Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Χρήση Ανοιχτού Λογισμικού από τη Δημόσια Διοίκηση στην Ευρώπη

Το έργο OSEPA (Open Source software usage by European Public Administration), το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2011, υπάγεται στην Κοινοτική Πρωτοβουλία Interreg IVC που έχει ως στόχο να προωθήσει τη διασυνοριακή, τη διακρατική και τη διαπεριφερειακή συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (EΤΠΑ).Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μια συστηματική επικοινωνία, μεταξύ των ευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών, αναλύοντας και ανταλλάζοντας εμπειρίες σε θέματα ελεύθερου ή/και ανοικτού λογισμικού (FOSS, Free and Open Source Software). Ως εκ τούτου έχει μεγάλη σπουδαιότητα να εξεταστεί κατά πόσο η εφαρμογή του θα ανακουφίσει υφιστάμενα εμπόδια, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Το Έργο υλοποιείται από μια κοινοπραξία 12 εταίρων οι οποίοι είναι κυρίως ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, πανεπιστήμια, δήμοι και κοινότητες. Τη συνολική ευθύνη για την υλοποίηση και την επίτευξη των στόχων του Έργου την έχει ο συντονιστής του προγράμματος η ΚΕΔΕ (www.kedke.gr). Από την Ελλάδα συμμετέχει επίσης και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «Διόφαντος» (www.cti.gr).Οι υπόλοιποι 10 εταίροι είναι φορείς χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης και συγκεκριμένα των Τσεχία, Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρος, Λετονία, Ρουμανία, και Αγγλία.

Περισσότερες πληροφορίες για το OSEPA καθώς και τα παραδοτέα του μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του έργου (www.osepa.eu).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου