Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΕΔΕ: Προσπάθεια από το υπ. Οικονομικών να καταβληθούν 35 εκ. ευρώ στους δήμους

«Τραγική» και «πέρα από κάθε μέχρι σήμερα γνώση μας» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Κ. Ασκούνης μετά τη συνάντηση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με τον υπ. Οικονομικών Ι. Στουρνάρα. Ως απόρροια αυτής της κατάστασης, εκτιμά ότι υπερβαίνει τους 14 ο αριθμός των δήμων που δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν μισθοδοσίες ή τις ασφαλιστικές εισφορές για τις μισθοδοσίες στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών από το α' 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Όπως σημείωσε ο κ. Ασκούνης, ο υπουργός κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης των δυο πλευρών εξήγησε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δοθούν άλλα 35 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο από τη δ' δόση των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους δήμους που ανέρχεται σε 213,875 εκατ. ευρώ, πέρα από τα 35 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν άμεσα στους δήμους στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Τα επιπλέον 35 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, τονίσθηκε, είναι απαραίτητα προκειμένου να μην κλείσει μεγάλος αριθμός δήμων τον ερχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Ασκούνη, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεσμευθεί καθώς «καθημερινά προχωράμε βλέποντας και κάνοντας» και ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να καταβληθούν τα 300 εκατ. ευρώ που από «λάθος» δεν είχαν συμπεριληφθεί στον περσινό προϋπολογισμό των ΟΤΑ. Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να καταβληθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στους άμεσους φόρους από Παρελθόντα Οικονομικά Έτη, αν και το σχετικό κονδύλιο είναι καταγεγραμμένο στο Μηνιαίο Δελτίο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το εξάμηνο Ιανουάριος- Ιούνιος 2012.

Για όλα τα παραπάνω ποσά και για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών (για την οποία έχει δεσμευθεί η τρόικα), όπως ανέφερε ο κ. Ασκούνης, ο κ. Στουρνάρας παρέπεμψε στο χρονικό διάστημα μετά τη λήψη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, οπότε αναμένεται να λάβουν χρήματα οι δήμοι μέσα στο Νοέμβριο. Πρόκειται για ποσά που αθροίζονται σε περίπου ένα δισ. ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Ασκούνης, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε εξαιρετικά πιεσμένος για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Αύριο στις 10 το πρωί, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών) Ι. Σγουρός, θα ενημερώσουν τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα οικονομικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις 13:00 αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με το προεδρείο της Βουλής και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ένωσης προκειμένου να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων και να αποφασίσει για τις περαιτέρω δράσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου