Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2012

Σε μια σεμνή, σημαντική εκδήλωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντοςκαι Πολιτισμού το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2012, την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική βράβευση για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και τη χώρα. Με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2012 αναγνωρίζεται η συνεχής δράση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά και η σημαντική προσφορά της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα αλλά και την Ευρώπη, όπως τόνισε ο Κώστας Καρράς, ιδρυτής της οργάνωσης: «... είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για όλους μας ότι η σημερινή αναγνώριση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι είναι πλέον μέσα στην κοινοπολιτεία των λαών της Ευρώπης που η χώρα μας καλείται να προσφέρει έναντι στις συνεχώς αναδιαμορφωμένες προκλήσεις της εποχής».
 Ο Κ. Καρράς ερμήνευσε το βραβείο αυτό ως «πρόκληση για τον καθέναν από εμάς...». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Πολλά περισσότερα βέβαια μπορούν να διασωθούν εάν περισσότεροι Έλληνες αφυπνισθούν και ενώσουν την ενεργό τους δράση μαζί με τη δική μας.... Καλούμαστε σήμερα σε μια νέα σχέση με τη φύση...Καλούμαστε σε συνεχώς αυξανόμενη υπευθυνότητα σε σχέση με την κατανάλωση.
 Καλούμαστε να επιμείνομε σε μια συνετή χωροταξία και την αποφυγή της υπερδόμησης ιδιαίτερα στα νησιά και στις ακτές. Καλούμαστε σε πρωτόγνωρη για τις τελευταίες γενεές ταπεινοφροσύνη έναντι του απώτερου παρελθόντος». Συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε ο διάσημος τενόρος Placido Domingo, Πρόεδρος της EUROPA NOSTRA, της συνομοσπονδίας των οργανώσεων περιβάλλοντος και πολιτισμού της Ευρώπης - με συνολικό αριθμό μελών πάνω από 6 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες – ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ξεχωριστή συνδρομή της στον Πολιτισμό της Ευρώπης. «Σήμερα, η Europa Nostra, γιορτάζει μαζί σας και είναι πραγματικά περήφανη για όλους εσάς στην Ελληνική Εταιρεία» ανέφερε ο P. Domingo και τόνισε: «η Ελληνική Εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια για τη διάσωση ανεκτίμητων στοιχείων της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ακόμα, η Ελληνική Εταιρεία με ενθουσιασμό υποστήριξε πλήθος δραστηριοτήτων της Europa Nostra για τη διάσωση της κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο σε όλο το εύρος της Ευρώπης...
 Με αυτήν την ευκαιρία, η Europa Nostra θέλει να συγχαρεί θερμά και να ευχαριστήσει την Ελλάδα για την ξεχωριστή συνδρομή της στον Πολιτισμό της Ευρώπης. Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα, σε όλους τους ανθρώπους της Ευρώπης που παίρνουν αποφάσεις αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η κληρονομιά μας αποτελεί έναν πόρο-κλειδί για την Ευρώπη και για την ευημερία της στο μέλλον».
Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Γιάννης Μιχαήλ, αρχιτέκτων - πολεοδόμος, αναφέρθηκε στην αναγνώριση μετά το 1821 της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς ως γενετικό πυρήνα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς. «Όπως τότε τόνιζε ο διάσημος ακαδημαϊκός ζωγράφος Ingres, τα ελληνικά θεϊκά κατάλοιπα του πολιτισμού μας ανήκουν σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
Αυτήν την κληρονομιά προασπίζεται με πολλές συγκεκριμένες δραστηριότητες η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, πάντοτε με ενεργό συμβολή των τοπικών κοινωνιών των πολιτών, καθώς και με τη σταθερή υποστήριξη των χορηγών της. Η σημερινή τιμητική διάκριση έρχεται συνάμα να τιμήσει και όλους αυτούς ως ένα Βραβείο Πολιτών».

http://www.qualitynet.gr/displayITM1.asp?ITMID=68267&LANG=GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου