Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Νέα μέτρα προτείνει η Κομισιόν για τη μείωση του καπνίσματος

Αναθεωρημένη Οδηγία για τα προϊόντα καπνού παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει απαγόρευση των προϊόντων καπνού που περιέχουν μενθόλη ή άλλα αρώματα, καθιέρωση απωθητικών εικόνων στα πακέτα τσιγάρων και του καπνού, καθώς και το χαρακτηρισμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων νικοτίνης ως φαρμάκων.
Η πρόταση θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο των Υπουργών και στόχος είναι να υιοθετηθεί το 2014 και να αρχίσει να ισχύει το 2015- 2016.

 «Στόχος αυτής της οδηγίας είναι να μειωθεί. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να μειώσουμε τον αριθμό των καπνιστών στην ΕΕ. Αυτή τη στιγμή είναι σε ποσοστό 27% και θέλουμε να το μειώσουμε κατά 2% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών Τόνιο Μπόργκ, όπως αναφέρεται στο Euronews.

«Οι καταναλωτές δεν πρέπει να εξαπατώνται: Τα προϊόντα καπνού πρέπει να μοιάζουν και να μυρίζουν σαν προϊόντα καπνού, και η παρούσα πρόταση εξασφαλίζει ότι η ελκυστική συσκευασία και οι αρωματικές ουσίες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εμπορική στρατηγική», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, η πρόταση επικεντρώνεται στους ακόλουθους τομείς:


Επισήμανση και συσκευασία: Όλες οι συσκευασίες τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα πρέπει να φέρουν μια συνδυασμένη προειδοποίηση για την υγεία, η οποία θα αποτελείται από εικόνα και κείμενο και θα καλύπτει το 75% του εμπρόσθιου και του οπίσθιου μέρους της συσκευασίας, η οποία δεν πρέπει να φέρει κανένα διαφημιστικό στοιχείο.
Οι πληροφορίες για την πίσσα, τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα, οι οποίες θεωρούνται σήμερα παραπλανητικές, αντικαθίστανται από ένα ενημερωτικό μήνυμα στην πλαϊνή πλευρά του πακέτου, το οποίο θα αναφέρει ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 70 καρκινογόνες ουσίες. Οι χώρες-μέλη παραμένουν ελεύθερες να καθιερώσουν την απλή, τυποποιημένη συσκευασία σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις.
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα νικοτινούχα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο, επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά, αλλά πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία· τα προϊόντα αυτού του είδους που περιέχουν νικοτίνη σε ποσότητα που υπερβαίνει το εν λόγω όριο επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά μόνο αν εγκριθούν ως φάρμακα, όπως τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης. Τα φυτικά τσιγάρα θα πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία.
Συστατικά: Η πρόταση προβλέπει την απαγόρευση των τσιγάρων, του καπνού για στριφτά τσιγάρα και των μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού που έχουν χαρακτηριστικά αρώματα/γεύσεις, καθώς και την απαγόρευση των προϊόντων με αυξημένη τοξικότητα και εθιστικότητα.
Μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού: Η απαγόρευση των προϊόντων καπνού που λαμβάνονται από το στόμα (snus) διατηρείται, με εξαίρεση τη Σουηδία, για την οποία προβλέπεται εξαίρεση. Όλα τα μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία στις κύριες επιφάνειες της συσκευασίας, ενώ απαγορεύεται η πώληση προϊόντων με χαρακτηριστικά αρώματα/γεύσεις.
Διασυνοριακές πωλήσεις online: Προβλέπεται, αφενός, η κοινοποίηση των εμπόρων λιανικής πώλησης που δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου και, αφετέρου, η θέσπιση ενός μηχανισμού επαλήθευσης της ηλικίας, για να αποκλειστεί η πώληση προϊόντων καπνού σε παιδιά και σε εφήβους.
Λαθρεμπόριο: Προβλέπεται ένα σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης των προϊόντων καθώς και η θέσπιση χαρακτηριστικών ασφαλείας (π.χ. ολογραμμάτων), για να εξασφαλιστεί ότι στην ΕΕ πωλούνται μόνο προϊόντα που συμμορφώνονται με την οδηγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου