Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Με Νομοθετική Πράξη οριστικά στις περιφέρειες η μεταφορά μαθητών

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μεταφορά των μαθητών επιχειρεί να επιλύσει το υπουργείο Εσωτερικών, καταθέτοντας σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Μεταφοράς Μαθητών, για το σχολικό έτος 2012-2013, μεταφορά αρμοδιότητας στις περιφέρειες και άλλες διατάξεις».
Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών στους δημάρχους της ανατολικής Αττικής που διαμαρτύρονταν για τη (μη) μεταφορά των μαθητών.
Με το σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται εκκρεμή θέματα που αφορούν στη μεταφορά των μαθητών και μεταφέρεται οριστικά η αρμοδιότητα από τους δήμους στις περιφέρειες. «Κρίνεται σκόπιμη η οριστική μεταφορά της εν λόγω αρμοδιότητας από τους δήμους στις περιφέρειες, με αφετηρία το σχολικό έτος 2013-2014.
Με τον τρόπο αυτόν η μεταφορά μαθητών θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα μέσω της εμπλοκής λιγότερων και κατά τεκμήριο καλύτερα στελεχωμένων φορέων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο νόμου. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο, «επιδιώκεται να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή οφειλών στους ΟΤΑ για τη μεταφορά των μαθητών από τον τόπο διανομής τους στα σχολεία φοίτησης, σε συνέχεια προηγούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες παρατείνονται οι συμβάσεις μεταφοράς των μαθητών προκειμένου να καταστεί δυνατή, έως τη σύναψη νέων συμβάσεων, η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών και να επιλυθεί, με τον τρόπο αυτόν, ένα σοβαρό εκπαιδευτικό και κοινωνικό πρόβλημα.
Και τούτο διότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτής της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, δεν είχε καταστεί δυνατόν να συναφθούν συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι μεταφορείς να μην έχουν πληρωθεί».
Παρέχεται, δε, με το νομοσχέδιο, «το δικαίωμα στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με διαπιστωτική του πράξη, να βεβαιώνει την πραγματική μεταφορά των μαθητών αλλά και το ύψος της δαπάνης, δηλαδή να διαπιστώσει ότι η μεταφορά των μαθητών έχει πράγματι συντελεστεί και, συνεπώς, οι αντίστοιχες δαπάνες θεωρούνται νόμιμες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου