου, της βασικής δηλαδή κοίτης του Σπερχειού. Η ποιότητα του νερού του Επιμεριστή είναι ανάλογη.
Ο Δήμος και οι υπηρεσίες καθαριότητας ποτέ δεν τα βλέπουν αυτά. Ελπίζουμε στην παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής για να προστατέψουμε τον Μαλιακό και την αξιοπρέπειά μας...

Να πως η ΚΝΕ σέβεται τον δημόσιο χώρο


"Μικρασιατικές Αναμνήσεις 2012" στη Νέα Μαγνησία Λαμίας

90 χρόνια Μικρασιάτικος Πολιτισμός στην Ελλάδα...
Η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης» θα πραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις «Μικρασιατικές Αναμνήσεις 2012»,
στις 31 Αυγούστου, την 1η Σεπτεμβρίου και 2 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Νέα Μαγνησία.
Οι εκδηλώσεις αποτελούν αφιέρωμα για την συμπλήρωση των 90 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Tο πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΏΡΑ: 21:00
Μουσική Βραδιά Νεολαίας με το συγκρότημα «AVATAR»
ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΏΡΑ: 20:00

Ρεμπέτικη Βραδιά

Η πενταμελής Ρεμπέτικη Κομπανία «ΔΗΘΕΝ» θα μας ταξιδέψει με τραγούδια στην Μικρασιατική Παράδοση και όχι μόνο.

Συμμετέχουν:

«Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Περάμου Καβάλας», θα παρουσιάσει την αναβίωση του Μικρασιατικού Γάμου.
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών «Η Αγία Φωτεινή» Ν. Κορδελιού Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει χορούς από την Σμύρνη.
Το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας, θα παρουσιάσει χορούς από την Καππαδοκία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΏΡΑ: 20:00

Ομιλία από την Δρ. Σοφία Ροδίτου – Αρβανίτη, Καθηγήτρια – Νομικός Διδάκτωρ του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με τραγούδια από την χορωδία του «Χορευτικού Ομίλου Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας».

Για το Δ. Σ.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ελένη Κούντζου Ανδριάννα Καρανάσιου

Πρόστιμο 28.000 ευρώ για ρύπανση από το ΥΠΕΚΑ στη ΔΕΥΑ Λαμίας

Με την από 4-5-2012 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, επιβλήθηκε πρόστιμο είκοσι οκτώ χιλιάδων ευρώ (28.000) στη ΔΕΥΑ Λαμίας για παραβάσεις που βεβαιώθηκαν «κατά τη λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Λαμίας Νομού Φθιώτιδας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Λαμίας».

Ο έλεγχος, σύμφωνα με την απόφαση, προέκυψε με την από 7-4-2009 έκθεση αυτοψίας της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τις, εν συνεχεία, πολλαπλές ανταλλαγές εγγράφων, την 5081/21.12.2010 Συμπληρωματική Έκθεση της ΕΥΕΠ και τις απαντήσεις επί των διαπιστώσεων, της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ.

Δεν χρειαζόμαστε επιβεβαίωση, ούτε ηθική αποκατάσταση. Επισημαίνουμε όμως τη βασιμότητα των καταγγελιών μας, μαζί και με άλλους περιβαλλοντικούς φορείς, για τη πλημμελή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, την οποία είχαμε υποστηρίξει την περίοδο εκείνη, πράγμα που μας οδήγησε σε οξεία αντιπαράθεση με τη ΔΕΥΑΛ και τον Δήμαρχο κ Κοτρωνιά. Δείτε συνημμένα τις σχετικές επιστολές και τα Δελτία Τύπου. Μάλιστα είχαμε δεχθεί από τον Δήμαρχο και απειλές με διάφορα υπονοούμενα όπως: «θα προχωρήσουμε σε κάθε πρόσφορη ενέργεια…» και «…Ζήτησα αντίγραφο των δηλώσεων και ως ΔΣ της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας θα προβούμε σε όποια ενέργεια χρειαστεί» κλπ κλπ

Για μας έχει ιδιαίτερη σημασία ότι καταφέραμε να πείσουμε, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, και να αναδειχθούν ως σημαντικά τα έργα της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων της περιοχής του Μαλιακού κόλπου· ότι προχώρησε το έργο της επέκτασης του ΒΙΟΚΑ Λαμίας, καθώς και όπως φαίνεται δρομολογούνται τα έργα των Βιολογικών Καθαρισμών του Δήμου Μακρακώμης, της Υπάτης & Λιανοκλαδίου, της Ανατολικής Φθιώτιδας, του Μώλου και της μεταφοράς των λυμάτων του Δήμου Στυλίδας στο ΒΙΟΚΑ Λαμίας.

Οικολόγοι Πράσινοι
Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας

http://www.lamiareport.gr

Η χωματερή ποτέ δεν πεθαίνει... στην Λαμία

Η χωματερή ποτέ δεν πεθαίνει... Αλλά αν είναι και δίπλα στο Σπερχειό, ακόμα περισσότερο. Να "το πάρει το ποτάμι", που λέμε, κι όπου πάει. Ο Μαλιακός είναι ο καλύτερος αποδέκτης και ρουφάει τα πάντα. Οι γεωλόγοι του μέλλοντος θα έχουν μπόλικη δουλειά να κάνουν σκαλίζοντας τις φερτές ύλες του Σπερχειού.


Τα σκουπίδια που φαίνονται στις συνημμένες φωτογραφίες είναι στον Σκουπιδότοπο της Ανθήλης, δίπλα στο Νεκροταφείο και στις όχθες της Μεσαίας Ανακουφιστικής Τάφρου, της βασικής δηλαδή κοίτης του Σπερχειού. Η ποιότητα του νερού του Επιμεριστή είναι ανάλογη.



Ο Δήμος και οι υπηρεσίες καθαριότητας ποτέ δεν τα βλέπουν αυτά. Ελπίζουμε στην παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής για να προστατέψουμε τον Μαλιακό και την αξιοπρέπειά μας



Στέφανος Σταμέλλος

"Υπό μελέτη η επαναφορά της βάσης του δέκα"

Ανοιχτός στην επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ, που καθιέρωσε για πρώτη φορά η πρώην υπουργός παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, παρουσιάστηκε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.Αρβανιτόπουλος: Υπό μελέτη η επαναφορά της βάσης του δέκα
"Είναι κάτι υπό μελέτη", είπε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ, σχετικά με την επαναφορά της βάσης του 10 ως προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ ενώ όσον αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών την χαρακτήρισε αναγκαία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για πειθαρχικό έλεγχο.
Όσον αφορά στην αλλαγή του εξεταστικού την τοποθέτησε χρονικά για το 2016-2017.
"Θα πρέπει να συζητήσουμε για το εξεταστικό, μετά τις αλλαγές στην τριτοβάθμια, μετά να προχωρήσουμε στο σχέδιο "Αθηνά", να τελειώσουμε μετά με τις αλλαγές στο Λύκειο και μετά να συζητήσουμε για το εξεταστικό", δήλωσε σχετικά.
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων των ΑΕΙ είπε πως ήδη έχει ξεκινήσει μία μελέτη στην οποία θα οριστούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και στη συνέχεια θα υπάρξει διάλογος μέσα στον Οκτώβριο ώστε τον Δεκέμβριο να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις.
"Πρέπει να κάνουμε δυο πράγματα, να δούμε μία σειρά ακαδημαϊκών κριτηρίων και πώς θα ενώσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με το στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας. Να δούμε πέρα από τις ανθρωπιστικές σπουδές, πως θα δίνουμε έμφαση σε γνωστικά αντικείμενα που ενισχύουν τους τομείς που έχουμε θέσει ως αναπτυξιακούς σε αυτή τη χώρα".
Όσον αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο υπουργός παιδείας, την χαρακτήρισε αναγκαία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για πειθαρχικό έλεγχο.
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των μουσουλμάνων ξεκαθάρισε ότι προστίθενται στον αριθμό των εισακτέων και όπως είπε, αυτό βοηθά στην ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία.
Οι μουσουλμάνοι είναι Έλληνες πολίτες και επειδή μας ενδιαφέρει η ενσωμάτωσή τους, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν γίνουν μέτοχοι της ελληνικής παιδείας. Έτσι, προστίθενται στον αριθμό των εισακτέων.
ΑΝΕΛ: "Απαράδεκτες" οι δηλώσεις Αρβανιτόπουλου περί εισαγωγής μουσουλμάνων μαθητών στα πανεπιστήμια
Για "υπουργείο Παιδείας που βρίσκεται σε κατάσταση τρικυμίας εν κρανίω", καθώς και για "απαράδεκτες δηλώσεις" του αρμόδιου υπουργού, έκανε λόγο, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Συντονιστικού Γραφείου Νεολαίας των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", Μπάμπης Αποσκίτης, με αφορμή την απάντηση που έδωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ την Τρίτη, για το θέμα που δημιουργήθηκε με τους χαμηλούς βαθμούς, οι οποίοι επιτρέπουν την εισαγωγή μουσουλμάνων μαθητών στα πανεπιστήμια.
"Δεν εξηγείται αλλιώς, πως ο υπουργός θέτει θέμα ενσωμάτωσης Ελλήνων πολιτών με την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια... Γιατί είναι ήδη Έλληνες πολίτες οι μουσουλμάνοι μαθητές. Δημιουργεί έτσι μέγα θέμα, καθώς μετατρέπει μια θρησκευτική μειονότητα σε εθνική", αναφέρει ο κ. Αποσκίτης, καλώντας τον υπουργό "να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση αυτής της κατάπτυστης διάταξης".

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

30 χιλιάδες για την ανακαίνιση της πρυτανικής τουαλέτας !!

Nέες αποκαλύψεις για τις αλόγιστες δαπάνες από τη διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας.
Την ώρα που η Σύγκλητος του ΑΠΘ καλείται σήμερα να επικυρώσει τα πεπραγμένα της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου για το 2011, νέες προκλητικά έξοδα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η διοίκηση του ΑΠΘ ξόδεψε 8,3 εκατ. ευρώ για δαπάνες μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης (ανάμεσά τους και 30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της πρυτανικής τουαλέτας), την ώρα που η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε υπηρεσίες του Πανεπιστημίου λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Η Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ είχε έρθει στην επικαιρότητα τον περασμένο Ιούλιο, μετά την αποκάλυψη ότι ο αντιπρύτανης και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας καθηγητής Ιωάννης Παντής χάρισε ένα iPhone στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, το οποίο το χρέωσε στο Πανεπιστήμιο.

Ειδικότερα, στην λίστα των δαπανών της Εταιρείας Αξιοποίησης της οποίας πρόεδρος είναι ο ίδιος ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, περιλαμβάνονται οι εξής δαπάνες:

- 1,3 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση της κατασκήνωσης στην Χαλκιδική (όπου είχε γίνει ανακαίνιση πριν λίγα χρόνια)

- 526.375 ευρώ για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τα ακίνητα του Αριστοτελείου

- 505.516 ευρώ για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου Ερευνών

- 235.124 ευρώ για την ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος» (πρόκειται για το κατάστημα από όπου έγινε η προμήθεια του περίφημου iPhone που έδωσε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής, στην κυρία Ναταλία Δραγούμη)

- 430.189 ευρώ για τον «σχεδιασμό και εσωτερικό κανονισμό της Εταιρείας.

- 250.000 ευρώ για τη λειτουργία των κυλικείων

- 244.728 ευρώ για τον σχεδιασμό και ηλεκτροφωτισμό του ΑΠΘ

- 180.322 ευρώ για «διάφορες δραστηριότητες» χωρίς καμία άλλη αιτιολογία

Θα μάθουμε να ζούμε και με τα σκουπίδια

Οι περισσότεροι δήμοι της χώρας ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο. Αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να προσφέρουν υπηρεσίες στους δημότες τους.
Κυρίες και κύριοι, ήρθε η ώρα να ανασύρουμε τα σκουπίδια που τόσα χρόνια πετάγαμε κάτω από το χαλί. Ή αλλιώς, να ανεχτούμε τα σκουπίδια μας έξω από την πόρτα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κατάστημα Τ.Α κλείνει επ’ αόριστο.
Δεν ξέρουμε αν πίσω από την χρεοκοπία των δήμων κρύβεται ένα επεισόδιο που προκαλείται ως φυσική συνέπεια της χρεοκοπίας της κεντρικής κυβέρνησης ή το τελευταίο χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για κάτι που θα συνέβαινε έτσι ή αλλιώς. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν για το όργιο σπατάλης που βρισκόταν σε εξέλιξη από άκρη σε άκρη της χώρας. Που φωνάζουν για την διαφθορά και για τα φαινόμενα σήψης. Ουδείς έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι αμαρτίες του παρελθόντος επιχειρήθηκε να χαθούν άγαρμπα μέσα από ένα ακατανόητο δημιούργημα συγχώνευσης δήμων που ονομάστηκε «σχέδιο Καλλικράτης».

Οι δήμοι δεν έχουν λεφτά επειδή οι περισσότεροι δήμαρχοι έχουν διαχειριστεί με ανάρμοστο τρόπο τους οικονομικούς πόρους που τους εμπιστεύτηκαν οι δημότες τους, οι συμπολίτες τους. Ο μεγάλος αυτός πυλώνας της δημοκρατίας, για να θυμηθούμε και τα λόγια του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, έγινε ένα κακέκτυπο αντίγραφο της κεντρικής εξουσίας.

Τι να αναφέρει κανείς; Είναι αρκετό να κάνει ένα πέρασμα από τόσες και τόσες σχετικές εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός της κατάτμησης δημοτικών έργων σε πολλά μικρότερα, έτσι ώστε να μπορούν οι δήμαρχοι να τα αναθέτουν απευθείας στους εργολάβους της προτίμησής τους και δίχως τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας. Από πού να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει...

Μόνο που κάποια στιγμή τα ψέματα τελειώνουν. Κι εδώ τελείωσαν κάπως απότομα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση αδυνατεί να στείλει χρήματα σε ένα πηγάδι δίχως πάτο. Ταυτόχρονα έχουν στερέψει και οι κοινοτικοί πόροι, αλλά και η δυνατότητα των πολιτών να πληρώνουν περισσότερους φόρους προς τους Δήμους. Έτσι, φέτος το καλοκαίρι το Πανελλήνιο στερήθηκε των υπηρεσιών του καλλιτεχνικού κόσμου σε όρη και ραχούλες. Να είναι αυτός άραγε ο λόγος που αρκετοί δήμαρχοι σκέφτονται να παραιτηθούν; Το γεγονός ότι δεν τάισαν πνευματικά τους δημότες τους;

Φανταζόμαστε ότι για όλα θα είναι υπεύθυνη και πάλι η τρόικα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Φανταζόμαστε επίσης ότι μία ισχυρή πολιτική εξουσία θα προκαλούσε μία έρευνα σε βάθος στα οικονομικά των Δήμων. Στην χειρότερη των περιπτώσεων θα μάθαιναν οι δημότες που πήγαιναν τόσα χρόνια τα λεφτά τους. Στην καλύτερη, ίσως κάποια από τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να τα διεκδικήσουν δικαστικά.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr


Κατώτατη αξιολόγηση για Πανεπιστήμιο Στερεάς και ΤΕΙ Λαμίας

Το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΤΕΙ του νησιού αξιολογούνται ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Ισπανικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.
Αντίθετα πολύ χαμηλή αξιολόγηση έχουν το Πανεπιστήμιο Στερεάς και το ΤΕΙ Λαμίας (δείτε αναλυτικά την μελέτη εδώ)

Συνολικά πέντε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα- ΑΠΘ, Πατρών, Αθηνών, ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο Κρήτης- συγκαταλέγονται στο καλύτερο 3% του κόσμου και από αυτά, πρώτο, με διαφορά, είναι το ΑΠΘ που συμπεριλαμβάνεται στο καλύτερο 1% της κατάταξης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη που δημοσιοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το ελληνικό Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο '' Πολιτικές Ανώτατης Εκπαίδευσης '' στο οποίο συμμετέχουν Έλληνες ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Πατρών, Πελοποννήσου και Αιγαίου.

Η μελέτη η οποία βασίζεται στην παγκόσμια λίστα ταξινόμησης που έχει εμπνευστεί η ερευνητική ομάδα από το Ισπανικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών CSIC, έδειξε ακόμη ότι :
Άλλα τρία πανεπιστήμια (Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της της Παγκόσμιας κατάταξης.
Άλλα έξι ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια (Θεσσαλίας,ΟΠΑ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μακεδονίας, Πειραιώς και Γεωπονικό ) βρίσκονται στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.
Το Πανεπιστήμιο Στερεάς βρίσκεται στο 38% της παγκόσμιας κατάστασης και μόλις στην 22η θέση επί συνόλου 23 Δημοσίων Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Το πρώτο ΤΕΙ στην παγκόσμια κατάταξη είναι εκείνο της Κρήτης που μαζί με τα ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας βρίσκονται μεταξύ του 10% και 15% των καλύτερων της παγκόσμιας κατάταξης.
Πέντε ακόμη ΤΕΙ (Καβάλας, Πειραιά, Μεσολογγίου, Κοζάνης και Σερρών) βρίσκονται μεταξύ του 15% και 20%. Τα πρώτα δύο ΤΕΙ (Κρήτης και Αθήνας) βρίσκονται πάνω από 8 πανεπιστήμια.


Το ΤΕΙ Λαμίας βρίσκεται στο 40% της παγκόσμιας κατάστασης και στην 13η θέση επί συνόλου 16 Δημοσίων ΤΕΙ στην Ελλάδα.

Εταιρίες σταματούν την πώληση σκευασμάτων σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρεία οδηγούν τη Novartis σε αλλαγή πολιτικής για τα σκευάσματα Myfortic, Certican, Sebivo, Tasigna, Glivec και Afinitor.
Μέχρι σήμερα διανέμονταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά φαρμακεία, πλέον θα διατίθενται μόνο από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία.
Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει:
"Η Novartis Hellas, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, αποφάσισε να τροποποιήσει την εμπορική της πολιτική απέναντι στον ΕΟΠΥΥ.
Είναι γνωστόν ότι ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας της χώρας μας ο ΕΟΠΥΥ, είναι ένας οργανισμός με τεράστια χρέη. Κατά συνέπεια δημιουργούνται υπέρογκες ανεξόφλητες οφειλές, απέναντι σε πολλούς εταίρους στον χώρο της Υγείας. Είναι ένα φλέγον ζήτημα που αναζητά άμεσα τη λύση του και η λύση είναι μία. Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από την Πολιτεία.
Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης αναφορικά με το θέμα του συσσωρευμένου χρέους του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρία, το οποίο υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ και προσαυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως, δεν ευοδώθηκε καμία κοινώς αποδεκτή λύση.
Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, γνωρίζοντας ότι το φάρμακο αποτελεί κοινωνικό αγαθό και έχοντας ως γνώμονα την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, η Novartis θα συνεχίσει να διαθέτει αυτά τα σκευάσματα μέσω των υπολοίπων νόμιμων καναλιών διανομής, δηλαδή τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί επίσης, πως η απόφαση αυτή της Novartis Hellas δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς που λαμβάνουν τις ανωτέρω θεραπείες".
Όλα τα υπόλοιπα σκευάσματα της εταιρίας θα συνεχίσουν να διατίθενται κανονικά και μέσω ΕΟΠΥΥ.

Παραμένουν τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Τέλος σε ένα καυτό θέμα που ταλάνιζε τους δημάρχους, και αφορά και στην «έξωση» των ανταποδοτικών τελών των δήμων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ*, έδωσε το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο κατά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ, η οποία του έθεσε μια σειρά θεμάτων* που άπτονται του ΥΠΕΚΑ. Όπως είπε στους δημάρχους, τα δημοτικά τέλη θα παραμείνουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Ήταν μια σκέψη της ΡΑΕ, και το υπουργείο δεν έχει τέτοιες προθέσεις», σημείωσε σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr προς τους δημάρχους, καθησυχάζοντάς τους, θεωρούν ότι θα επιβεβαρυνθεί οικονομικά η ήδη κακή τους κατάσταση από ένα τέτοι ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τον υπουργό η πρόταση περί απεμπλοκής της ΔΕΗ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τα δημοσιονομικά θέματα και με προθέσεις του υπουργού Οικονομικών, απλά αποτελεί μια πρόταση της ΡΑΕ, την οποία το υπουργείο δεν σημαίνει ότι την υιοθετεί καθώς και ότι δεν υφίσταται καμία περαιτέρω επεξεργασία ή απόφαση εκ μέρους του υπουργείου.
Πέραν αυτού του θέματος και σε ότι αφορά στη ΔΕΗ, τέθηκε το θέμα της καθυστέρησης απόδοσης των εισπράξεων των δημοτικών τελών, το θέμα της χρέωσης των δήμων για τη μετατόπιση δικτύων αλλά και τα εξαιρετικά ακριβά τιμολόγια για τις εγκαταστάσεις των δήμων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν και άλλα θέματα, μεταξύ αυτών και τα εξής:
Για το πρόγραμμα HELIOS οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ζήτησαν να καθοριστούν οι όροι και τα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ έθεσαν θέμα για την απαγόρευση, ουσιαστικά, στους δήμους να αξιοποιήσουν μόνοι τους τις διαθέσιμες και κατάλληλες εκτάσεις.
Σε ότι αφορά το Πράσινο Ταμείο, εκ μέρους της ΚΕΔΕ επισημάνθηκε η ανάγκη καλύτερου προγραμματισμού, διαφάνειας και συνεργασίας για την ένταξη έργων, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε συνεργασία μεταξύ των δύο μερών για την αξιοποίηση των πόρων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια και ότι θα αποτυπώνεται μέσω διαδικτύου (GIS) ποιες προτάσεις καταθέτουν οι δήμοι, ποιες εγκρίνονται και ποιες απορρίπτονται. Επίσης ο υπουργός ήταν θετικός στο θέμα της εκπροσώπησης της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, ενώ περιμένει προτάσεις της ΚΕΔΕ ενόψει του προγραμματισμού για το 2013.
Σε σχέση με το ΕΠΕΡΑΑ ζητήθηκε να αντιμετωπιστεί το θέμα της ροής των πληρωμών των έργων των ΔΕΥΑ, καθώς και της επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για έργα του ΕΠΕΡΑΑ.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ζητήθηκε η τροποποίησή του έτσι ώστε να καλύπτεται χρηματοδοτικά στο 100% ως δημόσια δαπάνη, καθώς οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη της ίδιας συμμετοχής.
Για το θέμα της λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία τους και επισημάνθηκε η ανάγκη να ψηφιοποιηθούν τα αρχεία των Πολεοδομιών.
Το υπόμνημα των δημάρχων προς ΥΠΕΚΑ
Οι δήμαρχοι παρέδωσαν στον υπουργό υπόμνημα με θέσεις και προτάσεις σύμφωνα με το οποίο ζητούν μεταξύ άλλων:
Να διατηρηθεί η θεσμοθετημένη εδώ και πολλά χρόνια διαδικασία είσπραξης των δημοτικών τελών μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Να αποδίδονται στο σύνολό τους άμεσα τα εισπραττόμενα ποσά από τη ΔΕΗ.
Να ισχύσει για τους δήμους το βιομηχανικό τιμολόγιο.
Να εφαρμοστεί ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός για όλες τις ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας και απόδοση στους Δήμους από εγκαταστάσεις ΑΠΕ ποσοστού 5%.
Να εκπροσωπείται η ΚΕΔΕ στο πράσινο ταμείο και να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για περισσότερες δράσεις.
Να γίνει ολοκληρωμένος εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων.
Ολοκλήρωση του Πολεοδομικού χωροταξικού σχεδιασμού ,επίσπευση και χρηματοδότηση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων.
Μεταφορά της αρμοδιότητας του κτηματολογίου στους δήμους για τη γρήγορη ολοκλήρωσή του.
Ψηφιακός οδηγός για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

«Τσουχτερή» η κλήση για ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ


ΥΠΕΣ: Ενισχύει τους δήμους με 225 εκ. ευρώ

Μια μικρή ανάσα στην οικονομική ασφυξία των δήμων δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς προχωρά στην επιχορήγησή τους με ποσό που αγγίζει τα 225 εκατομμύρια ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων (ΣΑΤΑ), για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών.
Πρόκειται για ένα μέρος των οφειλόμενων στην αυτοδιοίκηση, καθώς αποδίδονται στους δήμους της χώρας τα τρία τέταρτα της προβλεπόμενης ΚΥΑ για τη ΣΑΤΑ (η συνολική πίστωση ήταν ύψους 299 εκατ. ευρώ). Και αυτό μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό, αλλά πριν από τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει οι δήμαρχοι της Αττικής και πολλών άλλων περιφερειών.

Το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου

Το «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου» είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ σχολείων της ίδιας βαθμίδας ή κατηγορίας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια-λύκεια, ειδικά σχολεία).
Για κάθε κατηγορία υπάρχει διαφορετικό βραβείο. Τα σχολεία διαγωνίζονται στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων σε τρεις γενικούς τομείς:
Α. Το παιδαγωγικό
Β. Το κοινωνικό και οργανωτικό
Γ. Το περιβαλλοντικό
Για κάθε ένα από τους τομείς αυτούς υπάρχουν συγκεκριμένοι «δείκτες» ή κριτήρια, με τα οποία γίνεται η σύγκριση μεταξύ των σχολείων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Οι δείκτες αυτοί στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στο σετ των «δεικτών αειφόρου ανάπτυξης» του Ο.Η.Ε., ενώ έχουν ληφθεί υπόψη και οι «δείκτες εκπαίδευσης για την αειφορία» που έχει δημιουργήσει η UNΕCE. Τα κριτήρια ή δείκτες μπορείτε να τα δείτε εδώ.
Τα σχολεία συμμετέχουν στον διαγωνισμό «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου» προαιρετικά, χωρίς να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις σε περίπτωση αποχώρησης.

Χρειαζόμαστε πράγματι ένα «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου»;
Το Σεπτέμβριο του 2002 υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το ψήφισμα 57/254, το οποίο καθιέρωσε τη «Δεκαετία της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη» (2005-2014). H UNESCO ορίστηκε ως ηγετικός φορέας για την προώθησή της. Σκοπός της «Δεκαετίας» είναι να μπορέσουν οι αρχές και οι αξίες της Αειφόρου Ανάπτυξης να βρουν «χώρο» στα σχολικά αναλυτικά προγράμματα.
Η «Δεκαετία» αποσκοπεί:
- στην προαγωγή της εκπαίδευσης ως βάσης για μια βιώσιμη ανθρώπινη κοινωνία
-στην ενσωμάτωση της Αειφόρου Ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα των εκπαιδευτικών συστημάτων
-στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης
-στην ανταλλαγή καινοτόμων προγραμμάτων, πολιτικών και πρακτικών, για την προώθηση της ιδέας της Αειφόρου Ανάπτυξης.




Το Αειφόρο Σχολείο είναι το μέλλον του σχολείου συνολικά. Είναι ένα αύταρκες, αυτοκατευθυνόμενο, βαθιά φιλοπεριβαλλοντικό σχολείο το οποίο λειτουργεί δημοκρατικά και μπορεί να προσφέρει:
Βελτίωση της λειτουργίας του σχολείου ως οργανισμού μάθησης
Βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης μέσω της υιοθέτησης μαθητοκεντρικών διδακτικών μεθόδων και προσεγγίσεων.
Βελτίωση του επιπέδου των εκπαιδευτικών μέσω της ενδοσχολικής συνεργασίας και επιμόρφωσης.
Ενδυνάμωση των σχέσεων του σχολείου με την τοπική κοινωνία και τους θεσμοθετημένους φορείς της κοινωνίας
Μεταφορά τεχνογνωσίας στα σχολεία σχετικά με την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.
Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των σχολικών κτηρίων
Μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των σχολείων
Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
Μείωση της κατανάλωσης χαρτιού
Μείωση της κατανάλωσης νερού
Μείωση του κόστους συντήρησης από τη μείωση ή εξαφάνιση των βανδαλισμών.
Σημαντικότατη βελτίωση της εικόνας και της αυτοεικόνας των ελληνικών σχολείων
Δημιουργία ευαισθητοποιημένων, ενημερωμένων, δραστήριων, πληροφορημένων, υπεύθυνων και ενεργών μαθητών-πολιτών.
Συμβολή των σχολείων στην επίτευξη του εθνικού στόχου, της πράσινης ανάπτυξης.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Οι... κακοί οικολόγοι και τα φίδια

Τη διάδοση του μύθου πυροδοτούν οι αυξημένες εμφανίσεις ερπετών, εντόμων στην ύπαιθρο.
Φίδια, λύκους, τσακάλια, κι άλλα φίδια, ποντίκια, αλεπούδες, πιο πολλά φίδια, μύγες, ψύλλους και ποιος ξέρει τι άλλο. Αυτά είναι τα είδη που κατά καιρούς έχουν -δήθεν- απελευθερώσει οι «οικολόγοι» στην ελληνική ύπαιθρο («αμολήσει» κατά το κοινώς λεγόμενο), προκαλώντας αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες. Τι κι αν πρόκειται για μύθευμα, τόσο κραυγαλέα ανυπόστατο που κι ένα παιδί θα μπορούσε να αντικρούσει με τη λογική; Ο συγκεκριμένος αστικός μύθος, από τους πολλούς που κυκλοφορούν στη χώρα μας, αποδεικνύεται πανίσχυρος, ανθεκτικός στις δεκάδες διαψεύσεις του, κυκλοφορώντας μέχρι και σήμερα από στόμα σε στόμα, συνήθως με την επωδό: «Τους είδα με τα μάτια μου».
«Είναι πραγματικά άξιον απορίας το πώς αυτή η ιστορία συντηρείται και δεν υποχωρεί τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει το παραμικρό στοιχείο που να την ενισχύει», λέει στην «Κ» ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Παπακωνσταντίνου, επί χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας των Οικολόγων-Πράσινων. Διηγείται ένα χαρακτηριστικό περιστατικό: «Πριν από λίγα χρόνια καθόμουν με τον Λάζαρο Γεωργιάδη από τον Αρκτούρο σε ένα καφενείο της επαρχίας, όταν ένας θαμώνας γυρίζει και μας λέει ότι “είδε με τα μάτια του” τζιπ του Αρκτούρου να αφήνει λύκους στο δάσος. Πέρασαν δύο ώρες έως ότου καταφέρουμε να αποσπάσουμε την πληροφορία ότι όχι μόνο δεν είχε δει κάτι τέτοιο, αλλά είχε κατασκευάσει την ιστορία με βάση μεμονωμένες πληροφορίες από δεξιά κι αριστερά. Κάποιος είχε δει ένα τζιπ που είχε ένα αυτοκόλλητο με λύκο επάνω, κάποιος άλλος είχε δει κάτι ίχνη στο χιόνι...».

Οπως κατ’ επανάληψη έχουν διευκρινίσει οργανώσεις, αλλά και οι Οικολόγοι-Πράσινοι σε ανακοινώσεις τους, η μαζική απελεύθερωση ατόμων ενός είδους είναι κατ’ εξοχήν «αντι-οικολογική», καθώς πρόκειται για βίαιη ανθρώπινη επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, ενώ είναι και αδύνατη τεχνικά. Για να «αμολήσει», με άλλα λόγια, κάποιος δεκάδες φίδια σε μια περιοχή θα πρέπει κάπου να λειτουργεί... μονάδα αναπαραγωγής φιδιών.

Την περαιτέρω διάδοση τέτοιων μύθων πυροδοτούν συνήθως οι συχνότερες από το συνηθισμένο εμφανίσεις φιδιών σε μια περιοχή ή κάποιο περιστατικό δαγκώματος ή δηλητηρίασης. «Είναι φυσιολογικό να παρατηρούνται εξάρσεις στον πληθυσμό ενός είδους», εξηγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι πυρκαγιές και οι άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον που έχουν οδηγήσει τα είδη να μετακινηθούν και να βρεθούν πιο κοντά σε οικισμούς. Επιπλέον, η εξαφάνιση των φυσικών τους θηρευτών οδηγεί συχνά πολλά είδη σε μικρή ανάκαμψη.

Φέτος, για παράδειγμα, μου είπαν ότι στη Μύκονο εμφανίστηκαν πολλά φίδια. Μα είναι φυσικό! Οταν έχουν εξαφανιστεί από το νησί οι γερακίνες και οι σπιζαετοί, πώς να μην επιβιώνουν περισσότερα φίδια;». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη γιγάντωση του συγκεκριμένου μύθου έχουν συμβάλει οι ειδήσεις για επανένταξη στο περιβάλλον τραυματισμένων άγριων ειδών από τα κέντρα περίθαλψης (αν και πολύ σπάνια πρόκειται για φίδια) και οι προσπάθειες μελέτης διαφόρων ειδών μέσω της τοποθέτησης μικροτσίπ (συνήθως συλλέγονται άτομα και έπειτα επαναφέρονται στο φυσικό τους περιβάλλον).

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου αποφεύγει να πηγαίνει στο... χωριό του, γιατί κυκλοφορεί η φήμη ότι αφήνει ελεύθερους λύκους! «Μα γιατί δεν μας κατηγορούν ποτέ για την αύξηση ενός... συμπαθέστερου είδους, όπως οι πεταλούδες ή τα σκιουράκια;» αναρωτιέται γελώντας.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να διαδίδουμε τέτοιες ιστορίες και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε πραγματικές απειλές, όπως είναι για παράδειγμα η εισαγωγή ξενικών ειδών» λέει ο ίδιος. Πρόσφατα αλιεύθηκε... πιράνχας στον Εβρο, το οποίο προφανώς είχε απελευθερωθεί από τον ιδιοκτήτη του. «Πάντα υπήρχαν αφελείς οι οποίοι άφηναν στη φύση τα άγρια ζώα που δεν ήθελαν πια, όπως φίδια και άλλα ερπετά, αρπακτικά ψάρια και τροπικά είδη, όμως παλιότερα τα είδη αυτά δεν επιβίωναν. Σήμερα αντίθετα λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου οι πιθανότητες να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν είναι πολύ μεγάλες, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των άλλων ειδών», καταλήγει.

Της Λινας Γιανναρου

Όταν η συνενοχή διαλύει τη συνοχή...

Σε χωριό της Φθιώτιδας, έξω από τα Καμένα Βούρλα, παππούς έσπασε στο ξύλο ένα μικρό αγόρι από την Αλβανία γιατί στην παιδική χαρά τραυμάτισε κατά λάθος το εγγόνι του (κουτούλησαν με αποτέλεσμα να ανοίξει η μύτη του δεύτερου). Το Αλβανάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μπροστά στα τρομαγμένα μάτια των συνομηλίκων του και κάποιων περαστικών ενηλίκων, που κοντοστάθηκαν ως θεατές της σκηνής. Το συμβάν κατέγραψε η Ηλιάνα Σουσώνη στη στήλη «Προβολές» της «Κ» (22/8).
Όταν ο Αλβανός πατέρας (χρόνια κάτοικος του χωριού) πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα δεν βρέθηκε κανείς από τους αυτόπτες μάρτυρες να καταθέσει. Η τοπική κοινωνία σιώπησε.

Αντιγραφή από την "Καθημερινή":

MONIMEΣ ΣTHΛEΣ Hμερομηνία δημοσίευσης: 25-08-12
Όταν η συνενοχή διαλύει τη συνοχή

Tης Μαριας Κατσουνακη

Στέφανος Σταμέλλος

Ευκολότερα σε μαθητές το πιστοποιητικό Υγείας

Πριν λίγες μέρες έστειλα μια επιστολή   στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που δημοσίευσα και σε αυτό εδώ το blog [http://pepla.blogspot.gr/2012/08/blog-post_26.html] με θέμα τις εξετάσεις που απαιτούνται για τα παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου. Σήμερα νοιώθω ότι η πρόταση μου εισακούστηκε! Διαβάστε το παρακάτω όπως είναι δημοσιευμένο στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

 Ευκολότερα σε μαθητές το πιστοποιητικό Υγείας

Οι διαδικασίες χορήγησης πιστοποιητικών Υγείας για την εγγραφή των μαθητών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διευκολύνονται έπειτα από επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, συγκροτούνται άμεσα, με ευθύνη των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, κλιμάκια γιατρών με ειδικότητες Οδοντιάτρων, Καρδιολόγων, Οφθαλμιάτρων και, κατά περίπτωση, Παιδιάτρων, που θα εξυπηρετούν, με κατάλληλο προγραμματισμό, τους προσερχόμενους γονείς στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα κέντρα υγείας. Τα κλιμάκια πρόκειται να συγκροτηθούν για τον μήνα Σεπτέμβριο 2012, ωστόσο το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην καθιέρωσή τους και για τα προσεχή έτη. Οπως επισημαίνεται, η εν λόγω ενέργεια αποσκοπεί στην απλοποίηση έκδοσης ενός ενιαίου πιστοποιητικού για τους μαθητές, διευκολύνοντας τους οικονομικά ασθενέστερους γονείς και αποσυμφορώντας τις υπηρεσίες Υγείας. [http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_28/08/2012_493698]

Θέσεις της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας στο Δημοτικό Συμβούλιο (ηχητικό αρχείο-Radionet 28-8-2012)

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας,Στασινός Παναγιώτης,σχολιάζει στον ραδιοφωνικό σταθμό Radionet τα θέματα της μεταστέγασης των τσιγγάνων του Ξηριά,των έργων που εκτελούνται στο κέντρο της Λαμίας,της κυκλοφοριακής μελέτης της Πλ.Πάρκου και της οικονομικής δυσπραγίας των Δήμων, μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27-8-2012.

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών με τον Δήμαρχο Λαμίας για το Μουσείο Θεοδωράκη

Την Τρίτη 7 Αυγούστου διεξήχθη στο Δημαρχείο συνάντηση αντιπροσωπείας της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας με τον Δήμαρχο και εκπροσώπους του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωσή μας για την έκθεση και το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Δήμαρχος παραδέχθηκε πως χειρίστηκε κάκιστα το όλο θέμα και στην ουσία μας παρουσίασε την όλη ιδέα και ζήτησε ομοψυχία και την στήριξη όλων  για την υλοποίησή της, αφού θεωρεί πως θα ωφελήσει τα μέγιστα την Λαμία. Πρόσθεσε δε πως το πλήθος των αρνητικών δημοσιευμάτων  ενόχλησε τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Κο Βαρλάμη με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα κλίμα αβεβαιότητας για την υλοποίηση του σχεδίου.

Οι εκπρόσωποι του Βαρλάμη μας μίλησαν για το ιστορικό της ιδέας και τους τρόπους που προτείνουν ώστε να πραγματοποιηθεί ενώ έθεσαν στην διάθεσή μας προς έλεγχο οποιοδήποτε στοιχείο οικονομικό, τεχνικό κλπ κρίνουμε πως χρήζει περαιτέρω αναλυτικής διερεύνησης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης  συμφωνήσαμε πως θεωρούνται ως προαπαιτούμενα τα παρακάτω, στα οποία ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για την δρομολόγησή τους:
  •  Να συζητηθεί και να τεθεί σε διαβούλευση η τοποθεσία της ανέγερσης του Μουσείου, σε σχέση με τον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών και της πιθανής υποβάθμισης της σημασίας  του Μουσείου Θερμοπυλών
  •  Να ανακοινωθούν άμεσα οι ενέργειες του Δημάρχου για την εξασφάλιση κονδυλίων από χορηγίες καθώς και τα ποσά αυτών, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα ταμεία του δήμου, αυτή την οικονομική συγκυρία
  • Να υπάρξουν σαφή οικονομικά ανταποδοτικά οφέλη από την λειτουργία της έκθεσης και του Μουσείου αργότερα
  •  Να ενεργοποιηθεί ο θεσμικός ρόλος της Επιτροπής των Μουσείων όπου θα συζητηθεί αναλυτικά το σχέδιο για την ίδρυση του Μουσείου, οι τεχνικές λεπτομέρειες αλλά και τα ανταποδοτικά οφέλη για τον δήμο
  • Στην Επιτροπή των Μουσείων να τεθεί το θέμα της ίδρυσης του Μουσείου Θεοδωράκη μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο Πολιτιστικής Αναβάθμισης της Λαμίας με την παράλληλη επέκταση του ρόλου των ήδη υπαρχόντων υπολειτουργούντων δομών: του Μουσείου των Θερμοπυλών, του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Λαογραφικού Μουσείου, της Πινακοθήκης, του Ωδείου, της Κινηματογραφικής Λέσχης κλπ
  • Να συζητηθεί το θέμα της ίδρυσης του Μουσείου στο Δημοτικό Συμβούλιο
  • Να υπάρξει διευρυμένη παρόμοια συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με πλήρη ανάλυση των στοιχείων
  • Ετέθη  και ο προβληματισμός πως η Πολιτιστική Ανάταση των δημοτών και η αξιοποίηση και για τους ίδιους των Πολιτιστικών δρώμενων, προσκρούει στην έντονα υποβαθμισμένη ζωή που βιώνει ο πολίτης στην πόλη. Ετσι θέτει άλλες προτεραιότητες και είναι αρνητικός για κάθε πολιτιστική δράση που γίνεται στην Λαμία, ενώ παράλληλα γίνεται έντονα επιφυλακτικός για την εκταμίευση τέτοιων μεγάλων κονδυλίων που δεν αναβαθμίζουν πρακτικά την καθημερινότητά του.
Στην συνάντηση από την πλευρά της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών συμμετείχαν:
Ο Κος Νίκος Δαβανέλλος, ο Κος Γιώργος Αναγνωστόπουλος και ο Κος Παναγιώτης Στασινός.

Αναλύθηκαν και συζητήθηκαν και τα παρακάτω δημοσιεύματα και αναρτήσεις:

Όλα τα'χει η Μαργιωρή...

Η ανεργία καλπάζει αλλά ''λεφτά υπάρχουν'' στην Λαμία!

Οι θέσεις της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας για το Μουσείο Θεοδωράκη στο Radionet (ηχητικό αρχείο)

Η έκθεση Βαρλάμη και.... "το γεγονός της χρονιάς"

''Να ξεζουμίσουν...να κερδίσουν...να πλουτίσουν...'' από το Μουσείο Θεοδωράκη στις Θερμοπύλες;

Χρυσή Αυγή και σκουπίδια πάνε μαζί;

Ο Δήμος και οι δημότες το πρωί καθαρίζουν και οι εθνοσωτήρες και εθνοπατριώτες που "τιμούν" τους αρχαιολογικούς χώρους, το βράδυ , αφήνουν τα σουβενίρ τους για τους ξένους επισκέπτες.
Αυτή την εικόνα αντικρίζει κανείς μετά τον εθελοντικό καθαρισμό στον ιστορικό χώρο του Μνημείου του Λεωνίδα και αφού προηγήθηκε η εκδήλωση της Χρυσής Αυγής.

Καπνογόνα και βεγγαλικά, μπουκάλια πλαστικά, σαγιονάρες και κρουασάν, άρρηκτα δεμένα με την ιστορία μας , κοσμούν το Ηρωικό Μνημείο και "συνδέουν" το χθες με το σήμερα.
Δείτε τις φωτογραφίες και καμαρώστε Ελληνική λεβεντιά !!

Κούτσικος Γιάννης
Ένας απλός εθελοντής

Αναστέλεται η συνεργασία των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους -εκτός από τα φάρμακα- τις ιατρικές επισκέψεις.Αναστέλλουν από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου τη συνεργασία τους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι συμβεβλημένοι γιατροί, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι εκτός από τα φάρμακα, αφού και οι φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις, να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις ιατρικές επισκέψεις.
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η συγκρότηση του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του, σημειώνεται, ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 «μαύρη τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. για το 2012 καθώς και 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011. Προσθέτει ότι «όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 έτη».

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κατηγορούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, για έλλειψη διαλόγου και για «τακτική απειλών και εκβιασμών».

Για όσο διάστημα οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι (εφημερίες-ιατρικές πράξεις), να μην εισπράττουν το μισθό τους ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Να στηρίξουμε όλοι μαζί, σημειώνει, χωρίς εξαιρέσεις και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας μας και να αναλάβουμε το βάρος αυτής της κατάστασης.

«Όταν ο Υπουργός αδυνατεί να δώσει τα δεδουλευμένα χρήματα στους λειτουργούς Υγείας, οφείλει και ο ίδιος για το διάστημα που τους έχει απλήρωτους να μην λαμβάνει δεύτερο μισθό (τον υπουργικό, εκτός από το βουλευτικό). Θα πρέπει και αυτός να στηρίξει με μια συμβολική αλλά ουσιαστική πράξη την προσπάθεια, ασκώντας τα καθήκοντά του σε μία «εθελοντική βάση». Είναι μια πράξη ύψιστου εθνικού συμβολισμού» καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Μεταφορά μαθητών , τα προβλήματα συνεχίζονται ...

Η αποτυχία των διαγωνισμών του έργου της μεταφοράς 200.000 μαθητών από τους δήμους, μόνον οι 30 από τους 325 τα... κατάφεραν, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη συνάντησή του με τους δεκατρείς περιφερειάρχες, οδήγησε το υπουργείο Εσωτερικών να ζητήσει από τις περιφέρειες να ξαναπάρουν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, η οποία -σύμφωνα με τον «Καλλικράτη»- ασκείται από τους δήμους.
Οι περιφερειάρχες είπαν το «ναι», ζήτησαν όμως συγκεκριμένες και γραπτές δεσμεύσεις. «Εάν το υπουργείο δεν αναλάβει την ευθύνη νομοθετικά και να αποπληρώσει τους μεταφορείς για όσα χρωστά μέχρι σήμερα, τότε δυστυχώς δεν μπορούμε να αναλάβουμε καμία ευθύνη για το έργο της μεταφοράς των μαθητών», είπαν χαρακτηριστικά διά μέσω του προέδρου της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.
Έτσι, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, με δεδομένο τον κίνδυνο 200.000 μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα να μείνουν ακάλυπτοι όσον αφορά στη μεταφορά τους κατά την έναρξη του σχολικού έτους που αρχίζει σε λίγες ημέρες, λόγω των καθυστερημένων και άγονων διαγωνιστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους δήμους, ανέλαβε την ευθύνη να δώσει άμεσα πρακτική και απάντηση στους περιφερειάρχες και θεσμική λύση στο ζήτημα, ικανοποιώντας έτσι άμεσα το αίτημά τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, και τα όσα είχε αποκαλύψει σε ανάρτησή της η aftodioikisi.gr, η λύση που προκρίνεται περιλαμβάνει τα εξής:
Κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα παρατείνονται οι υπάρχουσες συμβάσεις με τους μεταφορείς έως τις 30/6/2013 με παράλληλη υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17% μετά από συνεννόηση και με τους μεταφορείς, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της μεταφοράς μαθητών και εξοικονομώντας περίπου 25 εκατ. ερώ.
Κατάθεση διάταξης νόμου με την οποία η αρμοδιότητα σχεδιασμού της μεταφοράς μαθητών και της διεξαγωγής των διαγωνισμών περιέρχεται στις περιφέρειες, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της διαδικασίας.
Έναρξη διαβούλευσης μεταξύ υπ. Εσωτερικών, υπ. Παιδείας, υπ. Οικονομικών, μεταφορέων και ΕΝΠΕ για την αναδιαμόρφωση της ΚΥΑ έως το τέλος του έτους, ώστε οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκύψουν για το σχολικό έτους 2013-2014 να γίνουν μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.
Αναγνώριση των οφειλομένων από το παρελθόν χρημάτων προς τους μεταφορείς ως οφειλές του κράτους.
Άμεση καταβολή πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς και σταδιακή καταβολή του υπολοίπου.
Προώθηση της ένταξης και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 για τη μεταφορά μαθητών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, που θα αρχίσουν να εξοφλούνται μετά την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.
«Οι πρωτοβουλίες μας έρχονται να δώσουν λύση σ' ένα χρόνιο πρόβλημα με τρόπο άμεσο, ριζικό και αποτελεσματικό. Διασφαλίζουν τη μεταφορά των μαθητών για την περίοδο 2012-13, εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην παρατηρηθούν ανάλογες δυσλειτουργίες τα επόμενα έτη, αποπληρώνουν μέρος των οφειλομένων στους μεταφορείς και μειώνουν τις κρατικές δαπάνες καταρχήν κατά 17%. Θέλω να ευχαριστήσω τους Περιφερειάρχες για την ουσιαστική και καθοριστική συμβολή τους στην ανεύρεση οριστικής λύσης. Η ουσιαστική και αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης και της αγοράς επιφέρει σημαντικά και απτά αποτελέσματα τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο», σημείωσε σε σχετικές του δηλώσεις ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικού υγείας για τους μαθητές

Την άμεση συγκρότηση κλιμακίων ιατρών με ειδικότητες οδοντιάτρων, καρδιολόγων, οφθαλμιάτρων και κατά περίπτωση παιδιάτρων, ζητεί με επείγουσα εγκύκλιό του προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, με στόχο τη διευκόλυνση των διαδικασιών χορήγησης πιστοποιητικών υγείας για την εγγραφή των μαθητών στις δομές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι γιατροί θα εξυπηρετούν τους προσερχόμενους γονείς, με κατάλληλο προγραμματισμό, στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, καθώς και στα Κέντρα Υγείας. Τα κλιμάκια πρόκειται να συγκροτηθούν για τον μήνα Σεπτέμβριο, με προοπτική εφαρμογής της διαδικασίας αυτής για τις εγγραφές των μαθητών στα προσεχή έτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας «η εν λόγω ενέργεια αποσκοπεί στην απλοποίηση έκδοσης ενός ενιαίου πιστοποιητικού για τους μαθητές, διευκολύνοντας τους οικονομικά ασθενέστερους γονείς και αποσυμφορώντας τις υπηρεσίες Υγείας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας

Το θέμα της μόνιμης εγκατάστασης των τσιγγάνων της Λαμίας,η παρουσίαση της κυκλοφοριακής μελέτης της Πλατείας Πάρκου καθώς και η παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Λαμιέων είναι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος στην οδό Αινιάνων 6, σήμερα Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 και ώρα 6:30 μμ.

Αναλυτικά τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι:

Θέμα 1 : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Θέμα 2 : ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 3 : ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 4 : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΠΛ. ΠΑΡΚΟΥ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 5 : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι.Δ.Ο.Χ. ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 6 : ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 7 : ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 8 : ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ "ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΓΙΑΤΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-2013" ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΓΟΝΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ

Θέμα 9 : ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2012
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ

Θέμα 10 : ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΣΩΝ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ

Θέμα 11 : ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ 10 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ Α.Σ. ΗΡΑΚΛΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

Θέμα 12 : ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΑΚ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

Θέμα 13 : ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

Θέμα 14 : ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ

Θέμα 15 : ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΝΩΜΗΣ ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΥΠΕΡΓΕΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ

Θέμα 16 : ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑΦΗΣ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ

Θέμα 17 : ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 186 & 2 ΤΟΥ Ν. 4070/2012 (ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ) ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ( ΑΛΥΤΡΩΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ & ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ) ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑΣΕΩΝ MINI BUS
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 18 : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΛΑΝΟΔΙΩΝ (ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ)
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 19 : ΕΓΚΡΙΣΗ Α.Π.Ε. ΕΡΓΩΝ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 20 : ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Όλα τα ονόματα των επιτυχόντων για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δείτε όλες τις βάσεις - Τα βασικά συμπεράσματα
Επιστροφή στις κλασικές σπουδές (π.χ. Φιλολογία, Ψυχολογία), αλλά και διατήρηση των «δυνάμεων» των μεγάλων και «κραταιών» Σχολών (Ιατρικές, Νομικές κλπ), δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για την εφετινή κίνηση των βάσεων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απo το υπουργείο Παιδείας συνολικά 1150 θέσεις έμειναν κενές , εκ των οποίων οι 471 από την κατηγορία του 90%, οι 381 του 10% και οι 298 από την κατηγορία Επαγγελματικού Λυκείου.

Τα αποτελέσματα για το νομό    Φθιώτιδας εδώ


Πίνακες Εσπερινά 90%

Πίνακες Ημερήσια 90%

Πίνακες 10%

Πίνακες ΕΠΑΛ Ημερήσιο

Πίνακες ΕΠΑΛ Εσπερινό

Συγκριτικός Πίνακας 2012 - 2011 ΕΠΑΛ

Συγκριτικός Πίνακας 2012 - 2011 10%

Συγκριτικός Πίνακας 2012 - 2011 90%


Άνοδος βάσεων καταγράφεται ιδιαίτερα στα τμήματα του 1ου, 3ου και 5ου επιστημονικού πεδίου. Πάντως, δεκάδες τμήματα των γενικών και ειδικών κατηγοριών ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερο από 10.000 μόρια με χαμηλότερο το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (ειδικές κατηγορίες Μουσουλμάνων) με 1584 μόρια, δηλαδή με βαθμό 1…

Η άνοδος στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου (Νομικές, Φιλολογίες, Ψυχολογίες κλπ) ξεκινάει από 350 μόρια και πάνω κατά μέσο όρο. Εξαίρεση στο πεδίο αυτό αποτελούν τα Παιδαγωγικά τμήματα (δάσκαλοι) τα οποία έχουν πτώση των βάσεων τους προφανώς λόγω της εγκατάλειψης τους από υποψήφιους που απομακρύνονται πλέον από το δημόσιο.

Άνοδος παρατηρείται, μικρή αλλά ορατή στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές), καθώς βεβαίως και στις στρατιωτικές και ιδιαίτερα στις αστυνομικές σχολές, λόγω κυρίως δραστικής μείωσης των θέσεων.

Στις Πολυτεχνικές Σχολές παρουσιάζονται διαφορετικές κατευθύνσεις. Πτώση στα αρχιτεκτονικά τμήματα και μικρή άνοδος σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας όπως ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια) και αντίθετα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).

Άνοδο παρουσιάζουν τα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου. Για παράδειγμα, το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά (+285 μόρια) και το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού πανεπιστημίου (+176 μόρια).

Μεγάλο τμήμα των ΤΕΙ κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων σε όλα τα επιστημονικά πεδία παρουσιάζουν άνοδο.

Τα βασικά συμπεράσματα

- Οι στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές εκτοξεύτηκαν και ειδικά η σχολή Αστυφυλάκων απαίτησε εφέτος 2.243 μόρια περισσότερα από πέρυσι.

- Στις Ιατρικές σχολές άνοδος βάσεων σημειώθηκε σε όλα τα τμήματα της χώρας. Στην Αθήνα καταγράφθηκε η μικρότερη άνοδος με +17 μόρια και στην Θράκη η μεγαλύτερη με +135 μόρια.

- Τα Παιδαγωγικά τμήματα έκαναν «βουτιά» σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Αθήνα καταγράφθηκε η μικρότερη πτώση με -75 μόρια και στο Αιγαίο η μεγαλύτερη με 1400 μόρια λιγότερα από πέρυσι.

- Οι Νομικές σχολές σημείωσαν άνοδο βάσεων. Μικρότερη άνοδο σημείωσε η Νομική Αθήνας με +271 μόρια και μεγαλύτερη η Θράκη με +393 μόρια.

- Στα Φυσικομαθηματικά η κίνηση των βάσεων ήταν και προς τις δυο κατευθύνσεις. Στα τμήματα Χημείας και Μαθηματικά οι βάσεις έπεσαν και στα τμήματα Φυσικής έχουν ανέβει.

- Και εφέτος βέβαια υποψήφιοι μπαίνουν σε πανεπιστημιακές σχολές με βαθμό «κάτω από τη βάση» και συγκεκριμένα στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθήνας μπαίνει υποψήφιος από την γενική κατηγορία με 6.465 (-7048 μόρια σε σχέση με πέρυσι).

Στο τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, υποψήφιος από την γενική σειρά μπαίνει με 5070 (βαθμό 5). Πρόκειται για ένα από τα Τμήματα που είχε «κλείσει» πέρυσι λόγω εισαγωγής υποψηφίων με χαμηλές βαθμολογίες. Το ίδιο ισχύει και για το τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου που έχει ως βάση εφέτος τα 6.444 μόρια (βαθμό 6 δηλαδή)

Τα συγχαρητήρια του στους επιτυχόντες της εφετινής εξεταστικής διαδικασίας έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου. Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου το ποσοστό επιτυχίας των εφετινών υποψηφίων ήταν 69%, αυξήθηκε 3 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα τμήματα στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους θα γίνει από τις 11 έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν εφέτος μηχανογραφικό δελτίο ήταν 116.173 και από αυτούς εισήχθησαν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας 80. 615 (με 45.000 στα πανεπιστήμια και 32.689 στα ΤΕΙ).

tovima.gr