Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

«Κάλαντα, έθιμα και δρώμενα ανά την Ελλάδα» από το Λύκειο Ελληνίδων στις 28 Δεκεμβρίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Λαμίας με συνέπεια στις αρχές και στους στόχους του για τη διάσωση και τη διάδοση των παραδόσεων διοργανώνει και φέτος την επίκαιρη γιορτή του με θέμα: «Κάλαντα, έθιμα και δρώμενα ανά την Ελλάδα» και με τη συμμετοχή της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας και της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας, την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου στις 8.00 το απόγευμα στη Β΄σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Λαμίας στο 1ο ΕΠΑΛ στα Γαλανέικα.
Η κάθε περιοχή της Πατρίδας μας διατηρεί την ιδιαίτερη παράδοση και τα έθιμά της: Η Ένωση Ποντίων αναβιώνει σε δρώμενο έθιμα του τριημέρου των Χριστουγέννων στον Πόντο, τραγουδάει τα ποντιακά κάλαντα και παρουσιάζει ποντιακούς χορούς. Η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας αναφέρεται στην εθιμική παράδοση της Πρωτοχρονιάς στην Καππαδοκία με κάλαντα και χορούς των ημερών.


Το Λύκειο των Ελληνίδων Λαμίας εισάγει την εκδήλωση με δρώμενο της παραμονής των Χριστουγέννων στη Δυτική Θράκη όπου αναπαρίσταται το έθιμο «Τα εννιά φαγητά», συνεχίζει με χορούς και κάλαντα, αναφέρεται στα έθιμα της Πρωτοχρονιάς στα Δωδεκάνησα με κάλαντα, δρώμενα και χορούς από τον Αρχάγγελο Ρόδου και κλείνει την όλη γιορτή με αναπαράσταση εθίμου της παραμονής των Θεοφανείων στη Δυτική Φθιώτιδα, τραγουδάει κάλαντα του Αϊ-Γιαννιού και, φυσικά, χορεύει.

Την εκδήλωση καλύπτουν μουσικά οι: Ντίνας Άρης, τραγούδι και λαούτο, Κουσκουρίδας Σταύρος, κλαρίνο, Γκουβέντας Κυριάκος, βιολί, Κατσιγιάννης Ανδρέας, σαντούρι, Ντίνας Γεώργιος, κρουστά και από τους Ποντίους: Φωτιάδης Γιάννης, λύρα και Κατσώτης Περικλής, Νταούλι.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Λαμίας εύχεται ολόψυχα σε όλους
«Καλές γιορτές με υγεία και χαρά».

http://www.lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου