Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Παραμένουν τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Τέλος σε ένα καυτό θέμα που ταλάνιζε τους δημάρχους, και αφορά και στην «έξωση» των ανταποδοτικών τελών των δήμων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ*, έδωσε το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο κατά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ, η οποία του έθεσε μια σειρά θεμάτων* που άπτονται του ΥΠΕΚΑ. Όπως είπε στους δημάρχους, τα δημοτικά τέλη θα παραμείνουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Ήταν μια σκέψη της ΡΑΕ, και το υπουργείο δεν έχει τέτοιες προθέσεις», σημείωσε σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr προς τους δημάρχους, καθησυχάζοντάς τους, θεωρούν ότι θα επιβεβαρυνθεί οικονομικά η ήδη κακή τους κατάσταση από ένα τέτοι ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τον υπουργό η πρόταση περί απεμπλοκής της ΔΕΗ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τα δημοσιονομικά θέματα και με προθέσεις του υπουργού Οικονομικών, απλά αποτελεί μια πρόταση της ΡΑΕ, την οποία το υπουργείο δεν σημαίνει ότι την υιοθετεί καθώς και ότι δεν υφίσταται καμία περαιτέρω επεξεργασία ή απόφαση εκ μέρους του υπουργείου.
Πέραν αυτού του θέματος και σε ότι αφορά στη ΔΕΗ, τέθηκε το θέμα της καθυστέρησης απόδοσης των εισπράξεων των δημοτικών τελών, το θέμα της χρέωσης των δήμων για τη μετατόπιση δικτύων αλλά και τα εξαιρετικά ακριβά τιμολόγια για τις εγκαταστάσεις των δήμων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν και άλλα θέματα, μεταξύ αυτών και τα εξής:
Για το πρόγραμμα HELIOS οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ζήτησαν να καθοριστούν οι όροι και τα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ έθεσαν θέμα για την απαγόρευση, ουσιαστικά, στους δήμους να αξιοποιήσουν μόνοι τους τις διαθέσιμες και κατάλληλες εκτάσεις.
Σε ότι αφορά το Πράσινο Ταμείο, εκ μέρους της ΚΕΔΕ επισημάνθηκε η ανάγκη καλύτερου προγραμματισμού, διαφάνειας και συνεργασίας για την ένταξη έργων, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε συνεργασία μεταξύ των δύο μερών για την αξιοποίηση των πόρων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια και ότι θα αποτυπώνεται μέσω διαδικτύου (GIS) ποιες προτάσεις καταθέτουν οι δήμοι, ποιες εγκρίνονται και ποιες απορρίπτονται. Επίσης ο υπουργός ήταν θετικός στο θέμα της εκπροσώπησης της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, ενώ περιμένει προτάσεις της ΚΕΔΕ ενόψει του προγραμματισμού για το 2013.
Σε σχέση με το ΕΠΕΡΑΑ ζητήθηκε να αντιμετωπιστεί το θέμα της ροής των πληρωμών των έργων των ΔΕΥΑ, καθώς και της επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για έργα του ΕΠΕΡΑΑ.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ζητήθηκε η τροποποίησή του έτσι ώστε να καλύπτεται χρηματοδοτικά στο 100% ως δημόσια δαπάνη, καθώς οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη της ίδιας συμμετοχής.
Για το θέμα της λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία τους και επισημάνθηκε η ανάγκη να ψηφιοποιηθούν τα αρχεία των Πολεοδομιών.
Το υπόμνημα των δημάρχων προς ΥΠΕΚΑ
Οι δήμαρχοι παρέδωσαν στον υπουργό υπόμνημα με θέσεις και προτάσεις σύμφωνα με το οποίο ζητούν μεταξύ άλλων:
Να διατηρηθεί η θεσμοθετημένη εδώ και πολλά χρόνια διαδικασία είσπραξης των δημοτικών τελών μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Να αποδίδονται στο σύνολό τους άμεσα τα εισπραττόμενα ποσά από τη ΔΕΗ.
Να ισχύσει για τους δήμους το βιομηχανικό τιμολόγιο.
Να εφαρμοστεί ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός για όλες τις ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας και απόδοση στους Δήμους από εγκαταστάσεις ΑΠΕ ποσοστού 5%.
Να εκπροσωπείται η ΚΕΔΕ στο πράσινο ταμείο και να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για περισσότερες δράσεις.
Να γίνει ολοκληρωμένος εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων.
Ολοκλήρωση του Πολεοδομικού χωροταξικού σχεδιασμού ,επίσπευση και χρηματοδότηση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων.
Μεταφορά της αρμοδιότητας του κτηματολογίου στους δήμους για τη γρήγορη ολοκλήρωσή του.
Ψηφιακός οδηγός για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου