Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

«Μνημόνιο Κοτρωνιά» με Χαράτσι 100.000 € στους Δημότες Λαμίας !!

Του Γιώργου Σμοκοβίτη
Το ΜΟΥΣΕΙΟ Θερμοπυλών ΠΟΣΗ κίνηση και τι έσοδα έχει;
O Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς φέρνει σήμερα, 25/7/2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους 2012 με τέσσερα (4) έργα «κατ’ ανάθεσή του» καθένα από 24.600 € σύνολο 100.000 € που θέλει να διαθέσει σε:
Πρώτο έργο: Δαπάνες Αρχείου Μουσείου Θεοδωράκη 24.600 € !!!
Δεύτερο έργο: Δαπάνες Ανάπτυξης Μουσείου Θεοδωράκη, άλλα 24.600 € !!!
Τρίτο έργο: Δαπάνες λειτουργίας Μουσείου Θεοδωράκη, άλλα 24.600 € !!!
Τέταρτο έργο: Δαπάνες… «ΠΡΟΒΟΛΗΣ» Μουσείου Θεοδωράκη άλλα 24.600 € !!! ΟΛΑ από ακριβώς 24.600 €, όλα το ΙΔΙΟ !!! Ούτε 1 ευρώ διαφορά, ΟΛΑ το… ίδιο…Από τον Δήμαρχο Σύνολο: 100.000 € !!! να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ οι Δημότες του Δήμου μας ακόμα και για «προβολή» του ΠΡΙΝ καν ιδρυθεί το … «Μουσείο της πρότασης κ. Ευθ. Βαρλάμη».
Με μεθόδευση κατεπείγοντος και με «σπάσιμο συνολικής δαπάνης» ώστε τα λεφτά να δίνονται όχι με διαγωνισμό αλλά «κατ’ ανάθεση» απευθείας.

Σε εποχή σκληρής ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Λαού ο Δήμαρχος Λαμιέων φέρνει το ΔΙΚΟ ΤΟΥ Τοπικό Μνημόνιο ΧΩΡΙΣ προηγουμένως να περάσει και να έχει ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ (τυπικά ή ουσιαστικά) της αρμόδιας Επιτροπής Μουσείων του Δήμου μας και σε εποχή που …. «τα μπάνια του λαού» κρατούν ΜΑΚΡΥΑ από ενημέρωση τους ΔΗΜΟΤΕΣ για το «χαράτσι του Δημάρχου».
Αυτά ΜΟΝΟ μέχρι τέλους του 2012, δηλαδή τα 100.000 € ΤΩΡΑ, για τα επόμενα έτη βλέπουμε… αυτά είναι μόνο… για το 2012 αμέσως...
Από το 2013 και μετά μέχρι να ολοκληρωθεί το Μουσείο, κάθε χρόνο, τόσα και άλλα τόσα χιλιάδες Ευρώ ΔΕΝ θα τα πληρώνει ο κ. Δήμαρχος αλλά θα τα φορτώνει στους Δημότες χωρίς από ΤΩΡΑ να ξέρουμε ποιόν συνολικό προϋπολογισμό δαπανών μας φορτώνει. Κι αν ΜΟΝΟ αυτά θα’ ναι, τώρα, για τα υπόλοιπα, ποιος, πότε, πώς θα καλύψει τη δαπάνη; Και ποιού συνολικά ύψους;

Χωρίς προηγουμένως να υπάρχει καμμία συζήτηση – απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς καμμία προηγούμενη γνωμοδότηση των κατά το άρθρο 22 του Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ α) ΜΟΥΣΕΙΩΝ και β) Πολιτισμού, ο Δήμαρχος ως άλλος «εκλεγμένος Αυτοκράτωρ του Δημονικού Συμβουλίου χωρίς στέμμα» αποφασίζει και εισηγείται να εγκριθεί τροποποίηση ΑΜΕΣΩΣ του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους 2012 να εγκριθούν και να μπουν στον κωδικό δαπανών του ΔΗΜΟΥ 15.64710021-2-3-4 δαπάνες 100.000 € συνολικά για να ξεκινήσει και να προβληθεί από τώρα το …. «Μουσείο της πρότασης του κ. Ευθ. Βαρλάμη».

ΠΡΙΝ καν επί της ΟΥΣΙΑΣ συζητήσει και αποφασίσει και ενημερωθεί ΠΛΗΡΩΣ το Δημοτικό Συμβούλιο. Και ΠΡΙΝ οι αρμόδιες Επιτροπές (με μέλη τους εξαίρετους και ΓΝΩΣΤΕΣ αιρετούς και δημότες) έστω … «απλά γνωμοδοτήσουν» !!! ΓΙΑΤΙ αμέσως ΤΩΡΑ κατακαλόκαιρο; Κι ΑΝ γίνει ΜΕΤΑ δύο τρείς μήνες για το 2013, στο προϋπολογισμό του χρόνου, η έγκριση, ΤΙ ΘΑ αποφευχθεί στην ήδη κατεστραμμένη χώρα μας και θα προλάβει τώρα ο κ. Δήμαρχος;

Υπεράνω ΟΛΩΝ και ΘΕΣΜΩΝ και Δημοτικού Συμβουλίου και Αρχών και Επιτροπών ο Δήμαρχος κ. Γεωργ. Κοτρωνιάς ως «Σουλτάνος 15 χρόνια στο Ζητούνι του» επιβάλει τοπικό χαράτσι χωρίς «καμμία άλλη προηγούμενη κουβέντα καμμία» σε κανένα Δημοτικό Συμβούλιο! Γιατί «έτσι θέλει και αποφάσισε» και εξήγγειλε πομπωδώς όταν επέστρεψε από το ταξίδι του στην…Αυστροουγγαρία με ΤΕΤΟΙΟ τρόπο! Περί αυτού πρόκειται. Εκτός αν, η «Έκθεση Βαρλάμη» τον Σεπτέμβριο προϋποθέτει την έγκριση 100.000 € για την … «προβολή» του Αρχείου που διαθέτει. Και γιατί, παρακαλώ 24.600 € (και όχι, π.χ. 24.700 €) κάθε τμήμα κι όχι συνολικό 100.000 €, αφού το ίδιο έργο αφορά; Διότι μέχρι 24.600 € δίνονται τα ΛΕΦΤΑ απευθείας κατ’ ανάθεση και όχι με διαγωνισμό όπως θα χρειαζόταν το συνολικό 100.000 €. Μπράβο, λοιπόν, περίφημη ΠΑΛΑΙΟκομματική τακτική που μας έφερε μέχρις εδώ όλη τη χώρα και τη ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ο Δήμαρχός μας. Σήμερα σαν να μη συγκινείται από το τι γίνεται γύρω του με τέτοιο χαράτσι, όταν ο νέος πτυχιούχος και άνεργος «σκοτώνεται» για 600 ευρώ όλο το μήνα, ο κ. Δήμαρχος θέλει να δώσει «εδώ και τώρα, αμέσως» 100.000€ (εκατό χιλιάδες ευρώ) για «προβολή» ανύπαρκτου ακόμα «μουσείου».

Όταν, όμως, σήμερα μιλάμε στα … λόγια, αλλά όλοι ζητάμε στην ΠΡΑΞΗ αναβάθμιση ΘΕΣΜΩΝ και Σεβασμό στο «χρήμα πολιτών» ένας Δήμαρχος αγνοεί «υπερηφάνως» και προκλητικώς ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, προχωράει σε όσα ο ίδιος θέλει και περιφρονεί αρμόδιες ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ (Μουσείων – Πολιτισμού) αδιαφορεί παντελώς, έστω και για προηγούμενη «γνωμοδότησή τους» και ΧΩΡΙΣ καμμία θεσμική συζήτηση επί της ΟΥΣΙΑΣ και διεξοδικά, αλλά ΑΜΕΣΩΣ φέρνει για έγκριση το… «αμελητέο για εκείνον» σαν να ’ταν «επιχείρησή του» ποσό των 100.000€ ζητώντας να τροποποιηθεί επειγόντως ο προϋπολογισμός (αποθεματικό ή τρέχοντα ΙΔΙΑ λεφτά είναι), «χωρίς άλλη κουβέντα» ΟΥΣΙΑΣ ούτε για ΠΡΙΝ ούτε για ΜΕΤΑ. Έτσι σαν να ’ταν… πλατανόφυλλα σήμερα τα 100.000 € από την τσέπη όμως, όχι του κ. Δημάρχου, αλλά των Δημοτών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ΛΑΜΙΕΩΝ δεν συνεδριάζει ούτε αποφασίζει ούτε στην… Αυστρία ούτε στη… Θεσσαλονίκη αλλά στη ΛΑΜΙΑ και τέτοια συνεδρίαση για τέτοιο θέμα ΟΥΔΕΜΙΑ συζήτηση θεώρησε υποχρέωσή του να κάνει πριν ο κ. Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά ουσιαστικά χωρίς ενημέρωση «βάζει χέρι με τροποποίηση προϋπολογισμού στην τσέπη του Δήμου» και ζητά έγκριση για 100.000 € που τα… «σπάζει σε 24.600 € σε τέσσερα τμηματάκια» για να δίνονται αυτά τα ΛΕΦΤΑ χωρίς διαγωνισμούς… . Εκατό χιλιάδες ευρώ είναι… λίγα για τον Δήμαρχο.

Για το «ΜΟΥΣΕΙΟ του ΛΕΩΝΙΔΑ και των ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» μπορούμε και πρέπει να πληροφορηθούμε ποια τροποποίηση έφερε ο κ. Δήμαρχος, πόσα έδωσε για… «προβολή του» ΠΟΣΟΙ κινήθηκαν επισκέπτες το 2012 και ΠΟΣΟ έφερε στο Ταμείο η λειτουργία του ή μήπως είναι κλειστό ή υπολειτουργεί και μόνο κάθε Σεπτέμβριο ανοίγει; Έτσι, συγκριτικά για να κρίνουμε «θεσμικά» ΠΩΣ λειτουργεί το… σύστημα της ΑΥΤΟδιοίκησής ΜΑΣ στο έτος της πιο ΣΚΛΗΡΗΣ λιτότητας Λαού που ζει πνιγμένος σε χαράτσια και ο Δήμαρχος ΤΟΠΙΚΑ τον φορτώνει με άλλες 100.000 € «χωρίς άλλη κουβέντα», γιατί «έτσι θέλει» ΑΥΤΟΣ, ως να φαντασιώνεται τη Λαμία και τους Δημότες «Πασσαλίδικο Ζητούνι του».

15 χρόνια Εξουσίας, φαίνεται να του δίνουν στον αιρετό άλλη νοοτροπία άσκησής της «ότι θέλει κάνει», για ένα… Αρχείο… για μια… «προβολή» ενός «άλλου» Μουσείου… μιας άλλης πρότασης που «τα προσφέρει έτοιμα» με… 100.000€, αλλά με προκαταβολή για δαπάνη έναρξης και προβολής ενάρξεως… τον Σεπτέμβριο αμέσως και… επειγόντως… 100.000 €!!! Αλλά όχι με λεφτά του Δημάρχου ούτε «άλλου», αλλά των ΔΗΜΟΤΩΝ, ΤΩΡΑ και ΑΜΕΣΩΣ χωρίς συζήτηση για καμιά ουσία της υπόθεσης.

Υ.Γ. Όσο μου επιτρέπει ο διακριτός ρόλος μου, προτείνω δημόσια, τουλάχιστον την αναβολή έγκρισης των συνολικά 100.000 € για να συζητηθεί ΠΡΩΤΑ στην ΟΥΣΙΑ του το θέμα και αφού δοθεί η γνωμοδότηση των αρμοδίων νομίμων επιτροπών στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού προσκομισθεί πλήρης φάκελος και δαπανών του… «αρχείου» και για την… «προβολή της πρότασης», καθώς και συνολική δαπάνη έργου και γενικότερη αποτίμησή του στον χρόνο και στον χώρο. Και τότε ΚΑΘΕ Σύμβουλος ας αποφασίσει Ο ΙΔΙΟΣ.
Αλλά σήμερα, TETOIA μεθόδευση χωρίς προηγούμενη συζήτηση επί της ουσίας, μπορεί «νόμιμα και ηθικά» να περάσει από Δημοτικούς Συμβούλους; Tέτοια δαπάνη 100.000 € (εκατό χιλιάδων) ευρώ ;;;

Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Λαμιακός Τύπος", φύλλο της 25-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου