Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

"Πόσο θα αντέξει τελικά η ελληνική οικογένεια;"

«Πόσο θα αντέξει τελικά η ελληνική οικογένεια;» αναρωτιέται με άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal. Η ελληνική οικονομία που έχει απορροφήσει κατά ένα μεγάλο μέρος τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης πλέον βρίσκεται στα όριά της.
Ακόμα και ο θεσμός της δεμένης ελληνικής οικογένειας, αναφέρει η εφημερίδα, που έχει βοηθήσει πολύ ώστε να απορροφηθούν οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της αγοράς εργασίας, βρίσκεται πλέον κάτω από μεγάλη πίεση καθώς πλέον μισθοί και συντάξεις μειώνονται δραματικά.


«Πολλές οικογένειες κατηφορίζουν στην οικονομική σκάλα που οι γονείς και οι παππούδες τους σκαρφάλωσαν, συχνά κάνοντας τις οικογένειες εξαρτώμενες από τις μειωμένες συντάξεις των τελευταίων. Οι ήδη άπορες οικογένειες πέφτουν εντελώς από τη "σκάλα", στα χέρια των υπερφορτωμένων φιλανθρωπικών οργανώσεων. Σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων, μόνο 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δουλειές, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια ήταν 4,6 εκατομμύρια. Η οικονομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί πάνω από 20% μέσα σε αυτό το διάστημα» τονίζει η εφημερίδα.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η ικανότητα της οικογένειας να αντέξει και τον φετινό δύσκολο χειμώνα, «θα συντηρήσει ή θα ακυρώσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης» για εφαρμογή του σκληρού προγράμματος λιτότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα στην Αθήνα είναι εμφανές ότι «η ελληνική κοινωνία ζει με τα αποθέματά της», αποθέματα που λιγοστεύουν τόσο για τις οικογένειες, όσο και για επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Τέλος, η εφημερίδα παραθέτει σχόλια Ελλήνων, όπου ένας από αυτούς λέει χαρακτηριστικά «κανείς δεν μιλά και δεν γελά πλέον στο Μετρό. Είναι σα νεκροταφείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου