Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Λύση σε εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία αναζητoύν οι Δήμοι για τους άστεγους

Mπορεί η χθεσινή γιορτινή μέρα να βρήκε τους οκτώ πρώτους άστεγους του Βόλου μέσα σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον μετά την έναρξη λειτουργίας του Ξενώνα Αστέγων από την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο το θέμα έχει αναχθεί σε βραχνά για τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, που αναζητούν λύσεις οι οποίες θα είναι πιο αποτελεσματικές για τη μόνιμη λύση του προβλήματος.
Ένα πρόβλημα που ανάγεται σε μείζον, καθώς ο ίδιος ο Δήμαρχος Βόλου το τελευταίο διάστημα δεν διστάζει σε κάθε ευκαιρία να τονίζει, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στους συνεργάτες του, ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων, η κάλυψη των εξόδων για τα καύσιμα του στόλου των δημοτικών οχημάτων και η κοινωνική πρόνοια είναι οι τρεις πρώτες προτεραιότητες της σημερινής Δημοτικής Αρχής στην παρούσα οικονομική συγκυρία.


Κάτω από το πρίσμα αυτό και προϊόντος του χρόνου ωριμάζει η ιδέα που έχει ριχθεί στο τραπέζι για την ανακατασκευή από το Δήμο εγκαταλελειμμένων κτηρίων ή παλιών ξενοδοχείων που βρίσκονται στο Βόλο και τα οποία χωρίς πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος θα μπορούσαν να στεγάσουν δεκάδες αστέγους όχι μόνον από τον ενιαίο Δήμο Βόλου, αλλά και από τον υπόλοιπο Νομό Μαγνησίας.

Ήδη στελέχη του Δήμου Βόλου επεξεργάζονται τη σχετική πρόταση, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα έλθει προς συζήτηση στην πολιτική ηγεσία του Δήμου, προκειμένου ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Η αναζήτηση λύσεων για τους αστέγους στο θέμα των εγκαταλελειμμένων κτηρίων της πόλης, και πρόσφατα των εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων, προέκυψε από τη διαπίστωση ότι ο αριθμός των αστέγων στο Βόλο είναι πολύ μεγαλύτερος από 44 άτομα που είχε αναφέρει σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοντορίζος. Η αναφορά του πρώην Δημάρχου Πορταριάς στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν από έρευνα που έκαναν ειδικοί επιστήμονες της Κοινωφελούς Επιχείρησης στις αρχές του χρόνου.

Από τις αρχές του χρόνου ωστόσο μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί και όλοι πλέον στο Δήμο Βόλου ομολογούν ότι ο αριθμός αστέγων στην πόλη και στον ενιαίο Δήμο θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2013.

Ο πρώτος που το ομολογεί είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Β. Κοντορίζος που τεκμηριώνει την παραπάνω εκτίμηση από τις καθημερινές οχλήσεις που έχει ο ίδιος, όπως τονίζει, αλλά και στελέχη της Επιχείρησης, από πολίτες που ζητούν πληροφορίες για το Ξενώνα Αστέγων ή ζητούν τη χορήγηση μίας ελάχιστης οικονομικής βοήθειας για να ανταπεξέλθουν στα προς το ζην.

Το θέμα της αύξησης των περιστατικών στο Βόλο δεν αφήνει ασυγκίνητους τους υπεύθυνους της ΚΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ. Το αντίθετο μάλιστα, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης ειδικοί συνεργάτες - επιστήμονες πρόκειται πολύ σύντομα να ξεκινήσουν νέα έρευνα για τον εντοπισμό και την καταγραφή των αστέγων που διαβιούν σε δημόσιους χώρους ή σε εισόδους πολυκατοικιών μέσα στα διοικητικά όρια του νέου και ενιαίου Δήμου Βόλου.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης και δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Μπαρμπουδάκη κατά τη συζήτηση για τους όρους λειτουργίας του Ξενώνα Αστέγων είχε σημειώσει πως πολλά άτομα που δεν έχουν δικό τους σπίτι εξυπηρετούνται από ιδιώτες - συμπολίτες που τους έχουν προσφέρει κάποιο κατάλυμα, προκειμένου να καλύψουν τις στοιχειώδεις στεγαστικές τους ανάγκες.

Στην ίδια συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της ήσσονος μειοψηφίας Θωμάς Κλημόπουλος είχε σημειώσει ότι ο αριθμός των αστέγων στην πόλη είναι πολύ μεγαλύτερος από τους 44 που κατέγραψε η έρευνα της ΚΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ, ενώ ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στη μερική επισκευή και ηλεκτροδότηση κτηρίων που είναι κλειστά, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άστεγους της πόλης κατά τις κρύες νύκτες του χειμώνα.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου