Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοίγει το ζήτημα μετεγγραφών στα ΑΕΙ με κοινωνικά κριτήρια

Την επαναφορά του θεσμού των μετεγγραφών με κοινωνικά κριτήρια για ορισμένες κατηγορίες φοιτητών ζητούν τέσσερις βουλευτές της ΝΔ και δύο της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι επικαλούνται τις έκτακτες οικονομικές συγκυρίες. Οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν ότι αναφέρονται σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κυρίως για τους έχοντες σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάλιστα οι βουλευτές της ΝΔ Θ. Σολδάτος, Ι.Τζαμτζής, Α. Κουτσούμπας και η Αννα Ασημακοπούλου δήλωσαν ότι ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος δεσμεύτηκε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημά τους. Από την πλευρά, πάντως, του υπουργείου Παιδείας, αρμόδιοι παράγοντες τόνισαν στο «Εθνος» ότι ο σχετικός νόμος άλλαξε πρόσφατα και ήδη υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής στα ΑΕΙ για ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνους, τρίτεκνους, κοινωνικά κριτήρια, χαμηλά εισοδήματα), συνεπώς αυτήν τη στιγμή υπάρχουν νομικά κωλύματα. Κανείς, όμως, δεν αποκλείει να δούμε και πάλι αλλαγές -ίσως για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά- στο θέμα των μετεγγραφών. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, βέβαια, δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να επανέλθει το σύστημα και μαζί η σχετική «βιομηχανία μετεγγραφών», που βασάνιζε τα ΑΕΙ και προκαλούσε προβλήματα δυσλειτουργίας στα ιδρύματα. Οι βουλευτές, όμως, της ΝΔ προτείνουν να δοθεί δυνατότητα μετεγγραφής, κατ' εξαίρεση του ισχύοντος πλαισίου:
Σε πολύτεκνους αλλά και σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις κατά τις οποίες προκύπτουν, εξαιτίας σπουδών, περισσότερα των δύο σπιτιών ανά οικογένεια και εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 45.000 ή εναλλακτικά τα 60.000 ευρώ.
Σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας τουλάχιστον εκ των γονέων δεν εργάζεται ή και το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.
Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου ζητούν να επανέλθει ο θεσμός των μετεγγραφών με πολύ αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων και για πολύ ειδικές κατηγορίες φοιτητών, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου