Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι διαθεσιμότητες δεν θα επιλύσουν τις παθογένειες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η αναγκαία ανασυγκρότηση της διοίκησης επιχειρείται δυστυχώς με λαθεμένο τρόπο - αν αυτό επιδιώκεται - με το μέτρο των διαθεσιμοτήτων στην Αυτοδιοίκηση
Εστιάζει στη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων και αγνοεί τα διαρθρωτικά της προβλήματα.

Είναι αποπροσανατολιστικό να ασχολούμαστε με τα νούμερα συνταξιοδοτήσεων - προσλήψεων και να μην συζητάμε καθόλου για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για την αποδοτικότητα των έργων σ’ όλες τους τις φάσεις: προγραμματισμός, σχεδιασμός, παρακολούθηση, ολοκλήρωση, συντήρηση.

Είναι υποκριτικό να προωθούνται απολύσεις και να μη προωθούνται σύγχρονα οργανογράμματα, με αξιολόγηση, αξιοκρατία, διαφάνεια και κυρίως με διακριτή σχέση αιρετών που αποφασίζουν και υπαλλήλων που απερίσπαστοι από πολιτικές παρεμβάσεις εργάζονται αποδοτικά και αμείβονται ανάλογα.

Είναι λάθος να προτάσσονται οι διαθεσιμότητες και οι εφεδρείες και να μην εστιάζουμε στην πάταξη της διαφθοράς.

Είναι λάθος να ερωτοτροπούν με την ιδιωτικοποίηση θεμελιωδών τομέων του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης, μέχρι και για Εφορίες ΑΕ ακούμε, και να μην μελετάνε την επιτυχημένη εμπειρία των ΚΕΠ για να την επεκτείνουν.
Είναι λάθος να επικεντρώνουν τη συζήτηση στην ελάχιστη εξοικονόμηση που θα προκύψει μέσα από απολύσεις και να αγνοείται η μεγάλη σπατάλη που συνεπάγονται τα εκατοντάδες ημιτελή έργα, που επιλέγονται χωρίς πρόγραμμα, με χαμηλό δείκτη αποδοτικότητας.
Είναι αποπροσανατολιστικό να κυριαρχεί ως αξία η απορροφητικότητα - ακόμα και σήμερα - και να υποτιμώνται ο έλεγχος, η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα.

Αυτές τις παθογένειες πρέπει να τις αναδείξουμε. Σ´ αυτές πρέπει να αναζητηθεί η παραλυσία του κράτους, που αντί να υπηρετεί την κοινωνία, την ταλαιπωρεί. Αντί να αξιοποιεί τους πόρους, τους διασπαθίζει, όπως αδιόρθωτα το κάνει εδώ και χρόνια με τα κοινοτικά κονδύλια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο αλλαγών της Διοίκησης, η δυνατότητα μετακίνησης όλων των υπαλλήλων ανάλογα με τις ανάγκες θα ήταν αναμφίβολα θετικό μέτρο. Έτσι όμως όπως προωθείται σήμερα, ως ένας ελάσσονος σημασίας συμβιβασμός ανάμεσα στις παράλογες τιμωρητικές απαιτήσεις της Τρόικας και στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποφύγει τις απολύσεις, δεν θα βοηθήσει.

Π.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου