Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Διήμερη αναστολή λειτουργίας των δήμων της χώρας

Σε διήμερη αναστολή της λειτουργίας των δήμων της χώρας, συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου προσανατολίζεται η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), σύμφωνα με την απόφαση του εκτάκτου Συνεδρίου της που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Αποκλειστικό θέμα συζήτησης του έκτακτου συνεδρίου ήταν η αντιμετώπιση της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών της Πόρων της τάξης του 30%.
Όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωση της «ήδη την τελευταία τριετία αντιμετωπίζουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) κατά 60% και της επιχορήγησης για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) κατά 55%» και συμπληρώνει ότι «αν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της Κεντρικής Κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων.»
Η ΚΕΔΕ έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» την απόδοση των 2,7 δισ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ΚΑΠ και όπως προειδοποίησε, σε περίπτωση που δεν δοθούν τα χρήματα που οφείλονται στους δήμους, η τοπική αυτοδιοίκηση θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.
Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ αποφασίστηκε να παραμείνει ανοικτό έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να υπάρχει η δυνατότητα επανεκτίμησης της κατάστασης και λήψης απόφασης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, οι οποίες, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της Ένωσης, «μπορούν να φτάσουν σε ακραίες μορφές όπως το κλείσιμο Δήμων και παραιτήσεις αιρετών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου