Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ξηριάς Λαμίας.... γνωρίστε τον .

Φωτογραφία elsito.gr
Γράφει η Κατερίνα Καλύβα
Ο Ξηριάς ή Ξεριάς βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Λαμίας, στη γενικότερη περιοχή της “Ταράτσας”. Πήρε το όνομα αυτό επειδή πολλές φορές το καλοκαίρι στεγνώνει από νερό. Ξεκινά από την περιοχή της Δίβρης και φτάνει στο Σπερχειό ποταμό, αποτελεί δε τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με χείμαρο και πλατανοδάσος κατά μήκος του.
Η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη από τη Λαμία και τα γειτονικά χωριά, ιδανική για πεζοπορία και ποδηλασία βουνού. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια σε καθημερινή βάση θα δεις ανθρώπους να απολαμβάνουν χαλαρές βόλτες στα διάφορα μονοπάτια.
Εκεί θα δείτε και το παλιό υδραγωγείο της Λαμίας. Χτίστηκε επί δημαρχίας Νίκου Κρίτσα(1899-1903) και τροφοδοτούσε τότε σχεδόν όλη την πόλη. Το 1929 σταμάτησε να λειτουργεί αφού δεν κάλυπτε πια τις ανάγκες της πόλης και αντικαταστάθηκε από το δίκτυο ύδρευσης του Γοργοπόταμου, το οποίο ισχύει ως σήμερα.


Κάτι δυσάρεστο που έχει επισημανθεί από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας είναι ότι αποτελεί εύκολη λύση για την ανεξέλεγκτη απόθεση κάθε είδους σκουπιδιών και μπαζών κλπ καθώς και παρατηρειται παράνομη υλοτόμιση νεαρών πλατανιών γύρω από το υδραγωγείο.

Πέρασμα προς Θεσσαλία

Αν ανέβουμε το μονοπάτι παράλληλα του χειμάρου, τότε μετά από δύο ώρες θα φτασουμε Αντίνιτσα, όπου βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι. Από το ύψωμα αυτό, η θέα προς την κοιλάδα του Σπερχειού και την απέραντη θεσσαλική πεδιάδα, είναι μοναδική.

Πηγή   http://elsito.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου