Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ιδρύεται Κοινωνικό Φροντιστήριο στην Λαμία

Στη δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου προχωρεί ο Δήμος Λαμιέων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας, τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, τους συλλόγους διδασκόντων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, το σύλλογο συνταξιούχων εκπαιδευτικών καθώς και το σύλλογο ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης.

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων συζητήθηκε η οργάνωση, στελέχωση και ο τρόπος λειτουργίας του Φροντιστηρίου ενώ θα επαναληφθεί νέα συνάντηση την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου,όπου θα δημιουργηθεί ο Κανονισμός Λειτουργίας και θα υπάρξει η πρώτη αποτύπωση του εκπαιδευτικού εθελοντικού προσωπικού που θα στελεχώσει την κοινωνική αυτή δομή.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς, θα μπορούν από την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 να προμηθευτούν από το Δήμο Λαμιέων (Γρ. Αντιδημάρχου κ.Μουστάκα) ή την ιστοσελίδα του Δήμου Λαμιέων (www.lamia-city.gr) τις σχετικές αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου αφού τα συμπληρώσουν να τα καταθέσουν μέχρι 10 Δεκεμβρίου 2012 στο Δημαρχείο (Φλέμινγκ και Ερυθρού Σταυρού, 1ος όροφος) στην υπεύθυνη κα Σοφία Χαρώνη τηλ. 2231351001, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Δείτε την σχετική μας εισήγηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (εδώ) και διαβάστε ένα σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας που διαμορφώσαμε,μετά από ενημέρωση (διαδικτυακή και τηλεφωνική) από άλλους δήμους, όπου έχει εφαρμοστεί και λειτουργεί παρόμοια δομή:

Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Λαμίας:

Ο Δήμος Λαμίας αναλαμβάνει την υλοποίηση της ίδρυσης και λειτουργίας του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ», το οποίο θα παρέχει αφιλοκερδώς μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι όροι που θα διέπουν τη λειτουργία του υπό σύσταση Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι οι εξής:

1ον ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Με τους όρους που ακολουθούν ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην οργάνωση και γενικότερα στη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Οι όροι εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμίας και τυχόν τροποποιήσεις αυτών γίνονται με απόφαση του ιδίου οργάνου, ύστερα από γνώμη/εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής.

2ον ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – ΣΚΟΠΟΣ
Η δημιουργία και λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου εντάσσεται στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων που στηρίζει ο Δήμος Λαμίας για την ανάπτυξη της κοινωνικής προσφοράς του και βασίζεται στην αξιοποίηση της προσφοράς εκπαιδευτικών για παροχή δωρεάν μαθημάτων. Σκοπός της προσπάθειας αυτής αποτελεί η πρόσθετη διδακτική υποστήριξη άπορων ή οικονομικά αδύναμων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η δημιουργία ίσων ευκαιριών μεταξύ των μαθητών, η ευαισθητοποίηση ατόμων και ομάδων πληθυσμού με στόχο τη συμμετοχή ή συνδρομή στο συγκεκριμένο αλλά και σε άλλα προγράμματα εθελοντισμού – προσφοράς – αλληλεγγύης προς τις ευπαθείς ομάδες.

3ον ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα υποστηρίζεται γραμματειακά και υλικοτεχνικά από το προσωπικό και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαμίας.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της γραμματειακής υποστήριξης ο Δήμος Λαμίας θα αναλάβει:
- Τη συνεχή ενημέρωση του κοινού με σχετικές ανακοινώσεις στον τοπικό γραπτό τύπο, στον ηλεκτρονικό τύπο, στην ιστοσελίδα του Δήμου ή με όποιο άλλο πρόσφορο μέσο.
- Την επικοινωνία και αλληλογραφία με αρμόδιους φορείς/υπηρεσίες.
- Την υποδοχή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων γονέων ή κηδεμόνων.
- Οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά στη διοικητική υποστήριξη του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.

Στο πλαίσιο της υλικοτεχνικής υποστήριξης ο Δήμος θα αναλάβει:
- Τη φιλοξενία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου σε σχολείο του Δήμου.
- Την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων (καθαριότητα, φωτοτυπίες κλπ).

4ον ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα λειτουργεί απογευματινές ώρες κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Ιούνιο κάθε έτους. Προβλέπεται η δημιουργία τμημάτων για μαθητές της Γ, Β, και Α τάξης Λυκείου με όλα τα μαθήματα και όλες τις κατευθύνσεις Γενικών ή Τεχνικών Λυκείων. Η κάλυψη και των τριών τάξεων του Λυκείου εξαρτάται απόλυτα από τον αριθμό των εθελοντών εκπαιδευτικών. Προτεραιότητα δίνεται πάντα στη δημιουργία τμημάτων της Γ τάξης Λυκείου.

5ον ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου προβλέπεται η σύσταση μιας ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ και μίας ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ.

Η Οργανωτική Επιτροπή είναι πενταμελής και θα αποτελείται από:
- τον Δήμαρχο Λαμίας
- τον Αντιδήμαρχο για θέματα Παιδείας
- δύο Δημοτικούς Συμβούλους (ένας από τη μείζονα μειοψηφία και ένας από τις ελάσσονες μειοψηφίες του Συμβουλίου) και
- τον εκπρόσωπο των εθελοντών εκπαιδευτικών.

Η Οργανωτική Επιτροπή είναι αρμόδια:
- Να παρακολουθεί και να αξιολογεί τη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.
- Να αξιολογεί τις αιτήσεις συμμετοχής μαθητών στο πρόγραμμα εθελοντικής ενισχυτικής διδασκαλίας.
- Να υποδέχεται και να αξιολογεί τις ενστάσεις που τυχόν υποβληθούν από γονείς ή κηδεμόνες.
- Να εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις ή αλλαγές των όρων λειτουργίας με στόχο την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.
- Να διευθετεί οποιοδήποτε άλλο θέμα που ενδεχομένως προκύψει κατά τη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.

Η Επιτροπή Διδακτικού Έργου είναι πενταμελής και θα αποτελείται από:
- τον εκπρόσωπο των εθελοντών εκπαιδευτικών
- τον υπεύθυνο εθελοντή – συντονιστή του προγράμματος και
- τρεις εθελοντές εκπαιδευτικούς.
Τα ως άνω μέλη της Επιτροπής Διδακτικού Έργου ορίζονται εγγράφως από το σύνολο των εθελοντών. Για τον ορισμό του υπεύθυνου εθελοντή – συντονιστή απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Οργανωτικής Επιτροπής.
Η Επιτροπή Διδακτικού Έργου είναι αρμόδια για:
- Να υποδέχεται τις αιτήσεις των εθελοντών εκπαιδευτικών.
- Να επιλέγει τους εθελοντές εκπαιδευτικούς κατόπιν αξιολόγησης των σχετικών αιτήσεων.
- Να καταρτίζει το πρόγραμμα μαθημάτων.
- Να αποφασίζει για τη σύνθεση των τμημάτων με βασικό κριτήριο την ομοιογένεια των μαθητών και στόχο το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα.
- Να παρακολουθεί την τήρηση των υποχρεώσεων των μαθητών.
- Να παρακολουθεί την τήρηση των υποχρεώσεων των καθηγητών.
- Να εισηγείται στην Οργανωτική Επιτροπή αλλαγές σε σχέση με τους συμμετέχοντες μαθητές και γενικότερα οποιαδήποτε αλλαγή σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.
- Τόσο η Οργανωτική Επιτροπή όσο και η Επιτροπή Διδακτικού Έργου συγκροτούνται με απόφαση Δημάρχου και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις περί συλλογικών οργάνων.

6ον ΠΑΡΟΧΕΣ
Οι υπηρεσίες των εθελοντών εκπαιδευτικών παρέχονται δωρεάν. Ο αριθμός των μαθητών που θα εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Φροντιστήριο καθορίζεται βάσει του τελικού αριθμού εθελοντών εκπαιδευτικών για κάθε σχολική περίοδο.

7ον ΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς ή κηδεμόνες θα απευθύνονται στον Δήμο Λαμίας για την υποβολή σχετικής αίτησης. Συνημμένα της αίτησης υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά:
- Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του μαθητή
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
- Φωτοτυπία φορολογικής δήλωσης ή εκκαθαριστικού σημειώματος (του γονέα).
- Υπεύθυνη δήλωση για την εργασιακή κατάσταση (του γονέα) ή φωτοτυπία κάρτας ανεργίας (του γονέα).
- Ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο φορέα (αν υπάρχει πρόβλημα υγείας).
- Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό μπορεί να ληφθεί θετικά για την ένταξη του παιδιού στο Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα γραφεία του Δήμου Λαμίας (Δημοτικό Μέγαρο επί της οδού Φλέμιγκ) εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, η οποία θα ανακοινωθεί και θα γνωστοποιηθεί στο κοινό με κάθε πρόσφορα μέσο (τοπικό γραπτό τύπο, ηλεκτρονικό τύπο, ιστοσελίδα Δήμου κλπ). Εκπρόθεσμες αιτήσεις γίνονται δεκτές και αξιολογούνται από την Οργανωτική Επιτροπή.
Το έντυπο της αίτησης θα διατίθεται στους ενδιαφερόμενους από τα γραφεία του Δήμου. Επίσης, θα καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.lamia-city.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου