Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Fast Track σε ΟΤΑ μέσω "Μνημονίων"

Λύση στα προβλήματα γραφειοκρατίας που ταλαιπωρούν τους δήμους και τις περιφέρειας στις σχέσεις τους με τα υπουργεία επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών. Η λύση, σύμφωνα με το υπουργείο, ονομάζεται Σύμφωνα (Μνημόνια) Συνεργασίας (σ.σ.: αποφεύγεται η χρήση της λέξης «μνημόνιο» διότι θυμίζει... περικοπές) μεταξύ ΥΠΕΣ και άλλων υπουργείων σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ όπως χωροταξικό, σκουπίδια, ΕΣΠΑ, λιμάνια κτλ.
Με βάση τα Σύμφωνα (Μνημόνια) Συνεργασίας θα λειτουργεί μόνιμη επιτροπή μεταξύ των υπουργείων που θα εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ζήτημα,
και ένας υπουργός, ο «επισπεύδων», θα αναλαμβάνει να διεκπαιρεώσει την υπόθεση (σ.σ.: να σημειωθεί πως ήδη υπάρχει ένας τέτοιος υπουργός, ο «επισπεύδων» υπουργός για το κλείσιμο των χωματερών, αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης). «Η Διυπουργική Επιτροπή θα αποφασίζει κάθε φορά για το θέμα και το ποιος θα το φέρει εις πέρας», διευκρινίζουν στην aftodioikisi.gr πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.
Αρχή με Χατζηδάκη, Μουσουρούλη
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει υπογραφεί ένα τέτοιο Σύμφωνο Συνεργασίας με το υπουργείο Ανάπτυξης και θα αφορά στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και στο ΕΣΠΑ, με το χρίσμα του «επισπεύδοντα» να πηγαίνει στον Κωστή Χατζηδάκη.
Ένα άλλο τέτοιο Σύμφωνο Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφεί και με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με «επισπεύδοντα» τον υπουργό Κώστα Μουσουρούλη για τα λιμάνια της χώρας και τα λιμενικά ταμεία.
Όπως τονίζον οι ίδιες πηγές τουΥΠΕΣ, εάν σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να κάνει μια παρέμβαση στο λιμάνι που δεν του ανήκει θα πρέπει να περάσει δια πυρός και... θαλάσσης για να το πράξει: Θα πρέπει, δηλαδή, να πάρει την έγκριση του ΥΠΕΣ, του ΟΛΘ, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κτλ. Μέσω του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων θα μπορεί να απευθύνεται στον «επισπεύδοντα», στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Κ. Μουσουρούλη.
Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις που έστειλαν στο ΥΠΕΣ τόσο τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, όσο και επιμέρους οι δήμοι και οι περιφέρειες για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», τονίζεται η ανάγκη για λύση των προβλημάτων γραφειοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου