Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Γιατί μας αντιπαθούν;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας αντιπαθούν. Και αν ήσαν μέλη της Ευρωζώνης θα είχαν προφανώς ορθώσει σθεναρή αντίσταση στην οργιώδη ευνοϊκή μεταχείριση που απολαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται φυσικά για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες όλες- με την εξαίρεση της Σλοβενίας –δεν αποτελούν μέρη της Ευρωζώνης. Είτε πρόκειται για τις Δημοκρατίες της Βαλτικής είτε πρόκειται για τις γειτονικές Βουλγαρία και Ρουμανία, εκεί, όπως δείχνουν όλα τα ρεπορτάζ, επικρατεί η μεγαλύτερη έλλειψη κατανόησης για το λεγόμενο «Ελληνικό δράμα» και τα «μαρτύρια του Ελληνικού λαού».
Έχοντας υποστεί σκληρά προγράμματα λιτότητας προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις, να εξορθολογήσουν την οικονομία τους και να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, αδυνατούν να κατανοήσουν το πρόβλημα του «εργαζόμενου» στην ΔΕΗ των 2000 ευρώ όταν η αντίστοιχη θέση στη δική τους χώρα αμείβεται μεταξύ 300-500 ευρώ. Με την ίδια λογική ο Τσέχος καθηγητής αδυνατεί να κατανοήσει γιατί ο Έλληνας ομόλογός του που οδηγεί τους μαθητές τους σε πολύ χειρότερες επιδόσεις από τις επιδόσεις των δικών του μαθητών θα πρέπει να λαμβάνει τριπλάσιο μισθό.

Αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί σε μία χώρα όπως η Ελλάδα πού υστερεί, σε σχέση με τις δικές του χώρες, σε όλους τους δείκτες που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη (παιδεία, διπλώματα ευρεσιτεχνίας καινοτομίες, ελαστικότητα αγορών, δυσκολίες δημιουργίας επιχειρήσεων, γραφειοκρατία κλπ) θα πρέπει να απολαμβάνει τέτοια προνομιακή μεταχείριση. Φυσικά η έκφραση «προνομιακή μεταχείριση» μάλλον υστερεί της πραγματικότητας:

Μεταξύ των ετών 2000- 2010 η Ελλάδα έλαβε σε καθαρές μεταφορές πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεγαλύτερο ποσόν από αυτό που έλαβαν όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης από κοινού! (μη συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας). Έτσι η Ελλάδα πήρε 47 δισεκατομμύρια ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζονταιοι αγροτικές επιδοτήσεις) ενώ το σύνολο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (πλην Πολωνίας) πήρε μόλις 40,6 δις!

Αναλυτικά η Ελλάδα έλαβε 47 δις, η Εσθονία 2,5 δις, η Τσεχία 6,5 δις, η Λετονία 2,8 δις, η Λιθουανία 6 δις, η Ουγγαρία 10 δις, η Πολωνία 30,5 δις, η Σλοβενία 1,2 δις, η Σλοβακία 4 δις, η Βουλγαρία 2,5 δις και Ρουμανία 5,1 δις.

Φυσικά η αδυναμία τους να κατανοήσουν την προνομιακή μεταχείριση που απολαμβάνει η Ελλάδα θα πρέπει ασφαλώς να εστιάζεται και σε ένα άλλο γεγονός: Πως μπορεί να επιβραβεύεται μία χώρα που ήταν ο πιο σθεναρός απολογητής των κομμουνιστικών καθεστώτων τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής τους; Από τις αγκαλίτσες Καραμανλή-Ζιφκωφ και τις εξ ίσου θερμές αγκαλίτσες Παπανδρέου- Γιαρουζέλσκι μέχρι την πιο πρόσφατη άρνηση ΟΛΩΝ των ελληνικών πολιτικών κομμάτων να καταδικάσουν στο Ευρωκοινοβούλιο τον σταλινικό φασισμό, η Ελλάδα αποτελούσε το παράδειγμα της μοναδικής Δυτικής χώρας που υπερασπιζόταν πάντοτε και με εξαιρετική συνέπεια τον κόκκινο ολοκληρωτισμό.

Αλλά φυσικά η μεγαλύτερη απορία των κατοίκων της Ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να εστιάζεται σε ένα πολύ πιο απλό γεγονός: στην βάση ποιας ακριβώς λογικής η Ευρωπαϊκή Ένωση έδινε ψίχουλα στους Ανατολικοευρωπαίους για να κάνουν δραματικές μεταρρυθμίσεις την στιγμή πού έλουζε την τελευταία δεκαετία με χρυσό την Ελλάδα προκειμένου να ακολουθήσει την ακριβώς αντίθετη πολιτική, δηλαδή να αποφύγει να κάνει μεταρρυθμίσεις;
http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου