Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Τα στατιστικά του πιτόγυρου...

Αρχές της δεκαετίας του ΄90 σε σατιρική εκπομπή είχε γίνει ο εξής υπολογισμός:
Η σύνταξη του ΟΓΑ ήταν τότε μόλις 10.000 δραχμές και ο γύρος με πίτα με από όλα (κρεμμύδι, ντομάτα, φυσικά τζατζίκι κλπ) κόστιζε 100 δραχμές.
Σύμφωνα με τη σατιρική εκπομπή οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν θα έπρεπε να παραπονούνται μιας και με τα δέκα χιλιάρικα που τους έδινε το Κράτος αγόραζαν πάνω από 3 γύρους την ημέρα, όποτε δεν έπρεπε να λένε πως δεν τους φτάνουν τα λεφτά για να φάνε...
Σήμερα μαθαίνουμε πως η χαμηλότερη σύνταξη του ΟΓΑ είναι περίπου 330 ευρώ παρά το γεγονός πως οι δικαιούχοι δεν έχουν καταβάλει καμία εισφορά και πολλοί συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κλπ) και του ΙΚΑ με αρκετά ένσημα και εισφορές παίρνουν ή τα ίδια χρήματα ή οριακά παραπάνω.

Επίσης μαθαίνουμε πως αν κόψουν 30 ευρώ το μήνα από την πενιχρή σύνταξη θα εξοικονομήσει το Δημόσιο περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.

Διαιρώντας τα 800 εκατομμύρια με το 420 (όσο δηλαδή είναι 14 συντάξεις των 330 ευρώ) θα δούμε πως οι δικαιούχοι των συντάξεων αυτών είναι περίπου 1.900.000 συμπολίτες μας.

Δηλαδή το 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας κατάφερε με άγνωστο τρόπο να δικαιωθεί μία σύνταξη για την οποία δεν έδωσε ούτε μισό ευρώ εισφορές… καθώς και πλήρη ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη.

Με άλλα λόγια αν θέλουμε να γυρίσουμε στο αρχικό παράδειγμα, το Κράτος στη λογική του «μαζί τα φάγαμε» μοίραζε πιτόγυρα στον κόσμο δίνοντας μάλιστα και αύξηση, από σύνταξη των 100 πιτόγυρων του 1990, φτάνοντάς την στα 130 - 150 πιτόγυρα το 2009 (ας μη γελάνε κάποιοι, ο Εconomist κάνει κάτι αντίστοιχο με μονάδα βάσης το big mac).

Όχι, δεν θέλω να καταργηθεί η σύνταξη, αλλά όπως και τα αναπηρικά επιδόματα έχω την εντύπωση πως υπάρχει πολύ περισσότερο λίπος για κόψιμο σε ανθρώπους που δεν έχουν το δικαίωμα να παίρνουν τζάμπα πιτόγυρα και να τα στερούν από τους άλλους που τα έχουν πραγματική ανάγκη.

Θα μπει και αυτό το θέμα στην ατζέντα ή θα ξεχαστεί γιατί 1.900.000 είναι πολλοί ψήφοι για να χαθούν τόσο εύκολα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Για τον Κ. Στούπα


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου