Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Η σχιζοφρένεια της... απελευθέρωσης των επαγγελμάτων

Γράμμα κενό περιεχομένου παραμένει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, όπως καταδεικνύει πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, από το οποίο προκύπτει ότι οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις παραμένουν οι ίδιες και η συμπεριφορά των αρμόδιων αρχών εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη και να ταλαιπωρεί τους πολίτες. Το πόρισμα δεν αναφέρεται ούτε καν στη χορήγηση άδειας λειτουργίας φαρμακείου, αλλά στην απλή θεωρητικά απόφαση του ιδιοκτήτη του να το μετακινήσει σε νέα στέγη.
Φαρμακοποιός, λοιπόν, διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη για την καθυστέρηση έγκρισης της συνέχισης λειτουργίας του φαρμακείου που διατηρούσε στον Δήμο Αθηναίων από το έτος 1973!

Η φαρμακοποιός είχε υποβάλει σχετική αίτηση προς τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κεντρικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών για μεταφορά του φαρμακείου εντός των ορίων του δήμου.

Παρά ταύτα το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε. Το ζήτημα που επικαλέσθηκαν οι αρμόδιες αρχές, όπως αναφέρει ο Συνήγορος, «είχε σχέση με τον τρόπο μέτρησης της απόστασης μεταξύ του υπό μεταφορά φαρμακείου και του πλησιέστερου ήδη υπάρχοντος εντός στοάς φαρμακείου».

Μετά την πάροδο επτά μηνών το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξέδωσε την υπ' αρ. 366/2010 γνωμοδότηση σύμφωνα την οποία προέκυπτε πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας του φαρμακείου λόγω μικρής απόστασης από το ήδη υφιστάμενο φαρμακείο.

Η εν λόγω φαρμακοποιός διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος με τη σειρά του επεσήμανε στον υπουργό Υγείας τα νομικά και πραγματικά προβλήματα του τρόπου υπολογισμού της απόστασης όπως περιγραφόταν στην εν λόγω γνωμοδότηση και του ζήτησε να μη την κάνει δεκτή. Σημείωνε μάλιστα ότι την περίοδο εκείνη οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονταν νομοσχέδιο σχετικά με την άρση των περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Τελικά, η παρέμβαση του Συνηγόρου είχε αποτέλεσμα. Ο υπουργός Υγείας, μετά την πάροδο έξι μηνών, συμφώνησε με την άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη και δεν έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, από την πλευρά της, αποδέχτηκε επίσης τις απόψεις του Συνηγόρου του Πολίτη και, μετά την πάροδο επτά μηνών από τη μη αποδοχή της σχετικής γνωμοδότησης από τον υπουργό, εξέδωσε επιτέλους απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του φαρμακείου κατόπιν μεταφοράς του εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Με άλλα λόγια για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση μίας απλής διοικητικής πράξης που συνιστά η μεταφορά του φαρμακείου «ενεπλέκησαν» ο υπουργός Υγείας, ο Συνήγορος του Πολίτη και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, ενώ η ιδιοκτήτης ταλαιπωρήθηκε για πάνω από ενάμιση χρόνο.

http://www.tovima.gr

Στάση πληρωμών! Δεν υπάρχει σάλιο!

Δεν είναι μέρος ενός σεναρίου τρόμου από το μέλλον. Είναι αυτό που σήμερα συμβαίνει στην αγορά. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, προτιμώντας να κρατήσουν στην άκρη και για ώρα ανάγκης τα όποια ευρώ έχουν στην διάθεσή τους. Αλλά και το κράτος έχει σταματήσει εδώ και καιρό να πληρώνει. Ολόκληροι επιχειρηματικοί κλάδοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην αφάνεια, με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες. Αν το κράτος δεν αρχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του και να επιστρέφει το ΦΠΑ, πως θα κινηθεί χρήμα στην αγορά. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, για παράδειγμα, εκτελούν τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές, δίχως να παίρνουν στο ακέραιο τα χρήματα που τους οφείλει το δημόσιο. Στο μεταξύ, θα πρέπει να πληρώνουν τα καύσιμα και να είναι συνεπείς στα δρομολόγιά τους. 

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που τείνει να δημιουργηθεί στο χώρο της ενέργειας. Μέσα στο καλοκαίρι οι καταναλωτές είναι πιθανό να ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα στάνταρ των τελευταίων δεκαετιών.

Για τις κατασκευές ας μη συζητάμε καλύτερα. Ο κλάδος έχει πεθάνει προ πολλού. Απλά, ξέχασαν να ενημερώσουν σχετικά τους μετόχους των εταιρειών.

Κι ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Χιλιάδες επιχειρήσεις στενάζουν αυτή την στιγμή, καθώς καλούνται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όταν το κράτος δεν είναι συνεπές στις δικές του υποχρεώσεις απέναντί τους.

Δεν ξέρουμε τι είναι εκείνο που θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, τότε κι άλλες επιχειρήσεις θα κλείσουν, στερώντας την αγορά εργασίας από χιλιάδες θέσεις. Το σπιράλ της ύφεσης συνεχίζει την χαμηλή του πτήση και απειλεί να πνίξει και τις τελευταίες υγιείς επιχειρήσεις που συνεχίζουν να αντιστέκονται και να μένουν ακόμη σε λειτουργία.

Η στάση πληρωμών είναι ήδη γεγονός. Τα τυπικά μένουν μόνο για να πιστοποιηθεί ο θάνατος της ελληνικής Οικονομίας. Λεφτά δεν υπάρχουν. Και δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε στο μέλλον, αν δεν συνεχιστεί η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε και οι πολίτες μπορούν να αντέξουν νέους φόρους για να βρεθούν έτσι οι πόροι που λείπουν. Όσοι σκέφτονται ότι θα βγάλουν κάποιο διάταγμα και θα μαζέψουν τα χρήματα που θα τους λείπουν στο τέλος Ιουνίου για τους μισθούς και τις συντάξεις, κάνουν λάθος. Όπως θα το έλεγε και ο κ. Λοβέρδος, «δεν υπάρχει σάλιο»...
Του Θανάση Μαυρίδη
Capital

Επιστολή των Σωματείων του ΒσΣ στον Πρωθυπουργό για συνέχεια προγράμματος

Επιστολή προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο απέστειλαν τα Σωματεία των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», ζητώντας την άμεση παρέμβασή του και τη συνέχεια του προγράμματος, με το δεδομένο πως αυτή τη στιγμή έχει πάρει παράταση βάσει του νόμου 2190 του ΑΣΕΠ με χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ με περίοδος ισχύος από 1/1/2012 μέχρι 30/6/2012. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «οι εργαζόμενοι μέσω των Σωματείων, με συναντήσεις που κάναμε, έχουμε ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΚΕΔΕ, Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Απασχόλησης), ενώ παράλληλα έχουμε ενημερώσει όλα τα κόμματα και τους προέδρους τους και όλοι συμφωνούν και συναινούν ότι πρέπει να παρθεί απόφαση τώρα».
«Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί έγκαιρα η απρόσκοπτη συνέχισή του, αφού έχουν μείνει λίγες μέρες μόνο μέχρι την λήξη του, και να ληφθεί μέριμνα από εσάς ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, διότι σε διαφορετικά 130.000 ηλικιωμένοι και ΑμεΑ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, και 3800 εργαζόμενοι, στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες- μητέρες και οι οικογένειές τους, χωρίς εργασία. Επίσης, παραμένει μετέωρη η υποχρέωση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παγιωμένες δομές ΒσΣ», σημειώνουν στην επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι.
Και συμπληρώνουν: «Το πρόβλημα όπως καταλαβαίνεται είναι μείζον, δεδομένου και της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα μας. Στις 17/6/2012 έχουμε εκλογές, και κανένας και τίποτα δεν μπορεί να μας διασφαλίσει ότι αμέσως μετά, θα έχουμε κυβέρνηση άμεσα, που θα αναλάβει και θα διεκπεραιώσει τις όποιες εκκρεμότητες. Όπως και να έχει άλλωστε, ο χρόνος που απομένει είναι πολύ λίγος. Γίνετε εύκολα αντιληπτό ότι, πρέπει να διασφαλιστεί έγκαιρα η απρόσκοπτη συνέχισή του ΒσΣ γιατί σε διαφορετική περίπτωση η κοινωνική κρίση που έτσι και αλλιώς βιώνει ο τόπος μας, θα επιδεινωθεί. Άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις κοινωνικής αστάθειας και ανάγκης, αν μη τι άλλο, έχετε κάθε λόγο και υποχρέωση να παρέμβετε για την εξασφάλιση στοιχειωδώς ως χώρα μέριμνα, για τις ευπαθείς ομάδες».
http://www.aftodioikisi.gr

Χρειαζόμαστε λιγότερα τρόφιμα για να ζήσουμε...

Η Διάσκεψη στις 20 με 22 Ιουνίου αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες, με τους πολιτικούς να δέχονται πίεση από περιβαλλοντολόγους για να συμφωνήσουν στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξηςΟ κόσμος μπορεί να τραφεί με μια μικρότερη αύξηση της παραγωγής τροφίμων σε σχέση με τις προβλέψεις, αν στραφεί προς την αειφόρο καλλιέργεια, μειώσει τα απόβλητα τροφίμων και σταματήσει την υπερβολική κατανάλωση, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Αν συνεχιστούν τα σημερινά πρότυπα κατανάλωσης, η παγκόσμια κοινότητα θα χρειαστεί να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων κατά 60% μέχρι το 2050 από τα επίπεδα της περιόδου 2005-2007 για να τραφεί ο πληθυσμός που αναμένεται να φθάσει στα εννέα δισεκατομμύρια από επτά που είναι σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO.
Ωστόσο, είναι πιθανό ο πληθυσμός να τραφεί με μικρότερη αύξηση στην παραγωγή τροφίμων, αναφέρει ο FAO σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (UNCSD) ή Σύνοδο Κορυφής της Γης «Ρίο+20».
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, τα συστήματα γεωργίας και τροφίμων θα πρέπει να μειώσουν τον αρνητικό περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, περιλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου--σύμφωνα με την έκθεση-- ενώ αναφορικά με την κατανάλωση η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να περιορίσει τα απόβλητα τροφίμων που αναλογούν σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τον χρόνο, σχεδόν ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων προς ανθρώπινη κατανάλωση.
Οι κυβερνήσεις που θα συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη στο Ρίο τον Ιούνιο θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα επιταχύνουν τις προσπάθειες να περιορίσουν το φαινόμενο της πείνας και του υποσιτισμού και θα χρησιμοποιήσουν τις οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στη σίτιση, σύμφωνα με τον FAO.
Η Διάσκεψη στις 20 με 22 Ιουνίου αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες, με τους πολιτικούς να δέχονται πίεση από περιβαλλοντολόγους για να συμφωνήσουν στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, στο πνεύμα της «Συνάντησης Κορυφής της Γης», που διοργανώθηκε στο Ρίο πριν από 20 χρόνια.
Η αειφόρος ανάπτυξη είναι εφικτή χωρίς την καταπολέμηση της φτώχειας σε έναν κόσμο όπου περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, δήλωσε σε έκθεσή του ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζοζέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα.
Πηγή: ΑΠΕ

Όταν το Euphoria γίνεται ...Εφορία

Το Euphoria, το τραγούδι με το οποίο η Λορίν νίκησε στην Eurovision, έγινε Εφορία. Προφανώς με τους στίχους προσαρμοσμένους σε όλα όσα περνάμε.


Δωρεάν ιατρική εξέταση των μαθητών από τη νέα σχολική χρονιά ζητούν οι δάσκαλοι

Τη δωρεάν διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων για τους μαθητές από τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ζητά η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) με έγγραφο που απέστειλε στους υπουργούς Υγείας Χ. Κίττα και Παιδείας Φρόσω Κιάου.Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο επισημαίνεται ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, τα αγαθά της Παιδείας και της Υγείας πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, αν θέλουμε ως κοινωνία να έχουμε τη δυνατότητα δημιουργίας σοβαρών προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2012- 2013 θα πρέπει να γίνει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και χωρίς να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στους Έλληνες πολίτες».

Οι δάσκαλοι τονίζουν ότι «η παρουσία των μαθητών στις σχολικές αίθουσες συνδέεται με μια σειρά ιατρικών δικαιολογητικών (καρδιολόγος, οφθαλμίατρος, οδοντίατρος) τόσο για την πρώτη εγγραφή στο σχολείο, όσο και για τις υπόλοιπες τάξεις. Με δεδομένο τον όγκο των εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά και την ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι γονείς ταλαιπωρούνται και αναγκάζονται να πληρώσουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο δημόσιο σχολείο. Κάτι τέτοιο, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να το αντέξει η ελληνική οικογένεια».

Οι δάσκαλοι ζητούν από τους υπουργούς να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε το σύνολο των μαθητών της χώρας να εξεταστεί από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και από τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση. Είναι αναγκαίο, λέει η ΔΟΕ, να προβλεφθούν ημέρες και ώρες στις οποίες οι γονείς θα πηγαίνουν τα παιδιά τους για τον απαιτούμενο ιατρικό έλεγχο.

Πηγή:in.gr

Η 31η Μαΐου είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Αυξάνεται η τάση για διακοπή του καπνίσματος στην Ελλάδα, καθώς 45% των καπνιστών δηλώνουν πως σκοπεύουν να κόψουν το κάπνισμα στους επόμενους 6 μήνες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), διπλασιάστηκε το ποσοστό των καπνιστών, που επιχείρησαν να κόψουν το τσιγάρο τα τελευταία δύο χρόνια. Ποσοστό 61% αυτών, είναι στο ηλικιακό γκρουπ 30-40 ετών. Ως ο κυριότερος λόγος για τη διακοπή του καπνίσματος καταγράφεται η υγεία, με 66%, ενώ ακολουθεί, με αυξητική τάση, ο οικονομικός παράγοντας (20%).

Συνολικά 60% των καπνιστών δήλωσαν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία προσπάθεια να κόψουν το κάπνισμα, χωρίς επιτυχία. Αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο τη στιγμή που η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ισχυρότατη.

Έτσι, η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όταν γίνεται με ατομική και μόνο προσπάθεια (αναφερόμενα ποσοστά επιτυχίας 3-5%). Επιπλέον, ακόμη και οι λίγοι που τα καταφέρνουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν μακριά από το τσιγάρο, συχνά υποτροπιάζουν.

Τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαίτερα χαμηλά ακόμη κι όταν υπάρχει ιατρικός λόγος που επιβάλλει τη διακοπή καπνίσματος, όπως στους εμφραγματίες (14%).

Τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται να αγνοούνται από τους καπνιστές, καθώς το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπορεί να κόψει το κάπνισμα μόνο με τη δύναμη της θέλησης του, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Τα ποσοστά επιτυχίας, σύμφωνα με την ΕΠΕ, για τη διακοπή του τσιγάρου πολλαπλασιάζονται στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος (ΙΔΚ) και αγγίζουν το 65%. Παρόλο που το 54% των καπνιστών δήλωσε ότι γνωρίζει τα ΙΔΚ, λιγότεροι από τους μισούς γνώριζαν την πραγματικότητα, δηλαδή ότι λειτουργούν στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και απαρτίζονται από ομάδα γιατρών ειδικών στη διακοπή καπνίσματος (μεγάλη μερίδα νομίζει ότι είναι ιδιωτικά κέντρα που πληρώνεις για εναλλακτικές μεθόδους).

Ακόμη κι αυτοί που είχαν καλύτερη εικόνα για τα ΙΔΚ δεν ήξεραν πώς μπορούν να κλείσουν ραντεβού (71%), δηλαδή ότι πρέπει να καλέσεις το 1535 (γραμμή ΙΑΣΙΣ), όπως γίνεται για όλα τα ραντεβού στα νοσοκομεία. Επίσης, μόλις 34% γνωρίζουν ότι πλέον υπάρχει και ασφαλές φάρμακο ειδικό για τη διακοπή του καπνίσματος.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση, που εξέδωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κατά του καπνίσματος, πνευμονολόγος - εντατικολόγος, Π. Μπεχράκης, μετά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα, τονίζει ότι η επίπτωση του καπνίσματος και η συνολική κατανάλωση τσιγάρων κατά έτος μειώνεται στην Ελλάδα όπως φαίνεται στις εικόνες 1 και 2. Ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλίσκεται από κάθε καπνιστή ημερησίως επίσης μειώνεται (εικ.3), ενώ μειώνεται και η μέση σωματιδιακή ρύπανση από το κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης (εικ.4). Εντυπωσιακή είναι και η μείωση του καπνίσματος σε νέους ενήλικες (εικ.5) όπου παρατηρείται μείωση από 61,9% σε 46,4% στους άνδρες και ανάκαμψη της αύξησης του καπνίσματος στο γυναικείο πληθυσμό που μέχρι το 2006 ήταν σε ραγδαία άνοδο.

«Τα αποτελέσματα αυτά εκφράζουν τη συνειδητή πορεία των Ελλήνων προς μία ευρωπαϊκού τύπου επαναδιαχείριση του όλου θέματος σύμφωνα με τις διεθνείς συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας» υπογραμμίζει ο κ. Μπεχράκης, στην ανακοίνωσή του.

Εκτός από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες κατά του καπνίσματος στα γυμνάσια και τα λύκεια είναι σε εξέλιξη ερευνητικές δραστηριότητες παράγουν νέα γνώση, με τεκμηριωμένα ουσιαστικά επιχειρήματα κρατούν το όλο ζήτημα στην επικαιρότητα και πείθουν την κοινή γνώμη για το μεγάλο κέρδος που προκύπτει στη Δημόσια Υγεία και στην Οικονομία του τόπου από την διακοπή του καπνίσματος.

«Η ενημέρωση, παραδείγματος χάριν, από τους αρμόδιους οικονομικούς παράγοντες του χώρου της Υγείας ότι το κόστος του καπνίσματος βαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό κατά 3 και πλέον δισ ευρώ ετησίως (εικ. 5) και η διαπίστωση ότι το κάπνισμα ουσιαστικά ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την οικονομική κρίση της χώρας έχει καταδειχθεί στα πλαίσια της εθνικής δράσης για τον έλεγχο του καπνίσματος. (The Greek Tobacco Epidemic. Harvard School of Public Health, HEART project, December 2011)» επισημαίνει ο καθηγητής.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη ή αρχίζουν την εφαρμογή τους πέντε προγράμματα EΣΠΑ (πίνακας 2) με αντικείμενο την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για την διακοπή και μείωση του καπνίσματος.

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς είναι επίσης πολύ ενεργή. Συμμετέχει επίσημα και σταθερά στις εργασίες του Framework Convention for Tobacco Control (FCTC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ελληνική είναι η προεδρεία στο European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), ενώ επίσης ελληνική είναι και η προεδρεία του τμήματος της European Respiratory Society για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης οι παράμετροι του προβλήματος είναι εντυπωσιακές καθώς η Ελλάδα διαθέτει μία πολύ προηγμένη νομοθεσία, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρώπης οι Έλληνες επιθυμούν την εφαρμογή της (eurostat) και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας γνωρίζει άριστα τα οφέλη που θα προκύψουν στη Δημόσια Υγεία και Οικονομία από την εφαρμογή του νόμου. Παρόλα αυτά, καταλήγει, ο κ. Μπεχράκης, ο νόμος δεν εφαρμόζεται.

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Εκπίπτουν όσοι αιρετοί προκαλούν οικονομική βλάβη στο Δήμο

Όσοι αιρετοί καταδικάζονται από ποινικά δικαστήρια με αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για παράβαση καθήκοντος και εφόσον με τη διάπραξη του αδικήματος αυτού προκαλείται οικονομική βλάβη στο δήμο, την περιφέρεια, ή στα νομικά τους πρόσωπα, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους.Αυτό τονίζεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του νόμου 4071/2012 που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στις τροποποιήσεις που έχουν γίνει για το θέμα της επιβολής διοικητικών μέτρων της αργίας και της έκπτωσης αιρετών εξ΄ αιτίας καταδίκης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τροποποιήθηκε η βασική διάταξη, παράγραφος 1 περίπτωση γ΄ του άρθρο 236, του Ν.3852/2010, με το άρθρο 7 παρ. 6 του ν. 4071/ 2012. Έτσι λοιπόν η νέα εγκύκλιος λέει τα εξής:

ΘΕΜΑ: Επιβολή διοικητικών μέτρων της αργίας και της έκπτωσης αιρετών των

δήμων και των περιφερειών εξ’ αιτίας καταδίκης (άρθρο 236 του ν. 3852/

2010)

Σας ενημερώνουμε ότι στο ν. 4071/ 2012 (Α΄85) «Ρυθμίσεις για την τοπική

ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση- Ενσωμάτωση Οδηγίας

2009/50/ ΕΚ» επήλθαν οι εξής τροποποιήσεις στις διατάξεις του άρθρου 236 του ν.

3852/ 2010 (Α’ 87):

I. Α. Με το άρθρο 7 παρ. 6 του ν. 4071/ 2012 αντικαταστάθηκε η παράγραφος 1

περίπτωση γ΄ του άρθρου 236 του ν. 3852/2010 ως εξής:

«1γ. Αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, ως αυτουργοί ή

συμμέτοχοι σε κακούργημα ή σε οποιαδήποτε ποινή για παραχάραξη, κιβδηλεία,

πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία, εκβίαση, κλοπή, υπεξαίρεση, απιστία,

απάτη, καταπίεση, αιμομιξία, μαστροπεία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση

αλλοδαπών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τη

λαθρεμπορία. Το ίδιο ισχύει και για την αμετάκλητη καταδίκη για παράβαση καθήκοντος,

εφόσον κατά τη διάπραξη του αδικήματος αυτού προξενείται οικονομική βλάβη στο

δήμο, στην περιφέρεια ή στα νομικά τους πρόσωπα. Για την έκπτωση εκδίδεται

διαπιστωτική πράξη του Ελεγκτή Νομιμότητας.»

Β. Με το άρθρο 7 παρ. 7 του ν. 4071/ 2012 προστέθηκε εδάφιο στο τέλος κάθε

μίας των παραγράφων 2α και 2β του άρθρου 236 του ν. 3852/2010 το οποίο έχει ως

εξής:

«Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται αναδρομικά η αντιμισθία του

αποκατασταθέντος από του χρόνου εκδόσεως της διαπιστωτικής σε βάρος του πράξης.»

ΙΙ. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα

ζητήματα, σύμφωνα και με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και

γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους:

Ελληνική

Η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 236 παρ. 2 του Ν. 3852/ 2010

θέση σε κατάσταση αργίας δημοτικού ή περιφερειακού άρχοντα δεν συνιστά πειθαρχική

ποινή αλλά αποτελεί διοικητικό μέτρο, το οποίο έχει θεσπισθεί για το δημόσιο συμφέρον

(ΣτΕ 1421/ 2011, Γν. ΝΣΚ 410/2006). Συγκεκριμένα, με το διοικητικό μέτρο της αργίας,

που επιβάλλεται σε περίπτωση παραπομπής για κακούργημα με αμετάκλητο βούλευμα ή

με απευθείας κλήση ή με την έκδοση καταδικαστικής απόφασης Ποινικού Δικαστηρίου,

σε πρώτο βαθμό, για τα πλημμελήματα της παρ. 1 του άρθρου 236 του ν. 3852/ 2010,

τα αιρετά όργανα απομακρύνονται προσωρινά της ενεργού άσκησης των καθηκόντων

τους, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως

το διοικητικό μέτρο της αργίας. Έτσι, σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται το αδιάβλητο

των ενεργειών της δημοτικής ή περιφερειακής αρχής (ΣτΕ 766/ 2006 και Γν. ΝΣΚ 456/

2007). Ο ίδιος ο νομοθέτης στάθμισε την απαξία των περιοριστικώς αναφερομένων στο

νόμο, πλημμελημάτων, και τη συνακόλουθη ανάγκη προστασίας του δημοσίου

συμφέροντος και διαφύλαξης του κύρους της αιρετής ηγεσίας της τοπικής

αυτοδιοίκησης και επέλεξε το μέτρο της υποχρεωτικής αργίας, ως το πλέον πρόσφορο

(ΣτΕ 27/ 2008).

Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 236 του Ν. 3852/ 2010που αναφέρονται στο

διοικητικό μέτρο της αυτοδίκαιης έκπτωσης, και της παρ. 2, που αναφέρονται στο

διοικητικό μέτρο της αργίας, δεν αντίκεινται στο άρθρο 102 του Συντάγματος, αφού

στην παρ. 4 αυτού προβλέπεται ρητώς η άσκηση εποπτείας του Κράτους στους ΟΤΑ α’

και β’ βαθμού και γίνεται αναφορά στα διοικητικά αυτά μέτρα για λόγους δημοσίου

συμφέροντος (ΣτΕ 27/ 2008, 1844/ 2006 κ.ά.)

Επίσης, η τήρηση του προβλεπομένου από τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 2 του

Συντάγματος και του άρθρου 6, παρ. 1 ΚΔΚ/σίας (Ν. 2690/ 1999) τύπου της

προηγούμενης ακρόασης δεν είναι επιβεβλημένη, αφού η κατά τις διατάξεις του άρθρου

236 του Ν. 3852/ 2010 απόφαση περί θέσεως σε αργία ή σε αυτοδίκαιη έκπτωση

εκδίδεται επί τη βάσει του περιεχομένου ποινικής καταδικαστικής απόφασης, χωρίς να

υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω εξέτασης της υπόθεσης από τον Γενικό Γραμματέα της

Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΣτΕ 2783/ 2006, 1120/2005, 4335/1996, 972/1994 κ.α) ή

τον Ελεγκτή Νομιμότητας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του (άρθρο 238, ν.

3852/ 2010).

Β. Αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 236

του ν. 3852/ 2010.

Η έκπτωση επέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς προηγούμενη έρευνα ή κρίση του

διοικητικού οργάνου, και αφορά στο υπόλοιπο της θητείας του αιρετού του δήμου ή της

περιφέρειας, απαιτείται όμως πάντοτε η έκδοση διαπιστωτικής πράξης του Ελεγκτή

Νομιμότητας (Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης), η οποία καθορίζει

τον χρόνο στον οποίο ανατρέχει η έκπτωση, από τον οποίο και παύει (στην περίπτωση

της αργίας προσωρινά) η άσκηση των καθηκόντων του για το υπόλοιπο χρονικό

διάστημα μέχρι τέλους της θητείας αυτής. Για την επέλευση δε των αποτελεσμάτων

αυτών είναι αδιάφορος ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος ή ο χρόνος έκδοσης της

καταδικαστικής απόφασης, εφόσον αυτή υπόκειται σε ένδικα μέσα, αφού κρίσιμος

χρόνος για την έκπτωση είναι ο χρόνος που η καταδίκη κατέστη αμετάκλητη, σύμφωνα

με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 546, απρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

(ΣτΕ 1120/ 2005, 2894/ 2001). Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η έκδοση διαπιστωτικής

πράξης έκπτωσης από αξίωμα αιρετού του οποίου η θητεία δεν έχει αρχίσει ακόμα καi το χρόνο στον οποίο ανατρέχει η έκπτωση, όταν δηλαδή η ποινική καταδίκη καταστεί

αμετάκλητη πριν από την κατά τις σχετικές διατάξεις εγκατάσταση των δημοτικών και

κοινοτικών αρχών που εκλέχθηκαν ή επανεκλέχθηκαν (ΣτΕ 1314/1983, Γν ΝΣΚ 467/

2011).

Γ. Αναφορικά με το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος».

Για τη θέση σε έκπτωση ή αργία αιρετού οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατά

το άρθρο 236 ν. 3852/ 2010, όπως τροποποιήθηκε με τη διάταξη του άρθρου 7 παρ. 7

ν. 4071/ 2012, αρκεί να προκύπτει, εκ του καθόλου σκεπτικού της καταδικαστικής

απόφασης και από τα πραγματικά περιστατικά που η απόφαση δέχεται, η επενεχθείσα

στον δήμο ή την περιφέρεια ή στα νομικά τους πρόσωπα οικονομική βλάβη, χωρίς να

είναι αναγκαίο να προκύπτει και το ακριβές ύψος αυτής (Γν ΝΣΚ 456/ 2007).

Δ. Αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 236 του Ν.

3852/ 2010.

i. Κατά τη νομολογία (ΣτΕ 766/ 2006 κ.ά. την υπ’ αριθμ. 262/ 2010 Γνωμοδότηση

της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) το διοικητικό μέτρο της θέσης

σε αργία αιρετού δήμου επιβάλλεται σύμφωνα με το δίκαιο που ισχύει κατά τον χρόνο

έκδοσης της απόφασης του ποινικού δικαστηρίου με την οποία καταδικάζεται ο αιρετός.

Επομένως, η διάταξη αυτή εφαρμόζεται ανεξαρτήτως το αδίκημα της παράβασης

καθήκοντος διαπράχθηκε σε προηγούμενη θητεία του ως άνω αιρετού οργάνου, οπότε

ενδεχομένως αυτό κατείχε διαφορετικό αξίωμα, αλλά αρκεί το γεγονός ότι έχει

επανεκλεγεί σε κάποιο από τα αξιώματα που αναφέρονται στο άρθρο 236 του ν. 3852/

2010 κατά το χρόνο επιβολής της αργίας (ΣτΕ 1844/ 2006). Αιρετός δημοτικός ή

περιφερειακός άρχοντας, ο οποίος είχε τεθεί σε κατάσταση αργίας κατά την

προηγούμενη δημοτική περίοδο, λόγω καταδίκης αυτού με οριστική απόφαση

πρωτοβάθμιου ποινικού δικαστηρίου, ο οποίος επανεκλέχθηκε, πρέπει να τεθεί εκ νέου

σε αργία (Γν ΝΣΚ 341/ 2007).

iii. Όπως ειπώθηκε, η θέση σε αργία αποσκοπεί στην προσωρινή, για την

προστασία των συμφερόντων του δήμου, απομάκρυνση του αιρετού οργάνου από την

ενεργό άσκηση των καθηκόντων του, εφόσον σε βάρος του υπάρχει παραπομπή ή

δικαστική καταδίκη για διάπραξη ενός από τα αδικήματα που αναφέρονται στην παρ. 1

του άρθρου 236 ν. 3852/ 2010. Συνεπώς, ο Ελεγκτής Νομιμότητας (Γενικός Γραμματέας

της Αποκεντρωμένης Διοίκησης) οφείλει να τον θέσει σε κατάσταση αργίας όχι μόνο

στην περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης Ποινικού Δικαστηρίου σε πρώτο

βαθμό, για τα οικεία πλημμελήματα, αλλά, κατά μείζονα λόγο, και, αν δεν το έχει ήδη

κάνει, στην περίπτωση καταδίκης του για τα αδικήματα αυτά με απόφαση

δευτεροβάθμιου ποινικού δικαστηρίου και μέχρις ότου η απόφαση αυτή καταστεί

αμετάκλητη (πρβλ. ΣτΕ 766/ 2006, 1120/2005, 972/1994, 3228/1982, 3801/1978).

iii. Τέλος, το διοικητικό μέτρο της θέσης σε αργία λαμβάνεται ακόμα και αν η

εκτέλεση της οριστικής καταδικαστικής απόφασης έχει ανασταλεί συνεπεία άσκησης

έφεσης κατά τα άρθρα 471 και 497, παρ. 1 και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ή η

εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής έχει ανασταλεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 99- 104

του Ποινικού Κώδικα που αφορούν στην «υπό όρον αναστολή εκτελέσεως των ποινών

(ΣτΕ 27/ 2008, 972/ 1994 κ.ά.).

Αναφορικά με την έκδοση αθωωτικής απόφασης και άρσης του διοικητικού

μέτρου της αργίας.

Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται αναδρομικά η αντιμισθία του

αποκατασταθέντος αιρετού από του χρόνου εκδόσεως της διαπιστωτικής σε βάρος του

πράξης, καθόσον το διοικητικό μέτρο που του είχε επιβληθεί θεωρείται ως ουδέποτε

επιβληθέν.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Κων/νος Θεοδωρόπουλος

"Πράσινο φως" για προσλήψεις προσωπικού

Το "πράσινο φως" έδωσαν, με διευκρινιστική εγκύκλιό τους, οι υπουργοί Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Πρόκειται για το έργο «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαίσιου Αναφοράς, για την προγραμματική περίοδο 2007- 2013.

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 36 του ν. 4024/2011, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορούν να προσλάβουν προσωπικό και συγκεκριμένα ανέργους, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες και δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα συμπραττόντων φορέων, ανάμεσά τους και των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Μελέτη της ALPHA BANK για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας

Πατήστε πάνω στο παρακάτω link:
http://www.alpha.gr/files/infoanalyses/weekly20120523.pdf

Αξίζει να διαβάσετε και την ανάλογη έκθεση της Εθνικής Τράπεζας :

είναι δύο αναλύσεις που αποτυπώνονται αλήθειες και όχι οι μύθοι που έχουν παγιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων  ως αλήθειες.

Αντιδράσεις για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Λαμία (ηχητικό αρχείο και βίντεο)

Παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας, Παναγιώτη Στασινού, στο Δημοτικό Συμβούλιο,για το θέμα των επιπτώσεων στην υγεία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, την Δευτέρα 28 Μαΐου 2012


Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star Κεντρικής Ελλάδας για την παράνομη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε περιοχή της Λαμίας και η τοποθέτηση του Παναγιώτη Στασινού,την Τρίτη 28 Μαΐου 2012


Δείτε και την αναλυτική έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με θέμα ''Κινητή τηλεφωνία και Υγεία'' (εδώ) καθώς και προηγούμενη ανάρτηση:''Ποια είναι η αλήθεια για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας'' (εδώ)

Δείτε πώς αξιοποιούν οι Πελοποννήσιοι τον Ηρακλή, εμείς φυσικά τον αγνοούμε

Δείτε http://www.aftodioikisi.gr/politistika/20167 πώς οι πόλεις της Πελοποννήσου αξιοποιούν το όνομα του ΗΡΑΚΛΗ. Η Λαμία, που είναι η πατρίδα του μυθικού ημίθεου, τον έχει ξεχάσει εντελώς. Ο λόγος είναι απλός: οι περιοχές του Ηρακλή, Τραχίνα, Ηράκλεια, Πυρά του Ηρακλή έχουν την ατυχία να είναι στις περιοχές της μεταλλευτικής δραστηριότητας και των εξορύξεων... Την ίδια τύχη έχουν και οι Λιχάδες Νήσοι, λόγω ... συγγένειας.

Στέφανος Σταμέλλος

Επιτέλους νέο κτήριο για το 5ο Λύκειο Λαμίας

Επιτέλους νέο κτήριο για το 5ο Λύκειο Λαμίας. Η απόφαση για 9ο Γυμνάσιο και 6ο Λύκειο.
Η αξιοποίηση του νεόδμητου σχολικού συγκροτήματος επί των οδών Τανάγρας και Σόλωνος στο Παγκράτι Λαμίας απασχόλησε κυρίως την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το σώμα αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση του δημάρχου για προσωρινή μεταστέγαση των μαθητών του 5ου Λυκείου στο συγκρότημα και τη δημιουργία του 9ου Γυμνασίου και του 6ου Λυκείου.

Η αγωνία του Έλληνα ασθενή

Με την αγωνία της αναζήτησης της αγωγής τους στα, άδεια από φάρμακα, ράφια των δημόσιων νοσοκομείων ζουν βαριά ασθενείς.Την ίδια ώρα τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθούν χρήματα για να αποπληρωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία τα συσσωρευμένα χρέη σε φαρμακοποιούς, ιδιωτικές κλινικές και δημόσια νοσοκομεία..Οι διοικητές των Ταμείων από την πλευρά τους, εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τα ταμειακά διαθέσιμά τους, τα οποία είναι σε οριακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να τίθεται ακόμη και το δίλημμα "φάρμακα ή συντάξεις".

Πηγή: Τα Νέα

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Εθνική Τράπεζα:Να τι θα συμβεί αν βγούμε από το ευρώ

[πατήστε εδώ για να διαβάσετε την Έκθεση Σόκ!!]
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
Υποτίμηση του νέου νομίσματος:65%,
 Ύφεση:22%,
 Ανεργία:34% ,
Μείωση του κατά κεφαλή εισοδήματος τουλάχιστον κατά 55%
Αξίζει  να προσέξετε τι λέει για τα επιτόκια:
" η νέα χρηματοδότηση παρέχεται με όρους ιδιαίτερα ευνοϊκούς (επιτόκιο που είναι ανάλογο με το μακροχρόνιο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται το EFSF και που δεν αποκλίνει σημαντικά από το μακροχρόνιο μέσο επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων, ενώ είναι 3-3½ μονάδες χαμηλότερο από το τρέχον μέσο κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, χώρες οι οποίες συμμετέχουν στη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας). "
Αυτό για όσους μιλάνε για ληστρικά επιτόκια.

Μήπως να ξαναγράψουμε το εθνικό βιογραφικό μας σημείωμα;

«Περί Παιδείας και Άλλων Αγαθών»
«Παιδεία είναι αυτό που μένει όταν ότι έχουμε μάθει έχει ξεχαστεί»
Η ρήση του Αλβέρτου Αϊνστάιν δεν είναι μόνο επίκαιρη, είναι και διδακτική για όσους από εμάς έχουμε ξεχάσει μαζί με κάποιες γνώσεις και την κοινή λογική μας. Θα ήταν δόκιμο να κάνουμε ένα διάλειμμα από τον βομβαρδισμό των σεμιναρίων οικονομικών που δεχόμαστε καθημερινά, καθώς είναι πλέον παραπάνω από φανερό ότι δεν θα βρούμε εκεί τις λύσεις που αναζητούμε. Και καθώς είναι, επίσης, σίγουρο ότι ούτε εύκολες λύσεις υπάρχουν ούτε γρήγορες ας αφήσουμε λίγο τους αριθμούς και τις αγορές στην ησυχία τους μήπως ηρεμήσουμε κι εμείς μαζί τους. Καθώς, λοιπόν, τα περισσότερα αγαθά τα αποτιμούμε είτε με αριθμούς είτε με το νόμισμα που αρχίζει με το γράμμα «ε», θα πρέπει να στραφούμε σε κάποια άλλα «αγαθά» – λύσεις.

Αν ένα από τα «αγαθά» – λύσεις για να ξεπεράσουμε την παρούσα κρίση μας προσφέρει η Παιδεία τότε θα πρέπει να τοποθετηθούμε απέναντι της με όλη μας την ειλικρίνεια και εξαντλώντας την αυτοκριτική μας.

Οι συζητήσεις, τα μέτωπα οι μεταρρυθμίσεις και τα άλλα συναφή σχετικά με την Παιδεία στην Ελλάδα αποτελούν ζητήματα που κάθε γενιά έχει βιώσει με θαυμαστή ποικιλία και πλουραλισμό. Η Παιδεία για τον Έλληνα είναι κληρονομικό χάρισμα, βρίσκεται στο γονιδίωμα που κουβαλά αιώνες τώρα. Βρίσκεται μέσα του και ας μην το γνωρίζει πολλές φορές. Αυτή την Παιδεία μπορούν να την αναδείξουν συγκεκριμένα πράγματα: μια σωστή εκπαίδευση, οι εμπειρίες που ζούμε, και το ελληνικό φιλότιμο! Αν, λοιπόν, το εκπαιδευτικό σύστημα χωλαίνει όπως πάντα, οι εμπειρίες που ζούμε είναι άσχημες, όπως στις μέρες μας, πάλι καταλήγουμε στο τελευταίο. Εκτός, όμως, της έλλειψης που παρατηρείται τελευταία δεν υπάρχει και μετάφραση για τη λέξη ώστε να την εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους και στους άλλους μας εταίρους.

Θα χρειασθεί να υποστηρίξουμε δύο στερεότυπα: ότι «όλα είναι θέμα παιδείας» και ότι «η κρίση είναι ευκαιρία»! Είτε μας αρέσει είτε όχι και τα δύο αποτελούν πραγματικότητα. Σε αυτή τη χώρα διακρινόμαστε, inter alia, και για τα εξής τέσσερα χαρακτηριστικά: το απίστευτο ταλέντο να ολοκληρώνουμε τα πάντα την τελευταία στιγμή με επιτυχία, τον απαράμιλλο ενθουσιασμό που μας διακρίνει όταν πιστέψουμε σε κάτι, τη διττή φύση μας μοιρασμένη στον «Έλληνα» και το «Ρωμιό», και το μοναδικό και αποκλειστικό μας φιλότιμο που αναφέραμε πιο πριν. Αν προσθέσουμε την ανήσυχη φύση μας, την τεχνογνωσία που έχουν οι νέες γενιές, τις ιστορικές μας καταβολές και το απίστευτο, όσο και σχεδόν ανεκμετάλλευτο, brand name που κουβαλάμε, τότε έχουμε περιγράψει με σχετική επάρκεια το επικαιροποιημένο εθνικό μας Βιογραφικό Σημείωμα.

*Ο Κυριάκος Κουβελιώτης είναι Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Atheneum – Liberal Studies και Καθηγητής του Διεθνούς Τελεματικού Πανεπιστημίου International Telematic University UNINETTUNO.
http://www.aixmi.gr

Ιδού η ανεξέλεγκτη κατάρρευση "πατριώτες"...

Η Ελλάδα είναι υπό «κατοχή». Όχι όμως υπό την κατοχή της Μέρκελ, του ΔΝΤ και του «Φούχτερ», όπως αρέσκονται να φωνάζουν διάφοροι καλοθρεμένοι και τρυφηλοί «επαναστάτες» και «πατριώτες» των ταχυφαγείων, αλλά την κατοχή ενός συμπαγούς εκλογικούς σώματος 1,5-2 εκατ. ψηφοφόρων (συνοδοιπόρων) που αθροίζει ο σκληρός πυρήνας μερικών εκατοντάδων χιλιάδων πελατών της κομματοκρατίας.Το συμπαγές αυτό εκλογικό σώμα αποτελούσε το σκληρό πυρήνα των δυο κομμάτων που κυβέρνησαν την χώρα και την οδήγησαν στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική χρεοκοπία.

Όταν ο δικομματισμός αντίκρισε την «άβυσσο» της χρεοκοπίας και προσπάθησε να αποφύγει το πολιτικό κόστος φορτώνοντας τις μεταρρυθμίσεις στο μνημόνιο το οποίο δήθεν ασμένως και ανεπιτυχώς αποδέχτηκε να εφαρμόσει, έκοψε τις ρίζες με το σκληρό πελατειακό πυρήνα του.

Ο πελατειακός πυρήνας του κομματικού κράτους των συνδικαλιστών, των αργόμισθων και των επιχειρηματικών του «γλυκού νερού» της διαπλοκής και των επιδοτήσεων εγκατέλειψε τα δυο κόμματα και μεταπήδησε δεξιά και αριστερά στα νέα μορφώματα που υπόσχονταν συνέχιση της ευημερίας με δανεικά.

Ενδεικτικό της ταραχής που κυριαρχεί στην κοινωνία είναι τα σαθρά επιχειρήματα με τα οποία τα κόμματα αυτά κέρδισαν τις χαμένες ψήφους υποσχόμενα τη συνέχιση μιας ευημερίας χωρίς εργασία. Ο ένας, με την άντληση πετρελαίων που ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί και ο άλλος με την φορολόγηση επί του τζίρου επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτα μαζικά ή ετοιμάζονται να φύγουν από την Ελλάδα...

Την ευθύνη για το πρόβλημα φέρουν τα δυο μεγάλα κόμματα που προσπάθησαν να εφαρμόσουν το μνημόνιο στα μέτρα της πολιτικής τους επιβίωσης, προσπαθώντας να θίξουν όσο το δυνατόν λιγότερο τον πελατειακό τους πυρήνα.

Είναι χαρακτηριστική η παρακάτω διαπίστωση του Γκυ Φερχόφσταντ, πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου σε συνέντευξη του στο BHMA 11.2.12:

«- Στην Ελλάδα υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι μερικοί στην Ευρώπη είναι αποφασισμένοι να μας κάνουν «Βουλγαρία» στους μισθούς. Τι πιστεύετε;
Απάντηση: «Η δική μου εντύπωση είναι ότι τα σκληρά αυτά εισπρακτικά μέτρα που λαμβάνονται οφείλονται κυρίως στο ότι η τρόικα ακολούθησε και σεβάστηκε τις κόκκινες γραμμές των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.
Έτσι στο τέλος αυτά που έχουμε σήμερα στο τραπέζι, δηλαδή η μείωση των μισθών, είναι το τελευταίο στο οποίο κατάφεραν να συμφωνήσουν τα ελληνικά κόμματα διότι δεν συμπλέουν στον κύριο στόχο.
ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...
Οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί λένε προς την τρόικα "Αυτό δεν είναι δυνατόν, το άλλο δεν είναι δυνατόν, αυτό θα το κάνουμε αργότερα, εκείνο αργότερα" και τελικά τι τους απομένει; Τα κλασικά μέτρα λιτότητας, ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ στις πραγματικές, εις βάθος μεταρρυθμίσεις».

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν την μερίδα του λέοντος της ευθύνης για την χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού μοντέλου. Η αριστερά έχει μικρότερη ευθύνη καθώς απλώς λειτούργησε σαν η οπισθοφυλακή του μορφώματος της πελατειακής παρασιτοκρατίας, αλλά και γιατί καλλιέργησε στην κοινωνία την ανοχή στην ανομία με την παρεμπόδιση της εφαρμογής των νόμων του κράτους. Ο εθισμός στην ανοχή στην ανομία λειτούργησε σαν «δούρειος ίππος» της ανάπτυξης της ανομίας και από την άκρα δεξιά.

Αν στις αρχές του 2010 όταν έγινε γνωστή η χρεοκοπία της χώρας, τα μεγάλα κόμματα είχαν συμφωνήσει σε μια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας που θα εκπονούσε και θα υλοποιούσε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, η χώρα ίσως απέφευγε την υπαγωγή στο ΔΝΤ και την Τρόικα.

Αν είχε προβεί σε μείωση του δημοσίου τότε, μαζί με πλήρη αναδόμηση και όχι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και αλλεπάλληλους φόρους, τώρα δεν θα είμαστε στην δυσάρεστη θέση να περιμένουμε την κατάρρευση των εσόδων τις επόμενες εβδομάδες οι οποίες θα οδηγήσουν σε αδυναμία καταβολής μισθών, συντάξεων και άλλων βασικών δαπανών.

Τα ταμεία του δημοσίου είχαν στην αρχή του Μάη περί τα 3,8 δισ. ευρώ, την επομένη των εκλογών υπολογίζεται πως θα έχουν περί τα 700 εκατ. και στα τέλη του μήνα το ταμείον θα είναι μείον κατά 1 δισ. ευρώ. Αυτά προβλέπονταν στο σημείωμα Παπαδήμου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την περίοδο των διερευνητικών.

Τα πράγματα όμως εξελίσσονται πολύ χειρότερα. Η πολιτική αστάθεια που αύξησε η αδυναμία σύστασης κυβέρνησης και η προσφυγή σε νέες εκλογές έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους, γιατί:

Ανησυχούν για την επόμενη των εκλογών και προτιμούν να κρατάνε ρευστότητα για έκτακτες συνθήκες.

Έχουν πιστέψει πως η άνοδος «αντιμνημονιακών» κομμάτων που λαϊκίζουν με συνθήματα τύπου δεν πληρώνω, θα τους χαρίσει τα χρέη προς το κράτος της επομένη των εκλογών. Πίστεψαν στα «παραμύθια» πως το κράτος αν σταματήσει να πληρώνει τους τόκους του χρέους, θα έχει να πληρώσει το σύνολο των κρατικών δαπανών. Αυτά όμως αποτελούσαν «σαπουνόφουσκες» και τώρα σκάνε...

Μοιραία τώρα δεν υπάρχουν τα περιθώρια για ανάκαμψη των εσόδων και εντός του θέρους, αφού εξαντλήσουν και τα «μαξιλαράκια» από το ΤΧΣ, το δημόσιο θα αναγκαστεί να επεκτείνει την αθέτηση των υποχρεώσεων και προς μισθούς και συντάξεις.

Μετά το πρώτο σοκ η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε δραστικό εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου, σε περιβάλλον συνέχισης της μείωσης των εσόδων για μήνες, καθώς η παγίδευση της οικονομίας στην ύφεση θα συνεχίσει να αυξάνει τον αριθμό αυτών που αδυνατούν να πληρώσουν.

Αν ο εξορθολογισμός αυτός είχε γίνει στις αρχές του 2010 τώρα, μπορεί να μην είχαμε λύσει το πρόβλημα όπως συμβαίνει και στις άλλες νότιες χώρες, αλλά δεν θα αναγκαζόμαστε να μειώσουμε κράτος και δαπάνες υπό έκτακτες συνθήκες που θα μοιάζουν με συνθήκες πολέμου.

Ο πελατειακός πυρήνας του δημοσίου και τον συντεχνιών που αντέδρασαν σε κάθε οργανωμένο εξορθολογισμό ακολουθώντας τους δημαγωγούς, επί της ουσίας έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα «μάτια» του.

Π.χ. τι κέρδισαν όσοι εμπόδισαν την μείωση του δημοσίου ή το άνοιγμα επαγγελμάτων; Αντί της οργανωμένης και ελεγχόμενης μείωσης των εσόδων τους με το άνοιγμα στον ανταγωνισμό, επέφεραν την ανεξέλεγκτη κατάρρευση. Οι φαρμακέμποροι, ανεξέλεγκτοι «συνταγούληδες» και τα φαρμακεία ήδη κινδυνεύουν με μαζικές χρεοκοπίες από την αδυναμία του κράτους να πληρώσει αυτά που χρωστάει...

Όποιος προειδοποιούσε γι’ αυτή την κατάληξη με βάση την κοινή λογική χαρακτηριζόταν «νεοφιλελεύθερος», «μνημονιακός» και «εχθρός του λαού» και της μεσαίας τάξης.
Ιδού τα αποτέλεσμα: μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση «πατριώτες»...


Πηγή:www.capital.grΔιαδημοτικό Μνημόνιο για τη δημιουργία δομών κοινωνικών παροχών

Τέσσερις δήμοι της βόρειας Αθήνας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος και Πεύκης-Λυκόβρυσης, ένωσαν τις δυνάμεις τους, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Δικτύωσης προκειμένου να κατατεθεί από κοινού πρόταση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με σκοπό τη σύσταση και λειτουργία «Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» (δημιουργία μεταξύ άλλων Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δίκτυο Παροχής Συσσιτίων, Δημοτικό Λαχανόκηπο, Κοινωνικό Φαρμακείο κ.ά.). Στο Κοινωνικό Εταιρικό Σχήμα, θα συμμετέχει και η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠΕΚΣΑ).
Άμεσα ωφελούμενοι του έργου στους συγκεκριμένους δήμους είναι είναι τουλάχιστον 750 άστεγοι δημότες ή άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας / απειλούμενα από φτώχεια (π.χ., ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας, κ.λπ.).
Έμμεσα ωφελούμενοι του έργου θα είναι 33 άνεργοι-νέοι μέχρι 30 ετών, οι οποίοι θα καλύψουν νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα δημιουργηθούν στα πλαίσια λειτουργίας νέων ή / και τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων Κοινωνικών Δομών, μέσω της πρόσληψης αυτών από το δικαιούχο ή/και τους επιμέρους συμμετέχοντες φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
http://www.aftodioikisi.gr

Τα ψιλά γράμματα για τις αποδείξεις

Ψιλά γράμματα και παγίδες που μπορούν να οδηγήσουν στη βεβαίωση και πληρωμή επιπλέον φόρου εισοδήματος περιλαμβάνουν αποδείξεις που καλούνται και φέτος να δηλώσουν οι φορολογούμενοι στη φορολογική τους δήλωση.

Η δήλωση μηδενικών αποδείξεων ακόμη και από όσους έχουν μηδενικό εισόδημα καθώς και η δήλωση μεγαλύτερων των απαιτούμενων αποδείξεων αποτελούν δυο παγίδες που μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερο φόρο.

Τα ψιλά γράμματα των αποδείξεων που οφείλουν να προσέξουν οι φορολογούμενοι είναι τα εξής:

1. Κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός του. Πραγματικού ή τεκμαρτού. Με δεδομένο ότι φέτος έχουν αυξηθεί πολύ τα τεκμήρια οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον υπολογισμό της αξίας των αποδείξεων που πρέπει να δηλώσουν διότι στην περίπτωση που δηλώσουν αξία αποδείξεων με βάση το πραγματικό τους εισόδημα ενώ το τεκμαρτό είναι υψηλότερο, τότε θα βρεθούν να πληρώνουν αυξημένο φόρο για την αξία αποδείξεων που τους λείπει.

2. Με βάση τη νομοθεσία, όσοι φορολογούμενοι έχουν εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό κάτω των 6.000 ευρώ δεν είναι υποχρεωμένοι να συλλέξουν αποδείξεις. Ωστόσο, θα πρέπει να υπολογίσουν με μεγάλη ακρίβεια το τεκμαρτό τους εισόδημα καθώς αποδείχθηκε από την πρώτη παρτίδα εκκαθαρίσεων δηλώσεων, ότι οι περισσότεροι δεν συνυπολογίζουν το τεκμήριο προσωπικών δαπανών διαβίωσης που είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και 2.500 ευρώ για κάθε έγγαμο φορολογούμενο. Έτσι ένας άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο πραγματικό εισόδημα 3.000 ευρώ που έχει στην κατοχή του μόνο ένα ΙΧ 1.600 κυβικών εκατοστών και ηλικίας 10 ετών θα πρέπει να συλλέξει και να δηλώσει αποδείξεις. Και αυτό διότι το τεκμαρτό του εισόδημα ανέρχεται σε 7.480 ευρώ (4.480 ευρώ για το ΙΧ και 3.000 ευρώ για τις ατομικές δαπάνες διαβίωσής του).

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει δαπάνη αποδείξεων αξίας 1.870 ευρώ. Αν δεν τις δηλώσει και θεωρήσει ότι οι αποδείξεις πρέπει να υπολογισθούν με βάση το πραγματικό του εισόδημα (δηλαδή ότι δεν χρειάζεται αποδείξεις επειδή το πραγματικό του εισόδημα είναι χαμηλότερο των 6.000 ευρώ) τότε θα βρεθεί να πληρώνει ποινή με τη μορφή φόρου ύψους 10% επί των αποδείξεων, δηλαδή 187 ευρώ.

3. Οι απαιτούμενες αποδείξεις υπολογίζονται με βάση το ατομικό εισόδημα κάθε φορολογούμενου. Η δηλούμενη αξία επιμερίζεται με βάση το ύψος του εισοδήματος κάθε φορολογούμενου.

4. Στις αποδείξεις που αναγνωρίζει η εφορία δεν περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν σε δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία κλπ) καθώς και όλες οι δαπάνες για πάσης φύσεως εισιτήρια μετακινήσεων (αεροπορικά, αστικά κλπ).

5. Η δήλωση περισσότερων αποδείξεων από τις απαιτούμενες δεν προσφέρει κανένα όφελος στον φορολογούμενο. Αντίθετα του μειώνει την αξία του κουμπαρά που μπορεί να επικαλεστεί στο μέλλον για τη δικαιολόγηση τεκμηρίων ή του πόθεν έσχες για την αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Ζωντανή αναμετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας-Δευτέρα 28-5-2012


Παρακολουθήστε ζωντανά εδώ την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας που πραγματοποιείται στην αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος ,στις 18.30 στην οδό Αινιάνων 6 στην Λαμία

Το Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών στο ''Μένουμε Ελλάδα'' της ΝΕΤ (βίντεο)

Δείτε την παρουσίαση της όμορφης διαδρομής του Μονοπατιού των Σιδηροδρομικών στην Λαμία, από τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπασταμούλο, στην εκπομπή της ΝΕΤ ''Μένουμε Ελλάδα'', την Παρασκευή 25 Μαίου 2012.


Δείτε εδώ εικόνες και βίντεο απο την πεζοπορία που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας, στα πλάισια του προγράμματος ''Γνωρίζουμε τις ομορφιές του Δήμου μας περπατώντας...'' που έδωσε την αφορμή για την πανελλήνια προβολή της διαδρομής.

Συνεδριάζει με 53 θέματα το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας

Με 53 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 28 Μαίου και ώρα 6:30 μμ, το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος στην οδό Αινιάνων 6.

Τα θέματα που αναμένονται να προκαλέσουν ιδιαίτερες συζητήσεις είναι το χρόνιο πλέον ζήτημα της μεταστέγασης του 5ου Λυκείου Λαμίας και η ίδρυση του 9ου Γυμνασίου, η παραχώρηση δημοτικής έκτασης στην Ροδίτσα για συμπαραγωγή πιπεριάς και ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και ο κανονισμός ίδρυσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Θέμα 1 : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Θέμα 2 : ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 3 : ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ

Θέμα 4 : ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΔΜΗΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΚΑΙ ΣΟΛΩΝΟΣ, ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΛΑΜΙΑΣ
Εισηγητής : ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ κ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Θέμα 5 : ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΧΕΙΒΑΔΑΡΙΑ" ΤΗΣ Δ.Κ. ΡΟΔΙΤΣΑΣ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ

Θέμα 6 : ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

Θέμα 7 : ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ , ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
Εισηγητής : κ. ΣΑΓΙΑΣ

Θέμα 8 : ΠΕΡΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΕ ΚΩΔ. 19.1 ΤΟΥ Ε.Π. "ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013"
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 9 : ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟ Ε.Π. "ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ" - Α.Π.-0,5, Θ.Π."ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
Εισηγητής : ΑΝΤΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 10 : ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ Ε.Π. "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 11 : ΠΕΡΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΚΩΔ. ΚΑΠΕ-12403 ΤΟΥ Ε.Π. "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013"
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ.ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 12 : ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟ Ε.Π. "ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ" - Α.Π.-0,5, Θ.Π. "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ"
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 13 : ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 14 : ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΧΥΤΑ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ

Θέμα 15 : ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. 160/22-05-2012 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ & ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ Δ.Ε. ΛΑΜΙΑΣ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ

Θέμα 16 : ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΣΩΝ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ

Θέμα 17 : ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ

Θέμα 18 : ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ

Θέμα 19 : ΠΕΡΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ Τ.Κ. ΥΠΑΤΗΣ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ

Θέμα 20 : ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΣΟΛΩΝΟΣ ΚΑΙ 2ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ .
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ

Θέμα 21 : ΧΟΡΗΓΗΣΗ ή ΜΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ)
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ

Θέμα 22 : ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2011 ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
Εισηγητής : ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ. ΤΕΛΩΝΗΣ

Θέμα 23 : ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑ ή ΜΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΡΟΚΟΥ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ Σ.Ο.Ε.
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 24 : ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 25 : ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 26 : ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 27 : ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΙΤΣΟΠΑΝΙΔΗ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 28 : ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 29 : ΠΕΡΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ Τ.Ε.Ι. (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ)
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 30 : ΔΙΑΤΕΘΕΙΣΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΥ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 31 : ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 32 : ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Εισηγητής : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέμα 33 : ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑΦΗΣ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ

Θέμα 34 : ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

Θέμα 35 : ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

Θέμα 36 : ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ - ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Τ.Κ. ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

Θέμα 37 : ΠΕΡΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ , ΠΟΛΗΣ ΛΑΜΙΑΣ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 38 : ΠΕΡΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΥΜΟΤΟΜΟΥΜΕΝΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ , ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ κ. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΙΟΥ - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 39 : ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΜΕΛΕΤΗΣ "ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡ. ΑΝΑΛΟΓΙΣΜΟΥ"
Εισηγητής : ΑΝΤΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 40 : ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ " ΜΕΛΕΤΗ Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. του ΔΗΜΟΥ ΥΠΑΤΗΣ" Β' ΦΑΣΗ
Εισηγητής : ΑΝΤΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 41 : ΠΑΡΑΛΑΒΗ Β2 ΣΤΑΔΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. ΔΗΜΟΥ ΥΠΑΤΗΣ)
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 42 : ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΛΕΙΑΝΟΚΛΑΔΙΟΥ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 43 : ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΜΕΛΕΤΗΣ "ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΥΠΑΤΗΣ" του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΑΣ (πρώην Δήμου Υπάτης)
Εισηγητής : ΑΝΤΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 44 : ΕΓΚΡΙΣΗ & ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΜΕΛΕΤΗΣ "ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΡΜΑΡΑ"
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 45 : ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΥΔΡΕΥΤΙΚΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ , Τ.Κ. ΖΗΛΕΥΤΟΥ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 46 : ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ "ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΡΟΔΙΤΣΑΣ"
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 47 : ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟ 05-04-2012 ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Δ. ΜΑΡΑΒΕΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.
Εισηγητής : ΑΝΤΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 48 : ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΚΑΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΟΥ "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ - ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚ/ΣΕΩΝ ΣΤΟ ΤΔ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ", πρώην Δ. Γοργοποτάμου
Εισηγητής : ΑΝΤΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 49 : ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : "ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ Κ.Χ. ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ (ΔΑΒΑΚΗ - ΡΑΓΚΑΒΗ) ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΛΟΓΩ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 50 : ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ 17-19
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 51 : ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ & ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 52 : ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Θέμα 53 : ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Εισηγητής : ΑΝΤ/ΡΧΟΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Καταγγελία στον Εισαγγελέα για την ανομία στο κέντρο της Λαμίας

Για παραβίαση της ισονομίας,ενίσχυση της αναρχίας, εισπρακτική πολιτική και ''ανικανότητα ενισχυμένη με πολιτικά και πελατειακά κριτήρια'' καθώς και για εμπαιγμό απέναντι στην επιχείρησή του κατηγορεί τον Δήμο Λαμίας ο επιχειρηματίας της πόλης μας Κος Δημήτρης Γαρδίκης,σχετικά με την εικόνα που επικρατεί στο κέντρο της πόλης με την ανεξέλεγκτη κατάληψη δημοτικού χώρου και την όχληση των κατοίκων από ηχορύπανση.

Η επιστολή κοινοποιείται και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας,ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως για το ίδιο θέμα εκκρεμεί η προανακριτική διαδικασία για την μήνυση που κατέθεσε η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας(δείτε εδώ).

Διαβάστε αναλυτικά την καταγγελία:

Προς
ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΕΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Κοινοποίηση
1. κ. Δήμαρχο Λαμιέων
2. Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας
3. κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας
4. Μέσα Ενημέρωσης

Κύριοι,
Λάβαμε γνώση του από 5-4-2012 με αριθ. πρωτ. 26378 «εγγράφου» σας, με το οποίο μας καλούσατε να καταθέσουμε αίτηση «για παραχώρηση Κοινόχρηστου Χώρου, Πλατείας,Πεζοδρόμου, Πεζοδρομίου, για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για το έτος 2012», προκειμένου να μας χορηγηθεί άδεια καταβάλλοντας το ανάλογο τέλος.
Μάλιστα μας υπενθυμίζατε, σε ειδική παράγραφο του άνω «εγγράφου» σας, τις κυρώσεις που επισείει η τυχόν παράνομη κατάληψη των άνω χώρων.

Προτού σας εκθέσουμε τις παρατηρήσεις μας θα πρέπει κατ’ αρχήν να σας δηλώσουμε ότι το έγγραφο που μας αποστείλατε είναι ανυπόγραφο και ως τέτοιο ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟ αφού δεν φέρει κάτω από την υπογραφή τα στοιχεία του θέσαντος επ’ αυτού την ιδιόχειρη υπογραφή του οργάνου, που το εξέδωσε .

Αντιπεξερχόμενοι την ανωτέρω έλλειψη είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε,( μετά από 31 χρόνια στην Πλατεία Ελευθερίας ως επαγγελματίες και ως δημότες),από πλευράς σας ρητές δεσμεύσεις για το πώς σκοπεύετε σήμερα μετά από 10 και πλέον χρόνια να διασφαλίσετε επιτέλους την ισονομία στον τομέα αυτό, με δεδομένο ότι η εικόνα που εμφανίζει η Πλατεία Ελευθερίας και ειδικότερα η νότια πλευρά αυτής με τη ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΗΣΜΑΤΑ , ενισχύει το αίσθημα της αναρχίας
και ακυρώνει κάθε προσπάθεια εγκαθίδρυσης της ευταξίας.

Προς τι να καταβάλουμε το ανάλογο τέλος χρήσης της πλατείας ΟΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΩΣ ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ;
Η Πλατεία όπως άριστα γνωρίζετε κάθε χειμώνα μετατρέπεται σε υπαίθρια αποθήκη και εσείς το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ αυτό θέαμα που προσβάλλει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο το προσπερνάτε και κάνετε
ότι δεν το βλέπετε. Την ίδια συμπεριφορά επιδεικνύετε και στο φαινόμενο της ανέλεγκτης χρήσης της μουσικής από τα πέριξ της Πλατείας Ελευθερίας καταστήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
κατά τους οποίους από τις ανοικτές θύρες και παράθυρα των καταστημάτων αυτών εκπέμπονται ήχοι μουσικής, οι οποίοι συγχεόμενοι μεταξύ τους δημιουργούν μια απροσδιόριστη ηχορύπανση σε όλο το χώρο της πλατείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της πόλης και τις συνθήκες που
επικρατούν σ’ αυτή.

Με βάση τα παραπάνω, που είναι γνωστά σε όλους, αυθόρμητα ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ; ΚΑΙ ΕΑΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΑΤΙΚΗ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΑΤΤΕΙ ΕΠΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ; ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΤΑΠΕΙΝΑ ΕΛΑΤΗΡΙΑ ΟΠΩΣ Π.Χ. ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΛΠ ;ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ.

Επειδή ο εμπαιγμός έχει και όρια ΚΑΛΟΥΜΕ το Δήμο αφού πρώτα εγκαθιδρύσει τη νομιμότητα και δεσμευθεί ότι θα τη διατηρήσει στη συνέχεια να απευθυνθεί προς εμάς για το άνω θέμα.

Για την «ΓΑΡΔΙΚΗΣ Δ. και ΣΙΑ Ε.Ε.»
Δημήτριος Γαρδίκης

Θερμοπύλες-Αλαμάνα-Γοργοπόταμος

16 φωτογραφίες του Άρη Πιπέλια που αναδεικνύουν τους ιστορικούς μας τόπους τυπωμένες σε carte postale

Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα υγείας

Αν τελικώς η χώρα μας διατηρήσει το μνημόνιο τότε το βέβαιον είναι ότι θα αναγκαστεί να υιοθετήσει έναν μάλλον πιο σύγχρονο τρόμο για την αντιμετώπιση των ασθενών. Οι επιταγές της τρόικας αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα επιβάλουν να υπάρχει για κάθε ασθενή μια ηλεκτρονική κάρτα υγείας. Μάλιστα...ήδη οι πρώτες προετοιμασίες έχουν γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας του δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αν ποτέ λειτουργήσει ορθά και χωρίς προβλήματα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ τότε θα ενσωματωθεί και ειδικό πρόγραμμα που θα καταγράφει όλα τα φάρμακα που έχουν λάβει οι ασθενείς, τι θεραπείες έχουν κάνει και αν αυτές ήταν αποτελεσματικές.

Η ηλεκτρονική κάρτα υγείας θα είναι μοναδική για κάθε ασθενή. Θα περιλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα προσωπικά του δεδομένα αλλά και όλα τα αρχεία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Ο θεράπων γιατρός θα έχει πρόσβαση στο ιστορικό, τις εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή του κάθε ασφαλισμένου.

Το θέμα της δημιουργίας της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας συζητήθηκε εκτενώς και κατά τη συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ Βλάση Σφυρόερα.

«Πάγια πρόταση του Ι.Σ.Α. ήταν ανέκαθεν η δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής κάρτας υγείας στην οποία όλοι οι γιατροί θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της ασθένειας του ασφαλισμένου. Μια τέτοια ηλεκτρονική βάση δεδομένων δίνει τη δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να έχει την άρτια παρακολούθηση του ασθενή του αλλά και στην ελληνική πολιτεία να ελέγχει τον λειτουργό υγείας στη σωστή ή μη άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης.
iatropedia.com

Διαπολιτισμική επιμόρφωση υπαλλήλων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ σχεδιάζουν και υλοποιούν πρόγραμμα προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Δημοτικής Αστυνομίας που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών νομίμως διαμενόντων στην Ελλάδα «Ανοικτή Πολιτεία» και το οποίο θα πραγματοποιηθεί έως τις 22 Ιουνίου σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα μεταξύ αυτών και τον Βόλο.
Το πρόγραμμα αποτελείται από σεμινάρια επιμόρφωσης συνολικής διάρκειας 40 ωρών, τα οποία προσφέρουν την παροχή έγκυρων γνώσεων και πληροφοριών, σχετικών με τα μεταναστευτικά φαινόμενα, την παροχή στοιχείων πολιτισμικής ενημερότητας που αφορούν στους υπηκόους τρίτων χωρών και αποβλέπουν στην ενδυνάμωση της επαγγελματικής ταυτότητας των εκπαιδευομένων και την εμψύχωσή τους στην επιτέλεση των καθηκόντων τους.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται χωρίς κανένα κόστος για την δημοτική αρχή που τα υποδέχεται και είναι πιστοποιημένα από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρία διακριτά, συμπληρωματικά ωστόσο, μέρη και συγκεκριμένα το πρώτο μέρος αναπτύσσεται γύρω από τη θεματική της διερεύνησης και της ανάλυσης της επαγγελματικής και κοινωνικής εμπειρίας των εκπαιδευομένων, εστιάζοντας στην καθημερινή τους επαφή με τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς, το δεύτερο μέρος αποσκοπεί στην παροχή έγκυρης επικαιροποιημένης γνώσης πάνω στις θεσμικές και δικαιικές όψεις του μεταναστευτικού φαινομένου και το τρίτο μέρος επικεντρώνεται στην απόκτηση νέων επικοινωνιακών και εκφραστικών δεξιοτήτων από μέρους των εκπαιδευομένων, αποσκοπώντας στη βελτίωση των επαγγελματικών τους πρακτικών.

Στόχος είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση αποτελεσματικών εργασιακών πρακτικών οι οποίες θα συμβάλλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους υπηκόους τρίτων χωρών και, αφετέρου, στη μετάδοση των εφοδίων εκείνων που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή των υπαλλήλων που συναλλάσσονται με αλλοδαπό πληθυσμό.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο: diapolitismikotita@kanep-gsee.gr.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Ποιος κάνει κουμάντο στη Τράπεζα της Ελλάδας ; Το κράτος ή οι ιδιώτες μέτοχοι;

Η ΤτΕ είναι απολύτως ανεξάρτητη. Αποτελεί θεσμό της πολιτείας και του ευρωσυστήματος. Οι ιδιώτες δεν έχουν λόγο σε κανένα θέμα πολιτικής και διοίκησης. Βεβαίως, είναι ανεξάρτητη και απέναντι στην κυβέρνηση, επομένως δεν επηρεάζεται από τις κομματικές μεταβολές. Η διοίκησή της ορίζεται από τη Βουλή κατόπιν προτάσεως της κυβέρνησης και όχι από τους μετόχους. Οι αρμοδιότητες των διοικητικών οργάνων (πολιτική επιτοκίων, έκδοση χρήματος, εποπτεία και έλεγχος τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών) δεν υπόκεινται στον έλεγχο της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Μέτοχοι, εκτός από το κράτος και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που διαθέτουν τον πλήρη μετοχικό έλεγχο, είναι και φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Αυτό ισχύει από τότε που ιδρύθηκε η τράπεζα (1928) και δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Οι μέτοχοι -κανείς δεν ελέγχει ποσοστό άνω του 0,6% και οι «ξένοι» δεν ξεπερνούν το 3%- ψηφίζουν μόνο για τον λογιστικό ισολογισμό και εγκρίνουν το μέρισμα προς τους ιδιώτες, το οποίο, με νόμο, περιορίζεται στο 1/5 των κερδών. Τα 4/5 των κερδών της τράπεζας πηγαίνουν υποχρεωτικά στο δημόσιο ταμείο. Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει απευθείας 9% των μετοχών της ΤτΕ, ενώ βάσει νόμου το 35% της τράπεζας που ελέγχεται από Ταμεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς εκπροσωπείται απο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι και ο μόνος που έχει πλήρη δικαιώματα ψήφου στη γενική συνέλευση. Κατά την προετοιμασία εισόδου στην Ευρωζώνη εξετάστηκε το ενδεχόμενο εξαγοράς όλων των ιδιωτών μετόχων. Κρίθηκε ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια σοβαρή δαπάνη του κράτους, που θα ωφελούσε μόνον όσους ιδιώτες διαθέτουν σήμερα μετοχές, ενώ δεν θα άλλαζε τίποτε στο καθεστώς ανεξαρτησίας που έχει η ΤτΕ ως όργανο της πολιτείας. Το ίδιο ισχύει και σήμερα.

.

 Πηγή εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ : http://goo.gl/nwxy2

Ο μύθος των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσε το κράτος στις τράπεζες

Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο:"Οκτώ μύθοι και η πραγματικότητα    " (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_27/05/2012_483719) μεταξύ των 8 μύθων είναι και τα " τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ που έδωσε το κράτος στις τράπεζες" .
Το δημοσίευμα αναφέρει:
 "Το κράτος δεν έδωσε ποτέ 200 δισ. στις τράπεζες, για τον απλό λόγο ότι δεν τα έχει. Ούτε μετέφερε παρόμοιο ποσό από τα κρατικά έσοδα στο ταμείο των τραπεζών. Τα μόνα «σχεδόν πραγματικά χρήματα» ήταν 4 δισ. που έδωσε το 2008 και απέκτησε προνομιούχες μετοχές με εγγυημένο μέρισμα 10% επί της αξίας και τον έλεγχο σε βασικές αποφάσεις της διοίκησης των τραπεζών. Από τότε και μέχρι πρόσφατα, το κράτος προσέφερε, σταδιακά, εγγυήσεις ύψους 80 δισ., για να μπορέσουν οι τράπεζες να σηκώσουν πραγματικό χρήμα από την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Οι ίδιες οι τράπεζες έβαλαν δικούς τους τίτλους, δάνεια και άλλες εγγυήσεις κι έτσι το σύστημα πήρε, μέχρι στιγμής, 75 δισ. απευθείας από την ΕΚΤ και άλλα 55 δισ. από την Τράπεζα της Ελλάδος, με ειδική άδεια του ευρωσυστήματος. Το χρήμα αυτό (το μόνο πραγματικό μαζί με τα διακρατικά δάνεια του Μνημονίου) προέρχεται απευθείας από τις καταθέσεις των πολιτών της βόρειας και κεντρικής Ευρωζώνης, που έχουν πλεόνασμα αποταμίευσης. Δεν πρόκειται για δάνεια του ελληνικού κράτους ούτε για χρήμα που «τυπώνει» η ΕΚΤ.
 Οι κρατικές εγγυήσεις χρειάστηκαν για δύο λόγους. Οι τράπεζες έπρεπε να βρουν χρήματα για να καλύψουν την «τρύπα» που δημιούργησε στο σύστημα η μεγαλύτερη από 70 δισ. φυγή καταθέσεων. Επρεπε, ακόμη, να διατηρήσουν τα παλαιότερα δάνεια. Πράγματι, αν και ο νέος δανεισμός περιορίστηκε δραστικά, οι τράπεζες διατήρησαν, ρύθμισαν και στήριξαν τα παλαιότερα δάνεια των επιχειρήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε αμέσως να ζητήσουν την επιστροφή. Αλλωστε, οκτώ στα δέκα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, στο μεγαλύτερο μέρος τους, συνέχισαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Οι εγγυήσεις δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και, εφόσον η οικονομική κατάσταση ανορθωθεί, θα καλυφθούν χωρίς να εγγραφεί τίποτε στο δημόσιο χρέος. Πρόκειται τελικά για λογιστική εγγραφή, που όμως επέτρεψε μέχρι σήμερα να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες.
Στο λαϊκίστικο ερώτημα «πού πήγαν τα 200 δισ.;» προστίθεται συχνά, για πολιτικούς λόγους, το ποσό που έχει προβλεφθεί, με το δεύτερο Μνημόνιο, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόκειται για ομόλογα που θα τα δανείσει το EFSF, προκειμένου να διασφαλισθούν οι καταθέσεις μετά τη ζημιά που προκάλεσε το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων με το PSI. Στο ίδιο ποσό περιλαμβάνεται και η κάλυψη των ζημιών από δάνεια που δεν μπορούν να εισπραχθούν και θα διαγραφούν, μετά τη μελέτη της BlackRock. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα αποκτήσουν και πάλι τα «ελάχιστα κεφάλαια ασφαλείας» και θα διατηρήσουν την άδεια λειτουργίας τους. Κατόπιν αυτών, θα βελτιωθεί η δυνατότητα παροχής νέων δανείων. Και πάλι δεν πρόκειται για χρήματα του ελληνικού προϋπολογισμού, αν και οι Ευρωπαίοι και το ελληνικό κράτος, που αναλαμβάνει τελικά την υποχρέωση, ελπίζουν ότι μετά πέντε έτη θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους."

άλλωστε οι τράπεζες όλες περνούν στο δημόσιο μετά το "κούρεμα" (PSI).
Αναλυτικά εδώ:http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=459536

Πανελλήνιες – «Επιβραβεύουν τα ιδιαίτερα»

Η Ελένη Πυλαρινού, είναι γονέας και εκπαιδευτικός σε γυμνάσιο της Ζακύνθου. Σε επιστολή που έστειλε στο enikos.gr, παρατηρεί, σχετικά με ό,τι έγινε στο μάθημα της Φυσικής, ότι αυτής της δυσκολίας τα θέματα δεν λύνονται από τον μαθητή του Ελληνικού δημόσιου σχολείου, εάν δεν έχει κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, και ότι για ακόμη μία φορά, το κράτος με τον τρόπο που αντέδρασε, επιβραβεύει τον μέτριο και όχι τον άριστο μαθητή.
Η επιστολή της:
«Θα αφήσουμε η ανευθυνότητα, η αδικία και η μετριότητα να είναι… το μέλλον των παιδιών μας;

Το θέμα που προέκυψε με το Γ4 θέμα της φυσικής στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, έχει αναστατώσει πρώτα απ΄ όλα πολλές οικογένειες μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις και φυσικά την εκπαιδευτική κοινότητα. Η απόφαση της κεντρικής εξεταστικής επιτροπής, αφού το Υπουργείο Παιδείας ως Πόντιος Πιλάτος ένιψε τας χείρας του, είναι:«Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων απέστειλε Οδηγία στα Βαθμολογικά Κέντρα για τη βαθμολόγηση στο μάθημα της Φυσικής.

Στο Γ4 ερώτημα παρατηρήθηκε ότι είναι ελλιπής η διατύπωσή του. Συγκεκριμένα, δεν προσδιορίζεται ότι η ζητούμενη γωνία αναφέρεται στο πρώτο μέγιστο της κινητικής ενέργειας.

Κατόπιν τούτου, το ερώτημα Γ4 ακυρώνεται και οι αντίστοιχες μονάδες ανακατανέμονται στα υπόλοιπα ερωτήματα Γ1, Γ2 και Γ3 του θέματος.

Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τη γραπτή εξέταση του μαθήματος της Φυσικής, η βαθμολόγηση δεν έχει ακόμη αρχίσει ενώ για τους έχοντες ήδη εξεταστεί προφορικά (υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) στο μάθημα, ισχύει η ίδια ρύθμιση»Η ΄Ενωση Φυσικών Ελλάδος που δημοσιοποίησε το πρόβλημα αυτό, θεωρώ ότι κάθε άλλο παρά καλό έκανε. Πρώτα απ΄ όλα θα έπρεπε να απευθυνθούν στα μέλη τους που συμμετείχαν στην επιτροπή και θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι τα θέματα των πανελληνίων δεν είναι θέματα επιπέδου διαγωνισμού ταλέντων. Ο νους του καθ΄ ενός από εμάς, είτε εκπαιδευτικού είτε γονέα, εγώ τοποθετούμαι και με τις δύο αυτές ιδιότητες, δικαίως πηγαίνει και στη σκέψη ότι όλα αυτά δεν είναι τυχαία και γίνονται για να καταστραφεί-αφανιστεί το δημόσιο σχολείο. Θέματα αυτού του επιπέδου δεν απαντώνται από μαθητή δημοσίου σχολείου χωρίς «ιδιαίτερο»… Αυτός είναι ο σκοπός λοιπόν;

Απόδοση ευθυνών άραγε θα υπάρξει ποτέ; Μήπως είναι η ώρα;

Τέλος για μια ακόμη φορά επιβραβεύεται ο μέτριος και όχι ο άριστος. Αφού ακυρώνεται το θέμα αυτό, μαζί με αυτό η κεντρική εξεταστική επιτροπή ακυρώνει τις προσπάθειες και τα όνειρα πολλών παιδιών που το «πάλεψαν». Δίκαιο είναι να βαθμολογηθούν κανονικά όλα τα θέματα και να μην ακυρωθεί το Γ4 θέμα, το οποίο απάντησαν κάποιοι μαθητές. Ποτέ δεν έχει ακυρωθεί θέμα στις πανελλήνιες εξετάσεις όλα αυτά τα χρόνια Με την ενέργειά τους, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων προβαίνουν σε ηθελημένη αλλοίωση της βαθμολογίας των εξεταζομένων, προκειμένου να καλύψουν την ανικανότητα των ιδίων ή συναδέλφων τους στην κατάρτιση των θεμάτων.

Είναι επιβεβλημένη η δίκαιη λύση.

Επιβάλλεται να δείξουμε στα παιδιά μας ότι αυτός που θέτει υψηλούς στόχους επιβραβεύεται.

Επιβάλλεται να δείξουμε στα παιδιά μας ότι ζουν σε μια κοινωνία που όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες.

Περιθώρια αναβολής δεν έχουμε, γιατί πλέον δεν θα υπάρχει ελπίδα ούτε για μας ούτε για τα παιδιά μας.Ελένη Διον. Πυλαρινού

Μαθηματικός

1ο Γυμνάσιο Ζακύνθου»
http://www.enikos.gr/

Natura 2000: είκοσι χρόνια προστασίας της φύσης

Τη Δευτέρα συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τη θέσπιση δύο καίριας σημασίας μέσων διατήρησης της φύσης και αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων στην ΕΕ: της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα (τους οικοτόπους) και το LIFE, το ενωσιακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το περιβάλλον.Πριν από 20 χρόνια, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα την οδηγία για τα ενδιαιτήματα με σκοπό να διασώσουν τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση είδη και ενδιαιτήματα ανά την Ευρώπη.
Η οδηγία ανταποκρινόταν στις ανησυχίες για την ταχέως υποβαθμιζόμενη άγρια ζωή και απώλεια φυσικών ενδιαιτημάτων ως αποτέλεσμα αλλαγών στις χρήσεις γης, της ρύπανσης και της άναρχης αστικής εξάπλωσης. Με την οδηγία συγκροτήθηκε το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, ενώ το χρηματοδοτικό μέσο LIFE προσέφερε στρατηγική στήριξη στην ανάπτυξη του δικτύου αυτού, ώστε να δοθεί στα είδη και στα ενδιαιτήματα χώρος για να αποκατασταθούν.

Δύο δεκαετίες μετά την έκδοσή της, η οδηγία έχει πραγματοποιήσει άλματα στην ανακοπή της καταστροφής σε μεγάλη κλίμακα του πλέον πολύτιμου πλούτου μας ως προς τη βιοποικιλότητα, ορισμένα δε είδη και ενδιαιτήματα ήδη δείχνουν ότι αποκαθίστανται.

Το δίκτυο Natura 2000 περιλαμβάνει πάνω από 26.000 προστατευόμενους τόπους που καταλαμβάνουν έκταση ισοδύναμη σε μέγεθος με τη Γερμανία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, συναθροιζόμενες. Σχεδόν το 18% του εδάφους της ΕΕ περιλαμβάνεται πλέον στο δίκτυο, παράλληλα με 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα προστατευόμενων θαλάσσιων ζωνών. Για παράδειγμα, η Σλοβενία έχει χαρακτηρίσει ως προστατευόμενη περιοχή πάνω από το ένα τρίτο του εδάφους της χώρας.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ για τη διατήρηση της φύσης αυξήθηκε στο διάστημα των τελευταίων 20 ετών. Το LIFE, που εγκρίθηκε ταυτόχρονα με την οδηγία για τα ενδιαιτήματα, έχει συνεισφέρει ποσό άνω του 1,2 δις € στη διαχείριση και αποκατάσταση πάνω από 2000 τόπων Natura 2000 σε όλο τον χώρο της ΕΕ.

Έργα χρηματοδοτούμενα από το LIFE είναι υπεύθυνα για την επιβίωση απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών που είχαν φθάσει στο χείλος της καταστροφής, όπως το μαργαριτοφόρο μύδι γλυκών υδάτων στη Γερμανία και στην Τσεχική Δημοκρατία, το αγριοκάτσικο των Αβρουζίων στην Ιταλία, η ουγγρική οχιά των λιβαδιών και ο βασιλαετός Ιβηρικής. Το LIFE στηρίζει επίσης τη διατήρηση της κοκκινομπομπίνας στη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Λετονία.

Η καταστροφή πολύτιμων, πλούσιων σε άγρια ζωή, ενδιαιτημάτων σε μεγάλη κλίμακα ανακόπηκε χάρη σε πλήθος πρακτικών έργων αποκατάστασης ανά την ΕΕ, όπως εκείνα για την προστασία των αμμοθινών στη Λιθουανία, τον καθαρισμό των κλινών ποσειδωνίας (φυκιών) από τα ξένα είδη στη Γαλλία, καθώς και η αποκατάσταση του Δούναβη στην Αυστρία, των δασών φυλλοβόλων στη Σουηδία, των υγροτόπων στις Κάτω Χώρες, των ανυψωμένων τυρφώνων στην Πολωνία και τη Δανία. Πολλές από τις ανωτέρω πρωτοβουλίες στηρίχθηκαν από το LIFE.

Natura 2000

Το Natura 2000 δεν αποτελεί αυστηρό σύστημα φυσικών δρυμών, αλλά βασίζεται σε μια πολύ ευρύτερη αρχή αειφόρου διαχείρισης χρήσεων γης και υδάτων. Στους τόπους μπορεί να αναπτύσσονται οικονομικές δραστηριότητες υπό τον όρο ότι δεν απειλούν τον στόχο της διατήρησής τους. Το Natura 2000 προσέφερε πλήθος νέων ευκαιριών για αναψυχή και τουρισμό. Εκτιμάται ότι οι επισκέπτες των τόπων Natura 2000 ανέρχονται σε 1,2 έως 2,2 δισεκατομμύρια άτομα κατ’ έτος, αποφέροντας οφέλη μέσω ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων ύψους μεταξύ 5 και 9 δις € κατ’ έτος.

Τα νέα αναπτυξιακά έργα οφείλουν επίσης να διασφαλίζουν την ακεραιότητα των τόπων Natura 2000, και όσα είναι ενδεχομένως επιβλαβή δεν προχωρούν εάν δεν έχει διενεργηθεί πλήρης εκτίμηση οικολογικών επιπτώσεων, εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική λύση, δεν εξυπηρετούν υπερισχύον δημόσιο συμφέρον και δεν παρέχουν αποζημίωση που αντισταθμίζει τυχόν απώλεια ή βλάβη στους τόπους. Για παράδειγμα, για την οδό via Baltica στην Πολωνία επελέγη εναλλακτική όδευση και η θέση ενός αιολικού πάρκου στη Σκωτία προσαρμόστηκε ώστε να διατηρηθεί ο χρυσαετός.

Η συμμετοχή των τοπικών παραγόντων στη διαχείριση του Natura 2000 έχει επίσης κρίσιμη επιρροή και παρέχει νέες ευκαιρίες για αειφόρο διαχείριση των χρήσεων γης, όπως κατέδειξαν πρωτοβουλίες όπως η φιλική για τη διατήρηση γεωργική εκμετάλλευση που ξεκίνησε μέσω έργου LIFE στη λόγω παγετώνων καρστική τοποθεσία Burren στην Ιρλανδία. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση εργάζεται σε στενή συνεννόηση με τοπικούς γαιοκτήμονες για την πρόβλεψη σχεδίων διαχείρισης σε έκαστο τόπο.

Η αποτελεσματική διαχείριση και αποκατάσταση τόπων του δικτύου Natura 2000 απαιτεί σημαντικές δαπάνες, ορισμένες από τις οποίες μπορούν να καλυφθούν από κεφάλαια της ΕΕ, όπως τα ταμεία αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Ωστόσο, πέραν της εγγενούς αξίας του, το δίκτυο Natura 2000 προσφέρει ζωτικές υπηρεσίες οικοσυστήματος και αποφέρει κοινωνικοοικονομικά οφέλη των οποίων η εκτιμώμενη νομισματική αξία αντισταθμίζει με το παραπάνω τις εν λόγω επενδυτικές δαπάνες.

Η Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα ένα πανηγυρικό φυλλάδιο της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα, το οποίο προβάλλει επιλογή των πολλών μέχρι στιγμής επιτευγμάτων, καταδεικνύοντας την πραγματική ενωσιακή προστιθέμενη αξία της υπόψη νομοθεσίας σε όλα τα κράτη μέλη. Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, ενώ έχουν προγραμματισθεί ειδικές εκδηλώσεις σε πλήθος τόπων Natura 2000 σε κράτη μέλη της ΕΕ και πάνω από 300 εκδηλώσεις LIFE. Τον Οκτώβριο 2012 θα πραγματοποιηθεί στο Βέλγιο ένα καίριας σημασίας συνέδριο.

econews

Εβδομάδα Περιβάλλοντος (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Με κεντρικό σύνθημα: «ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ» διοργανώνονται από την Τρίτη 5 έως την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 τις παρακάτω
δράσεις:
Τρίτη 5 Ιουνίου 2012
• Εγκαίνια 1ης Ανθοκομικής Έκθεσης Λαμίας ώρα 11.00πμ Πλατεία Πάρκου
Η πρώτη ανθοκομική έκθεση του Δήμου Λαμιέων είναι γεγονός! Για πρώτη φορά στο κέντρο της πόλης μας και με τη συνεργασία φυτωρίων της περιοχής μας πρόκειται να λειτουργήσει ανθοκομική έκθεση.
Στο χώρο της έκθεσης θα λειτουργεί περίπτερο του Δήμου το οποίο θα ενημερώνει για την κομποστοποίηση.
• Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας «Η Λαμία και το περιβάλλον της» ώρα 20.00 Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων (Λεωνίδου 9-11)

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012
• Πόρτα Πόρτα Ανακύκλωση με τη συμμετοχή των παιδιών.
Επισκέψεις Ενημέρωσης με τη βοήθεια των μαθητών των σχολείων μας σε γειτονιές της πόλης με θέμα την ανακύκλωση.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012
• Εθελοντική Δράση «Καθαρίζουμε τις πινακίδες της πόλης μας» ώρα 9.00 Πλατεία Ελευθερίας
Καθαρίζουμε τις πινακίδες και των σήματα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Μ’ αυτή την πρωτοβουλία ο Δήμος θέλει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στα θέματα της καθαριότητας και να κάνει την πόλη μας πιο φιλική σε δημότες, πεζούς και επισκέπτες. Γι αυτό καλεί όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν, να βρεθούν την Παρασκευή 8 Ιουνίου στο κιόσκι της πλατείας Ελευθερίας ώρα 09:00 το πρωί για να καθαρίσουν τις πινακίδες στο κέντρο της πόλης.

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012
• Βόλτα στον Ποδηλατόδρομο της Πόλης ώρα 09:00
• Λούνα Πάρκ Ανακύκλωσης της Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ώρα 10.00-14.00 Πάρκο Αναψυχής ΄΄Τσαλτάκη΄΄
Παιχνίδια με θέμα το Περιβάλλον από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Δήμου Λαμιέων Europe Direct.
http://www.lamiareport.gr

Οι μαθητές διδάσκονται λανθασμένα την Ιστορία

Με λάθος τρόπο διδάσκεται η Ιστορία στα ελληνικά σχολεία, με τους μαθητές να «παπαγαλίζουν» αντί να προσεγγίζουν απ’ όλες τις πτυχές τα ιστορικά γεγονότα. Αυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Προφορικής Ιστορίας, οι οποίες ξεκίνησαν χθες και θα συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή 27 Μαΐου στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ενα πλήθος επιστημόνων και ιστορικών βρέθηκαν χθες στο Βόλο προκειμένου να συμμετάσχουν στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Γεφυρώνοντας τις γενιές: Διεπιστημονικότητα και αφηγήσεις ζωής στον 21ο αιώνα. Προφορική Ιστορία και άλλες Βιο-ιστορίες», που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κ. Ρίκι Βαν Μπουσχότεν μιλώντας για το θέμα του Συνεδρίου επεσήμανε τη σπουδαιότητα της προφορικής ιστορίας και της ζωντανής μνήμης των ανθρώπων.

«Χαρακτηριστικό της μνήμης είναι ότι αλλάζει ανάλογα με τη συγκυρία, επομένως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει ένα γεγονός πριν από 50 χρόνια αν το ανακαλεί στη μνήμη του 20 χρόνια αργότερα μπορεί να το δει διαφορετικά, γιατί επηρεάζεται από το παρόν, τη δική του κατάσταση και την πολιτική συγκυρία» επεσήμανε η κ. Βαν Μπουσχότεν.

Η ακαδημαϊκός όμως μίλησε και για τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολεία. «Η ιστορία που διαβάζουμε στα σχολικά βιβλία και εν γένει σε πολλά βιβλία δεν είναι αντικειμενική. Η Ιστορία διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ειδικά όμως στην Ελλάδα δεν καλλιεργείται η κριτική σκέψη των μαθητών. Τους δίνουν ένα κεντρικό αφήγημα και δεν παροτρύνουν τα παιδιά να το ψάξουν περισσότερο. Αυτό που κάνουν ορισμένοι εκπαιδευτικοί είναι να βάζουν και τη ζωντανή μαρτυρία στην τάξη για να καλλιεργήσει κι αυτή την κριτική σκέψη των μαθητών» σημείωσε η ίδια.

Εκείνο που θα πρέπει τόσο ο μαθητής όσο και αυτός που ενδιαφέρεται για την Ιστορία να πράξει είναι να ερευνήσει όλες τις πτυχές του γεγονότος που τον ενδιαφέρει, να λάβει πολλές πληροφορίες και να διαφοροποιήσει το δείγμα των πληροφοριών για να έχει μία πλούσια εικόνα του τι έχει συμβεί.

Μάλιστα η κ. Βαν Μπουσχότεν έκανε λόγο και για ιστορικά γεγονότα τα οποία τα διδαχθήκαμε με λάθη. «Προσωπικά έχω ασχοληθεί με το λεγόμενο παιδομάζωμα. Ένα από αυτά που διαδίδεται επίσημα και ήταν και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης τότε, ήταν πως όλα τα παιδιά τα πήραν οι κομμουνιστές με τη βία. Αυτό δεν επαληθεύτηκε, διότι έχουμε πάρει συνεντεύξεις από πάρα πολλά παιδιά, εξάλλου ούτε η Επιτροπή του ΟΗΕ που είχε ψάξει αυτό το θέμα δεν κατέληξε στο συμπέρασμα. Το συμπέρασμα ήταν πως σε λίγες περιπτώσεις ασκήθηκε τη βία, οι περισσότερες ήταν από εξαναγκασμούς που υπήρχαν στον Εμφύλιο. Άλλωστε ήταν πόλεμος. Και πάντα είναι πολύ δύσκολη απόφαση για τους γονείς να δώσουν το παιδί τους» είπε η ακαδημαϊκός.

Στο Συνέδριο όμως παρευρέθη και η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ιστορικός κ. Μαρία Ρεπούση, η οποία είχε εγείρει πλήθος αντιδράσεων με το βιβλίο της και την αναφορά της για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η κ. Ρεπούση μιλώντας για το μάθημα της Ιστορίας στα σχολεία υποστήριξε πως ενώ η Ιστορία είναι ένα γοητευτικό μάθημα, δυστυχώς διδάσκεται με λάθος τρόπο στο σχολείο.

«Αυτό έχει δύο κακά αποτελέσματα. Το πρώτο είναι ότι τα παιδιά δεν μαθαίνουν Ιστορία, μαθαίνουν παπαγαλία και δεύτερον είναι ότι μισούν την Ιστορία. Πρέπει ο τρόπος διδασκαλίας να αλλάξει. Πρέπει τα παιδιά να αναζητούν την αλήθεια μέσα από πηγές, όλων των ειδών, ιστορικές πηγές, αξιόπιστες, έγκυρες και επιλεγμένες ανάλογα με την ηλικία τους και το επιλεγόμενο θέμα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ερώτημα εάν η Ιστορία είναι αντικειμενική, η κ. Ρεπούση σχολίασε πως είναι υποκειμενικά ελέγξιμη.

«Το γεγονός δεν είναι ανεξάρτητο από την ερμηνεία του. Στο γεγονός έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι ερμηνεία του βάζουμε. Το καθοριστικό στην Ιστορία είναι το γεγονός και η ερμηνεία του, το γεγονός και οι αιτίες του, το γεγονός και το περιεχόμενό του και οι συνέπειές του», κατέληξε η κ. Ρεπούση.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα