Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Αποδείξεις : Συνεχίζουμε να μαζεύουμε...

Δεν καταργείται τελικά το μέτρο της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Παρά το γεγονός ότι η σχετική διάταξη απαλείφθηκε από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με βάση το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή για το φορολογικό είπε ότι κάνει δεκτές εισηγήσεις για τη διατήρηση του μέτρου της συλλογής αποδείξεων.
Όπως είπε, η έκπτωση φόρου ύψους έως 2.100 ευρώ που χορηγείται σε φορολογούμενους θα δίνεται μόνο στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει συλλέξει αποδείξεις δαπανών τουλάχιστον ίσες με το 25% του εισοδήματός του.


Από τη διατύπωση αυτή προκύπτει ότι για την απαιτούμενη αξία αποδείξεων που θα λείπει από τους φορολογούμενους θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ύψους 21% επί της αξίας αυτής. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 2.500 ευρώ. Εάν συλλέξει για παράδειγμα 2.400 ευρώ σε αποδείξεις, θα «τιμωρηθεί» με πρόσθετο φόρο 21 ευρώ (21% των 100 ευρώ).

Μένει να δούμε τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς η επιστροφή φόρου 2.100 ευρώ χορηγείται μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 25% του εισοδήματός τους, από οποιαδήποτε πηγή σε αποδείξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, μιλώντας στη Βουλή ξεκαθάρισε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές και των επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών θα εκπίπτουν στο σύνολό τους από το εισόδημα.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας προχώρησε σε μια σειρά από επισημάνσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι θα κατανείμει πιο δίκαια τα φορολογικά βάρη, θα ενισχύσει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος και θα διευρύνει σημαντικά την φορολογική βάση.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο:

- Αποβλέπει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ .
- Διευρύνει δραστικά την φορολογική βάση μέσω μέτρων όπως η υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων.
- Τα νέα βάρη δεν κατανέμονται οριζόντια.
- Το 39% θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις, το 28% οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 8%.
- Ενισχύεται η κοινωνική πολιτική μέσω της φορολογικής πολιτικής καθώς με τον νέο τρόπο επιδότησης των οικογενειών με παιδιά 869.000 οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα.
- Οι αγρότες θα δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα μέσω της καθιέρωσης τήρησης βιβλίων και αυτό θα μειώσει τις τιμές των γεωργικών προϊόντων για τον τελικό καταναλωτή.
- Ωφελούνται οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων καθώς καθιερώνεται αυτοτελής φορολόγηση 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια, ενώ με τον υφιστάμενο τρόπο φορολόγησης το συγκεκριμένο εισόδημα φορολογούνταν με έως και 40%.

Σπ. Δημητρέλης



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου