Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Η ACTA στην επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σχεδόν τρία εκατομμύρια υπογραφές κατά της διεθνούς συμφωνίας για την καταπολέμηση της πειρατείας στο ίντερνετ και της πλαστογράφησης προϊόντων ACTA, έχει συγκεντρώσει πρωτοβουλία που συζητήθηκε την Τρίτη και ψηφίζεται την Πέμπτη στην επιτροπή Αναφορών του ΕΚ, εν όψει της τελικής ψηφοφορίας στην ολομέλεια στις 2-5 Ιουλίου. Και δεν είναι η μόνη...
Παρουσιάζοντας την αναφορά που κατέθεσε η οργάνωση AVAAZ και η οποία έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει περίπου 2,8 εκατομμύρια υπογραφές από όλη την Ευρώπη, ο Alex Wilks της οργάνωσης επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ACTA ανάμεσα στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις έγιναν ουσιαστικά κεκλεισμένων των θυρών, για να σημειώσει σημείωσε ότι "οι πολίτες δεν πρέπει να είναι θεατές". Η ACTA, τόνισε, θα μετατρέψει "ιδιωτικές εταιρίες σε ανεξέλεγκτους χαφιέδες και λογοκριτές" του ίντερνετ και κάλεσε τους ευρωβουλευτές να φροντίσουν να "μην προλάβει να δει το φως της ημέρας".

Έτσι, η αναφορά της AVAAZ καλεί το ΕΚ να δώσει το παράδειγμα διεθνώς απορρίπτοντας την ACTA.

O εισηγητής του ΕΚ, Βρετανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, David Martin, επεσήμανε ότι συνολικά όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας στην ολομέλεια τον Ιούλιο, η ACTA θα έχει συζητηθεί σε έξι επιτροπές του ΕΚ, για να προσθέσει ότι χωρίς τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η συμφωνία θα είχε ήδη επικυρωθεί.

Ωστόσο ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Raül Romeva i Rueda, σημείωσε ότι το ΕΚ θα χάσει την αξιοπιστία του αν δεν ακολουθήσει στο θέμα αυτό την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Πάντως, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συζήτηση την Τρίτη στην επιτροπή Αναφορών, ο Benoît Laury σημείωσε ότι στην πραγματικότητα η ACTA δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία ενώ οι νομικές υπηρεσίες τόσο της Επιτροπής όσο και του Κοινοβουλίου έχουν κρίνει ότι η συμφωνία δεν αντίκειται στο Δίκαιο της Ένωσης.

Για να τεθεί σε ισχύ στην ΕΕ η ACTA πρέπει να επικυρωθεί από το ΕΚ, το Συμβούλιο και όλα τα κράτη μέλη. Στο ΕΚ μέχρι στιγμής την έχουν απορρίψει οι επιτροπές Νομικών Θεμάτων, Δικαιοσύνης, Βιομηχανίας και Ανάπτυξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου