Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Η πισίνα του ΤΕΙ!

« Η πισίνα του ΤΕΙ, φταίει για τη χρεοκοπία μας!! »
Για τις αιτιες της ελληνικης κρισης έχουν μιλήσει διεθνούς κύρους οικονομολόγοι, αναλυτές, πολιτικοί όλων των κομμάτων, Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και, λίγο πολύ, όλοι συμφωνούν ότι οι παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος οδήγησαν μια χώρα και έναν ολόκληρο λαό στη χειρότερη θέση της ιστορίας του τα τελευταία πενήντα χρόνια, ενώ από πολλές πλευρές της Ελλάδας και του εξωτερικού εκφράζονται φόβοι ότι αυτό το παρηκμασμένο και τελειωμένο πολιτικό σύστημα, όχι μόνο δεν είναι ικανό να μας βγάλει από την κρίση, αλλά θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερες περιπέτειες με κίνδυνο να μετατραπούμε σε τριτοκοσμική χώρα, εντός ή εκτός ευρωζώνης, χωρίς εθνική κυριαρχία και χωρίς αξιοπρέπεια. Για τις αιτίες της ελληνικής κρίσης έχουν γραφτεί εκατοντάδες άρθρα στις εφημερίδες και περιοδικά, δεν μου περνούσε όμως ποτέ από το μυαλό ότι μια βόλτα ένα Σάββατο μεσημέρι στο ΤΕΙ Λαμίας θα μας έφερνε αντιμέτωπους με την βασική αιτία της οικονομικής και πολιτικής χρεοκοπίας της χώρας.
Το καλα κρυμμενο μυστικο στην πισίνα του ΤΕΙ, ένα έργο που κατασκευάστηκε τα χρόνια της μεγάλης ευφορίας και του εύκολου χρήματος για να μην λειτουργήσει ποτέ, ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή μια σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή με τους τοπικούς βουλευτές και φορείς.
Κατα τη διαρκεια των συζητησεων που έγιναν με την κατάθεση ωραίων προτάσεων για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών στο τόπο μας, εντελώς αυθόρμητα, μου γεννήθηκε ένα ερώτημα: Είναι δυνατόν, σκέφθηκα, αυτοί που δεν κατάφεραν επί 8 ολόκληρα χρόνια να λειτουργήσουν μια πενηντάρα πισίνα σ’ ένα επαρχιακό ΤΕΙ, να καταφέρουν να βγάλουν μια ολόκληρη χώρα από την κρίση και να θέσουν και πάλι σε κίνηση την οικονομία; Αν γυρίσουμε πίσω και δούμε τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε μέχρι να φτάσουμε στον αποκλεισμό από τις αγορές, την τρόικα και το μνημόνιο, τότε η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αυτονόητη.
Η ουσιαστικη οικονομικη και η συνακόλουθη πολιτική χρεοκοπία και η σημερινή πλήρης εξάρτησή μας από τους δανειστές μας οφείλονται στις αλόγιστες σπάταλες και εγκληματικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια είναι θαμμένα σε άχρηστα έργα ανά την Ελλάδα, σε δαπάνες που έγιναν για να γίνουν χωρίς να πιάσουν τόπο και χωρίς να ωφελήσουν πραγματικά την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση ενός πελατειακού κομματικού κράτους.
Το κακο είναι οτι ακομη και σημερα που το πολιτικό μας σύστημα δεν διαθέτει καμία αξιοπιστία και οι δανειστές μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό για να κάνουμε αυτά που δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, οι πολιτικοί και τα κόμματα συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με την ίδια ανευθυνότητα και εξακολουθούν να είναι δεμένα στις νοοτροπίες και στις χρεοκοπημένες πρακτικές και συνταγές του παρελθόντος. Προτεραιότητά τους παραμένει η διατήρηση ή η διεκδίκηση της εξουσίας. Ο Αντώνης Σαμαράς συμπεριφέρεται με την ίδια ανευθυνότητα που συμπεριφερόταν ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή λέγοντας ότι «λεφτά υπάρχουν».
Γι’ αυτο και το μοναδικο εργο που έχει να επιδείξει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και Ν.Δ είναι η επικίνδυνη ελλειψη αποτελεσματικότητας, η αδυναμία της να πετύχει τους στόχους που συμφώνησε με την τρόικα, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, η μείωση της σπατάλης, οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι προσωπικές πολιτικές πολλών υπουργών, οι συνεχείς δηλώσεις και ένας διάλογος ατέρμονος με τους εταίρους που δεν καταλήγει πουθενά.
Χρήστος Αλεξανδρής
lamiafm1.gr

Ανακύκλωση συσκευών: υποχρεωτικοί οι κάδοι στα καταστήματα λιανικής

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση του Θόδωρου Σκυλακάκη ευρωβουλευτή της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και μέλους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, για να καθιερωθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η υποχρέωση όσων πωλούν σε καταναλωτές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, να προβλέπουν σε προβεβλημένο σημείο του καταστήματος σημείο ανακύκλωσης αυτών των συσκευών.

Με προσθήκη άλλων ευρωβουλευτών συμπεριλήφθηκε ανάλογη ρύθμιση η οποία θα ισχύσει και για τους εξ αποστάσεως πωλητές ηλεκτρικών συσκευών (μέσω διαδικτύου, τηλεμάρκετιγκ κ.λπ.) χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για έξοδα αποστολής.

Σύμφωνα με την απόφαση, στα καταστήματα λιανικής πώλησης μικρών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που διαθέτουν εμβαδόν πώλησης τουλάχιστον 400 τ.μ. ή πολύ κοντά σε αυτά, θα παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να απορρίπτουν προς ανακύκλωση μικρές ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές (που η εξωτερική τους διάσταση δεν θα υπερβαίνει τα 25 εκ.), χωρίς υποχρέωση αγοράς αντίστοιχης συσκευής. Για τις συσκευές που θα συγκεντρώνονται, προβλέπονται συγκεκριμένες οδηγίες για την κατάλληλη επεξεργασία τους.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι καταναλωτές δεν είναι πολύ καλά πληροφορημένοι σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να πετάξουν τις πολύ μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές όταν πάψουν να τις χρησιμοποιούν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μικρές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, φορτιστές, καλώδια, λαμπτήρες κλπ. Με το νέο σύστημα οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν προς ανακύκλωση τις παλιές μικροσυσκευές με τρόπο εύκολο, γρήγορο, χωρίς περιορισμούς, χωρίς χρεώσεις και χωρίς καμία γραφειοκρατία ή άλλη ταλαιπωρία. Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία κάθε φορά που μπαίνουν σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών να βλέπουν ένα σημείο ανακύκλωσης και να ευαισθητοποιούνται για τη σημασία που έχει ειδικά η ανακύκλωση των συσκευών αυτών με την οποία συλλέγονται πολύτιμα υλικά, εξοικονομείται ενέργεια και μειώνονται ταυτόχρονα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κάτι που ισχύει βέβαια και για τις μεγαλύτερες συσκευές για τις οποίες υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες», δήλωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού αφορά πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, μεταξύ των οποίων το χρώμιο, το κοβάλτιο, ο χαλκός, το γάλλιο, το ίνδιο, το λίθιο, το μαγγάνιο, το μολυβδαίνιο, το νικέλιο, το νιόβιο, μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου (παλλάδιο, πλατίνα, ρόδιο), στοιχεία σπάνιων γαιών, το σελήνιο, το ταντάλιο, το τιτάνιο και το βανάδιο. Αυτές οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων και έχουν ζωτική σημασία για τη διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

econews

Ημερίδα "Εξαρτησιογόνες ουσίες-Πρόληψη και καταστολή"

Ημερίδα "Εξαρτησιογόνες ουσίες Πρόληψη και καταστολή".O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Τ.Δ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ διοργανώνουν εκδήλωση – Ημερίδα με θέμα:"Εξαρτησιογόνες ουσίες Πρόληψη και καταστολή".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την 01-02-2012 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 στην Λαμία στην αίθουσα Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λαμίας Όθωνος 3 .
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α    Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Η Σ:
19..00 19.10 Έναρξη - Χαιρετισμοί
Εισηγητές
Συγγούρης Παναγιώτης Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας

Νερολής Γεώργιος Επιστημονικός Δ/ντής του Κέντρου Πρόληψης

Καραταράκη Μαρία Ψυχολόγος Ο.Κ.Α.Ν.Α. Λαμίας

Χρυσικού Μαρία Ψυχολόγος Ο.Κ.Α.Ν.Α Λαμίας

Σιόλος Δημήτριος Αστυν. Α’ Προιστάμενος Ομάδας Ναρκωτικών του Τ.Α. Λαμίας

Συζήτηση – Πέρα εκδήλωσης

Με εκτίμηση
SERVO PER AMIKECO

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Νικόλαος Στασινός Μενέλαος Χάψας

Ημερίδα για τις ΑΠΕ στους δήμους

«Καινοτόμες Τεχνολογίες για τα Κτήρια της Ευρώπης. Ο ρόλος των Δήμων», είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας-ΚΑΠΕ, στις 2 Μαρτίου 2012, στο αμφιθέατρο του Ρ/Σ «Αθήνα 9,84» στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου 10Action με τίτλο «Δράσεις για την Ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων Πολιτών».Η ημερίδα έχει σκοπό την ενημέρωση των δημοτικών και περιφερειακών αρχών σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στα κτήρια με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της άνεσης των ενοίκων τους. Επίσης, θα παρουσιαστούν επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής τεχνολογιών ΑΠΕ και ΕΞΕ σε κτήρια της Ευρώπης.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει, επίσης, αναφορά σε πρωτοβουλίες που συμμετέχει το ΚΑΠΕ και αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα τα Ευρωπαϊκά έργα ENNEREG, Energy for Mayors, η πρωτοβουλία Covenant of Mayors, αλλά και εθνικά έργα που υλοποιούνται από το ΚΑΠΕ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων για την εξοικονόμηση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και τη μείωση των εκπομπών CO2. Στην προσπάθεια του να υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή, το ΚΑΠΕ σας προσκαλεί να συμμετάσχετε ενεργά στην εκδήλωση.
Για την επιβεβαίωση της συμμετοχής σας (έως 29 Φεβρουαρίου 2012), καθώς και οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μπορείτε να απευθύνεστε στο ΚΑΠΕ (www.cres.gr), κα Δήμητρα Μηναδάκη, τηλέφωνο: 210-6603311 , E-mail: minadaki@cres.gr.
Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τoυς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας από τους δήμους κάντε κλικ εδώ

Αυξήσεις στα διόδια της χώρας! Ο Βορίδης σώζει την χώρα!!!

Λίγους μήνες πιο πρίν ο Κος Βορίδης και ο ΛΑ.Ο.Σ. ήταν φανατικοί υποστηρικτές της μείωσης του αντιτίμου των διοδίων, επιτιθέμενοι μάλιστα κατά κύματα στους… αδίστακτους εργολάβους που παίρνουν τόσο υψηλά διόδια για δρόμους που δεν έχουν φτιάξει.

Ως Υπουργός όμως της κυβέρνησης συνεργασίας,ο ίδιος άνθρωπος, έλαβε εντελώς διαφορετικές αποφάσεις και παρά τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου,ακόμη και των Υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι θα μειωθεί σταδιακά το κόστος των διοδίων,από την 1η Φεβρουαρίου έρχονται νέες αυξήσεις για τους οδηγούς και κυρίως στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους.
Το επιχείρημα είναι ακαταμάχητο και καταδεικνύει που μπορεί να μας οδηγήσει η μη εκλεγμένη κυβέρνηση των τριών: ''για να σωθεί η χώρα...''

Ακολουθούν αναλυτικά οι ανατιμήσεις στα διόδια που ανακοίνωσαν οι κοινοπραξίες:

Στις Αφίδνες τα δίκυκλα θα καταβάλλουν 1.50 ευρώ, τα ΙΧΕ αυτοκίνητα 2.10 ευρώ, τα φορτηγά 5.30 ευρώ ενώ οι νταλίκες 7.40 ευρώ.

Στη Θήβα, οι οδηγοί των δικύκλων θα πληρώνουν 1.80 ευρώ, των ΙΧΕ 2.55 ευρώ, των φορτηγών 6.45 ευρώ και οι νταλίκες 9 ευρώ.

Στην Τραγάνα, τα δίκυκλα θα καταβάλλουν 1.40 ευρώ, τα ΙΧΕ 2 ευρώ, τα φορτηγά 5 ευρώ και οι νταλίκες 7 ευρώ.

Στην Αγία Τριάδα, το κόστος θα είναι 1.15 ευρώ για τα δίκυκλα, 1.65 ευρώ για τα ΙΧΕ, 4.15 ευρώ για τα φορτηγά και 5.80 ευρώ για τις νταλίκες. Να σημειωθεί πως ανατιμήσεις θα ισχύσουν και σε ό,τι αφορά στα πλευρικά διόδια.

Στα διόδια Πελασγίας τα δίκυκλα θα καταβάλλουν 1,80 ευρώ, τα ΙΧ 2,60 ευρώ, τα φορτηγά 6,60 ευρώ και οι νταλίκες 9,20 ευρώ.

Στο Μοσχοχώρι το αντίτιμο για τα δίκυκλα θα είναι 2.10 ευρώ, για τα ΙΧ 3,00 ευρώ, για τα φορτηγά 7,60 ευρώ και για τις νταλίκες 10,60 ευρώ. Στα Μακρυχώρι τα δίκυκλα θα πληρώνουν 0,70 ευρώ, τα ΙΧ 1,10 ευρώ, τα φορτηγά 2,60 ευρώ και οι νταλίκες 3,70 ευρώ.

Στον Πυργέτο το κόστος για τα δίκυκλα θα είναι 1,70 ευρώ, για τα ΙΧ 2,40 ευρώ, για τα φορτηγά 6,00 ευρώ και για τις νταλίκες 8,40 ευρώ.

Στη Λεπτοκαρυά τα δίκυκλα θα πληρώνουν 2,20 ευρώ, τα ΙΧ 3,10 ευρώ, τα φορτηγά 7,90 ευρώ και οι νταλίκες 11,00 ευρώ.

Αυξήσεις εντοπίζονται και στα πλευρικά διόδια Γυρτώνης και Μακροχωρίου αλλά και στα διόδια Κορίνθου – Καλαμάτας.

Στο Σπαθοβούνι, τα δίκυκλα θα καταβάλλουν 1.80 ευρώ, τα ΙΧΕ 2.50 ευρώ, τα φορτηγά 6.40 ευρώ και οι νταλίκες 9 ευρώ.

Στη Νεστάνη, το κόστος για τα δίκυκλα θα είναι 1.70 ευρώ, για τα ΙΧΕ 2.40 ευρώ, για τα φορτηγά 6.10 ευρώ και για τις νταλίκες 8.50 ευρώ.

Στα διόδια της γέφυρα Μάναρη, τα δίκυκλα θα πληρώνουν 1.30 ευρώ, τα ΙΧΕ 1.90 ευρώ, τα φορτηγά 4.90 ευρώ και οι νταλίκες 6.90 ευρώ.

Παίρνουν τα φάρμακα σαν καραμέλες οι κάτοικοι των χωριών στην Ελλάδα

Τα αντικαταθλιπτικά,τα ηρεμιστικά και τα παυσίπονα λαμβάνονται σαν καραμέλες, αγνοούνται οι βλαπτικές συνέπειες στα νεφρά ενώ απουσιάζει η προληπτική Ιατρική.

Ανησυχητικά υψηλά είναι τα ποσοστά κατοίκων χωριών που αμελούν την υγεία τους, δεν κάνουν προληπτικούς ελέγχους και παίρνουν με μεγάλη ευκολία ψυχοφάρμακα και παυσίπονα.
Συγκεκριμένα το 50% των γυναικών δεν έχει κάνει ποτέ τεστ Παπανικολάου ή μαστογραφία , το 70% των ανδρών δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση για προστάτη , το 99% δεν έχει ελέγξει ποτέ τους σπίλους (ελιές) του δέρματος, το 80% παίρνει φάρμακα για την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια αλλά δεν προσέχει τη διατροφή του, το 40% παίρνει ψυχοφάρμακα (στις γυναίκες άνω των 50 ετών το ποσοστό αυτό φτάνει το 60%), ενώ το 25% παίρνει καθημερινά παυσίπονα. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από ιατρικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο δίμηνο Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου 2011 σε 16 χωριά της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν περίπου 1200 άτομα.

Τις επισκέψεις αυτές πραγματοποίησαν εθελοντές γιατροί σε συνεργασία με την Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος-Παράρτημα Θεσσαλονίκης στα χωριά: Λαγυνά, Λαγκαδάς, Άσηρος, Σοχός, Δρυμός, Ασπροβάλτα, Βρασνά, Πεντάλοφος, Χαλάστρα, Ανατολικό, Βασιλικά, Επανωμή, Μεσήμβρια, Αρέθουσα, Λευκούδα και Στεφανινά.

«Ενώ ο προληπτικός έλεγχος αποτελεί υποχρέωση του κάθε ανθρώπου, βλέπουμε ότι στα χωριά παραμελούν τις προληπτικές εξετάσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα Κέντρα Υγείας δεν επαρκούν για να εξυπηρετηθούν όλοι ενώ μέχρι πρόσφατα η πρόσβαση στα ιατρεία και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν δύσκολη λόγω κακής συγκοινωνίας. Εξάλλου ορισμένες προληπτικές εξετάσεις όπως πχ η εξέταση του προστάτη θεωρούνται ταμπού» ανέφερε η ιατρός- πρώην έπαρχος Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή, η οποία μετείχε στην ιατρική ομάδα που πραγματοποίησε επισκέψεις στα χωριά της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα επισήμανε ότι πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μόνο τα φάρμακα αρκούν για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και αντί να προσέξουν τη διατροφή τους συνεχίζουν να τρώνε λιπαρά και τηγανιτά ενώ δεν κάνουν καθόλου γυμναστική.

«Τα ψυχοφάρμακα, δηλαδή και τα αντικαταθλιπτικά και τα ηρεμιστικά, τα παίρνουν σαν καραμέλες. Μάλιστα υπάρχει ένα συγκεκριμένο «δημοφιλές» ηρεμιστικό που δεν λείπει από τις γυναικείες τσάντες, το οποίο το παίρνουν με το παραμικρό. Για αυτό ευθύνονται και οι γιατροί που το συνταγογραφούν με μεγάλη ευκολία. Από την άλλη ένα στα τέσσερα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών παίρνει καθημερινά παυσίπονα και κωδεϊνούχα φάρμακα χωρίς να γνωρίζει ότι αυτά βλάπτουν τα νεφρά» πρόσθεσε η κ Καλαϊτζή.

Οι ενημερωτικές επισκέψεις στα χωριά της Θεσσαλονίκης συνεχίζονται και η επόμενη θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα, στη Λητή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι μαθητές «καθρέφτης» για τους εκπαιδευτικούς

Οι επιδόσεις τους θα είναι κριτήριο στην αξιολόγηση 160.000 δασκάλων και καθηγητών

Με την πορεία των μαθητών τους θα συνδυάζεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που γίνεται ουσιαστικά υποχρεωτική από φέτος για τους περίπου 160.000 δασκάλους και καθηγητές στην Ελλάδα, καθώς συνδέεται άμεσα με την υπηρεσιακή τους εξέλιξη.
Έπειτα από τις ανακοινώσεις του Δ. Ρέππα για γραπτά τεστ και συνέντευξη στους δημοσίους υπαλλήλους, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι οι εξετάσεις αφορούν και τους εκπαιδευτικούς:
«Ολοι θέλουμε την αξιολόγηση, με όποιον μιλήσετε στην ελληνική κοινωνία, με όποιον καθηγητή μιλήσετε, με όποιον δάσκαλο μιλήσετε, λέει δεν γίνεται να μην αξιολογούμε πλέον.Θα εφαρμοστεί ο νόμος όχι βάζοντας αστυνομικούς και πυροβολώντας τα σχολεία. Όλα τα πράγματα εξελίσσονται και αυτή είναι η τέχνη της πολιτικής. Να κάνεις τη μεγάλη τομή, να πείθεις, να βρίσκεις συμμάχους, να υλοποιείς αυτό που χρειάζεται χωρίς να δημιουργείς βίαιες αντιπαραθέσεις χωρίς όρια. Φέτος θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά, γιατί όσοι καθηγητές και δάσκαλοι δεν συμμετέχουν δεν θα μπορούν να έχουν καμία εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας προχθές στην εκδήλωση «Για την Ελλάδα, τώρα».

Μάλιστα η κ. Διαμαντοπούλου επιτέθηκε εναντίον όσων επιχείρησαν πέρυσι να εμποδίσουν και να περιορίσουν τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης, παρότι βρίσκονταν σε εθελοντική φάση: «Επί 34 χρόνια δεν έχει αξιολογηθεί δάσκαλος και καθηγητής σε αυτή τη χώρα. Ξεκινήσαμε την αξιολόγηση στα σχολεία, έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Πρώτα η αξιολόγηση του σχολείου και μετά η αξιολόγηση του δασκάλου. Είπα τον πρώτο χρόνο εθελοντικά, τον δεύτερο υποχρεωτικά. Δήλωσαν μερικές χιλιάδες σχολεία μέσα σε μία εβδομάδα. Μπήκαν μέσα στα σχολεία με ξύλα, με ρόπαλα, χτύπησαν καθηγητές, έβαλαν μέχρι και φωτιές. Τα χιλιάδες σχολεία μέσα σε μία εβδομάδα έγιναν 500. Δεν υπήρξε μια ανακοίνωση κόμματος, μια διαμαρτυρία από την τοπική κοινωνία».

Η ακριβής διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δεν έχει ακόμα διασαφηνιστεί, όπως και οι επιπτώσεις που θα έχει πιθανή αρνητική αξιολόγηση και τα οφέλη που θα επιφέρει η θετική. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο πάντως, για τους νεοδιορίστους αρνητική κρίση τα πρώτα δύο χρόνια μπορεί να έχει ως επίπτωση ακόµα και απoµάκρυνσή τους. Επίσης η αυτοαξιολόγηση προβλέπεται να εφαρμοστεί από φέτος σε όλα τα σχολεία.

Οι μαθητές.
Ανάμεσα στα κριτήρια που ήδη προβλέπονται στην αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι και η πορεία των μαθητών τους: φοίτηση, επίδοση, διαρροή, ατομική - συναισθηματική - κοινωνική ανάπτυξη, ατομικές και ομαδικές εργασίες, ποσοστό τήρησης του ωρολογίου προγράμματος και ύλης που διδάχθηκε, μετεγγραφές από και προς το σχολείο, μαθητές που σημειώνουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κ.ά.
Στη συνολικότερη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης υπάρχουν πέντε συγκεκριμένα πεδία που εξετάζονται για να αξιολογηθούν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί τους: Μέσα και Πόροι, Οργάνωση και Διοίκηση Σχολείου, Κλίμα και Σχέσεις, Εκπαιδευτικές Διαδικασίες και Εκπαιδευτικά Αποτελέσματα.

Στο τελευταίο πεδίο, που αφορά ιδίως τους εκπαιδευτικούς, αποτιµάται επίσης η πολιτική του σχολείου για την παρακολούθηση της φοίτησης των µαθητών και την αντιµετώπιση πιθανών προβληµάτων φοίτησης και διαρροής.
Επίσης εκτιµάται η εικόνα του σχολείου ως προς τις επιδόσεις των µαθητών του σε σχέση µε τους στόχους που θα τεθούν στο πρόγραμμα σπουδών.

tanea.gr/

Υποστήριξη από τον Δήμο Λαμίας για το χαράτσι της ΔΕΗ

Ο Δήμος Λαμιέων, υλοποιώντας την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012 και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου, το Δικηγορικό Σύλλογο Λαμίας και τους ΄΄Πολίτες της Λαμίας΄΄ θέτει σε λειτουργία δύο ειδικά γραφεία από την Τετάρτη 1/2/2012, τα οποία θα παρέχουν υποστήριξη και πληροφορίες σε όσους δημότες μας δεν μπορούν να πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.

Μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Λαμιέων οικειοθελώς καθημερινά, από 10:00 έως 14:00 θα βρίσκονται στα δύο Κ.Ε.Π. του Δήμου μας στη Λαμία (στην οδό Λεωνίδου 9-11, ισόγειο και στην οδό Φλέμινγκ & Ερ.Σταυρού, ισόγειο), όπου θα φιλοξενούνται τα δύο ειδικά γραφεία και θα παραλαμβάνουν από τους ενδιαφερόμενους δημότες τα εξής δικαιολογητικά:

1. Φωτοτυπία της Απόδειξης πληρωμής, που θα αποδεικνύει, ότι έχει εξοφληθεί ο λογαριασμός, πλην του ειδικού τέλους.
2. Φωτοτυπία το απόκομμα του λογαριασμού της ΔΕΗ.
3. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.

Επίσης, οι δημότες θα συμπληρώνουν εξουσιοδότηση, προκειμένου στη συνέχεια, ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο να καταθέσει ομαδικό εξώδικο προς τη ΔΕΗ.

Η περιβαλλοντική πολιτική εν μέσω κρίσης

Η εν πολλοίς επικρατούσα άποψη ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πολυτέλεια, κρίθηκε απολύτως εσφαλμένη από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στην έκθεση που κατέθεσε για το διάστημα Νοέμβριος 2010-Ιούνιος 2011.Η Επιτοπή ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με την εξέταση του θέματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», ενώ συγκροτήθηκε και Ειδική Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων που είχε αντικείμενο την εξέταση της ποιότητας του πόσιμου νερού.Παράλληλα, στις συνεδριάσεις της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος εξετάστηκαν και άλλες θεματικές, όπως η «Διαχείριση Απορριμμάτων», η «Προστασία δασών από πυρκαγιές», η «Περιβαλλοντική νομοθεσία», η «Πυρηνική ενέργεια», ενώ υπήρξε και επικαιροποίηση της προόδου αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

Αντιστοίχως και η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων ασχολήθηκε επίσης με τη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης καθώς και το ρόλο του Ε.Φ.Ε.Τ., ενώ επικαιροποίησε τη μελέτη υδάτων στις λίμνες και στους ποταμούς της χώρας (εξετάζοντας παράλληλα την υδρογεωλογική λεκάνη της Κεντρικής Μακεδονίας -«Αξιός-Λουδίας-Αλιάκμονας»), την πρόοδο στην προστασία του Πηνειού ποταμού καθώς και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που συναρτώνται με την υπό ανασύσταση λίμνη Κάρλας.

Όπως καταγγέλει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κώστας Καρτάλης, το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει η απολύτως λανθασμένη άποψη ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πολυτέλεια, καθώς θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας της ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την Επιτροπή είναι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η αξιοποίηση του οποίου δεν βασίζεται σε ένα ευρύτερο χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά επί της ουσίας καλούνται οι επενδυτές να θέσουν τις χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης.
Ειδική αναφορά στα συμπεράσματα της έκθεσης γίνεται και στην ανάγκη προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας και στην αναβάθμιση των δασικών υπηρεσιών.
Παράλληλα κρίνεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ως σημαντικότερα εκκρεμή ζητήματα κρίνονται τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και της διαχείρισης των υδατικών πόρων ιδιαίτερα δε σε περιοχές που έχουν εντοπισθεί αυξημένες τιμές χρωμίου, αρσενικού και νιτρικών.
Τέλος, σχετικά με το Σχέδιο για την αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, καταγράφονται καθυστερήσεις στην εφαρμογή του, ενώ όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος επείγει ο εμπλουτισμός του υπάρχοντος σχεδιασμού με ειδικά μέτρα για τη διατήρηση της ενεργού επιχειρηματικότητας στο Ιστορικό Κέντρο.

Διαβάστε τα συμπεράσματα της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων:Τελικά συμπεράσματα – Προτάσεις

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων:

- Θεωρεί απολύτως εσφαλμένη την άποψη ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πολυτέλεια.

- Υποστηρίζει ότι όποτε μία επένδυση παρακολούθησε την περιβαλλοντική νομοθεσία, η ταχύτητα της ήταν ικανοποιητική. Οποτε όμως επιχειρήθηκαν παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία, η επένδυση είτε επιβραδύνθηκε ή σταμάτησε.

- Διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα το δίπτυχο «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» είναι σχετικά ετεροβαρές και έχει την καινοτομία ότι είναι ετεροβαρές και προς τις δύο κατευθύνσεις, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε βάρος του περιβάλλοντος. Δηλαδή, σε κάποιες περιπτώσεις η ανάπτυξη προκαλεί ζημία στο περιβάλλον και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η επίκληση της περιβαλλοντικής προστασίας περιορίζει την ανάπτυξη.

- Yποστηρίζει ότι για την ισόρροπη ανάπτυξη του δίπτυχου «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» πρέπει να υπάρχει ιεράρχηση των επιπέδων προστασίας και χρήσης του φυσικού περιβάλλοντος. Απαιτείται δηλαδή ο προσδιορισμός των τμημάτων του εδάφους, των υδάτων, των ενδιαιτημάτων και της θάλασσας όπου η αξία διατήρησης τους υπερβαίνει οποιαδήποτε άλλη αξία χρήσης και απαιτεί αυστηρή προστασία, όπως επίσης και ο προσδιορισμός των τμημάτων εκείνων όπου με τις κατάλληλες βέβαια προσαρμογές είναι δυνατή η ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα η πλήρης διασφάλιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

- Θεωρεί ότι η ύπαρξη σχεδιασμού (εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός, ειδικά χωροταξικά) και άλλων εργαλείων (Κτηματολόγιο, Δασολόγιο ή ακόμα και Κτηματολόγιο Αρχαιολογικών χώρων), αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την παραγωγική συνύπαρξη της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

- Θεωρεί ότι βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης και της απασχόλησης αποτελούν τομεακές πολιτικές όπως η βιομηχανία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η γεωργία κ.ά. Αυτές οφείλουν να ενσωματώσουν την περιβαλλοντική διάσταση μέσω της τήρησης της νομοθεσίας και επιπλέον μέσω της υιοθέτησης εργαλείων πιστοποίησης που μπορούν να λειτουργήσουν ως συγκριτικά τους πλεονεκτήματα στο πλαίσιο ενός «πράσινου» ανταγωνισμού που αναπτύσσεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνον, π.χ τουριστικές εγκαταστάσεις με περιβαλλοντική πιστοποίηση (Ecolabel), βιολογική γεωργία, βιομηχανία με πιστοποίηση στην περιβαλλοντική διαχείριση (EMAS), κ.α.

- Διαπιστώνει ότι σε αντίθεση με όλες τις άλλες κοινοτικές χώρες, στην Ελλάδα τρέχουν παράλληλα τρεις διαδικασίες: α) προγραμματισμός ανάπτυξης των επενδύσεων β) περιβαλλοντική πολιτική και έλεγχος των επιπτώσεων και γ) χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στο όνομα της αειφορίας. Οι διαδικασίες αυτές δεν συναντιούνται μεταξύ τους, αλλά στην ουσία αποτελούν τρεις μονολόγους με φθίνουσα ως προς τη σειρά τους ισχύ, με τις γνωστές συνέπειες, όπως γραφειοκρατία, καθυστέρηση των επενδύσεων, πολύ συχνά και ακυρώσεων, αναποτελεσματικότητα στη προστασία του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και φυσικά της ποιότητας της ανάπτυξης.

- Επισημαίνει την ανάγκη για την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική η τήρησή της και εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις της για τις τροποποιήσεις της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας με την τακτική των κοινών υπουργικών αποφάσεων που ουσιαστικά παρακάμπτουν τον υπερκείμενο σχεδιασμό.

- Θεωρεί αναγκαία την αναθεώρηση της λειτουργίας των δομών αδειοδότησης για να μειωθούν οι χρόνοι αδειοδότησης όχι σε βάρος της ποιότητας, αλλά μέσω της άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων και του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων.

- Προτείνει σε ειδικές περιπτώσεις ιδιαίτερα οχλουσών δραστηριοτήτων ή δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές, τη μείωση της χρονικής διάρκειας ισχύος των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, η οποία σήμερα είναι συνήθως δεκαετής. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτευχθεί η συχνότερη επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων και η ενσωμάτωση των απαιτήσεων της διαρκώς εξελισσόμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

-Προτείνει τη διατήρηση μητρώου περιβαλλοντικών παραβάσεων από σημειακές και γραμμικές πηγές με ανάρτηση τους στο διαδίκτυο.

- Προτείνει την ενίσχυση των εκούσιων προληπτικών μηχανισμών που οι φορείς έργων και δραστηριοτήτων μπορούν να εφαρμόσουν (π.χ. συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης τύπου ISO 14000 ή EMAS, πιστοποίησης περιβαλλοντικών κατασκευών κ.α.).

- Θεωρεί 1ης προτεραιότητας ζήτημα την εφαρμογή του Π.Δ. για την Περιβαλλοντική Ευθύνη.

- Προτείνει την εξέταση του μέτρου της περιβαλλοντικής ενημερότητας που θα προκύπτει αν η επιχείρηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σχετικά με: α) την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, β) την αποπληρωμή περιβαλλοντικών προστίμων, γ) την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών τεχνολογιών και τεχνικών.

- Προτείνει ότι επιχειρήσεις που παραβιάζουν συστηματικά την περιβαλλοντική νομοθεσία δεν θα είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο ή και θα υποχρεούνται της επιστροφής των αναπτυξιακών επιδοτήσεων. Αντιθέτως προτείνει κίνητρα για επιχειρήσεις με καλές περιβαλλοντικές επιδόσεις.

- Εκτιμά ως θετική την αλλαγή του μοντέλου αδειοδότησης της μεταποίησης στη χώρα, από τη λογική - που υπήρχε συνήθως - του «πρώτα ελέγχω» και «μετά αδειοδοτώ» αλλά και επισημαίνει την ανάγκη για συστηματικούς ελέγχους μετά τη λειτουργία των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

- Θεωρεί θετική εξέλιξη τη δυνατότητα ενίσχυσης – μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο - παραγωγικών επενδύσεων για την ενσωμάτωση τεχνολογιών/τεχνικών προστασίας και εξοικονόμησης ενέργειας και υδατικών πόρων και καλεί το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης να προτάξει ενισχύσει κατά προτεραιότητα επενδυτικές προτάσεις που περιλαμβάνουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος,

- Καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να επεκτείνει, στα πλαίσια των διαμορφούμενων δημοσιονομικών περιθωρίων, τις ρυθμίσεις του ν. 3842/10 για φορολογικές ελαφρύνσεις σε επενδύσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και σε επενδύσεις που προστατεύουν την ποιότητα και την ποσότητα των υδατικών πόρων,

- Εκφράζει τη θετική της γνώμη για τη λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και προτείνει τη μετατροπή της είτε σε ανεξάρτητη αρχή ή σε αρχή που προσομοιάζει τον τρόπο λειτουργίας του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

- Προτείνει την περαιτέρω ενίσχυση της Υπηρεσίας με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας ώστε να έχει τη δυνατότητα προανακριτικού έργου.

- Προτείνει την αναθεώρηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου με ενσωματωμένη και κυρίαρχη τη διάσταση της πράσινης ανάπτυξης και της ποιοτικής παραγωγής και προσαρμοσμένο στις νέες δυνατότητες που δημιουργήθηκαν ή αναμένονται να δημιουργηθούν από μεταρρυθμιστικές τομές στο κράτος, όπως π.χ. ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.

- Υποστηρίζει ότι στην κατεύθυνση αυτή θα έπρεπε α) να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη διευκόλυνση της χωροθέτησης των επενδύσεων στις περιπτώσεις εκείνες που δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα χωροταξικά πλαίσια μέσω της κατάρτισης ειδικών σχεδίων ολοκληρωμένης ανάπτυξης με τη μορφή Προεδρικών Διαταγμάτων, β) να εναρμονιστεί ο αναπτυξιακός νόμος και το χωροταξικό πλαίσιο, γ) να γίνει αυτοτελής σχεδιασμός των περιβαλλοντικών υποδομών στο χωροταξικό πλαίσιο και δ) να εναρμονιστούν τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα με τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια.

- Προτείνει επίσης την αναθεώρηση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων του τουρισμού και της βιομηχανίας στρέφοντας έτσι τους παραγωγικούς αυτούς τομείς στην «πράσινη» ανάπτυξη και την βιώσιμη αξιοποίηση του περιβαλλοντικού κεφαλαίου της χώρας.

- Υποστηρίζει ότι σε σχέση με την έγκριση των ΣΧΟΑΑΠ, ΓΠΣ, και των Πολεοδομικών Μελετών τίθεται θέμα της σύντμησης του χρόνου έγκρισης από το αρμόδιο Υπουργείο (ΠΕΚΑ) καθώς και μείωσης των σταδίων και των ενδιάμεσων δομών (υπηρεσιών) που παρεμβαίνουν.

- Θεωρεί αναγκαίο το συγχρονισμό εκπόνησης Πολεοδομικών Μελετών και Πράξεων Εφαρμογής με τις Μελέτες Κτηματολογίου έτσι ώστε και πόροι να εξοικονομηθούν αλλά και να επισπευστούν οι χρόνοι εκπόνησης των επιμέρους μελετών.

- Προτείνει τη δημιουργία μιας νέας και ευέλικτης μονάδας στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα στελεχώνεται και με μηχανικούς και ειδικούς επιστήμονες που θα υποβοηθούν στην εκδίκαση των υποθέσεων υπό το πρίσμα της ακαδημαϊκής τους εξειδίκευσης.

- Προτείνει την αξιοποίηση των ομολόγων έργου για τη χρηματοδότηση – από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα – έργων άμεσου ή έμμεσου περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

- Θεωρεί ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο τομεακά, αλλά ως μέρος ενός συνολικού εθνικού -τοπικού συστήματος συνδεόμενου με την εθνική - τοπική οικονομία και παραγωγή, την ισόρροπη λειτουργία των οικοσυστημάτων, τη διαφύλαξη φυσικών και πολιτισμικών πόρων, το σεβασμό στα τοπικά ήθη και έθιμα.

- Υποστηρίζει ότι η πολιτική της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης αποτελεί πρόκληση για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας υιοθετώντας σειρά λειτουργικών βελτιώσεων (π.χ. εκπαίδευση - κατάρτιση, επαγγελματική νοοτροπία, συνέργειες, κομβικές δικτυώσεις, προστασία του περιβάλλοντος, πρότυπα ποιότητας).

- Θεωρεί λανθασμένη τη δημιουργία πολεοδομικών γραφείων στον ΕΟΤ για την έκδοση, ερήμην ουσιαστικά του ΥΠΕΚΑ, οικοδομικών αδειών για τουριστικές επενδύσεις.

- Υποστηρίζει ότι η πολιτική για την τουριστική κατοικία δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αυξήσεις των όρων δόμησης στις κατά περίπτωση περιοχές αλλά και δεν θα πρέπει να δρομολογείται ερήμην του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό και των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων.

- Θεωρεί ότι η δρομολόγηση επενδύσεων για σύνθετα τουριστικά καταλύματα που αναπτύσσονται σε εκτάσεις μεγαλύτερες των 300 στρεμμάτων, θα πρέπει να προβλέπει την έγκριση τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων με τη μορφή ΠΔ και επισημαίνει ότι σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για το τοπικό περιβάλλον.

- Υποστηρίζει ότι η βελτίωση του περιβάλλοντος και η μείωση του κόστους λειτουργίας από την υιοθέτηση οικολογικών προτύπων αποτελούν σημαντικό κίνητρο για την υιοθέτηση ενός συστήματος οικολογικής λειτουργίας και πιστοποίησης.

- Θεωρεί ότι η απλούστευση των διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ότι αφορά τις αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις των τουριστικών εγκαταστάσεων, μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με τη σύμπτυξη των αδειοδοτικών και εγκριτικών διαδικασιών, χωρίς αυτό να συνεπάγεται κατ' ανάγκη και μεταβολή της σημερινής διοικητικής δομής. Αυτό συμβαίνει ήδη, ως προς τη δυνατότητα ενιαίου σταδίου έγκρισης καταλληλότητας του οικοπέδου, γηπέδου και της αρχιτεκτονικής μελέτης της τουριστικής εγκατάστασης, ειδικότερα ως προς τα τουριστικά καταλύματα.

- Υποστηρίζει ότι περαιτέρω σύμπτυξη μπορεί να γίνει για τις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής ως προς τα στάδια της έγκρισης σκοπιμότητας, όπου αυτό απαιτείται ως είναι. Το στάδιο αυτό μπορεί να συγχωνευθεί με το στάδιο έγκρισης καταλληλότητας του γηπέδου.

- Θεωρεί ως 1η προτεραιότητα τη νομοθετική τακτοποίηση των τουριστικών εγκαταστάσεων (λ.χ. χιονοδρομικά κέντρα) ώστε να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας

- Θεωρεί ως προτεραιότητα τη μεσοπρόθεσμη – σταδιακή προφανώς - μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα και υποστηρίζει ότι η μετάβαση αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές και αναπτυξιακές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται,

- Εκτιμά ότι παραμένει σημαντική προτεραιότητα η εφαρμογή του προγράμματος για την εξοικονόμηση ενέργειας και για την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων,

- Θεωρεί αναγκαία την εξομάλυνση του ζητήματος που έχει προκύψει σε ότι αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων από αγρότες,

- Θεωρεί αναγκαία τη μείωση της τιμής του βιομηχανικού ρεύματος με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής, ενώ επισημαίνει την ανάγκη περιορισμού της επιβάρυνσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με το τέλος ΑΠΕ,

- Κρίνει ως ανησυχητική την εξάρτηση μεγάλων παραγωγικών φορέων - βιομηχανιών της χώρας (κυρίως της ΔΕΗ) από την υποχρέωση αγοράς (από το 2013 και μετά) δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου,

- Θεωρεί αναγκαία τη στήριξη επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ των οποίων η τεχνολογική βάση παράγεται σε κάποιο ποσοστό στη χώρα μας και επισημαίνει την ανάγκη για αυξημένη προώθηση της γεωθερμίας,

- Θεωρεί αναγκαία την προώθηση ενεργειακών επενδύσεων στην κατηγορία της βιομάζας υψηλής καθαρότητας με κίνητρα για τη συγκέντρωση γεωργικών-αγροτικών υπολειμμάτων,

- Εκφράζει την ανησυχία της για τις καθυστερήσεις σε ότι αφορά στην αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας αλλά και για την οριστικοποίηση των Ρ.Σ. της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, του Βόλου, της Πάτρας, της Λάρισας και του Ηρακλείου,

- Επισημαίνει την ανάγκη επανεξέτασης της ΚΥΑ για τη γη υψηλής παραγωγικότητας και εντοπίζει ως μείζονα προτεραιότητα την κατάρτιση – σε εθνική κλίμακα – χαρτών που θα αποτυπώνουν τις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως γη υψηλής παραγωγικότητας,

- Εκφράζει την ικανοποίηση της για την κατάρτιση του Κυβερνητικού Σχεδίου για την ανασυγκρότηση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας αλλά επισημαίνει ότι το Σχέδιο αυτό εμφανίζει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του αλλά και ότι πρέπει να εμπλουτιστεί με ειδικότερα μέτρα για τη διατήρηση της ενεργού επιχειρηματικότητας στο Ι.Κ. και για την ανάσχεση της περαιτέρω συγκέντρωσης μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα σε αυτό.

- Επιμένει στην αναγκαιότητα κατάρτισης ειδικού προγράμματος μείωσης της νέας γενιάς αερίων ρύπων που εμφανίζονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.

- Επισημαίνει ότι η πρόοδος που καταγράφεται στο θέμα της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, είναι εξαιρετικά περιορισμένη και εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι συνεχίζει να απουσιάζει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο.

- Θεωρεί ότι το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων οφείλει να βασίζεται σε λύσεις όπως πρόληψη, επανα­χρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση ενέργειας και διάθεση, με το συνδυασμό των λύσεων να εξαρτάται από την περιοχή, τις διαθέσιμες ποσότητες απορριμμάτων και τη σύνθεση τους. Νέες τεχνολογίες που μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτό το μοντέλο πρέπει να εξεταστούν χωρίς προκαταλήψεις, σε συνδυασμό με επιτυχημένες πρακτικές στο εξωτερικό και σε συνάρτηση και με το κόστος διαχείρισης ανά τόνο παραγόμενων απορριμμάτων.

- Επισημαίνει τις σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και καλεί τους αρμόδιους φορείς να επισπεύσουν κάθε σχετική διαδικασία σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

-Επισημαίνει ότι το ζήτημα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων (συμπεριλαμβανόμενων και των νοσοκομειακών) αν και παραμένει κρίσιμο, εντούτοις αντιμετωπίζεται αποσπασματικά από την Πολιτεία.Η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων:

- Θεωρεί απολύτως αναγκαία την εντατικοποίηση των ελέγχων για την ποιότητα του πόσιμου νερού, ιδίως στους μικρούς Δήμους που δεν διαθέτουν Δ.Ε.Υ.Α. ή που οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν έχουν την κατάλληλη εργαστηριακή υποδομή.,

- Θεωρεί αναγκαία την ενσωμάτωση, στο πλαίσιο του Καλλικράτη, των μικρών Δήμων στις λειτουργίες των Δ.Ε.Υ.Α..

- Θεωρεί επιτακτική ανάγκη τον άμεσο και λεπτομερή καταμερισμό των αρμοδιοτήτων σε ότι αφορά στον έλεγχο των υδάτων (πόσιμο νερό, εμφιαλωμένα νερά, νερά πηγών, επιφανειακά ύδατα, υπόγεια ύδατα).

- Θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση του Γενικού Χημείου του Κράτους ώστε να αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες στο θέμα της ποιότητας του πόσιμου νερού για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα σε επείγουσες περιπτώσεις υποβάθμισης της ποιότητας του πόσιμου νερού.

- Θεωρεί αναγκαίο τον περιοδικό έλεγχο της λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. σε ότι αφορά στα μέτρα που λαμβάνουν για την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού.

- Αναγνωρίζει τις ενέργειες του Υ.ΠΕ.Κ.Α. για την υλοποίηση της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ και καλεί για περαιτέρω επίσπευση των διαδικασιών (καταγραφή πιέσεων και ανά­λυση επιπτώσεων, οικονοµική ανάλυση χρήσεων, σύνταξη προγραµµάτων παρακολούθησης, προώθηση διαδικασιών διαβούλευ­σης σύνταξη προγραµµάτων διαχείρισης, κ.α.) που θα οδηγήσουν στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της ποιότητας και ποσότητας των υδατικών πόρων της χώρας.

- Καλεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. να εφαρμόσει την Οδηγία για τις Πλημμύρες.

- Καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία να ενισχύσουν με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις αναγκαίες πιστώσεις, κατά προτεραιότητα, την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τον Ε.Φ.Ε.Τ. και το Γενικό Χημείο του Κράτους και κατά προτίμηση μέσω μετατάξεων από άλλους φορείς του Δημοσίου.,

- Εκτιμά ότι αξίζει να μελετηθεί η μετατροπή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.Κ.Α. σε ανεξάρτητη αρχή ή η προσαρμογή της στον τρόπο λειτουργίας του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

- Θεωρεί θετική εξέλιξη τη δυνατότητα ενίσχυσης – μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο - παραγωγικών επενδύσεων για την ενσωμάτωση τεχνολογιών/τεχνικών προστασίας και εξοικονόμησης των υδατικών πόρων και καλεί το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης να προτάξει ενισχύσει κατά προτεραιότητα επενδυτικές προτάσεις που περιλαμβάνουν ως στόχο την προστασία της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων αλλά και την επεξεργασία των λυμάτων.

- Καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να επεκτείνει, στα πλαίσια των διαμορφούμενων δημοσιονομικών περιθωρίων, τις ρυθμίσεις του ν. 3842/10 για φορολογικές ελαφρύνσεις σε επενδύσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και σε επενδύσεις που προστατεύουν την ποιότητα και την ποσότητα των υδατικών πόρων.

- Καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενισχύσει τα προγράμματα αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης (Οδηγία 91/676/ΕΚ) και να σχεδιάσει, σε συνεργασία με το Υ.ΠΕ.Κ.Α., ένα χωροταξικά ισόρροπο πρόγραμμα κατασκευής έργων πεδινής και ορεινής υδρονομίας.

- Καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να προτάξει το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στο πρώτο διάστημα εφαρμογής του Σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ με έμφαση στη λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α..

- Καλεί τα Υπουργεία ΠΕ.Κ.Α. και Αγροτικής Ανάπτυξης να δρομολογήσουν δράσεις επανόρθωσης της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει υποστεί το υδατικό σύστημα της χώρας, σε περιοχές εντατικής γεωργίας ή καταγραφής υψηλής ρύπανσης επιφανειακών και υπογείων υδάτων, όπως η περιοχή Ασωπού-Οινοφύτων, Μεσσαπίας, Πηνειού, Κάρλας, κ.α.

- Καλεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. να ενισχύσει το ρόλο και τις αρμοδιότητες των Φορέων Διαχείρισης ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η προστασία των οικοσυστημάτων και η αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών.

- Καλεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. να εκπονήσει ένα ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων των διασυνοριακών ποταμών.

- Καλεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. να συγκαλέσει και να λειτουργήσει το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων.

- Καλεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. να αναπτύξει ειδικό πρόγραμμα προστασίας του Δέλτα Αξιού-Λουδία και Αλιάκμονα και ειδικότερα να υλοποιήσει εκτενές πρόγραμμα περιβαλλοντικών ελέγχων κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα,

- Καλεί τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος να αναλάβει ειδική πρωτοβουλία για την εξέταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που σχετίζονται με την ποιότητα των νερών.


topontiki.gr

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Στις 21 Μαΐου η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων

Στις 21 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκινούν, τελικά, εφέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια στις 5 Ιουνίου με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι το υπουργείο Παιδείας, στις 18 Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των στοιχείων των υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια προς τα οικεία εξεταστικά κέντρα.Στα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν επίσης τη Δευτέρα 21 του μήνα.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 22/05/2012. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν στις 16/06/2012 και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί περί τα μέσα Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν στις 11/06/2012.

Επίσης οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 07/06/2012 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Τέλος, οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν στις 12/06/2012 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012, των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση- Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Και εφέτος η διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων- Δηλώσεων Υποψηφιότητας θα είναι ενιαία για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και η προθεσμία ορίζεται από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου ως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου (επειδή η καταληκτική ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου είναι Σάββατο) για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β). Σε κοινή προθεσμία, που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, θα υποβληθούν και τα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β).

Πάντως, επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία 10-28 Φεβρουαρίου είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Η Αίτηση- Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Λύκειο. Ο υποψήφιος τις προσεχείς ημέρες, μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση- Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του, είτε από το διαδίκτυο, όπου θα αναρτηθούν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης- Δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr/exams , είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση- Δήλωση σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του.
http://www.imerisia.gr

Είμαι "Λαμιώτης" , παρκάρω όπου γουστάρω !!

Σατωβριάνδου και Έσλιν γωνία
Σατωβριάνδου και Έσλιν γωνία , πάνω στο πεζοδρόμιο και μπροστά στη διάβαση πεζών έχει γίνει κατάληψη από τρία δίκυκλα ,αρμονικά δεμένα με μια κολόνα και το περίτεχνο κάγκελο.Μόνιμο φαινόμενο και καθημερινό σε όλη την πόλη. Ο πεζός θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτική λύση, και τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να μένουν σπίτια τους , εκτός και αν τους αρέσει η περιπέτεια.Στις καθημερινές "μάχες" των πεζοδρομίων , όλοι είναι παρόντες, αυτοκίνητα , δίκυκλα, καταστηματάρχες, όλοι. Μόνη απούσα η Δημοτική Αστυνομία , η οποία τελικά , δείχνει να έχει "παραδώσει" τα όπλα
Αναγνώστης

Ο Χρόνης Μίσσιος, μιλά εφ' όλης της ύλης

"Για πρώτη φορά, ζω σε μια κοινωνία, η οποία δείχνει να 'χει πάθει εγκεφαλικό! Δεν αντιδρά με τίποτα!" ο Χρόνης Μίσσιος, μιλά εφ' όλης της ύλης, στην Κρυσταλία Πατούλη, για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι "πρέπει να αντιληφθούμε ποιά είναι η ουσία και το νόημα της ζωής! Δηλαδή, δεν γίνεται αντί να ζούμε, να προσπαθούμε να επιβιώσουμε!" και προτείνοντας"να πάρουμε τα βουνά, να ξαναεποικήσουμε την Ελλάδα".
Η κρίση που περνάμε, είναι πολυεπίπεδη, δεν είναι μονάχα οικονομική. Oυσιαστικά είναι κρίση αξιών και χρεοκοπίας του λογοκρατούμενου και τεχνοκρατικού πολιτισμού μας. Τους κινδύνους για την οικολογική κρίση, πια, του πλανήτη, δεν τους αμφισβητεί κανείς, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν την ανάγκη να στρατευτούν σε τέτοιου είδους προσπάθειες για να σώσουν ή να βελτιώσουν το περιβάλλον. Αυτό, όμως, είναι το ένα μέρος: Ο περιβαλλοντολογικός ακτιβισμός. Διότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο περιβάλλοντα:

Το ένα είναι το φυσικό περιβάλλον και το άλλο είναι το κοινωνικό περιβάλλον, το ανθρώπινο περιβάλλον.

Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός, ότι το ανθρώπινο περιβάλλον είναι οργανωμένο κατά τέτοιο τρόπο και δρα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον. Συνεπώς για να διατυπώσουμε ένα οικολογικό αίτημα, που θα σημαίνει την σωτηρία του πλανήτη και συνεπώς της ζωής πάνω σε αυτόν, πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε πως θα ανατρέψουμε τις πρακτικές που οδηγούν στην καταστροφή του και πως θα οδηγηθούμε σ’ έναν βαθύτερο κοινωνικό μετασχηματισμό, ο οποίος θα αποκαταστήσει τη φυσική σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Αυτό σημαίνει, μια εξανάσταση της ανθρώπινης συνείδησης, σημαίνει μια καθημερινή απόκρουση της βαρβαρότητας του συστήματος και μιας διαφορετικής τοποθέτησης στη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι σε αυτά τα προβλήματα. Και αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γιατί αυτή τη κουλτούρα, ότι ο άνθρωπος είναι ο κυρίαρχος του πλανήτη, και ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο και τον διόρισε κυρίαρχο του πλανήτη και του είπε ότι: «όλα αυτά είναι δικά σου», την κουβαλάμε από τα γεννοφάσκια μας!

Πρέπει να απαλλαχτούμε από τις θεωρίες του ανθρωποκεντρισμού, όπως και από τις αφελείς θεωρίες της θρησκείας και όλων αυτών των πραγμάτων. Αλλά κυρίως, πρέπει να αντιληφθούμε ποια είναι η ουσία και το νόημα της ζωής! Δηλαδή, δεν γίνεται αντί να ζούμε, να προσπαθούμε να επιβιώσουμε!

Κάθε πλάσμα έρχεται στον κόσμο με δικαιώματα, με δυνατότητες, να ζήσει τη ζωή του, να χαρεί, να είναι χορτάτο, να καλύπτει τις ανάγκες του, κλπ. Αλλά ο άνθρωπος έρχεται σ’ έναν κόσμο, όπου εκτός από τους πορφυρογέννητους, δεν ξέρει που πάει και τι κάνει, και πώς να ζήσει.

Ταυτόχρονα αυτή η ολιστική οικολογία- οικολογική αντίληψη, η οποία δεν ασκείται μόνο σ’ έναν οικολογικό ακτιβισμό αλλά βλέπει και θέλει και παλεύει να αναστρέψει τις καταστροφικές δομές του συστήματος και να εδραιώσει έναν καινούριο πολιτισμό, είναι σημαντική γιατί είναι η μόνη διαδικασία η οποία απαιτεί όχι την υπακοή ή την υποταγή των ανθρώπων σε μια πίστη ή σε μια ιδεολογία αλλά απαιτεί την αφύπνιση της συνείδησής του και την κατανόηση του νοήματος της ζωής.
Η ζωή είναι ένα χάρισμα. Είναι ένα χάρισμα που μας δίνεται μια φορά. Μια φορά! Και πρέπει να το χαρούμε, πρέπει να το δωρίσουμε, πρέπει να το ζήσουμε!

Η οικολογία μάς απαλλάσσει, επίσης, και από το άγχος του θανάτου. Ξέρουμε, ότι αυτό το δώρο, είναι με ημερομηνία λήξεως, και συνεπώς πρέπει να το χαρούμε και όχι να το σπαταλάμε μέσα σε βάσανα. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Που κατάντησαν τη ζωή μας σήμερα;

Οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να σκεφτούνε, δυστυχώς, να καταλάβουν, τι σημαίνει ζωή. Τρέχουν, τρέχουν, τρέχουν, κι όταν φτάνει το ηλιοβασίλεμα, αντί να κλαίνε γιατί πέρασε άλλη μια μέρα, και συνεπώς άλλο ένα βήμα προς το θάνατο, χαίρονται. Χαίρονται! Γιατί η μέρα τους ήταν φορτωμένη με οδύνη, με άγχος, με κυνηγητό, με προβλήματα, με όλα αυτά.

Η οικολογία είναι επαναστατική, με την έννοια ότι στοχεύει να καταργήσει όλες τις αρνητικές δομές της κοινωνίας. Είναι η μόνη επανάσταση, θα λέγαμε, η οποία δε φέρει εξουσία και δεν εδραιώνει καμία εξουσία. Και ξέρουμε από την ιστορία ότι και τα πιο ωραία, τα πιο όμορφα, τα πιο ρομαντικά όνειρα των επαναστατών, σκοτώθηκαν από την εξουσία. Αυτή ήταν η αιτία της καταστροφής. Αυτή είναι η αιτία που μετατρέπει τα όνειρα σε εφιάλτη.

Είναι δυνατόν να μιλάμε για οικολογία και για πράσινη ανάπτυξη και να έχουμε την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο;

Μιλάω για την κυβέρνηση και για την πράσινη ανάπτυξη! Σ’ αυτή την πράσινη ανάπτυξη, λοιπόν, από τους πρώτους μετόχους είναι οι εταιρίες της BP, από τους πρώτους επενδυτές σ’ αυτή την ιστορία. Δηλαδή είναι αυτός ο φαύλος κύκλος που έλεγε ο Ελύτης, ότι με έναν ανθρωποκεντρικό - τεχνοκρατικό πολιτισμό προσπαθούμε να διορθώνουμε τις ζημιές που έκανε ένας ανθρωποκεντρικός- τεχνοκρατικός πολιτισμός. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος.

Και τι θα πει ανάπτυξη, κι ως που πάει αυτή η ανάπτυξη τέλος πάντων; Αυτή η γραμμή που πάει; Έχει κανένα τέλος; Έχει κανένα τέρμα αυτή η γραμμή; Περάσαμε τη βιομηχανική επανάσταση, περάσαμε την επανάσταση την ηλεκτρονική, και το όφελος του ανθρώπου ποιό; Η ποιότητα της ζωής του, το νόημα της ζωής του έχει χαθεί, έχει αλλοτριωθεί! Η ζωή είναι αλλού και ο άνθρωπος ο σημερινός είναι αλλού! Οι περισσότεροι άλλα ζητούν κι άλλα ζούνε, άλλα επιθυμούν και άλλα πραγματοποιούν μέσα στην κοινωνία.

Είμαστε πια μια κοινωνία σχιζοφρενών. Από τη μια ένας αφύσικος πολιτισμός και από την άλλη η οντότητά μας σαν άνθρωποι. Είμαστε ψυχασθενείς. Απλώς ο καθένας νομίζει ότι ο άλλος είναι, κι όχι ο ίδιος!

Αν θέλουμε λοιπόν να οραματιστούμε ένα ανθρώπινο μέλλον, οφείλουμε κατ’ αρχήν να το οραματιστούμε σε ανθρώπινα μέτρα. Αυτές οι χαβούζες που λέγονται πόλεις εξαφανίζουν τον άνθρωπο.

Θα κάνω μια παρένθεση: πήγα κάποτε στην Ιταλία και μπήκα σε μία από αυτές τις τεράστιες εκκλησίες που έχουνε. Στάθηκα μέσα σ’ αυτό το πράγμα και χάθηκα πραγματικά. και ένιωσα έτσι, ανύπαρκτος. Αυτόματα σκέφτηκα κι ένα δικό μας, ένα εκκλησάκι σ’ ένα λοφίσκο, που μπαίνεις μέσα και ακουμπάς το Θεό ρε παιδί μου! Εκεί εκμηδενίζουν εντελώς τον άνθρωπο. Ενώ, αντίθετα, μπαίνεις σ’ σ’ ένα ερημοκλήσι και βλέπεις τον Παντοκράτορα από πάνω να σου χαμογελάει, να απλώσεις το χέρι να τον πιάσεις!

Δηλαδή, ο άνθρωπος ο οποίος θέλει να επικοινωνήσει, ανεξάρτητα αν πιστεύει στον Θεό ή δεν πιστεύει στο Θείο, κλπ. Όσο υπάρχουν άνθρωποι -κι αυτοί λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο και αντικαθίστανται από τους μεταλλαγμένους- θα νιώθουνε αυτή την ανάγκη μιας διαφορετικής επικοινωνίας. Πολλές φορές όταν είμαι «φορτωμένος» και έχει Πανσέληνο βγαίνω στην βεράντα εδώ έξω ανοίγω τα χέρια μου -όπως όταν σταύρωσαν τον Χριστό- κι ανοίγω το στόμα μου και προσπαθώ να... καταπιώ το φεγγάρι. Στέκω, έτσι, πέντε με δέκα λεπτά, και κάποια στιγμή χάνομαι, σταματάω μόνος μου, γιατί δεν ξέρω αν θα γυρίσω πίσω…

Εδώ κάτω έχω και μια ροδιά (αγαπάω πολύ τις ροδιές) η οποία, κάποια μέρα μου αρρώστησε. Πήγα στον Γεωπόνο, πήρα φάρμακα, πήρα τούτο, πήρα τ’ άλλο, την ράντισα, τίποτα! Η ροδιά κάθε μέρα και χειρότερα. Ήταν Πανσέληνος. Την σκεφτόμουνα κι ήμουν στενοχωρημένος. Κατέβηκα τα σκαλοπάτια, κι έκατσα σε μια πέτρα δίπλα της και άρχισα να της λέω πόσο πολύτιμη είναι για μένα, πόσο την αγαπάω, να την χαϊδεύω, να της μιλάω τρυφερά κλπ. Από την άλλη μέρα η ροδιά άρχισε να γίνεται καλύτερα. Έγιανε, και τον Σεπτέμβρη πέταξε και εκτός εποχής, πια, δυο τεράστια ρόδια. Τώρα, δεν ξέρω αν τα φάρμακα βοήθησαν, επίσης, αλλά εγώ αλλιώς το εισέπραξα και αλλιώς το ένιωσα.

Είναι δύσκολο να ανοίξουμε μια διέξοδο μέσω μιας οικολογικής επανάστασης. Και γιατί είναι δύσκολο; Από την δεκαετία του ’60 ο Μαρκούζε είχε επισημάνει, ότι αυτό το απεχθές κοινωνικό σύστημα δεν βρίσκεται πια έξω από τον άνθρωπο, αλλά έχει ενσωματωθεί μέσα στον άνθρωπο και έχει υποχρεώσει τον άνθρωπο να το αναπαράγει συνεχώς. Αυτό τι λέει;

Αυτό λέει, ότι υποχρεωτικά, έχουμε μια μετάλλαξη της συνείδησης, μια μεταφορά της, από την αυτονομία της αναζήτησης του καλού ή της ζωής, σε μια πρακτική η οποία αναπαράγει το σύστημα. Μας έχουν υποχρεώσει να παίρνουμε αυτοκίνητα, μας υποχρεώνουν να παίρνουμε κινητά, μας υποχρεώνουν να κάνουμε τούτο, ή το άλλο. Έχουν οργανώσει έτσι τη ζωή, ώστε δεν μπορούμε να διαφύγουμε.

Γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολη μια επανάσταση της οικολογίας. Γιατί πρέπει να απαλλαγεί ο άνθρωπος, να ξεράσει από μέσα του, όλο το σύστημα, να μπορέσει να απελευθερωθεί και να μπορέσει τελικά να δει τα πράγματα όπως είναι, να δει τη ζωή του, να παλέψει, ν’ αντισταθεί, να πολεμήσει.

Σήμερα και σ’ αυτόν τον τομέα -και είναι πολύ αισιόδοξο- διάφορες παρέες παίρνουν τα βουνά και προσπαθούν να ζήσουν έξω από το σύστημα. Ακόμα, σε κάποιες περιοχές έχουν καταργήσει και το χρήμα. Εσύ έχεις βγάλει φέτος περισσότερα φασόλια, εγώ έχω πατάτες, ο άλλος έχει λάδι, ο άλλος είναι γιατρός κι αντί για πληρωμή θα του δώσω αυγά ή κοτόπουλο, κλπ.

Αυτά νομίζω είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία, διότι από το οργανωμένο πολιτικό- θεσμικό σύστημα δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία αποκλείεται να αναπαράξει τίποτα καλό, τίποτα της προκοπής.

Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ξαναζήσω μια περίοδο εθνικής υποτέλειας της πατρίδας μου.

Πιτσιρικάς δεκατριών χρονών πολέμησα τους Γερμανούς. Μετά, πολέμησα τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, την εποχή που ερχόταν εδώ ο Αμερικανός στρατηγός και του έλεγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, διανοούμενος Κανελλόπουλος, «Ιδού ο στρατός σας!», δείχνοντας τον ελληνικό στρατό. Την εποχή που ερχόταν ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών ο περίφημος Πιουριφόι, και έμπαινε στο γραφείο του Πρωθυπουργού και ανέβαζε τα πόδια του πάνω στο γραφείο και του έλεγε τι να κάνει και τι να μην κάνει…

Ε, περίπου τα ίδια δε ζούμε τώρα; Έρχονται οι Τροϊκανοί. Τα ίδια δεν κάνουνε; Έχουμε κυβέρνηση; Πού είναι;

Λέω καμιά φορά, σ’ αυτά τα παιδιά που τρέχουν στις διαδηλώσεις και χτυπιούνται με τους μπάτσους και μετά τους πλακώνουν με τα χημικά σα να ‘ναι κατσαρίδες, «Τι πάτε και σκοτώνεστε μες στους δρόμους και δεν πάτε να καταλάβετε τα χωράφια της Μονής του Βατοπεδίου και να κάνετε μια φάρμα; Είστε όλοι σας μορφωμένα παιδιά, έχετε διάφορες ειδικότητες, να καταλάβετε τα βασιλικά κτήματα, αυτού του κερατά στο Τατόι, να κάνετε μια φάρμα; Θα ‘χετε και τον κόσμο μαζί σας! Ποιος θα σας πει κουβέντα; Πάτε και πετάτε γκαζάκια, και καίτε το αυτοκίνητο του αλλουνού του κακομοίρη, τι σας φταίει ο άλλος;».

Θέλω να πω, ότι, δυστυχώς, επίσης για πρώτη φορά, ζω σε μια κοινωνία η οποία δείχνει να χει πάθει εγκεφαλικό! Δεν αντιδρά με τίποτα! Να συμβαίνουν τόσο τρομακτικά πράγματα και μέσα σ’ αυτήν και στον κόσμο και γύρω της,και να μην παίρνει χαμπάρι! Να μην αντιδρά με τίποτα!

Άκουγα τον Γιανναρά να λέει «Τουλάχιστον ας κατέβουν εκατό- διακόσιες χιλιάδες κόσμος να καταλάβουν το Σύνταγμα και να κάτσουν εκεί και να απαιτήσουν Συντακτική Εθνοσυνέλευση». Αλλά πού; Αυτό που λέγεται, πια, ότι απέμεινε σαν σύνθημα γραμμένο σε γκρεμισμένους τοίχους: «ΑΡΙΣΤΕΡΑ», τυρβάζει περί των… ευαγγελίων ακόμα!

Ξέρεις τι είπε ο Δαντόν πριν τον καρατομήσουν; «Τα βήματα της ανθρώπινης ιστορίας είναι οι ταφόπετρες των ρομαντικών». Κατάλαβες; Και μέσα σε όλη την πορεία της ιστορίας, οι μόνοι που έσωσαν την αθωότητά τους ήταν αυτοί που σκοτώθηκαν νωρίς, πριν γίνουν εξουσία. Γιατί, σου λέω, ότι η εξουσία είναι το χειρότερο, είναι το τρομακτικότερο εφεύρημα του ανθρώπου!

Εγώ είμαι υπέρ της άμεσης δημοκρατίας, υπέρ των μικρών κοινοτήτων, και το μόνο που θα έλεγα σήμερα που η χώρα μας περνάει κρίση, θα ‘τανε, "πάρτε τα βουνά, ξαναγυρίστε στα χωριά σας, ξαναγυρίστε στη λίμνη! Ξαναεποικήστε την Ελλάδα!"

Έχουμε μια χώρα η οποία είναι ευλογία Θεού, παράγει τα πάντα! Από βότανα, από τρόφιμα, τα πάντα μπορεί να παράξει. Ποτέ όμως δεν είχαμε μια ικανή πολιτική ηγεσία.

Είναι πάρα πολύ εύκολο να φτιάξεις μια ιδεολογία ή μια θεωρία για την κοινωνία και να καλέσεις τους ανθρώπους να την εφαρμόσουν. Είναι όμως τρομερά δύσκολο, ως ανυπέρβλητο, να ξεπεράσεις το εμπόδιο του εαυτού σου και της κουλτούρας που σου πότισαν από τα γεννοφάσκια σου και τα δεσμά που έχει δέσει γύρω σου το σύστημα.

Γι’ αυτό ο δρόμος προς την απελευθέρωση από τη βαρβαρότητα, είναι ένας δρόμος πάνω από την πυρρά, που πρέπει να περάσει ο καθένας μας. Πάρα πολύ δύσκολος δρόμος.

Για την ώρα το κάνουν αυτοί που έχουν κάποια δυνατότητα να το κάνουν.Δηλαδή, γνωρίζω ανθρώπους, οι οποίοι φύγανε και πήγανε στο Πήλιο, ένα από τα πιο παραγωγικά βουνά της Ελλάδας -εκεί και… μπουκάλια να φυτέψεις θα φυτρώσουνε και υπάρχουν κτήματα τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα, γεμάτα ελιές, καρυδιές, μηλιές κλπ.- και νοίκιασαν ένα κτήμα, ίσα ίσα για να μην χάσει ο ιδιοκτήτης την κυριότητα, δηλ. με 500 ευρώ το χρόνο, για να καλλιεργούν και να ζουν εκεί, να πουλάν το λάδι και καμιά φορά να βγαίνουν και στην λαϊκή αγορά. Κάποιοι από αυτούς είναι και γιατροί ή δάσκαλοι και διοργανώνουν εκδηλώσεις. Περνάνε όμορφα, με την παρέα τους, με τα οργανάκια τους, κάθε άνοιξη συγκεντρώνουν τις εμπειρίες τους, για το πως π.χ. γίνεται το μελιτζανάκι τουρσί, τα καρύδια γλυκό, πώς από το λάδι γίνεται το σαπούνι, πώς χτίζουν σπίτια με αχυρόμπαλες κλπ., διάφορες γνώσεις, γιατί όλοι τους είναι και πολύ ενδιαφέροντες άνθρωποι και έχουν κυνηγήσει αυτήν τη γνώση, η οποία είναι πολύτιμη.

Με την τεχνολογία, έχουμε χάσει πολύτιμες γνώσεις από την εμπειρία του ανθρώπου, που εξασφάλισαν την επιβίωσή του στον πλανήτη για εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα η γνώση μας έρχεται απ’ το μέλλον, δεν έρχεται από το παρελθόν!

Παλιά οι νέοι σέβονταν τους ηλικιωμένους, ενώ, σήμερα, συνήθως, δεν τους σέβονται. Παλιά τους σέβονταν γιατί, εκτός των άλλων, ο ηλικιωμένος κατείχε τη γνώση και ήξερε πότε θα φυτέψει, τι καιρό θα κάνει, τι αλλαγές θα γίνουν, από τι πάσχει το φυτό κλπ. Σήμερα ο εγγονός ξέρει περισσότερα για την τεχνολογία από τον παππού. Τον βλέπεις και πιάνει το κινητό και τραβάει φωτογραφίες και ο παππούς… κοιτάει.

Αλλά, δεν υπάρχει παιδεία, σήμερα. Μη γελιόμαστε. Υπάρχει εκπαίδευση. Άλλο πράγμα η παιδεία κι άλλο πράγμα η εκπαίδευση. Σήμερα, λοιπόν, τα παιδιά εκπαιδεύονται. Γιατί; Για να βρούνε τη μηχανή του κέρδους! Να εξασφαλίσουν κάποια θέση σε κάποιο επάγγελμα.

Τη μηχανή του κέρδους! Αυτό είναι το πρόβλημα. Όσο στην κοινωνία μας η κυρίαρχη αξία του συστήματος είναι το κέρδος, από κει και πέρα μην ψάχνεις να βρεις… αυτό διαποτίζει όλες τις ανθρώπινες σχέσεις και διαποτίζει όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες όπως είναι η παιδεία και όλα τα πράγματα.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι αν υπάρχει ελπίδα διεξόδου, οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι θα την διαμορφώσουν.

Καμιά φορά με ρωτούν οι δημοσιογράφοι: Χρόνη, έχεις μετανιώσει για τη ζωή σου; Λέω όχι. Όχι! Τί πιο ωραίο να πεθαίνεις για ένα όραμα, για έναν όμορφο μύθο, απ’ το να ζεις συνεχώς μια χαμοζωή; Εμείς, λοιπόν, ταξιδέψαμε σ’ έναν υπέροχο μύθο, σ’ ένα πάρα πολύ όμορφο όραμα. Τώρα, αν αυτό στο τέλος της ζωής μας κατάντησε εφιάλτης, αυτό είναι άλλο θέμα, είπαμε, είναι θέμα της εξουσίας.

Αν είχα τη δυνατότητα να γυρίσω τα χρόνια πίσω, και με τη γνώση που έχω σήμερα, τι θα άλλαζα; Όλα! Πρώτα απ’ όλα πήραμε μια εμπειρία από την εξουσία, από την ιστορία, και υπήρχε και μια διαφορετική πραγματικότητα, ένα διαφορετικό μέτωπο από αυτό που δίναμε τις μάχες. Εμείς δώσαμε μάχες χαρακωμάτων, υπερασπιστήκαμε τη δημοκρατία, υπερασπιστήκαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είδαμε την κρίση που ερχόταν… Και σε ότι αφορά τις μεταλλαγές της ιδεολογίας από τη στιγμή που έγινε εξουσία η Σοβιετική Ένωση, και σε ότι αφορά την επερχόμενη κρίση του πλανήτη, μέσω της εξέγερσης της βιομηχανικής επανάστασης κλπ., τα οποία τα θεωρούσαμε, τότε, ευλογία Θεού! Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λένιν έλεγε ότι εξηλεκτρισμός και βαριά βιομηχανία είναι τα δυο πόδια που θα οικοδομήσουν τον κομμουνισμό.

Και φτάσαμε στο Τσερνομπίλ και σε άλλου είδους ιστορίες, και στη συνάντηση καπιταλισμού και υπαρκτού σοσιαλισμού σε ότι αφορά τις πρακτικές για το περιβάλλον, για τα χημικά στις διατροφές των ανθρώπων και όλα αυτά. Δεν είναι τυχαίο ότι δυο από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου, η λίμνη της Βαϊκάλης και η λίμνη του Μίσιγκαν και οι δυο είναι μολυσμένες. Δεν υπερασπιστήκαμε, τότε, τέτοια πράγματα.

Σήμερα, μια σημαντική λέξη είναι η λέξη «βιότοπος». Τι σημαίνει; Σημαίνει βιώνουμε μαζί, κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί βιώνουμε μέσα στην διαφορετικότητά μας κι όχι σε κάποια ομπρέλα ιδεολογική η οποία μπορεί να μας οδηγεί σε διαφωνίες και σε συγκρούσεις όπως αυτές που συντηρούνται σήμερα μέσα στον χώρο της αριστεράς, οι οποίες δεν έχουν κανένα νόημα.

Όσο για έναν… εμπνευσμένο αρχηγό και ηγέτη εγώ πιστεύω πάρα πολύ ότι σε μια κοινότητα, η συλλογική γνώμη είναι πολύ πιο ασφαλής και πιο ισχυρή από οποιονδήποτε ηγέτη.

Στο άλλο σημείο στο οποίο επίσης έχω διαφωνία με τον όποιον ηγέτη και την ιδεολογία, είναι ότι πιστεύω στο αυθόρμητο των ανθρώπων, δηλαδή, μέσα σε αυτή τη διαδικασία ανατροπής ή επανάστασης πρέπει να αναπτυχτεί ένα κίνημα όχι καθοδηγούμενο αλλά αυθόρμητο. Ένα κίνημα που γεννιέται από τη συνείδηση των ανθρώπων που ξέρουν που πάνε και ξέρουν τι θέλουν. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να ξαναγυρίσουμε σε μορφές εξουσιαστικές, κι αυτή τη στιγμή που σου μιλάω, εγώ ασκώ εξουσία.

Διότι υποτίθεται ότι είμαι η έδρα, ο καθηγητής, ο παντογνώστης, ο πολυγνώστης κλπ. Αυτό είναι μια εξουσία, όπως μια εξουσία είναι της μάνας προς το παιδί ή του πατέρα προς το παιδί ή όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Πιστεύω λοιπόν στο αυθόρμητο των μαζών που παλιότερα εμείς οι κουμουνιστές καταριόμασταν σαν αναρχικό. Σήμερα μπορεί κανένας άνθρωπος να ορίσει τι σημαίνει αναρχικός; Βρισκόμαστε μέσα σε ένα σύστημα το οποίο είναι δομημένο με ανήθικους τρομοκρατικούς και βάρβαρους κανόνες. Το να αρνηθείς τους κανόνες και τη θέσπιση αυτού του συστήματος τι σημαίνει, ότι είσαι αναρχικός;
Με αυτή την έννοια είμαστε όλοι αναρχικοί! Γιατί όλοι αναζητούμε το κάλλιστο.

Εγώ δεν ψήφισα κι ούτε θα ψηφίσω. Τι να πάω να ψηφίσω δηλαδή, να μας κοροϊδεύουνε με τη θέληση μας; Δεν πάω. Μου λένε οι άλλοι, μα ξέρεις το άκυρο είναι καλύτερο και το λευκό είναι… Ε, δε μ’ ενδιαφέρει! Με πήρε κι ο Μίκης με την κίνηση που έκανε και του λέω, βρε Μίκη μου, πρώτα πρώτα είναι τρελό στα ογδόντα μου να ξαναγίνω πολιτικός, όταν ξέρω τι σημαίνει πολιτική. Δεύτερον, εμένα με ενδιαφέρει η επόμενη μέρα. Δηλαδή αν αυτή τη στιγμή ανατρεπόταν αυτή η κυβέρνηση, η λεγόμενη κυβέρνηση, τι θα προκύψει; Άλλη μια κυβέρνηση με τα ίδια πάλι, με το ίδιο στήσιμο, με τα ίδια πράγματα; Εγώ βρίσκομαι στην άλλη όχθη! Δεν γουστάρω αυτό το σύστημα, δεν γουστάρω καπιταλισμό, δεν γουστάρω νεοφιλελευθερισμό, δε γουστάρω συγκεντρωτισμό, δε γουστάρω αυτά τα πράγματα! Θέλω μικρές κοινότητες, αυτόνομες, σε ανθρώπινα μέτρα να μπορέσουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Έχω μια άλλη λογική, μια άλλη αντίληψη για το πώς οργανώνεται η κοινωνία.

Ξέρω πια τι σημαίνει πολιτική. Δεν γίνεται. Κατ’ αρχήν στην Ελλάδα δεν έχουμε το στοιχειώδες. Δεν έχουμε έναν στοιχειώδη πολιτικό πολιτισμό, γιατί αυτά τα καθίκια δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. Η πατρίδα κινδυνεύει, η πατρίδα βουλιάζει, και πολεμάν σαν κατίνες ο ένας τον άλλον, εσύ έκανες εκείνο στο αυτό κι εσύ έκανες το άλλο. Δεν έχουν την παλικαριά, την εντιμότητα να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να αφήσουν τις κατινιές στην άκρη και να κουβεντιάσουν. Είναι τυχαίο; Μα ένας δεν αυτοκτόνησε απ’ αυτούς εδώ τριανταπέντε χρόνια; Ένας δεν ζήτησε συγγνώμη, ένας δεν παραιτήθηκε;

Γι αυτό λέω, ότι είναι πρόβλημα συνείδησης και όχι ιδεολογίας; Είναι πρόβλημα συμπεριφοράς κι όχι ιδεολογίας.

Και δυστυχώς, πιστεύω, ότι εμείς ήμασταν οι... τελευταίοι των Μοικανών. Σε εμάς το σύστημα ασκούσε σωματική βία, μας έκλεινε φυλακή, μας βασάνιζε, μας χτυπούσε για να μας υποτάξει. Για τις σημερινές γενιές είναι πιο δύσκολα. Τους κάνουν λοβοτομή, τους απορροφά το σύστημα συνεχώς μέσα στη μηχανή του κέρδους, δεν τους αφήνει περιθώρια ούτε να οραματιστούν, ούτε να φανταστούν, τους αφαιρεί την κριτική σκέψη. Την ψυχή!

Κι ας είμαστε η χώρα των μεγάλων ποιητών. Κανένας λαός δέκα εκατομμυρίων δεν έχει τρία νόμπελ και ένα βραβείο Λένιν. Και μάλιστα, θα υπήρχαν κι άλλοι που θα έπρεπε να πάρουν το νόμπελ και δεν το πήραν… αλλά τέλος πάντων.

Θυμάμαι, τον Βάρναλη… ήμασταν ένα βράδυ στη Βουκουρεστίου και θέλαμενα ανεβούμε στη Δεξαμενή και λέει ο Βάρναλης του Κορνάρου «κουμπάρε περίμενε λιγάκι να περάσει κανένα ταξί να μας πάρει να ανεβούμε πάνω. Ε, περιμέναμε, και σε λίγο βλέπουμε μια ωραία γυναίκα να περπατάει και τότε λέει ο Βάρναλης «κουμπάρε, ήρθε ταξί, πάμε! Άμα βλέπουμε αυτή μπροστά μας… φτάνουμε!». Ο Βάρναλης, ήταν καταπληκτικός άνθρωπος και διαφορετικός, και δεν υπάρχει άλλος στίχος που να περιγράφει σήμερα την κατάντια του ελληνικού λαού “Δειλοί, μοιραίοι, κι άβουλοι αντάμα προσμένουν, ίσως, κάποιο θάμμα”. Όπως έχουμε και μεγάλους λογοτέχνες και γυναίκες, τη Σωτηρίου και άλλες. Είχαμε καλή λογοτεχνία. Τώρα δεν έχουμε τίποτα! Α, ο Μακριδάκης είναι καλός.

Τολμάτε ρε, τολμάτε! Γράψτε αυτό που θέλετε, αυτό που σκέφτεστε. Εγώ έγραφα, κι έγραφα με την ψυχή, κι όταν με είπαν συγγραφέα πρώτη φορά τα ‘χασα! Μα, σοβαρά μιλάτε ρε παιδιά, συγγραφέας; Δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση απλά στις παρέες, στον κήπο τους έλεγα ιστορίες και μου έλεγαν, ρε Χρόνη γιατί δεν τα γράφεις αυτά τα πράγματα; Κι έτσι βγήκε.

Γιατί τα βιώματα ήταν ουσιαστικά. Κατάλαβες; Ζούσαμε. Είχε συνέχεια η ζωή μας, δεν ήταν αυτή η γκρίζα καθημερινότητα, αλλά ήταν μεγάλο κατόρθωμα να παραμείνεις άνθρωπος.

Ήταν πολύ σημαντικό να μπορείς να κοιτάξεις τη μάπα σου το πρωί στον καθρέφτη και να πεις, «είμαστε εντάξει ρε μάγκα, πάμε». Δεκαεφτά χρονών παιδί ήμουν και καταδικασμένος για θάνατο, κι εγώ τους έγραφα... Τώρα, βέβαια, λέω για "τί";

[...]

Τέλος του 1ου μέρους της συνέντευξης, το οποίο ολοκληρώνεται με το 2ο και τελευταίο μέρος που θα δημοσιευτεί σύντομα σε επόμενο άρθρο του tvxs.gr)

http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/xronis-missios-h-koinonia-deixnei-na-exei-pathei-egkefaliko
http://koinoniki-lamia.blogspot.com/2012/01/blog-post_29.html

Τα προνομιακά επιδόματα των… προνομιούχων

Επίδομα μαιμού !!
Κατά 11 εκ ευρώ αυξήθηκε το ετήσιο κόστος των προνομιακών επιδομάτων στην Θεσσαλονίκη το 2010 (την χρονιά που πραγματοποιήθηκαν οι νομαρχιακές εκλογές).Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η πρώην νομαρχία της Βοιωτίας όπου το 2010 το κόστος αυξάνεται κατά 4 εκ ευρώ. Συνολικά σε 4 πρώην νομαρχίες το ετήσιο κόστος των επιδομάτων αυξήθηκε το 2010 περίπου κατά 16 εκ ευρώ.Να σημειωθεί ότι σε δύο μέρες ξεκινάει η απογραφή των ατόμων που παίρνουν επιδόματα αναπηρίας και θα διαρκέσει μέχρι 16 Μαρτίου. Ο αρχικός σκοπός του υπουργείου είναι να περάσουν από το μικροσκόπιο όλες οι «πονηρές» περιπτώσεις δήθεν δικαιούχων. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεση του τοwww.koutipandoras.gr χαρακτηριστική είναι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με αναπηρίες σε 4 νομαρχίες της Ελλάδας το έτος 2010 όπου πραγματοποιήθηκαν οι νομαρχιακές εκλογές. Εκείνη την περίοδο η αύξηση των δικαιούχων ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των δικαιούχων που αυξάνεται το 2010 παραμένει σχεδόν ίδιος ή αυξάνεται κατά πολύ λίγο το 2011.Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Μεσολόγγι έχει εντοπιστεί οικογένεια από το υπουργείο υγείας που παίρνουν επιδόματα και τα 9 μέλη της οικογένειας με τα ίδια δικαιολογητικά.
Η καταγραφή ξεκινάει από την 1 Φεβρουάριου και όπως έχει δεσμευθεί το υπουργείο Υγείας οι δικαιούχοι που δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν ώστε να καταγραφούν στα ΚΕΠ θα μπορούν να πηγαίνουν οι συγγενείς τους με όλα τα απαραίτητα έγγραφα στα χέρια τους.
Η απογραφή των δικαιούχων των οποίων το επώνυμο ξεκινά
από Α έως Ι, θα γίνει από 01-02-2012 μέχρι 15-02-2012
από Κ έως Ο, θα γίνει από 15-02-2012 μέχρι 29-02-2012
από Π έως Ω, θα γίνει από 01-03-2012 μέχρι 16-03-2012
http://www.koutipandoras.gr

Συμφωνία για τους όρους δανειοδότησης των δήμων

Σε συμφωνία έχουν καταλήξει το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε ό,τι αφορά τους όρους δανειοδότησης των δήμων. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, λίγο πριν από τη λήξη του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή (στο οποίο διατυπώθηκαν επανειλημμένως παράπονα για το Ελεγκτικό Συνέδριο), το Ε.Σ. μπλόκαρε τη χορήγηση των δανείων διότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έθετε ως όρο στα δάνεια ότι εάν υπάρξει καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης, τότε είναι απαιτητό στο σύνολό του το οφειλόμενο ποσό του δανείου. Όπως σημείωσε "σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν μπορεί να περάσει ο όρος ότι η καθυστέρηση μιας δόσης καθιστά το δάνειο ληξιπρόθεσμο και απαιτητό στο σύνολό του. Δεν θα μπορούσα να αποδεχτώ τέτοιο όρο. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε ανάγκη". Τελικά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υποχώρησε και αποδέχθηκε να βελτιωθούν οι όροι. Πλέον τα δάνεια προς τους δήμους θα χορηγούνται με δυνατότητα καθυστέρησης δυο ετησίων δόσεων και παράταση δυο μηνών.
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο σκοπιμότητας, ο κ. Καραβοκύρης εξήγησε ότι "δεν το επιτρέπει ο νομικός μου πολιτισμός. Η δημοκρατική μου συνείδηση δεν επιτρέπει τέτοιες διολισθήσεις". Και συνέχισε: "Συγχρόνως έχω επισημάνει στα όργανα της Πολιτείας και στο Κοινοβούλιο ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε πιο σύγχρονες μορφές ελέγχου".
"Θα πρέπει να υιοθετήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο" εξήγησε ο κ. Καραβοκύρης "σύμφωνα με το οποίο στους ελέγχους συνδυάζεται ο έλεγχος νομιμότητας με την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα μιας δαπάνης. Θα σας φέρω ως παράδειγμα τη λίμνη της Κάρλας. Είχαμε ζητήσει δάνειο για την αποξηράνουμε ώστε να αποκτηθεί γη για καλλιέργεια και μετά ζητήσαμε πάλι χρήματα για να αποκαταστήσουμε την περιβαλλοντική ισορροπία".
Οι καθυστερήσεις είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, που μαστίζει όλη τη δικαιοσύνη της πατρίδας μας, επισήμανε ο κ. Καραβοκύρης και πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης που είναι σε εξέλιξη "προσπαθούμε να επιτύχουμε ταχύτερους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης και εισάγουμε το θεσμό της πρότυπης δίκης".
Σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων, ο κ. Καραβοκύρης προσφέρθηκε ώστε το Ελεγκτικό Συνέδριο με την ΚΕΔΕ να εκδώσουν και να αποστείλουν σε όλους τους δήμους οδηγό για το πώς γίνονται οι συμβάσεις και για θέματα θεώρησης ενταλμάτων. Μάλιστα πρότεινε να γίνει κοινό συνέδριο Ελεγκτικού Συνεδρίου και ΚΕΔΕ προκειμένου οι αιρετοί να πληροφορηθούν για το νέο σύστημα
http://news247.gr

Αποτελέσματα 3ου γύρου Ομαδικού Πρωταθλήματος Σκακιού ΕΣΣΚΕ 2012

Με νίκες προχώρησαν Σ.Ο.Λαμίας (4-1 επί της Λάρισας) και ο Σ.Ε.Βόλου ( 3,5-0,5 επί της Ελασσόνας) και βρίσκονται πλέον στην κορυφή με 6 βαθμούς, μετά την 3η αγωνιστική του ομαδικού πρωταθλήματος 2012 για την Κεντρική Ελλάδα,της ΕΣΣΚΕ.
Με νίκη προχώρησε και η Σ.Ν.Ο.Λαμίας (3-2 επι των Φαρσάλων) ενώ  ηττήθηκε ο Σ.Ο.Λαμίας 2 ( 1-4 από την Καρδίτσα).


Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων του 3ου γύρου έχουν ως εξής :

Σ.Ο. ΛΑΜΙΑΣ
4
4-1
4
Σ.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ
Σ.Ε.ΒΟΛΟΥ  
4
3½ - ½
2
Σ.Σ.ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ  
Σ.Ο.ΒΟΡ.ΕΥΒΟΙΑΣ
2
3-2
2
Σ.Ε.ΒΟΛΟΥ   (2)
Σ.Ο. ΛΑΜΙΑΣ (2)
2
1-4
2
Φ.Ο.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Σ.Ν.Ο. ΛΑΜΙΑΣ 
0
3-2
2
Σ.Σ.ΦΑΡΣΑΛΩΝ 

Στην βαθμολογία προηγούνται Σ.Ο.Λαμίας και Σ.Ε.Βόλου με 6 πόντους ενώ ακολουθούν Σ.Σ.Λάρισας,Σ.Ο.Βορ.Εύβοιας και Φ.Ο.Καρδίτσας με 4.

Tutorpool: Ένα δίκτυο εθελοντισμού που γέννησε η κρίση

Μία αυθόρμητη συζήτηση στο διαδίκτυο για την αδυναμία πολλών οικογενειών να ανταπεξέλθουν οικονομικά αναφορικά με την ενισχυτική διδασκαλία ήταν η αρχή για να δημιουργηθεί το Tutorpool, ένα δίκτυο εθελοντισμού για την Παιδεία.."Το Tutorpool, δεν είναι η ιδέα κάποιου ανθρώπου αλλά η ιδέα της αλληλεγγύης", λέει στο NEWS 247 η Σίλια Βιτωράτου, βιοστατιστικός, η οποία, σημειώνει πως έτυχε να γράψει κάποια μηνύματα στο Twitter σχετικά με την ενισχυτική διδασκαλία τα οποία αναπάντεχα οδήγησαν σε όλη αυτή την πρωτοβουλία. "Με τη δημόσια παιδεία να βάλλεται συνεχώς και την παγκόσμια πρωτοτυπία που υιοθετούμε στη χώρα μας να είναι η ενισχυτική διδασκαλία εκ των ουκ άνευ, απομακρύνεται το ενδεχόμενο οι μαθητές αυτοί να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και ειδικά στην προσπάθειά τους για εισαγωγή στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε διαδικτυακά μια θεματική ομάδα με τίτλο το hashtag #tutorpool και αρχίσαμε να συζητάμε για το πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους μαθητές και να μη σταθούμε απλά θεατές", συμπληρώνει η Σ. Βιτωράτου.
Υπήρξε εντυπωσιακή ανταπόκριση και αμέσως εθελοντές καθηγητές άρχισαν να προσφέρουν μαθήματα και γονείς να εκφράζουν την αντίστοιχη ζήτηση για τα μαθήματα αυτά", τονίζει και προσθέτει πως "συντάχθηκε λοιπόν μία ομάδα εθελοντών που πιστέψαμε στην ιδέα και στρωθήκαμε στη δουλειά, για να δημιουργηθεί ένας ιστότοπος όπου οι δύο πλευρές θα μπορούν να συναντηθούν. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με το www.tutorpool.gr να τρέχει και τα μαθήματα να έχουν ξεκινήσει".
Δωρεάν μαθήματα σε κάθε άκρη της γης
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες μαθήματα σε όλη την Ελλάδα ενώ όπως σημειώνει ο Χ. Ξανθόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός "τα μαθήματα προτείνουμε να γίνονται σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά είναι στην διακριτική ευχέρεια του γονιού και του καθηγητή να ορίσουν τον τόπο και τον χρόνο της παράδοσης του μαθήματος κατόπιν συνεννόησης".
Μάλιστα όπως προσθέτει ήδη παραδίδονται μαθήματα και μέσω διαδικτύου σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών. Είναι δε αξιοσημείωτο πως με την βοήθεια του διαδικτύου μπορούν οι μαθητές να λαμβάνουν μαθήματα από απόσταση. "Έτσι, αυτή τη στιγμή, έχουμε περισσότερους από 15 εθελοντές καθηγητές από αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Μ. Βρετανία", συμπληρώνει ο ίδιος.
Το δίκτυο ολοένα και εξαπλώνεται. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μια εβδομάδα αφότου στήθηκε το tutorpool.gr, η σελίδα μετρά 162 δασκάλους και καθηγητές, 57 μαθητές και 110 διαθέσιμα μαθήματα, αριθμός που ολοένα και αυξάνεται.
Ο χάρτης μαθημάτων και πως μπορεί να βοηθηθεί ένας μαθητής
Η διαδικασία είναι πολύ απλή για κάποιο μαθητή που ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει κάποιο μάθημα στο οποίο χρειάζεται βοήθεια.
Καταρχήν ο γονέας ή κηδεμόνας είναι αυτός που πρέπει να αντιπροσωπεύσει τον μαθητή, όπως μας λέει ο Θ. Πουλίτσας ο οποίος συνεχίζει: "Ο μαθητής εγγράφεται στο www.tutorpool.gr και αφού καταχωρήσει τα στοιχεία του έχει πρόσβαση στον χάρτη. Πάνω εκεί μπορεί να ψάξει εντός μιας χιλιομετρικής απόστασης που αυτός ορίζει ποια μαθήματα είναι διαθέσιμα και ποιος καθηγητής ή δάσκαλος τα πραγματοποιεί.


Εφόσον βρει κάτι που τον αφορά, εκδηλώνει το ενδιαφέρον του με ένα κλικ και κατευθείαν ενημερώνεται ο διδάσκοντας στο email του. Κατόπιν έρχονται σε συνεννόηση και ξεκινούν τα μαθήματα".
"Ουσιαστικά αυτό που κάνει το #tutorpool είναι να φέρνει σε επικοινωνία διδάσκοντα-μαθητή (μέσω του γονέα ή κηδεμόνα του)", προσθέτει. Μάλιστα εάν κάποιο μάθημα που τον ενδιαφέρει δεν υπάρχει στον χάρτη μπορεί να το ζητήσει και να ψάξουν για εθελοντή.
Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει
"Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει το tutorpool ως καθηγητής αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι αρχικά να επισκεφτεί το www.tutorpool .gr", μας λέει η Αγάθη Παπανότη, αρχαιολόγος προσθέτοντας πως "εκεί θα μπορέσει να μάθει περισσότερα για το πως θα μπορεί να δηλώσει τα μαθήματα που διατίθεται να διδάξει, ποιες ευθύνες αναλαμβάνει ως καθηγητής, πώς έρχονται σε επαφή οι μαθητές μαζί του και ότι άλλο πιθανόν χρειάζεται να γνωρίζει".
"Κάνοντας κλικ στο Βοήθεια για καθηγητές/δασκάλους μπορεί να βρει αναλυτικές πληροφορίες και για τη διαδικασία της εγγραφής αλλά και της καταχώρησης των μαθημάτων", σημειώνει και συνεχίζει πως στη περίπτωση που κάποιος θέλει να βοηθήσει το tutorpool ως εθελοντής γενικότερα, τότε μπορεί να δηλώσει συμμετοχή μέσω της φόρμας επικοινωνίας και έτσι θα αρχίσει να λαμβάνει τα σχετικά ενημερωτικά email.
"Επιπλέον, ενώ η εγγραφή στον ιστότοπο του tutorpool αφορά γονείς και διδάσκοντες, όλοι μπορούμε να γραφτούμε στο forum και να λάβουμε μέρος στην συζήτηση, προτείνοντας ιδέες και στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή", προσθέτει και υπογραμμίζει ότι "δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η σημαντικότερη βοήθεια που μπορεί κανείς να προσφέρει, είναι να διαδώσει το μήνυμα της εθελοντικής διδασκαλίας σε καθηγητές και γονείς, προσπαθώντας όλοι όσο μπορούμε να μην επιτρέψουμε οι οικονομικές συνθήκες να σταθούν εμπόδιο στα όνειρα των σημερινών μαθητών".
Μεγάλη η ζήτηση στην επαρχία
Μέχρι τώρα η Αθήνα φαίνεται πως κατέχει τα πρωτεία ως προς τη συμμετοχή καθηγητών, όμως η επαρχία έχει το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης από την πλευρά των μαθητών.
"Υπάρχουν ακόμα περιοχές που δεν υπάρχουν τόσες συμμετοχές αλλά πιστεύουμε πως είναι θέμα χρόνου να βρεθούν εθελοντές/καθηγητές και σε αυτές. Παρ’ όλα αυτά παρατηρούμε πως χρειάζονται περισσότεροι εθελοντές/καθηγητές στην επαρχεία καθότι η ζήτηση εκεί είναι μεγαλύτερη αναλογικά με τις ανάγκες των γονιών/μαθητών", σημειώνει η Μαριάννα Ρουμελιώτη, σύμβουλος σταδιοδρομίας.
"Παλεύουμε με τον χρόνο αλλά η αγάπη μας βοηθά να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο"
Η μόνη μεγάλη δυσκολία μέχρι τώρα είναι ο χρόνος μας λένε οι άνθρωποι του Tutorpool, καθότι ο ελεύθερός τους χρόνος είναι περιορισμένος.
"Έπρεπε να τον αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό, συχνά χωρίς να κοιμόμαστε πάνω από 4 ώρες τα βράδια", τονίζει ο Θ. Πουλίτσας, προσθέτοντας πως "η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη και συνεχόμενη που θέλαμε να είμαστε το συντομότερο δυνατόν έτοιμοι".
"Όμως η αγάπη και το αίσθημα της αλληλεγγύης όμως μας βοηθούν να ξεπερνούμε κάθε εμπόδιο", καταλήγει.
Το επόμενο βήμα
"Στην επόμενη φάση θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επικοινωνία με συλλόγους καθηγητών και δήμους προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστή η προσπάθειά μας και να το μάθουν και οι οικογένειες εκείνες που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο", λέει η Μ. Ρουμελιώτη.
"Θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε τα ομαδικά μαθήματα, τα οποία ίσως στο μέλλον θα μπορούσαν να γίνονται σε χώρους που θα διαθέσουν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές", προσθέτει ενώ θεωρούν εξίσου σημαντικό να αναρτηθεί εκπαιδευτικό υλικό στην ιστοσελίδα, ώστε να βοηθηθούν τόσο οι μαθητές όσο και οι διδάσκοντες.
Μπορεί η ιδέα της εθελοντικής διδασκαλίας να έχει ξεκινήσει από χρόνια, όμως τώρα υπάρχει το έναυσμα.
"Τώρα έχει φτάσει κόμπος στο χτένι", τονίζει ο Θ. Πουλίτσας, προσθέτοντας πως "τώρα είναι που χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο περισσότερο για να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε και αυτό την καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ".
"Όσο η κρίση βαθαίνει, δυστυχώς οι άνθρωποι έχουν όλο και περισσότερο ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης", συμπληρώνει ο Χ. Ξανθόπουλος ενώ προτρέπει πως ανάλογες πρωτοβουλίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, από όλους για όλους!
"Η παιδεία είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο", λένε όλοι με μια φωνή, και μέσα από αυτή τη φράση παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν.