Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

«Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες»

Της Βασιλικής Τζεβελέκου
Το ερώτημα είναι γιατί σε μια χώρα που διαθέτει περισσότερους από 20.000 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία - σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού, πράγματα απλά, όπως η απρόσκοπτη λειτουργία των μουσείων, να μην είναι αυτονόητη υπόθεση; Φαίνεται πως δεν είναι. Οι μεγάλες ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό και οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις ωρομισθίων ανάγκασαν μεγάλα μουσεία, όπως της Ολυμπίας ή των Δελφών, να λειτουργούν μέχρι τις 3 το μεσημέρι, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης να κλείνει τα Σαββατοκύριακα επίσης στις 3!!! Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας ή στο Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου - εκεί η κατάσταση δεν έχει αλλάξει -, οι επισκέπτες έβλεπαν ορισμένες μόνο αίθουσες, καθώς όσες δεν διέθεταν φυλακτικό προσωπικό πολύ απλά έκλειναν!
Αυτή είναι η εικόνα που δίνουμε στους επισκέπτες τους θερινούς μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του κράτους, σε μια εποχή που δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Το αίτημα για έκτακτο προσωπικό που υπέβαλε τον Οκτώβριο το πρώην υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού ικανοποιήθηκε από τους αρμόδιους συνυπουργούς (Οικονομικών και Εργασίας) τον Μάρτιο κι έτσι δρομολογήθηκε η πρόσληψη 680 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ (450 ημερήσιοι φύλακες, 140 νυχτοφύλακες και 90 εργατοτεχνίτες), οι οποίοι άρχισαν να καταλαμβάνουν τις θέσεις τους μόλις το πρώτο 5ήμερο του Ιουλίου, ενώ η τουριστική περίοδος ξεκινάει από τον Μάρτιο! Φέτος δε, ο Απρίλιος ήταν ιδιαίτερα «ανεβασμένος» λόγω του Πάσχα των καθολικών, αν και σε πολλά μουσεία τα ρολά ήταν «κατεβασμένα».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Κώστας Τζαβάρας αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, διαβεβαίωσε ότι είναι προτεραιότητά του τα «ανοιχτά μουσεία», με την ομαλοποίηση του ωραρίου λειτουργίας τους.

Θέμα που χρονίζει αντί να λύνεται

Δύο πρωθυπουργοί (Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς) και ένας αρχηγός κόμματος (Ευάγγελος Βενιζέλος), οι οποίοι κάθισαν στην καρέκλα του υπουργού Πολιτισμού, δεν κατάφεραν να επιλύσουν το θέμα, καθώς το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ η πολιτική ηγεσία δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με τους αρχαιοφύλακες. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου δείχνει διατεθειμένη να καθίσει στο ίδιο τραπέζι και να το συζητήσει… Ίδωμεν. Πάντως το υπουργείο Πολιτισμού έστειλε επίσημα το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας στις 16 Ιουλίου, το οποίο εφαρμόζεται από τις αρχές Ιουλίου - με διάφορα προβλήματα και πάλι - μόλις σε 42 χώρους και μουσεία. Ναι, καλά καταλάβατε, οι υπόλοιποι θα κλείνουν τρεις με τέσσερις το μεσημέρι, κατακαλόκαιρο!

Μοναδική εξαίρεση - στα προβλήματα ωραρίου -, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του εφαρμόζει σταθερό ωράριο 8.00 - 20.00 και έτσι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των επισκεπτών του από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ωράριο: Τρίτη - Κυριακή 09.00 - 16.00

Δευτέρα 13.30 - 20.00

Εισιτήριο: 7 ευρώ

Παρασκευή 6 Ιουλίου, λίγο μετά τις 9.00 το πρωί διασχίζω το πλακόστρωτο πεζοδρόμιο από την κεντρική λεωφόρο έως την είσοδο του μουσείου και δυσανασχετώ με τα σκουπίδια, τις γόπες, τα πεταμένα μπουκάλια... Εκτός από έναν υπάλληλο καθαριότητας με μια σκούπα καθημερινά τι άλλο χρειάζεται ο Δήμος Αθηναίων για να είναι ευπρεπής ο δρόμος που οδηγεί σ’ ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου; Τα αποστεωμένα πρόσωπα των τοξικομανών που συχνάζουν στο πάρκο και στους γύρω δρόμους κάνουν το στομάχι σου να «σφίγγεται» από θλίψη, λίγο πριν εισέλθεις στο μουσείο - ναό, όπου το κάλλος, η κομψότητα, η μεγαλοπρέπεια η λαμπρότητα, λειτουργούν ως ελιξίριο ψυχής, καθηλώνοντας τους χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη του πλανήτη, που πέρυσι ξεπέρασαν τους 170.000. Εντός του μουσείου τα κλιματιστικά λειτουργούν στο φουλ, οι φύλακες βρίσκονται στις θέσεις τους και ύστερα από αρκετό καιρό όλες οι αίθουσες είναι επιτέλους… ανοιχτές. Ακόμα και στο μεγαλύτερο μουσείο της χώρας το προσωπικό δεν επαρκεί. Γι’ αυτό οι αίθουσες που δεν διέθεταν φύλακες έμεναν κλειστές μέχρι να διοριστούν οι εποχικοί υπάλληλοι. Ναι, εν έτει 2012, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξένησε τον Απρίλιο 37.000 και τον Μάιο 27.000 επισκέπτες, λειτουργεί με μονή βάρδια, μένει ανοιχτό μόλις 7 ώρες κάθε μέρα κι οι υπάλληλοί του αναγκάζονται να καταφεύγουν σε δικές τους «αλχημείες - πατέντες», καθώς αισθάνονται ότι «πρέπει να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου», όπως μου λέει φύλακας με πολλά χρόνια θητείας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό λειτουργούσε έως τα τέλη Ιουνίου μέχρι τις 3 το μεσημέρι και το ωράριο διευρύνθηκε μόλις κατά μία ώρα για τη θερινή περίοδο, καθώς οι 42 εποχικοί υπάλληλοι που διορίστηκαν επαρκούν μόνον για τη μία βάρδια, ώστε να παραμένουν ανοιχτές και οι 65 αίθουσες. Ποιος, αλήθεια, φέρει την ευθύνη για τα έσοδα που χάνονται από την περιορισμένη λειτουργία του; Πόσοι θα ήταν οι επισκέ­πτες του αν λειτουργούσε σε 12ωρη βάση, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης; Τι σκέφτονται, άραγε, οι τόσο κοντινοί «γεί­τονες» στην οδό Μπουμπουλίνας, που κατοικούν στα ψηλά διαμερίσματα του υπουργείου Πολιτισμού; Ο αριθμός του προσωπικού ανέρχεται σε 200 άτομα, μαζί με τους 42 ωρομίσθιους που θα βρίσκονται εκεί για λίγους μήνες προκειμένου να καλύψουν τα κενά στο «πικ» της τουριστικής περιόδου. Ένα μουσείο σαν κι αυτό θα έπρεπε να λειτουργεί full season, αφού οι επισκέπτες μόνον από τα μαθητικά γκρουπ από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέρχονται στους 100.000 (προβλέπεται δωρεάν είσοδος για όλους τους νέους έως 19 ετών και για τους σπουδαστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπως μας ενημερώνει η αναπληρώτρια διευθύντρια κ. Αλεξάνδρα Χριστοπούλου). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το ΕΑΜ έχει υψηλή επισκεψιμότητα Ελλήνων πολιτών για τα μόνιμα εκθέματα και τις περιοδικές του εκθέσεις, όπως τη θαυμάσια τρέχουσα περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων», που θα παραμείνει στο μουσείο έως τον Απρίλιο του 2013. Μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Μουσείο Ακρόπολης

Ωράριο: 8.00 -20.00 (όλο τον χρόνο)

Παρασκευή 8.00 -22.00, Δευτέρα κλειστά

Εισιτήριο: 5 ευρώ

Στην κορυφή της λίστας με τους υψηλότερους δείκτες επισκεψιμότητας βρέθηκε και το 2011 το Μουσείο της Ακρόπολης με 1.244.702 επισκέπτες, κατάτι λιγότερους από την προηγούμε­νη χρονιά (1.355.890 το 2010). «Στα τρία χρόνια λειτουργίας είχαμε περίπου 5.000.000 επισκέπτες. Αυτό που μας ενθαρρύνει ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση είναι ότι πρόσφατη στατιστική έρευνα κατέδειξε ότι το 26% των επισκεπτών έρχεται περισσότερες από μία φορά στο μουσείο. Κυρίως Έλληνες, αλλά και ξένοι. Αυτό ακριβώς θέλουμε, όχι μια επίσκεψη σαν μια εφάπαξ υποχρέωση στον αρχαίο πολιτισμό, αλλά να αισθάνονται οι επισκέπτες το μουσείο σαν δικό τους χώρο», λέει ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Σχολιάζοντας τη μικρή πτώση των επισκεπτών κατά την προη­γούμενη χρονιά, μας είπε: «Είναι φυσικό επακόλουθο της οικο­νομικής κρίσης και της πτώσης στον τουρισμό. Ωστόσο βλέπω τις τελευταίες εβδομάδες μια αντιστροφή του κλίματος». Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι τώρα συντηρείται από τα δικά του έσοδα και παρά τις γενικές δυσκολίες έχει καταφέρει να καθιερώσει σταθερό ωράριο λειτουργίας, σύμ­φωνα με τα ευρωπαϊκά μουσειακά πρότυπα. «Κάτι τέτοιο δεν είναι απλό, χρειάζεται προσπάθεια κι εγρήγορση. Ιδιαίτερα η περίοδος ακμής απαιτεί περισσότερο προσωπικό, οπότε παίρνουμε ορισμένους έκτακτους», λέει ο επικεφαλής του μουσείου. Οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 180, στους οποίους έχουν προστεθεί 45 και αναμένονται άλλοι 28 εποχικοί. «Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να κρατάμε ανοιχτό το μουσείο. Αυτό καθιερώνεται και στη συνείδηση του κόσμου. Αλλά πρέπει ν’ αγωνίζεται κανείς. Η επισκεψιμότητα, τα έσοδα και η πολιτική του μουσείου είναι συνδεδεμένα». Η επισκεψιμότητα κατά τις προηγούμενες καλοκαιρινές ημέρες ήταν 4-5.000 άτομα ημερησίως, ενώ τον χειμώνα ο μέσος όρος των επισκεπτών ήταν 3.000.

Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης

Ωράριο: Δευτέρα έως Σάββατο 8.00 - 20.00

Κυριακή 8.00 -15.00

Εισιτήριο: 12 ευρώ

Ακόμα και η Ακρόπολη δεν έχει γλιτώσει από τα προβλήματα ωραρίου και επάρκειας προσωπικού. Τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία του Ιερού Βράχου επισκέφτηκαν πέρυσι 1.317.572 άτομα (αντίστοιχα 993.496 το 2010), ο μεγαλύτε­ρος αριθμός επισκεπτών ανά την επικράτεια. «Χρειαζόμαστε περίπου 75 φύλακες ανά βάρδια, δηλαδή περίπου 150 για τη διπλή. Αλλά ακόμα κι αυτή τη στιγμή είμαστε λιγότεροι και δουλεύουμε με μονή βάρδια την Κυριακή, καθώς οι έκτακτοι πληρώνονται μόνο για το πενθήμερο. Ήρθαν περίπου 28 εποχικοί, αλλά δεν επαρκούν», μας λέει ο κ. Ιωάννης Μαυρικόπουλος, αρχιφύλακας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, και προσθέτει: «Το υπουργείο αυτή τη στιγμή διόρισε 680 έκτακτους κι εμείς εκτιμούμε ότι για να λειτουργήσουν σωστά μουσεία - αρχαιο­λογικοί χώροι χρειάζονται 2.000 έκτακτοι ανά την επικράτεια. Έτσι βλέπουμε να συμβαίνουν τραγικά περιστατικά. Στο Εθνι­κό Αρχαιολογικό, για παράδειγμα, οι φύλακες δεν φτάνουν για τη διπλή βάρδια (8.00 - 20.00), αλλά περισσεύουν για τη μονή... Ακόμα και στην Ακρόπολη δεν επαρκούν οι υπάλλη­λοι. Είναι δυνατόν να κλείνει την Κυριακή στις 3 το μεσημέρι, να μην φτάνουν οι καθαρίστριες ή να μην υπάρχει γιατρός και καμαράκι Α’ Βοηθειών;». «Αν δεν βρεθεί λύση με τα ζητήματα του κλάδου, η ΠΕΥΦΑ σκοπεύει να κλείσει την Ακρόπολη;» τον ρωτάμε. «Νομίζω ότι διάθεση του αναπληρωτή υπουρ­γού κ. Τζαβάρα είναι να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αλλά θα πρέπει να σας πω ότι την Ακρόπο­λη δεν την κλείνουμε εμείς, αλλά οι εργαζόμενοι».

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ωράριο: Τρίτη - Κυριακή 09.00 -18.00

Δευτέρα 10.30 -18.00

Με κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού, έως τις αρχές Ιουλίου τις αίθουσες με τις μόνιμες συλλογές της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πήρε τελικά 20 ωρομίσθιους υπαλλήλους. Έτσι κατάφερε να τις ανοίξει, αλλά ούτε συζήτηση για θερινό ωράριο. Οι φύλακες δεν επαρκούν για διπλή βάρδια, ωστόσο μπορούν να επιμηκύνουν το ωράριο έως τις 6 το απόγευμα. Πρόταση «που έπεσε στο τραπέζι» από τη διευθύντρια κ. Πολυξένη Αδάμ - Βελένη και τη δέχτηκαν οι φύλακες του μουσείου αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων. «Έγινε τεράστιος αγώνας δρόμου από τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων κ. Μαρία Βλαζάκη για επιπλέον προσωπικό, αλλά έπρεπε να πειστεί και το υπουργείο Οικονομικών», λέει στο «Ποντίκι art» η κ. Αδάμ - Βελένη για την αργοπορία των προσλήψεων. Στην ερώτηση αν χάνονται επισκέπτες από αυτές τις προχειρότητες απαντά: «Υπάρχει η αίσθηση δυσλειτουργίας των μουσείων μας. Αυτό είναι τρωτό σημείο. Δεν έχουμε μια σταθερότητα, ώστε να μπορεί να προγραμματίσει κάποιος την επίσκεψή του. Το σταθερό πρόγραμμα περνάει και στους διαδικτυακούς τόπους και καθιερώνεται στο κοινό. Όλοι γνωρίζουν ότι το Μπομπούρ ή το Λούβρο κλείνουν στις 6 και δύο φορές την εβδομάδα στις 9 ή 10 το βράδυ».

Σημειώνουμε ότι το μόνιμο προσωπικό του ΑΜΘ είναι 70 άτο­μα. Κι ενώ πριν από έξι χρόνια ήταν 50 φύλακες, σήμερα έχει μόλις 17!

Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

Ωράριο: 7.30 - 20.00 (καθημερινά)

Μουσείο Δελφών

Ωράριο: 9.00 - 16.00 (καθημερινά)

Εισιτήριο: ενιαίο 9 ευρώ, απλό 6 ευρώ

Με 24 άτομα μόνιμο προσωπικό, από τους οποίους οι εφτά είναι νυχτοφύλακες, λειτουργεί ο κορυφαίος αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών, που φυλάσσει ένα από τα ωραιότερα αγάλματα, τον Ηνίοχο. Ανάμεσά τους δεν υπάρχει προσωπικό καθα­ριότητας. «Τι κάνετε τον χειμώνα», ρωτάω. «Προσπα­θούμε να τα βγάλουμε πέρα. Υπάρχει και συνεργείο καθαρισμού», μου απαντούν. Ιδιωτικό φυσικά, που δεν ξέρουμε αν κοστίζει περισσότερο ή λιγότερο από έναν υπάλληλο. Πάντως ανάμεσα στους 18 ωρομίσθιους που έσπευσαν να καλύψουν τα κενά του καλοκαιριού ήρθε και μία καθαρίστρια. Τώρα τι θα προλαβαίνει να κάνει είναι άλλο ζήτημα... Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι Δελφοί σημείωσαν μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας της τάξης του 210,9%, με 30.470 επισκέπτες έναντι 9.800 της προηγούμενης αντίστοιχης περιόδου.

Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας

Ωράριο: Δευτέρα - Σάββατο 08.00 - 20.00,

Κυριακή 08.00 - 15.00

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Ωράριο: Τρίτη - Σάββατο 08.00 - 20.00,

Κυριακή και Δευτέρα 09.00 - 16.00

Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09.00 - 16.00,

Σάββατο, Κυριακή κλειστά

Ενιαίο εισιτήριο: 9 ευρώ

Για μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο: 6 ευρώ

Η κλοπή στο Μουσείο της Ολυμπίας έκανε τον γύρο του κόσμου. Πρόσφατα μια τουρίστρια πέρασε με άνεση το συρματόπλεγμα και διανυκτέρευσε στον αρχαιολογικό χώρο. Παρ’ όλα αυτά, η Αρχαία Ολυμπία, που φιλοξένησε πέρυσι περισσότερους από 500.000 επισκέπτες, ενισχύθηκε με ελάχιστο εποχικό προσωπι­κό, που έφτασε και εδώ στις αρχές Ιουλίου…

«Δεν μπορείς να λειτουργείς με ημίμετρα. Το θερινό ωράριο πρέπει να ξεκινάει τουλάχιστον από την 1η Απριλίου. Και πέρυσι που δεν είχαμε εκλογές, αρχές Ιουνίου ξεκίνησε. Υπάρχει ολιγωρία. Έχουμε μια σίγουρη βιομηχανία και δεν κάνουμε τίποτα για να την αξιοποιήσουμε. Εκατοντάδες άτομα έρχονται με τις κρουαζιέρες. Φτάνει το πλοίο στο Κατάκολο γύρω στη μία, επιβιβάζονται στα πούλμαν, κάνουν μια ώρα δρόμο για να φτάσουν, κι αν συμβεί κάτι στη διαδρομή βρίσκουν τον χώρο κλειστό ή έτοιμο να κλείσει. Τι να πεις σ’ αυτούς τους ανθρώπους; Διαμαρτύρονται πολύ δικαιολογημένα». Ο αρχαιοφύλακας δεν μασάει τα λόγια του: «Έχουν έρθει 38 εποχικοί φύλακες και 3 καθαρίστριες, αλλά και πάλι δεν επαρκούμε για τη φύλαξη. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι τεράστιος, πάνω από 400 στρέμματα, συν τα δύο μουσεία. Η κρίση στον τουρισμό μειώνει και την προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους. Πέρυσι τον Μάιο οι επισκέπτες έφτασαν τους 55.000, ενώ φέτος το ποσοστό μειώθηκε κατά 35% και κόπηκαν περίπου 41.000 εισιτήρια τον αντίστοιχο μήνα. Έχουμε όχι μόνο μειωμένο αλλά και μπερδεμένο ωράριο στους χώρους. Αυτό σίγουρα δεν βοηθάει. Άργησε και να εφαρμοστεί το θερινό φέ­τος… Όλα με δυσκολίες. Αισθανόμαστε σαν να είμα­στε μεθόριος!» Κι εδώ να σημειώσουμε ότι τόσο στην Ολυμπία όσο και σε άλλους αρχαιολογικούς τόπους, που τους επισκέπτονται μεγάλα γκρουπ, κάποιες φο­ρές αναλαμβάνουν τα έξοδα τουριστικοί πράκτορες για να παραταθεί το ωράριο. Κι όλοι συμφωνούν με τη λύση, γιατί πώς να κλείσεις την πόρτα σε 1.000 άτομα;

Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών

Ωράριο: 09.00 - 19.00

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών

Ωράριο: Τρίτη - Κυριακή 09.00 - 19.00,

Δευτέρα 12.00 - 16.00

Εισιτήριο: 8 ευρώ ενιαίο, απλό 4 ευρώ

Μόλις στις 2 Ιουλίου ξεκίνησε το θερινό ωράριο στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο των Μυκηνών. Από τους 24 ωρομίσθιους που είχαν ζητηθεί, έφτασαν τελικά οι μισοί: οχτώ αρχαιοφύλακες, δυο νυχτοφύ­λακες και δυο καθαρίστριες. Αν και υπήρχε μεγάλη προσέλευση επισκεπτών τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι πόρτες έκλειναν στις 4.00!!! Όπως και τον Ιούνιο. «Οι παλιοί οδηγοί έγραφαν ότι κλείναμε στις εφτά. Μας τους έδειχναν οι άνθρωποι, αλλά τι μπορούσαμε να κάνουμε; Μείναμε κάποιες φορές παραπάνω, με ραντεβού. Τι να κάνεις όταν έχεις γκρουπ με 400 - 500 άτομα; Λυπόμαστε να χαθούν τόσα εισιτήρια», μας λέει έμπειρος αρχαιοφύλακας, που δεν κρύβει την απογοήτευσή του. Και ο παραλογισμός για το διαμάντι των Μυκηνών συνεχίζεται: Εδώ και δύο χρόνια δεν λειτουργεί το καφέ εντός του χώρου, ενώ μέχρι πέρυσι δεν υπήρχε καν δυνατότητα αγοράς νερού κι αναψυ­κτικών!... «Φέτος τοποθετήθηκαν αυτόματα μηχανή­ματα πώλησης στην κεντρική είσοδο και άνοιξαν δύο δημοτικές καντίνες στο πάρκινγκ», μας πληροφορεί. Θέλετε και το καλύτερο; Επειδή δεν υπήρχαν μόνιμοι καθαριστές, αναλάμβαναν την εργασία οι… φύλακες. Τώρα υπάρχουν δύο ωρομίσθιες καθαρίστριες για τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι περίπου 100 στρέμματα και χρειάζεται 30 άτομα για να λειτουργήσει σε διπλή βάρδια. Τώρα υπάρχουν 22. Για το μουσείο που έγινε πριν από 8 χρόνια δεν προβλέφθηκε μόνιμο προσωπικό. Τότε υπήρχαν 25 μόνιμοι υπάλληλοι χωρίς το μουσείο και τώρα είναι 17 μαζί με το μουσείο. Το βράδυ υπάρχουν τρεις μόνιμοι νυχτοφύλακες…

Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού

Ωράριο: 08.00 - 20.00 (καθημερινά)

Εισιτήριο: 6 ευρώ

«Πήραμε πρωτοβουλία και διευρύναμε από μόνοι μας το πρόγραμμα από τις αρχές Μαΐου. Δουλεύαμε 08.00 - 17.00. Ζοριστήκαμε λίγο, κόψαμε τα ρεπό

αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Η κατάσταση ήταν τραγική. Όταν ο χώρος κλείνει στις 3 το μεσημέρι Μάιο μήνα κι έχεις απ’ έξω κόσμο, αρχίζουν να δυσανασχετούν. Ένας να μιλήσει παίρνουν φωτιά όλοι. Έβριζαν εμάς, έβριζαν την Ελλάδα, έβριζαν όλο τον κόσμο… Αυτή είναι μια πολύ κακή εικόνα που μας κάνει ζημιά. Από την πλευρά μας, είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που κάνουμε, αλλά δεν νιώθουμε ότι υπάρχει ανταπόκρι­ση. Όλοι κάνουμε διπλή δουλειά, μεταφέρουμε μέχρι κούτες και σκουπίδια. Αλλά φαίνεται ότι τα μνημεία και ο τουρισμός μας δεν είναι προτεραιότητα του κράτους». Αρχιφύλακας με πολλά χρόνια στην Κνω­σό, γνήσιος Κρητικός, περήφανος, ο κ. Ανδρέας Μιχαλακάκης μας χαρτογραφεί πλήρως την κατάσταση στο Παλάτι της Κνωσού.

Αρχές Ιουλίου έφτασαν οι 14 ωρομίσθιοι, 12 φύλακες και δυο καθαρίστριες. «Κατά τη διάρκεια του έτους υπάρχει μία μόνον καθαρίστρια – που παίρνει σύνταξη του χρόνου – για το Παλάτι, για όλο τον αρχαιολογικό χώρο, για τα γραφεία της Εφορίας, για τις Αρχάνες, για τη Βίλα Έβανς. Μια φορά τη βδομάδα, τον χειμώνα, μαζεύουμε εμείς τις σακούλες από τον χώρο. Του χρό­νου συνταξιοδοτούνται πολλοί από εμάς. Δεν έχουν κίνητρο να παραμείνουν. Αν δεν γίνουν προσλήψεις, δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον χώρο», καταλήγει.

Αν και μέσα σε μία ώρα (08.00 - 09.00) έχουν κοπεί περισσότερα από 2.000 εισιτήρια το πρωί της 12ης Ιουλίου, ο κ. Μιχαλακάκης σημειώνει ότι η κίνηση είναι πολύ πεσμένη. «Τον Ιούνιο κόψαμε 70.000 ει­σιτήρια, 20.000 λιγότερα από πέρυσι. Ελάχιστοι από αυτούς είναι τουρίστες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περισσότεροι είναι Ρώσοι. Ο Ιούλιος μοιάζει να έχει μια μικρή αύξηση. Θα δείξει. Πέρυσι πάντως κόπηκαν 120.000 εισιτήρια». Και κατά τη διάρκεια του έτους η Κνωσός συγκέντρωσε 623.338 επισκέπτες (547.588 το 2010).

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Ωράριο: Δευτέρα και Κυριακή 09.00 - 16.00,

Τρίτη - Σάββατο 08.00 - 20.00

Εισιτήριο: 6 ευρώ

Εδώ δεν υπάρχουν προβλήματα υπαλλήλων, γιατί πολύ απλά το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ένα τα σημαντικότερα της Ευρώπης, παραμένει κλειστό λόγω έργων από το 2007… Στις αρχές Αυ­γούστου πρόκειται να ανοίξει η αίθουσα των γλυπτών, στη συνέχεια η αίθουσα με τις τοιχογραφίες από το Ανάκτορο της Κνωσού και τμηματικά όλες οι υπόλοιπες. Το πόσο σημαντικό μουσείο θεωρείται παγκοσμίως αποδεικνύεται πρακτικά από το γεγο­νός ότι, παρά το ελάχιστο μέρος της συλλογής που παρουσιάζεται σε μια μικρή αίθουσα, οι επισκέπτες του το 2011 ήταν περίπου 119.000. Ελάχιστοι, θα μου πείτε, μπροστά στους 700.000 που είχε πριν κλείσει το μουσείο το 2007. Σύμφωνοι, αλλά όλοι οι επισκέπτες πληρώνουν εισιτήριο της τάξης των 6 ευρώ για να δουν μία από τις 25 αίθουσές του. Την ίδια στιγμή το «Trip Advisor», μια από τις σημαντι­κότερες ταξιδιωτικές σελίδες στον κόσμο, τού βάζει πολύ καλή βαθμολογία (4 στα 5 αστεράκια).

«Παρουσιάζεται ο Δίσκος της Φαιστού, ο Πρίγκιπας της Κνωσού, τα περίφημα Κεραμικά Αγγεία (2000-1700 π.Χ.), νομίσματα από τις Αρχάνες, σφραγίδες και άλλα σημαντικά εκθέματα που θέλει να δει ο κό­σμος», καταθέτει στο «Ποντίκι art» αρχαιολόγος της ΚΓ’ Εφορίας. Αν και όλοι αδημονούν να ολοκληρωθεί το έργο ανακατασκευής του κτηρίου και η επανέκθεση των συλλογών, πολλοί από τους επιστήμονες αρχαιολόγους αλλά και μέλη της ντόπιας κοινωνίας διαφωνούν με την επιλογή του χώρου. «Για τη μεγάλη αργοπορία βασικό ρόλο έπαιξε η απόφαση ν’ ανακα­τασκευαστεί το ίδιο κτήριο για να στεγάσει και πάλι το Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχει στατικό πρόβλημα και το κόστος για την ενίσχυσή του είναι τεράστιο. Και μετά την ανακατασκευή του τα προβλήματα των περιορισμένων χώρων και του πάρκινγκ θα παραμεί­νουν ίδια. Κι όλα αυτά επειδή ήταν μεγάλες οι πιέσεις του εμπορικού κόσμου, που φοβόταν ότι αν έφευγε το μουσείο από το κέντρο του Ηρακλείου θα ερή­μωνε η αγορά του». Πάντως αν ισχύει ότι το κόστος ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ, όπως φημολογείται, αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχτισαν ένα καινούργιο μουσείο απ’ την αρχή που θα ήταν ήδη έτοιμο...

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών στη Ρόδο

Ωράριο: Δευτέρα - Κυριακή 09.00 - 16.00

Εισιτήριο: 6 ευρώ

Αν και κάθε καλοκαίρι προσλαμβάνεται έκτακτο προσωπικό, μέχρι τη στιγμή που έγινε το ρεπορτάζ το Παλάτι, το σημαντικότερο ίσως μνημείο της περιόδου των Ιπποτών, παρέμενε χωρίς ενισχύσεις, παρά τους 16 έκτακτους υπαλλήλους που πήγαν στην ΚΒ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Οι εφτά φύλακες, οι δυο νυχτοφύλακες και η μοναδική καθαρίστρια δεν επαρκούν όχι για διπλή, αλλά ούτε για μονή βάρδια. Έτσι το Παλάτι κλείνει μέσα Ιουλίου στις 4.00 (αν είναι δυνατόν, στην κοσμοπολίτικη Ρόδο…), ενώ οι αίθουσες με τις μόνιμες εκθέσεις δεν έχουν ανοίξει καν! «Μας παράτησαν. Αυτά είναι τραγικά πράγματα. Είμαι δεκαετίες στην υπηρεσία και πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Μακάρι να πάρουν φύλακες, έστω και την τελευταία στιγμή. Υπολειτουργούμε. Έρχονται οι ξένοι, αλλά και οι Έλληνες, βλέπουν τα μισά από αυτά που έχουν διαβάσει ότι θα δουν και φεύγουν δυσαρεστημένοι. Διαμαρτύρονται και μας βρίζουν», μας λέει με βαρύ αναστεναγμό ο κ. Δημήτρης Γιαχού, υπεύθυνος των εισιτηρίων. Το περασμένο Σαββατο­κύριακο οι εργαζόμενοι έβαλαν λουκέτο στο χώρο. Τελικά άνοιξε τη Δευτέρα μετά από παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί το Παλάτι των Ιπποτών εμφανίζει πτώση στην επισκεψιμότητα κατά 55,6% για το πρώτο τρίμηνο του 2012.
http://topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου