Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Εθελοντισμός χωρίς σύνορα

Ο εθελοντισμός είναι, πέραν όλων των άλλων και ευκαιρία για νέες εμπειρίες σε νέες χώρες, όμως εκείνοι που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά σε άλλο κράτος μέλος αντιμετωπίζουν ακόμα εμπόδια, όχι μόνο γλωσσικά αλλά και αμιγώς γραφειοκρατικά. Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών αλλά και "διαβατηρίου δεξιοτήτων" μπορούν να βοηθήσουν, επισημαίνει ο Ιταλός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Marco Scurria, σε έκθεσή του που συζητείται τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στην ολομέλεια του ΕΚ.
Ο εθελοντισμός στην Ευρώπη σήμερα είναι γνήσια μαζικό φαινόμενο, με περίπου 100 εκατομμύρια εθελοντές κάθε είδους και συνολικό τζίρο που φτάνει το 5% του ΑΕΠ της Ένωσης.

Για να αυξηθούν κι άλλο οι αριθμοί αυτοί, η έκθεση Scurria προτείνει κυρίως τρείς συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας για τον εθελοντισμό και δη τον διεθνή, τη δημιουργία "Ευρωπαϊκού Διαβατηρίου Δεξιοτήτων" που να καταγράφει τις δεξιότητες που έχει αποκτήσει ο εθελοντής και, τέλος, στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών, με αποστολή την επιλογή και εκπαίδευση των εθελοντών και την παροχή βοήθειας σε τοπικές ΜΚΟ σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών.

Στο γράφημά μας, περισσότερα για τις προτιμήσεις των Ευρωπαίων εθελοντών σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου